Βρετανικός Τύπος: «Η πτήση της Ρουάντα ντροπιάζει τη Βρετανία» και «Νομική απειλή της Ευρωπαϊκή Ένωση», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

 Η εφημερίδα i κριτικάρει την πολιτική της ηγεσίας της Εκκλησίας της Αγγλίας, με το σχέδιο που χαρακτηρίζεται από τους επισκόπους της, ως «ανήθικη πολιτική που ντροπιάζει τη Βρετανία». Είκοσι πέντε επίσκοποι, συμπεριλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου του Canterbury, έγραψαν επιστολή, προειδοποιώντας: «Η ντροπή είναι δική μας, γιατί η χριστιανική μας κληρονομιά θα πρέπει να μας εμπνεύσει να αντιμετωπίζουμε τους αιτούντες άσυλο με συμπόνια και δικαιοσύνη, όπως κάνουμε εδώ και αιώνες», έγραψαν οι επίσκοποι, σε επιστολή που θα δημοσιευθεί ολόκληρη την Τρίτη, μέρα κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι πρώτες πτήσεις. Πηγή του Whitehall απάντησε στην κριτική των επισκόπων, λέγοντας: «Και πάλι απέτυχαν να παρουσιάσουν κάποια εναλλακτική λύση σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, που πεθαίνουν όχι μόνο στο κανάλι, αλλά στη Μεσόγειο και κρυμμένοι στα φορτηγά σε όλη την Ευρώπη. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος μια μέρα οι επίσκοποι να ενταχθούν στη συνοριακή δύναμη που μαζεύει παιδιά από το νερό».

«Το δικαστήριο της κοινής λογικής» είναι ο επιδοκιμαστικός τίτλος της Daily Mail, καθώς αναφέρει ότι στο σχέδιο της υπουργού Εσωτερικών Priti Patel να μεταφέρει αιτούντες άσυλο στην ανατολική Αφρική, δόθηκε «τεράστια ώθηση» από την απόρριψη των «αιτημάτων των αριστερών ακτιβιστών». Η αίτηση παρουσιάστηκε από την Ένωση Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS) – η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% του προσωπικού της Συνοριακής Δύναμης – καθώς και από τις ομάδες Care4Calais και Detention Action. Ζήτησαν από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου να εμποδίσει προσωρινά τους υπουργούς να επιβάλουν την απομάκρυνση τυχόν αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, πριν από την ακρόαση τον επόμενο μήνα. Η αίτηση απορρίφθηκε την Παρασκευή, με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια αρχική πτήση στην αφρικανική χώρα. Όμως οι οργανώσεις άσκησαν έφεση κατά της απόφασης, με την υπόθεση να εκδικάζεται στο Εφετείο το απόγευμα της Δευτέρας. Εκεί, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου «αποφάσισε σωστά» και δεν αποδέχθηκε ότι η απόφασή του ήταν λανθασμένη.

Ο τίτλος της  Metro είναι “η πτήση είναι πλέον ελεύθερη για απογείωση”, καθώς καλύπτει την απόφαση του Εφετείου που σημαίνει ότι η πρώτη πτήση ασύλου από τη Ρουάντα μπορεί να φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα. Ωστόσο, η εφημερίδα λέει ότι είναι “φάρσα” το ότι μόνο μια χούφτα έχει απομένει να επιβιβαστεί στην πτήση, από μια αρχική λίστα των 130 επιβατών, μετά από μια σειρά ατομικών νομικών προσφυγών, καθώς μόλις επτά άτομα – που πιστεύεται ότι κατάγονται από το Ιράκ, την Αλβανία και τη Συρία – πρόκειται να επιβιβαστούν όταν το αεροπλάνο απογειωθεί στις 22:30 την Τρίτη από το αεροδρόμιο Lyneham στο Wiltshire. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε την απόφαση και επέμεινε ότι η πολιτική θα «βοηθήσει να αποτραπεί η απώλεια ζωών και να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των άθλιων διακινητών ανθρώπων». «Ενώ μπορούμε ακόμη να περιμένουμε περαιτέρω νομικές προσφυγές και αξιώσεις της τελευταίας στιγμής, πάντα υποστηρίζαμε ότι όλα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις μας. Η Ρουάντα είναι μια ασφαλής χώρα και έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν ότι παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πρόσφυγες – δεν θα αποθαρρυνθούμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για να διορθώσουμε το κατεστραμμένο σύστημα ασύλου που θα σώσει τελικά ζωές».

Η Guardian γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κινήσει νομικά μέτρα κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η κυβέρνηση δημοσίευσε νομοθεσία για την αναθεώρηση των εμπορικών συμφωνιών, καθώς υπουργοί ισχυρίστηκαν ότι ένα «παραθυράκι έκτακτης ανάγκης» τους επιτρέπει να καταργήσουν τους ελέγχους και τα πρότυπα μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε την “έκπληξη” με το νέο νόμο για αλλαγή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας που διέπει το εμπόριο με τη Βρετανία που σημαίνει ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απεριόριστα πρόστιμα για αποτυχία εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας όπως συμφωνήθηκε ή να διαπιστώσει ότι ολόκληρη ή μέρος της ευρύτερης εμπορικής της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανασταλεί, αναφέρουν για το ίδιο θέμα οιTimes. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι εγκατέλειψε την “εποικοδομητική συνεργασία”, αλλά ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αλλαγές του ήταν “σχετικά ασήμαντες”. Εν τω μεταξύ σε ένδειξη αυτού που η εφημερίδα αποκαλεί «ανησυχία» στους κομματικούς κύκλους σχετικά με τις προοπτικές των Εργατικών να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, αρκετοί από τους επικεφαλής του Sir Keir τον προέτρεψαν να καθορίσει τις προτεραιότητές του για την κυβέρνηση πριν από το συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο. Ένας υπουργός λέει ότι σε πολλούς από τους ψηφοφόρους τους ο ηγέτης των Εργατικών “απλώς δεν υπάρχει”, ενώ ένας άλλος προειδοποιεί ότι η ομάδα του Sir Keir στερείται “ενέργειας και κατεύθυνσης”.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αψήφησε «χορωδία κριτικής» για να δημοσιεύσει σχέδια για την κατάρριψη του πρωτοκόλλου και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε «άλλος τρόπος» για την προστασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αρνήθηκε να συμφωνήσει μέχρι να λυθούν τα εμπορικά ζητήματα. Οι Financial Times αναφέρουν ότι οποιαδήποτε νομική υπόθεση θα κατέληγε πιθανώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα. Εάν στη συνέχεια το Ηνωμένο Βασίλειο αρνηθεί να πληρώσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε στη συνέχεια να επιβάλει δασμούς σε βρετανικά προϊόντα.

«Καμία φορολογική μείωση προτού τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός» είναι η προειδοποίηση στον τίτλο της Daily Telegraph, καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι απίθανο να μειώσει τους φόρους για να βοηθήσει στο κόστος ζωής πριν από το επόμενο έτος. Η Downing Street  και το Υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι αν η μείωση του φόρου εισοδήματος και η αντιστροφή της Εθνικής Ασφαλειας αυξηθούν νωρίτερα από τότε, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω άνοδο των τιμών, όμως σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Συντηρητικοί βουλευτές προτρέπουν τον πρωθυπουργό «να μειώσει τις εισφορές».

Ο τίτλος της Daily Mirror αναφέρει ότι ο δούκας του Cambridge έδωσε τελεσίγραφο στη βασίλισσα να εμποδίσει την επιστροφή του Δούκα της Υόρκης στη δημόσια ζωή μετά τη διευθέτηση μιας υπόθεσης σεξουαλικής επίθεσης, λέγοντας: «Ο Άντριου ή εγώ». Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απείλησε να αποσυρθεί από τη χθεσινή τελετή του Τάγματος του Garter, μια βασιλική πομπή στο Windsor, αν επιτρεπόταν στον θείο του να λάβει μέρος, αναφέρει η εφημερίδα. Πηγή είπε στη Daily Mirror ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν «ανένδοτος» ότι δεν θα εμπλακεί αν ο Δούκας της Υόρκης επέμενε να συμμετάσχει δημόσια.

Η Daily Express λέει ότι ο πρίγκιπας Άντριου πιστεύει ότι άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας του αρνούνται το «κληρονομικό δικαίωμα» του και λέει ότι η «ρήξη» του με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχει βαθύνει. Η εφημερίδα αποκαλεί την απόφαση να αποκλειστεί ο πρίγκιπας Άντριου από εκδηλώσεις στο Windsor ως ένα «νέο ​​πλήγμα» για τον μεσαίο γιο της βασίλισσας. Το μέλλον του φέρεται να προκαλεί «μεγάλο πονοκέφαλο» στους αξιωματούχους, με τον Άντριου να θέλει να διεκδικήσει το κληρονομικό του δικαίωμα να επιστρέψει στην ενεργή βασιλική ζωή το συντομότερο δυνατό μετά την υπόθεση του σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Sun αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρίγκιπας William μετακομίζει με την οικογένειά του από το Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι, για να κατοικήσουν σε ένα σπίτι στο Queen’s Windsor Estate, κοντά στη βασίλισσα. Η οικογένεια επρόκειτο να αφήσει πίσω της το Παλάτι του Kensington, την  κύρια κατοικία των Κέιμπριτζ από το 2017, με τον γιο τους, τον πρίγκιπα Τζορτζ, 8, και την κόρη τους, την πριγκίπισσα Σάρλοτ, 7, να αλλάζουν σχολείο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Adelaide Cottage τεσσάρων υπνοδωματίων «δεν χρειάζεται επιπλέον ασφάλεια ή δαπανηρή ανακαίνιση».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...