Βρετανικός Τύπος: «Η σεισμική νίκη του Sinn Fein» και «Διέρρευσε σημείωμα για το Beergate», στα πρωτοσέλιδα

Ο Observer γράφει ότι η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται τώρα σε «πολιτική κρίση» μετά την «σεισμική» εκλογική νίκη του εθνικιστικού κόμματος Sinn Fein, που πυροδότησε πιέσεις για δημοψήφισμα, για μια ενωμένη Ιρλανδία ενώ το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα δεσμεύτηκε να εμποδίσει τον καταμερισμό της εξουσίας στο Stormont. «History makers» είναι ο τρόπος με τον οποίο η εφημερίδα περιγράφει το γεγονός, δίπλα από μια φωτογραφία της χαμογελαστής αντιπροέδρου του κόμματος Michelle O’Neill και της προέδρου Mary Lou McDonald που βγάζουν selfie καθώς παρευρέθηκαν στην καταμέτρηση ψήφων. Οι χαρούμενοι υποστηρικτές του Sinn Féin πανηγύρισαν σε όλη την περιοχή το Σάββατο, όταν η τελική καταμέτρηση επιβεβαίωσαν μια ιστορική νίκη που μετέτρεψε τον πρώην εκπρόσωπο του IRA στο μεγαλύτερο κόμμα, με το δικαίωμα να ορίσει τον πρώτο υπουργό. Το Sinn Féin κέρδισε το 29% και θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη συνέλευση του Stormont, μια μοναδική στιγμή για ένα κράτος που σχεδιάστηκε πριν από έναν αιώνα. Το κόμμα που κάποτε ηγήθηκε ο Gerry Adams επιδιώκει να καταργήσει αυτό που θεωρεί παράνομη οντότητα και αποφεύγει τον όρο Βόρεια Ιρλανδία, αναφερόμενος στον «Βορρά», παρουσιάζοντας μια πρόκληση για το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια κωδικοποιημένη αναφορά για την ιρλανδική ενοποίηση, η Michelle O’Neill, αντιπρόεδρος του κόμματος, είπε: «Είναι μια καθοριστική στιγμή για την πολιτική μας και για τον λαό μας. Σήμερα εγκαινιάζεται μια νέα εποχή που πιστεύω ότι δίνει σε όλους μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις σε αυτήν την κοινωνία στη βάση της δικαιοσύνης, στη βάση της ισότητας και στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από θρησκευτικό ή κοινωνικό υπόβαθρο. Ήταν καιρός για τη βόρεια και νότια Ιρλανδία να συζητήσουν ένα νέο, κοινό νησί», είπε. «Ας κάνουμε μια υγιή συζήτηση για το πώς μοιάζει το μέλλον μας». Η ηγέτης του Sinn Féin, Mary Lou McDonald, είχε ένα μήνυμα για τους συνδικαλιστές: «Μην φοβάστε. Το μέλλον είναι λαμπρό για όλους μας».

Οι Sunday Times πιστεύουν ότι η Βόρεια Ιρλανδία βρίσκεται σε «εμπύρετη κατάσταση» και προτρέπει τόσο το Sinn Fein όσο και το DUP να συνεργαστούν με το Westminster και τις Βρυξέλλες για να βρουν μια μακροπρόθεσμη λύση. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι η «ιστορική» εκλογική νίκη του Sinn Fein έχει ήδη ωθήσει την Υπουργό Εξωτερικών, Liz Truss, να προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες να διορθώσουν το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας διαφορετικά κινδυνεύει να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία. Η κ. Truss «ανησυχεί βαθιά» ότι η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλλάξει τη διαπραγματευτική της θέση για το πρωτόκολλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία και να πυροδοτήσει παρατεταμένη «πολιτική αστάθεια». Οι Sunday Times αλλού, αναφέρουν ότι ο ηγέτης των Εργατικών αντιμετωπίζει τώρα μια «κρίση» καθώς «καταρρίπτεται» ο ισχυρισμός του, σχετικά με την υποτιθέμενη συνάντηση εργασίας που επικαλέστηκε ότι παραβρέθηκε κατά την διάρκεια του lockdown. Οι νομικοί εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τη σημασία του σημειώματος και προσθέτει ότι η ομάδα του Sir Keir παραμένει πεπεισμένη ότι δεν παραβιάστηκαν κανόνες. Οι Sunday Times ρίχνουν επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στη αγωγή συκοφαντικής δυσφήμισης που άσκησε η Rebekah Vardy εναντίον της Coleen Rooney, η οποία έρχεται ενώπιον των Βασιλικών Δικαστηρίων αυτή την εβδομάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται κοντά στην υπόθεση την έχουν περιγράψει σαν ένα τρένο που κατευθύνεται προς την άκρη ενός γκρεμού χωρίς κανέναν από τους δύο επιβάτες να είναι διατεθειμένος να αποβιβαστεί. Με τις νομικές αμοιβές που λέγεται ότι πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια λίρες, η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρξει νίκη στο τέλος για μία από τις γυναίκες.

Η Mail on Sunday αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της ένα μυστικό υπόμνημα των Εργατικών σχετικά με το λεγόμενο «Beergate», που φαίνεται να κάνει πέντε «καταστροφικές αποκαλύψεις», ότι το γεύμα του Sir Keir Starmer είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων με άλλους ακτιβιστές στο γραφείο ενός βουλευτή, ενώ ο Sir Keir επέμεινε ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το επιχειρησιακό σημείωμα «βόμβα» που συντάχθηκε για την επίσκεψη του ηγέτη των Εργατικών στο Durham φαίνεται να «γκρεμίζει» την εκδοχή του ηγέτη των Εργατικών για τα γεγονότα, καθώς ο Sir Keir είπε ότι ήταν σίγουρος ότι δεν είχε παραβιάσει κανέναν κανόνα. Το σημείωμα αναφέρει ότι μετά από μια ημερήσια εκστρατεία στο Hartlepool, η ομάδα του Sir Keir επρόκειτο να φτάσει στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Durham στις 6.31 μ.μ., αναχωρώντας στις 7 μ.μ. για το Miners Hall. Η δραματική αποκάλυψη ακολουθεί την ανακοίνωση του αστυνομικού τμήματος Durham την Παρασκευή ότι άνοιξε μια νέα έρευνα για το συμβάν στις 30 Απριλίου πέρυσι, το οποίο έλαβε χώρα όταν η συναναστροφή σε εσωτερικούς χώρους ήταν παράνομη. Το σημείωμα, το οποίο διαβιβάστηκε σε αυτή την εφημερίδα από έναν πληροφοριοδότη,  υπονομεύει επίσης περαιτέρω τους ισχυρισμούς των Εργατικών ότι έκαναν «ένα ειλικρινές λάθος», όταν αρνήθηκαν ότι η αναπληρωτής αρχηγός Angela Rayner ήταν στην εκδήλωση. Ο ηγέτης των Εργατικών,  ο οποίος δέχεται επίσης πιέσεις από μέλη του κόμματος για την αποτυχία του να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκρισία, αφού ζήτησε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον τον Ιανουάριο, όταν η Σκότλαντ Γιαρντ ξεκίνησε την έρευνά της για ένα παρόμοιο γεγονός.

Σε συνέντευξή του στην Sunday Telegraph, ο υπουργός Στέγασης, Michael Gove, κατηγορεί την πτώση των ποσοστών ιδιόκτητης κατοικίας ως τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι ψηφοφόροι απομακρύνθηκαν από τους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές, λέγοντας ότι το πρώτο μάθημα από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών ήταν ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ιδιοκτησία σπιτιού». Προειδοποίησε επίσης ότι οι Συντηρητικοί «έχουν πρόβλημα» επειδή «το ποσοστό των ανθρώπων που μένουν στα σπίτια τους έχει μειωθεί», ενώ το ποσοστό όσων νοικιάζουν έχει αυξηθεί. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι απόλυτα ικανοί να εξυπηρετήσουν ένα στεγαστικό δάνειο που πληρώνουν περισσότερα σε ενοίκιο από ό,τι για την υποθήκη τους. Αυτό είναι λάθος». Ο κ. Gove περιέγραψε σχέδια που έχουν ετοιμαστεί για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών, τα οποία πρόκειται να αποτελέσουν μέρος του νομοσχεδίου Leveling Up and Regeneration, ενός από τα κύρια νομοθετήματα που αναμένεται στην ομιλία της Βασίλισσας αυτή την εβδομάδα. Ο κ. Gove υπονοεί ότι οι Tories θα πρέπει να πάρουν μαθήματα από τις εκλογικές τους ήττες, ενώ τόνισε ότι «ποτέ μα ποτέ κανένας ψηφοφόρος δεν είναι δεδομένος». Η παρέμβασή του έρχεται καθώς βουλευτές και ακτιβιστές εξέφρασαν την οργή τους για την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον αφού το κόμμα έχασε σχεδόν 500 έδρες στα συμβούλια.

Η Sunday Express αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αφήσει πίσω του τα “επώδυνα” αποτελέσματα των τοπικών εκλογών των Tories, υποσχόμενος ένα “Brexit bills bonza” στο πλαίσιο της ομιλίας της Βασίλισσας αυτής της εβδομάδας, που σύμφωνα με την εφημερίδα θα περιλαμβάνει νόμους για τη μείωση της γραφειοκρατίας, νόμους που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και θα αναζωογονούν την περιφέρεια. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του κάνει «μια ασταμάτητη προσπάθεια να υλοποιήσει την υπόσχεση του Brexit» και να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες ελευθερίες της. Οι νόμοι για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την τόνωση της ανάπτυξης και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας βρίσκονται στο δρόμο, μαζί με μέτρα για την «αναζωογόνηση των κεντρικών δρόμων και την αποκατάσταση της υπερηφάνειας στις τοπικές περιοχές». Ο πρωθυπουργός είπε στην Sunday Express ότι ένα σύνολο «σούπερ» νομοσχεδίων για την ελευθερία του Brexit θα επιτρέψει στη Βρετανία «να ευδοκιμήσει ως μια σύγχρονη, δυναμική και ανεξάρτητη χώρα».  Ο κ. Τζόνσον είπε: «Είμαι περήφανος που η κυβέρνησή μου εκμεταλλεύεται την τεράστια ευκαιρία που προσφέρουν οι νέες ελευθερίες μας για το Brexit.  Τις αποκαλώ ως σούπερ επτά και θα ωφελήσουν οικογένειες και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, αλλάζοντας τους παλιούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν λειτουργούν για το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τη μεταρρύθμιση των δεδομένων έως τη γονιδιακή επεξεργασία έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αυτά τα νομοσχέδια θα μας επιτρέψουν να ευδοκιμήσουμε ως μια σύγχρονη, δυναμική και ανεξάρτητη χώρα και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της». Η ομιλία της Βασίλισσας της Τρίτης θα περιλαμβάνει νόμους για να γίνουν πραγματικότητα οι εμπορικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καταργώντας τους δασμούς στο 100% των αγαθών που εξάγονται σε αυτές τις χώρες και την απαλλαγή από τους υπόλοιπους νόμους της Ε.Ε. που βρίσκονται ακόμη στο καταστατικό. Ελπίζεται ότι αυτό θα αποφέρει ποσό περίπου 1 δισεκατομμυρίου λιρών για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

 «Απλά William» είναι ο τίτλος της Sunday Mirror, η οποία υποστηρίζει ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ είναι έτοιμοι να σβήσουν τα βασιλικά πρωτόκολλα, συμπεριλαμβανομένων των παπιγιόν και των υποκλίσεων και να τους προσφωνούν με το όνομά τους και όχι με τους τίτλους τους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ζευγάρι πήρε την απόφαση μετά την «καταστροφική» περιοδεία του στην Καραϊβική, με πηγή να προσθέτει ότι η Κάθριν και ο Γουίλιαμ θέλουν να είναι πιο «προσιτοί» και «λιγότερο τυπικοί». Η Sunday Mirror επίσης, είναι μία από τις πολλές εφημερίδες που δείχνουν τις προετοιμασίες για την αυριανή παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας, με εικόνες τεράστιων πυρηνικών πυραύλων από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σχολιάζοντας ότι η Ρωσία απέχει πολύ από οποιονδήποτε θρίαμβο και προσθέτει ότι όλες οι επιλογές της στο μέλλον είναι γεμάτες κινδύνους. Εικάζεται ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ανακοινώσει μια μαζική κινητοποίηση εφέδρων ή να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο, κάτι που θα του επέτρεπε να καλέσει περισσότερο προσωπικό και πόρους.

«Πύραυλοι Booze» είναι ο τίτλος της Sunday People, που αναφέρει ότι Ουκρανοί χάκερ έχουν σαμποτάρει τη «βότκα για το πάρτι για την Ημέρα της Νίκης» του Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπαθώντας να σταματήσουν τις  ρωσικές αποστολές αλκοολούχων ποτών.

Ένα πολύ διαφορετικό είδος όπλου αποκαλύπτεται στο πρωτοσέλιδο της Daily Star της Κυριακής, η οποία αναφέρει ότι τα τεριέ Jack Russell εξαπολύονται από τους πράκτορες της SAS, ως νέο όπλο στη μάχη τους ενάντια στους τρομοκράτες. Τα σκυλιά εκπαιδεύονται για τολμηρές αποστολές πίσω από τις γραμμές του εχθρού και τα επέλεξαν επειδή είναι εύκολα στην εκπαίδευση, πιστά, επίμονα και γρήγοροι δρομείς. Μόλις εκπαιδευτούν θα μπορούν επίσης να ανιχνεύουν πυρομαχικά, εκρηκτικά και ανθρώπους. Ένα τεριέ δυο ετών, με το όνομα Patron, συνεργάζεται με την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας ανιχνεύοντας ρωσικά όπλα και μέχρι στιγμής, έχει βρει σχεδόν 90 βόμβες. Τα συγκεκριμένα σκυλιά SAS θα είναι μερικές φορές εξοπλισμένα με λουρί ώστε να μπορούν να φέρουν κάμερες και εξοπλισμό καταγραφής. Οι διοικητές τώρα πιστεύουν ότι η ύπαρξη μερικών μικρότερων, πιο ευκίνητων σκύλων θα προσθέσει ευελιξία. Μια πηγή είπε: «Οι ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν με πολλά σκυλιά, αλλά αυτά που τα πήγαν πολύ καλά στις ασκήσεις είναι τα Jack Russell. Έχουν απίστευτη αντοχή και είναι πρόθυμα. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουν γρήγορα και είναι πιστά».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...