Βρετανικός Τύπος: «Κανένα νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος έχει «καταδικάσει κατ’ ιδίαν» το σχέδιο της κυβέρνησης ως «αποκρουστικό». Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σχόλια έρχονται αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η πρώτη πτήση προς τη Ρουάντα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και είπε ότι ο πρίγκιπας «διακινδυνεύει μια μεγάλη σύγκρουση με το Νο 10»,  προσθέτοντας ότι υπήρξε τριβή μεταξύ του διαδόχου του θρόνου και του Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, στις εσωτερικές σελίδες, πηγή αποκαλύπτει στην εφημερίδα ότι η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών είναι καλή. Η εφημερίδα γράφει ότι, παρά την οργή από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές της αντιπολίτευσης, έως και 130 άτομα έχουν ειδοποιηθεί ότι θα μπορούσαν να σταλούν στη Ρουάντα.

Οι Times σχολιάζουν την αντίθεση του πρίγκιπα Καρόλου με την πολιτική για τη Ρουάντα και αναφέρουν ότι ο διάδοχος του θρόνου λέγεται ότι είναι «ιδιαίτερα απογοητευμένος» από αυτό, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα, όπου πρόκειται να εκπροσωπήσει τη βασίλισσα. Οι Times αναφέρουν ότι ο Clarence House δεν αρνήθηκε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν αντίθετος με αυτή την πολιτική, αλλά επέμεινε ότι ο πρίγκιπας δεν προσπάθησε να επηρεάσει την κυβέρνηση και τόνισε ότι παραμένει πολιτικά ουδέτερος.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η στρατηγική για τα τρόφιμα θα φέρει σε δεύτερη μοίρα τα κύρια ευρήματα μιας εξέτασης – με επικεφαλής τον Henry Dimbleby – που ξεκίνησε το 2019. Σύμφωνα με αυτή την εξέταση, απαιτούνταν επείγουσες αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της κλιματικής αλλαγής. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόρριψη των προτάσεών της είναι το τελευταίο παράδειγμα της απομάκρυνσης της κυβέρνησης Τζόνσον από πολιτικές που θεωρούνται «αντισυντηρητικές» ή «αντιεπιχειρηματικές» – καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ξανακερδίσει την υποστήριξη στο κόμμα του. «Ο Τζόνσον σνομπάρει την στρατηγική για τα τρόφιμα σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους δεξιούς στο πλάι του» είναι ο τίτλος τους, ενώ προσθέτει ότι οι υπουργοί σκοπεύουν να αγνοήσουν τις συστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του φόρου στη ζάχαρη και το αλάτι, ως μέρος της αναθεώρησης της στρατηγικής για τα τρόφιμα της Αγγλίας.

Η Guardian ισχυρίζεται ότι έχει δει προσχέδιο που διέρρευσε, μιας εκδοχής της κυβερνητικής στρατηγικής για τα τρόφιμα, το οποίο δεν περιέχει «σχεδόν κανένα νέο μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους των τροφίμων, της παιδικής πείνας, της παχυσαρκίας ή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης». Η εφημερίδα σημειώνει ότι, η στρατηγική της κυβέρνησης για τα τρόφιμα – αντί να είναι μια πρωτοποριακή απάντηση στην κριτική του Dimbleby – θα είναι μια “χαμένη ευκαιρία”, καθώς κάνει ελάχιστες συστάσεις και τονίζει ότι οι Εργατικοί την περιγράφουν ως “οριακά παράλογη”. Η Greenpeace του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η στρατηγική για τα τρόφιμα «δεν είναι απλώς μισοψημένη, είναι πιο επίπεδη και από μια τηγανίτα και λείπουν σημαντικά συστατικά».

Η Daily Telegraph παρουσιάζει έναν αστραφτερό Μπόρις Τζόνσον να χαϊδεύει μια αγελάδα σε μια αγροτική έκθεση στην Κορνουάλη, καθώς ετοιμάζεται να αποκαλύψει μια νέα, πιο θετική στάση για τη διατροφική στρατηγική που «αναπτύσσεται για τη Βρετανία». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αγρότες θα κληθούν να παράγουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά για να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους ζωής και της «διατροφικής απειλής από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Η στρατηγική θα προτείνει αλλαγές στους κανόνες σχεδιασμού για να διευκολυνθεί η μετατροπή της γης σε αγροκτήματα. Λέει επίσης η στρατηγική θα προτείνει να απαιτείται από τα σχολεία, τις φυλακές και τα νοσοκομεία να προσφέρουν μια επιλογή γεύματος για vegan. Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να είναι τόσο «παθητική» απέναντι σε πολιτικές δυσκολίες όπως η κρίση κόστους ζωής, τονίζοντας ότι εν μέσω της «χιονοθύελλας» των προτάσεων τις τελευταίες ημέρες μια απλή στρατηγική πρέπει να διαφανεί: μικρότερο κράτος, χαμηλότεροι φόροι, λιγότερες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα i ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει νέα συνωμοσία καθαίρεσής του με τους αντάρτες βουλευτές να διαμορφώνουν μια νέα συνωμοσία για να ανατρέψουν τον κ. Τζόνσον. Σχεδιάζουν να κινητοποιήσουν τη βάση του κόμματος με μια πρόταση που σκοπό έχει να πείσει τους 65 τοπικούς προέδρους και τις γυναίκες των Tories, οι οποίοι είναι εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, να ενωθούν για να εξαναγκάσουν σε μια δεσμευτική ψηφοφορία μομφής για την τύχη του ηγέτη τους στη γενική συνέλευση του Εθνικού Συντηρητικού Συνεδρίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνωμότες ψάχνουν για διάδοχο – με τον Υπουργό Παιδείας Nadhim Zahawi να θεωρείται ως ο υποψήφιος “συνδετικός κρίκος”.

Η Mirror εν τω μεταξύ επικρίνει την αίτηση του Stuart Campbell, ο οποίος δολοφόνησε την 15χρονη ανιψιά του Danielle Jones, για αποφυλάκιση υπό όρους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το «αίτημα ελευθερίας» έρχεται παρόλο που δεν αποκάλυψε ποτέ τη θέση του σώματος της Danielle, η οποία εξαφανίστηκε ενώ πήγαινε στο σχολείο της στο Έσσεξ, το 2001.

Η Daily Express αναφέρει την απότομη αύξηση των ανθρώπων που κάνουν σχέδια για διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω του πρόσφατου “ταξιδιωτικού χάους” στα αεροδρόμια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτή η αλλαγή είναι μια προσπάθεια των οικογενειών να «απομακρυνθούν από τις αφόρητες ουρές στα αεροδρόμια και τις ακυρώσεις πτήσεων».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...