Βρετανικός Τύπος: «Καταιγίδα από τεστ» για τους μεταλλαγμένους ιούς

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

“Αγώνας για τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους” είναι ο τίτλος της  Daily Mail, που θα οδηγήσει στο σχέδιο δοκιμών από πόρτα σε πόρτα. Αυτό στοχεύει στον εντοπισμό της μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον στόχο της δοκιμής 80.000 ανθρώπων ως ένα “τρελό στοίχημα” προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή απειλή για την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης η εφημερίδα σχολιάζει μια φωτογραφία χαμογελαστών μαθητών σε δημοτικό σχολείο στο Moston Fields που κρατούν laptops: «Ανεκτίμητα χαμόγελα που λένε ευχαριστώ στην δύναμη της Daily Mail, χάρη στη γενναιοδωρία σας».

Η Metro επικεντρώνεται επίσης στην ” καταιγίδα από τεστ”, λέγοντας ότι τουλάχιστον 11 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού την τελευταία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ταξιδέψει προς τη Νότια Αφρική. Η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ ότι είναι «μια έντονη υπενθύμιση ότι ο αγώνας μας ενάντια στον ιό δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Η Guardian σχολιάζει ότι το «σπριντ» για τη δοκιμή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων θα περιλαμβάνει ομάδες υπαλλήλων υγείας, πυροσβέστες και εθελοντές που θα συλλέξουν τα τεστ. Η εφημερίδα αναφέρει την δήλωση του NHS ότι αυτή η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και ότι η απόκριση στο εμβόλιο «μειώνεται» αν και εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό. Η εφημερίδα εκφράζει φόβους για περισσότερες αναταραχές μετά το πραξικόπημα στην Μυανμάρ καθώς επίσης σε άλλο άρθρο της επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν παγκοσμίως από το «εξουθενωμένο» οικοσύστημα της Γης.

Η Daily Mirror αναφέρει ότι ένα «κυνήγι» με φορητές μονάδες δοκιμών βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα για να βρει «κρυμμένους μεταδότες», επικαλούμενη τον κ. Hancock ο οποίος τόνισε ότι: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης αυτής της μετάλλαξης».

Στο επίκεντρο της πρώτης σελίδας των Times είναι οι προειδοποιήσεις από κυβερνητικούς επιστημονικούς συμβούλους πριν από δύο εβδομάδες ότι μόνο η υποχρεωτική απομόνωση σε ξενοδοχεία θα εμπόδιζε την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους της Νότιας Αφρικής, ενώ επισημαίνει τις προσπάθειες για να πραγματοποιηθούν χιλιάδες τεστ. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις εκτός από τις 11 που εντοπίστηκαν. Σε άλλο άρθρο της λέει ότι η Βρετανία ίσως να αρχίσει να στέλνει εμβόλια σε άλλες χώρες πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα 400 εκατομμύρια δόσεις που παρήγγειλαν είναι περισσότερα από όσες χρειάζεται η χώρα.

Ένας πιο αισιόδοξος τίτλος κυριαρχεί στην  Daily Telegraph: “Ο πρωθυπουργός πιέζει να ανοίξουν ξανά τα σχολεία καθώς μειώνονται τα κρούσματα”, προσθέτοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον διέταξε τους υπουργούς να «επιταχύνουν» τις προετοιμασίες για την επαναφορά των μαθητών στις τάξεις αφού ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος, καθηγητής Chris Whitty δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε περάσει την κορύφωση των κρουσμάτων. Παρακάτω λέει ότι οι άνω των 65 ετών θα κληθούν για εμβολιασμούς από την επόμενη εβδομάδα, δείγμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να τηρήσει την προθεσμία του Φεβρουαρίου.

Οι εμβολιασμοί είναι επίσης το επίκεντρο της πρώτης σελίδας της εφημερίδας i, όπου σημειώνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί θα κάνουν τη δεύτερη δόση  που θα τους προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού της Νοτίου Αφρικής. Επίσης κάνει αναφορά σε δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος πιστεύει ότι η οικονομία στο Η.Β. θα ανακάμψει δυναμικά και ότι η μεγαλύτερή του ανησυχία είναι ο χρόνος της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

“Τι αποτέλεσμα!” γράφει η Daily Express, η οποία αναφέρει ότι οι παραγγελίες εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον αυξηθεί κατά 40 εκατομμύρια, συνολικά σε 407 εκατομμύρια, λέγοντας ότι η χώρα θα αποθηκεύσει προμήθειες για μια πιθανή ετήσια εκστρατεία εμβολιασμού Covid, που θα είναι αρκετές έως το 2025.

Ο τίτλος της Sun συνοψίζει την κατάσταση λέγοντας “Το καλό, το εμβόλιο και το άσχημο”, λέγοντας ότι τα κρούσματα είναι στο χαμηλότερο ποσοστό από τα Χριστούγεννα (“το καλό”), ότι ένας στους επτά ανθρώπους έχει κάνει την 1η  δόση του εμβολίου (“το εμβόλιο”) και περιγράφοντας μια “καταιγίδα” στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής (“το άσχημο”).

Εν τω μεταξύ, το κύριο θέμα στους Financial Times κάνει αναφορά σε ερασιτέχνες εμπόρους που στοιχηματίζουν εναντίον επισφαλών κεφαλαίων και προκαλούν αύξηση των αποθεμάτων “λιγότερο δημοφιλών” εταιρειών, όπως η εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών Gamestop. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διαδικτυακός μεσίτης Robinhood, που χρησιμοποιείται από πολλούς ερασιτέχνες, βρέθηκε με άνοιγμα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εταιρείες εκκαθάρισης απαιτούν πλήρη κάλυψη λόγω αναταραχών στην αγορά.

Και τέλος η Daily Star προειδοποιεί κάθε αναγνώστη που έχει ευαίσθητη διάθεση να μην κοιτάξει την πρώτη της σελίδα εάν τρώει πρωινό, αφού σε φωτογραφία δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον χωρίς μπλουζάκι στην παραλία να ρωτάει: “Είστε έτοιμοι για την παραλία;”, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος πως οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πάνε καλοκαιρινές διακοπές φέτος. Στην ίδια επεξεργασμένη φωτογραφία της Daily Star, φαίνονται ο  Dominic Cummings και ένας τεράστιος γλάρος.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...