Βρετανικός Τύπος: «Καμία ΕΕ δεν μπορεί να πάρει τα εμβόλια μας» και «κλειστά τα σχολεία»

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Η εφημερίδα i όπως και πολλές από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων μιλάει για την διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, καθώς οι Βρυξέλλες είπαν στη φαρμακευτική εταιρεία να της στείλει εμβόλια κατασκευασμένα σε εργοστάσια του Η.Β. για να αντισταθμίσει το έλλειμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΕ δέχεται πυρά για την αργή διάθεση εμβολίων μεταξύ των κρατών μελών της.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές “κάνουν λόγο για εμπορικό πόλεμο” και απείλησαν να μπλοκάρουν τις εξαγωγές του βελγικού εμβολίου Pfizer στο Η.Β. λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι το Η.Β. είναι “πολύ σίγουρο” για τις συμβάσεις και την προμήθεια εμβολίων, το οποίο η εφημερίδα ερμηνεύει ως απόρριψη των απαιτήσεων για αποστολή δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η «σκληρή διαμάχη» μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνεται και «κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια εκρηκτική πολιτική κόντρα μετά το Brexit». Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Τζόνσον είπαν στην εφημερίδα ότι θέλει να σταματήσει τη διαμάχη, για τον «εθνικισμό των εμβολίων», με τον πρωθυπουργό να τονίζει δημόσια την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας.

“Όχι, η ΕΕ δεν μπορεί να έχει τα εμβόλια μας!” είναι ο τίτλος της Daily Mail, η οποία λέει ότι το μπλοκ προσπαθεί να «πάρει» δεκάδες εκατομμύρια δόσεις που κατασκευάστηκαν για το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντισταθμίσει ένα έλλειμμα 75 εκατομμυρίων στην ήπειρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η AstraZeneca ήταν υποχρεωμένη να εκπληρώσει τη συμβατική της υποχρέωση παρά τα ζητήματα παραγωγής στον βελγικό έδαφος, συμπληρώνει.

Η Daily Express κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι προσπαθούν να «ληστέψουν» τις δόσεις των εμβολίων από το Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας πως ο συντηρητικός βουλευτής και υποστηρικτής του Brexit, Peter Bone, δήλωσε ότι αυτή η κίνηση της ΕΕ ήταν εγωιστική, προτρέποντάς τους να «περιμένουν τη σειρά τους».

Η Βρετανία βρίσκεται σε «πορεία σύγκρουσης» με την ΕΕ για το θέμα, σύμφωνα με την Guardian, με τον επίτροπο υγείας της ΕΕ να υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να κερδίσει κανένα πλεονέκτημα από την υπογραφή σύμβασης με την AstraZeneca τρεις μήνες πριν από την ΕΕ. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν στην εφημερίδα ότι τα βρετανικά εργοστάσια στην Οξφόρδη και το Staffordshire θα ήταν ελεύθερα να προμηθεύουν άλλες χώρες μόλις παράξουν 100 εκατομμύρια δόσεις για τον τοπικό πληθυσμό.

Πηγές της φαρμακοβιομηχανίας δήλωσαν στους Times ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράξει περισσότερα από αρκετά εμβόλια για αυτό το έτος και θα μπορούσε τελικά να τα παραχωρήσει σε άλλες χώρες. Επίσης η ίδια πηγή κατέρριψε τις κατηγορίες από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν την παραγωγή εμβολίων που πρόκειται να παραδοθούν εκτός ΕΕ.

Η Daily Mirror επικεντρώνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία στην Αγγλία πριν από τις 8 Μαρτίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η απόφαση  καθιστά επιτακτική την εκστρατεία της να συγκεντρώσει χρήματα για βασικά εργαλεία για να βοηθήσει τα φτωχότερα παιδιά τα οποία διδάσκονται στο σπίτι.

Η  Metro αποκαλύπτει την συγκλονιστική ιστορία μιας νοσοκόμας που επανενώθηκε  με το μωρό της αφού πέρασε τρεις μήνες μακριά του καθώς νοσηλευόταν με κορονοϊό. Η Eva Gicain, 30 ετών, ήταν τόσο άρρωστη που δεν θυμόταν καν ότι της έγινε καισαρική πριν τεθεί σε μηχανή υποστήριξη, αναφέρει η εφημερίδα. Πέρασε 76 ημέρες στο νοσοκομείο πριν πάρει εξιτήριο αυτόν τον μήνα, καταφέρνοντας να κρατήσει την κόρη της, την Ελεάνα, για πρώτη φορά.

Η Sun γράφει για την ποπ σταρ Ρίτα Όρα, αναφέροντας ότι η ομάδα της προσέφερε σε ένα εστιατόριο 5.000 £ για να παραβιάσει τους κανόνες του Covid για τα 30α γενέθλιά της. Σε δήλωση προς την αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του χώρου είπε ότι είχε επικοινωνία με έναν εκπρόσωπο της τραγουδίστριας, ο οποίος του πρόσφερε αυτά τα χρήματα για τη χρήση των χώρων για “ποτά και σνακς”, αναφέρει η εφημερίδα. Η Όρα είχε παλαιότερα ζητήσει συγγνώμη για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων, ενώ η ομάδα της δεν απάντησε στην τελευταία αποκάλυψη της Sun.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...