Βρετανικός Τύπος: «Η Τράπεζας της Αγγλίας αποτυγχάνει να ηρεμήσει τις αγορές», στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Αριθμός 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, Λονδίνο - Πρωθυπουργική κατοικία του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου
Φώτο Αρχείου / Αριθμός 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, Λονδίνο – Κατοικία του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου

Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές τη Δευτέρα, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, με πολλές εφημερίδες να χρησιμοποιούν πίνακες για να περιγράψουν την ιστορική πτωτική τροχιά της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα εργαστούν για να θέσουν υπό έλεγχο τόσο τον πληθωρισμό όσο και το δημόσιο χρέος απέτυχαν να σταματήσουν τις μεγάλες πωλήσεις της στερλίνας από τους επενδυτές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Σιγκαπούρης προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εισέλθει σε μια σπείρα που συνήθως παρατηρείται στις αναδυόμενες αγορές όπου «οι πολιτικοί παλεύουν να επιβεβαιώσουν εκ νέου την αξιοπιστία τους». Το άρθρο του αναφέρει ότι η αστάθεια της αγοράς επιβεβαιώνει “την απερισκεψία της στρατηγικής της κυβέρνησης να χρηματοδοτεί ιστορικές φορολογικές περικοπές και ενεργειακές επιδοτήσεις μέσω του χρέους, που υποστηρίζεται μόνο από υπόσχεση ανάπτυξης”.

Η εφημερίδα i αναφέρει την απόφαση πολλών ενυπόθηκων δανειστών, συμπεριλαμβανομένων των Halifax, Virgin Money και Skipton, να διακόψουν προσωρινά τις προσφορές στεγαστικών δανείων για νέους πελάτες, ενώ και άλλοι αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων 5% μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές των τελευταίων 50 ετών, που ακολουθήθηκαν από μεγάλες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα οδηγήσουν τους ανθρώπους να ξοδέψουν περισσότερα, αυξάνοντας τις τιμές. Η αξία της λίρας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τη Δευτέρα, ενώ το κόστος του δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ανέβηκε, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει αυτό το χρέος. Η πρώτη σελίδα δημοσιεύει φωτογραφία της Πρωθυπουργού Liz Truss και του καγκελαρίου Kwasi Kwarteng κομμένα σε ένα γράφημα που δείχνει τη συνεχή πτώση της αξίας της λίρας τους τελευταίους μήνες.

Η Telegraph έχει πρωτοσέλιδο φωτογραφία του κ. Kwarteng και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, με ένα γράφημα μεταξύ τους που δείχνει την πτώση της αξίας της λίρας χθες. Η εφημερίδα λέει ότι οι «τρομαγμένοι δανειστές» εγκαταλείπουν νέα στεγαστικά δάνεια. Η απόσυρση των στεγαστικών δανείων έγινε εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων έως και 6% στα μέσα του επόμενου έτους, αναφέρει η Telegraph. Μια τέτοια αύξηση θα προσθέσει 800 £ στο μηνιαίο κόστος μιας τυπικής υποθήκης. Συντηρητικός βουλευτής λέει στην εφημερίδα ότι οι συνάδελφοί του έχουν μείνει «στήλη άλατος» με την προοπτική των αυξήσεων των επιτοκίων.

 «Τα άρματα μάχης των λιβρών» είναι ο τίτλος της εφημερίδα Metro, η οποία σημειώνει ότι δεν υποχώρησε μόνο το δολάριο έναντι της λίρας τη Δευτέρα, αλλά και το ευρώ, το γιεν Ιαπωνίας, ακόμη και το ρωσικό ρούβλι. Η Τράπεζα της Αγγλίας λέει ότι παρακολουθεί «στενά» τις αγορές και «δεν θα διστάσει» να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό, τον ρυθμό με τον οποίο ανεβαίνουν οι τιμές για τους καταναλωτές και εξέδωσε δήλωση μετά από τις δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, που είχε σκοπό να καθησυχάσει τους επενδυτές. Ωστόσο, οδήγησε σε προβλέψεις ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν στο 5,8% από το τρέχον 2,25% μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αναχρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια όταν λήξουν οι συμφωνίες σταθερού επιτοκίου.

Οι Times υπογραμμίζουν την προειδοποίηση συντηρητικού υπουργού ότι το κόμμα αντιμετωπίζει έναν «κόσμο σε απόγνωση» εάν οι ψηφοφόροι τους κατηγορήσουν για την αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων. Η εφημερίδα μεταφέρει επίσης τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης της YouGov που δίνει στους Εργατικούς προβάδισμα 17 μονάδων, το μεγαλύτερο για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Στο κύριο άρθρο αναφέρει ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας αντιμετωπίζουν μια επείγουσα πρόκληση να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη χάραξη της βρετανικής οικονομικής πολιτικής.

Η Guardian γράφει ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποτρέψει την πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην οικονομική στρατηγική της, ενώ τονίζει ότι οι αγορές πιστεύουν τώρα ότι «το να μιλάμε σκληρά δεν θα είναι αρκετό και ότι το επίσημο κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί απότομα για να αντιστραφεί η διολίσθηση της στερλίνας – μια συμπίεση που θα εξαλείψει κάθε ελπίδα από την αναπτυξιακή ώθηση του καγκελαρίου και θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες». Σε άρθρο, επισημαίνει ότι το χάος ήταν «προβλέψιμο» και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην άρνηση του κ. Kwarteng να εξηγήσει τι έκανε. Η εφημερίδα αναφέρεται στην προεπισκόπηση της κεντρικής ομιλίας του Sir Keir Starmer στο συνέδριο των Εργατικών την Τρίτη, ο οποίος θα τονίσει ότι οι Εργατικοί είναι πλέον το «κόμμα του κέντρου».

Η Mirror αναφέρει ότι οι Tories είναι «εκτός ελέγχου», δίπλα σε φωτογραφία της Liz Truss και του Kwasi Kwarteng. Οι φορολογικές περικοπές της καγκελαρίου βύθισαν τις αγορές στο χάος και άφησαν «εκατομμύρια νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση» μετά την κρίση.  Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer, ο οποίος μιλά στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός του. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο της οικονομίας, θα πει στους αντιπροσώπους ότι οι Εργατικοί είναι τώρα «έτοιμοι να πολεμήσουν τους Tories για την οικονομική ανάπτυξη». Ισχυριζόμενος ότι έχει μετατρέψει το Εργατικό Κόμμα σε ένα κόμμα συντονισμένο με τους περισσότερους ψηφοφόρους, ο Sir Keir θα αναφέρει τα λόγια του προκατόχου του Sir Tony Blair που περιγράφει τους Εργατικούς ως την «πολιτική πτέρυγα του βρετανικού λαού». Ο τελευταίος ηγέτης των Εργατικών που κέρδισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Sir Tony ήταν πρόσφατα σε δυσμένεια στους αριστερούς κύκλους. Ένας εκπρόσωπος του κόμματος λέει ότι η αναφορά του είναι μια σκόπιμη κίνηση για να δείξει ότι οι Εργατικοί είναι “πλέον στο επίκεντρο”.

«Γλυκιά μου, συρρίκνωσα τη λίρα», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Star, η οποία στο πρωτοσέλιδό της χαρακτηρίζει τον κ. Kwarteng ως «δημοσιονομικό κλόουν» και λέει ότι, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την θητεία του ως καγκελάριος, έχει «ταράξει την οικονομία».

Η Express προτρέπει τους αναγνώστες της να μην πανικοβληθούν και λέει ότι ο καγκελάριος «ξεκαθάρισε τις χθεσινές αναταραχές της χρηματοπιστωτικής αγοράς με την δέσμευση να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη μείωση του χρέους».

Κάτω από τον τίτλο «Η πόλη ποντάρει ενάντια στο UK PLC», η Mail αναφέρει ότι οι κερδοσκόποι που επωφελήθηκαν από τη βουτιά της λίρας, πουλώντας, «προκάλεσαν οργή». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Tories επικρίνουν τους εμπόρους ότι «προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από τα άσχημα νέα» και προειδοποιούν να μην «υποτιμήσουν τη λίρα».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...