Βρετανικός Τύπος: “Καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού”

Ο Βρετανικός τύπος και τα πρωτοσέλιδά του κυριαρχούνται απο το θέμα καλοκαιρινών δικαοπών εν μέσω πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ο τίτλος “Καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού”. Αναλυτικά:


Daily Telegraph

Η Daily Telegraph αποκαλύπτει μυστικά έγγραφα του Whitehall που δείχνουν ότι το NHS σχεδίαζε να αρνηθεί τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ηλικιωμένων στα γηροκομεία σε περίπτωση πανδημίας. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με την εφημερίδα συντάχτηκαν το 2017 και το 2018 και στάλθηκαν σε κυβερνητικούς συμβούλους, ο Υπουργός Υγείας θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει τους ιατρούς να δώσουν προτεραιότητα σε ορισμένους ασθενείς έναντι άλλων, ακόμη και να σταματήσει εντελώς την παροχή κρίσιμης περίθαλψης σε άνω των 70 ετών και ότι αντίθετα θα προσέφερε «υποστήριξη» για τα λεγόμενα «μονοπάτια τέλους ζωής».

Ο Δρ Moosa Qureshi – ο οποίος πήρε τα έγγραφα – είπε ότι ήταν “αντιεπαγγελματικό” να μην ενημερώνονται οι γιατροί για αυτά τα σχέδια. Το σχέδιο καταρτίστηκε από το NHS μετά από άσκηση για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης μιας υποτιθέμενης «σοβαρής» πανδημίας γρίπης το 2016 και σχεδιάστηκε για να προλάβει την πιθανή κατάρρευση των νοσοκομείων. Οι Υπουργοί επιμένουν ότι οι οίκοι ευγηρίας δεν εγκαταλείφθηκαν από το NHS παρά τα στοιχεία για το αντίθετο, καθώς περισσότεροι από 42.000 κάτοικοι των γηροκομείων στην Αγγλία και την Ουαλία πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα νοσοκομεία έδωσαν εξιτήριο σε χιλιάδες τέτοιους ασθενείς χωρίς να τους κάνουν τεστ.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση πρότεινε να κάνουν τεστ σε ασθενείς με βάση την “πιθανότητα επιβίωσης” και όχι την “κλινική ανάγκη” εάν εξαντληθούν οι πόροι. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι αναφορές ήταν «σχέδια ενημερωτικών εγγράφων που περιλαμβάνουν υποθετικά σενάρια που ουδέποτε αποτέλεσαν κυβερνητική πολιτική».


Daily Mirror

Ένας συνδυασμός κακών καιρικών συνθηκών και μέτρων για τον Covid θα μπορούσε να σημαίνει «κόλαση» για τους Βρετανούς που ελπίζουν σε απόδραση αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με αρνητική πρόβλεψη της Daily Mirror. «Προς το παρόν οι παραθεριστές μας δεν μπορούν να κερδίσουν ό, τι  κι αν επιλέξουν να κάνουν», γράφει η εφημερίδα. Όσοι επέλεξαν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επιβεβαιωθεί οι χειρότεροι φόβοι τους για τον καιρό στη Βρετανία, καθώς  μετά την καταιγίδα Evert που προκάλεσε χάος στην Αγγλία και την Ουαλία, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν τους παραθεριστές ότι ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα είναι βροχερός και δροσερός, ενώ  όσοι ελπίζουν σε ένα ταξίδι στην Ισπανία θα απογοητευτούν καθώς η χώρα κατευθύνεται προς τη λεγόμενη «βαθιά πορτοκαλί» λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Daily Mail

Η Daily Mail προχωράει ακόμη περισσότερο, αποκαλύπτοντας ότι η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν να ενταχθούν μαζί με την Ισπανία σε μια νέα «επικίνδυνη λίστα» την επόμενη εβδομάδα, «καταστρέφοντας» τις ελπίδες εκατομμυρίων βρετανικών οικογενειών που ελπίζουν σε καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα σχέδια των υπουργών για μια “πορτοκαλί λίστα παρακολούθησης” έχουν προκαλέσει “αναστάτωση” στο Whitehall ενώ θα προειδοποιήσουν τους παραθεριστές που βρίσκονται στο εξωτερικό πως ορισμένες χώρες της πορτοκαλί λίστας θα μπορούσαν να περάσουν κατευθείαν στην κόκκινη λίστα. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ταξιδιώτες θα μπουν σε  καραντίνα σε ξενοδοχεία κατά την επιστροφή τους,  με δικό τους κόστος, που φτάνει στις 1.750 £ το άτομο.


Εφημερίδα i

Η εφημερίδα i του Σαββατοκύριακου, αναφέρεται στην επικείμενη προειδοποίηση της κυβέρνησης σε σχεδόν τρία εκατομμύρια νέους, στους οποίους θα ανακοινωθεί ότι πρέπει να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του Covid εντός των επόμενων ημερών ή διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στη ζωή τους αργότερα μέσα στο έτος. Παραθέτει επίσης την άποψη από κυβερνητικούς επιστήμονες που λένε ότι θα χρειαστούν αναμνηστικά εμβόλια  για χρόνια για να διατηρηθεί η ανοσία.


Guardian

Το πρωτοσέλιδο της Guardian επικεντρώνεται επίσης στους εμβολιασμούς κατά του Covid, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί αντιμετωπίζουν αυξημένη πίεση να θέσουν εκτός νόμου εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο από την υιοθέτηση της λεγόμενης πολιτικής των εταιρειών “Δεν έχει δουλειά χωρίς εμβόλιο”, ενώ ο φορέας του ανθρώπινου δυναμικού και ο θεματοφύλακας ισότητας προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε νομικές κυρώσεις για διακρίσεις, ενώ λένε ότι οι μεγάλοι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των Natwest και Shell είναι  ήδη πιο διστακτικοί στην εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν «ανεκτικοί» με τις εταιρείες, ακολουθώντας το παράδειγμα αμερικανικών εταιρειών όπως το Netflix και το Facebook που σκοπεύουν να επιτρέψουν μόνο στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να εισέρχονται στα γραφεία τους.


Times

Εκατομμύρια οικογένειες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας σε μια δεκαετία, με την αύξηση του ορίου τιμής ενέργειας, σύμφωνα με το κορυφαίο θέμα των Times, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα «εκτοξευθεί» καθώς η ρυθμιστική αρχή Ofgem ετοιμάζεται να επιτρέψει στους προμηθευτές να αυξήσουν τις τιμές έως και 13% από τον Οκτώβριο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών είναι ένα “ιδιαίτερα ευαίσθητο” θέμα για την κυβέρνηση, καθώς επεξεργάζεται πώς να χρηματοδοτήσει την δέσμευση  του πρωθυπουργού να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ανώτατο όριο ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα μισά από τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να δουν τους ετήσιους λογαριασμούς τους να αυξάνονται κατά £ 150.


Daily Express

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχει «θυμός» μεταξύ των ακτιβιστών, καθώς ένα τρίτο ακόμη των οικογενειών, αριθμός ρεκόρ, έχουν παγιδευτεί από μια παγίδα «φόρου θανάτου», η οποία αναφέρει ότι θα δώσει στην κυβέρνηση ένα απρόβλεπτο κέρδος  £ 6 δις. Για την  κατάσταση σύμφωνα με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες ευθύνεται το πάγωμα των επιδομάτων από τους υπευθύνους του υπουργείου Οικονομικών καθώς και ο αυξημένος αριθμός νεκρών από την πανδημία.

Ο βουλευτής των Tories, Julian Knight είπε: «Πληρώνετε ήδη φόρους σε όλη σας τη ζωή, οπότε γιατί η κληρονομούμενη περιουσία σας να απαιτεί φόρο για τον θάνατό σας;» αναφερόμενος στον φόρο κληρονομιάς που εκτοξεύεται στα ύψη, με τον HMRC (μη υπουργικό τμήμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπεύθυνο για την είσπραξη φόρων), να έχει εισπράξει σε 1,5 δισ. Λίρες τον  Απρίλιο και Μάιο. «Οι υπουργοί θα πρέπει να αφήσουν στην ησυχία τους τις οικογένειες που θρηνούν, καταργώντας τον φόρο κληρονομιάς. Πρέπει να περάσουμε σε ένα πολύ πιο δίκαιο, τίμιο φορολογικό σύστημα που δεν περιλαμβάνει φορολόγηση των περιουσιών των νεκρών», πρόσθεσε ο Knight.


Financial Times

Μια μυστική «ελίτ λέσχη δωρητών» του Συντηρητικού κόμματος, γνωστή ως Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board), αποκαλύφθηκε ότι πραγματοποιούσε «τακτικές» συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον καγκελάριο Rishi Sunak, σύμφωνα με τους Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι Συντηρητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τις συναντήσεις του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, το οποίο συγκλήθηκε από τον συν-πρόεδρο των Tories, Ben Elliot, ενώ αναφέρεται ότι έδωσαν τουλάχιστον 250.000 λίρες στο κόμμα, με έναν δωρητή να ισχυρίζεται ότι ορισμένα μέλη έχουν χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις για να ζητήσουν περικοπές δαπανών ή μείωση φόρων. Οι αξιωματούχοι των Tories ωστόσο, επέμειναν ότι η κυβερνητική πολιτική δεν επηρεάστηκε σε καμία περίπτωση από τις δωρεές. Οι Εργατικοί εν τω μεταξύ ζητούν από την Guardian περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσβαση της ομάδας στους υπουργούς.


Sun

Το πρωτοσέλιδο της Sun φιλοξενεί μια αποκλειστική συνέντευξή με τον ηθοποιό των Eastenders Sid Owen. Επίσης, ο επικεφαλής της Ένωσης ανεξάρτητων ταξιδιωτικών πρακτόρων, Martyn Sumners, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να αφήσει τον τομέα του «να πάρει μια ανάσα», καταργώντας την καραντίνα και την αυτο-απομόνωση αμέσως.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...