Βρετανικός Τύπος: «Καταστροφικό πλήγμα από την έρευνα για το Partygate», στα πρωτοσέλιδα

Η Daily Mail επικαλείται πηγή που επιβεβαιώνει ότι η γνωμοδότηση του Λόρδου Pannick, σχετικά με το αν ήταν σωστός ο τρόπος με τον οποίο οι βουλευτές διεξήγαγαν  την έρευνα του Partygate, κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Η επιτροπή των βουλευτών κατηγορήθηκε ότι δεν ενήργησε αντικειμενικά όταν αποφάσισε τον Ιούλιο να λάβει υπόψη την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «οι κανόνες τηρήθηκαν ανά πάσα στιγμή», ενώ η επιτροπή Προνομίων των Κοινοτήτων απείλησε να τιμωρήσει τον κ. Τζόνσον ακόμη και αν παραπλάνησε κατά λάθος το Κοινοβούλιο για τις συγκεντρώσεις που έγιναν στο Νο 10, κατά τη διάρκεια του lockdown, αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, σύμφωνα  με την άποψη του εμπειρογνώμονα Λόρδου Pannick, ο οποίος ενήργησε κατά της κυβέρνησης σε υποθέσεις ορόσημο για το Brexit, αναμένεται να υποστηρίξει ότι η έρευνα του μπορεί να φιμώσει τους υπουργούς. «Αυτό δεν είναι για τον Μπόρις, αλλά για όλους τους μελλοντικούς πρωθυπουργούς και βουλευτές», είπε η πηγή που είδε τη νομική παρέμβαση-βόμβα που πρόκειται να δημοσιευτεί σήμερα από την Downing Street. Εάν ο κ. Τζόνσον κριθεί ένοχος για περιφρόνηση, θα μπορούσε να αποκλειστεί από το κοινοβούλιο και ακόμη και να αντιμετωπίσει την απώλεια της θέσης του ως βουλευτής σε ενδιάμεσες εκλογές.

Η Daily Express αναφέρει ότι η γνωμοδότηση στην έρευνα για καταγγελίες ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε το Κοινοβούλιο για το Partygate, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα, θα προκαλέσει ένα «καταστροφικό» πλήγμα, που θα μπορούσε να «παραλύσει τη δημοκρατία», προέρχεται από έναν από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Τζόνσον. Το εύρημα «βόμβα»  από τον Λόρδο Pannick λέγεται ότι θα είναι «απολύτως καταστροφικό» για την έρευνα των Commons, ενώ η  Υπουργός Πολιτισμού Nadine Dorries δήλωσε: «Αυτή η νομική γνωμοδότηση δείχνει ότι η έρευνα ήταν ένα μεροληπτικό, καφκικό κυνήγι μαγισσών και θα πρέπει τώρα να σταματήσει προτού προκαλέσει άλλη ζημιά. «Ως υπουργός, απλά δεν μπορείς να επαληθεύσεις κάθε αξιόπιστη συμβουλή και πληροφορία που σου δίνεται καλόπιστα από καλοπροαίρετους και ευσυνείδητους αξιωματούχους». Η νομική γνωμοδότηση του διαπρεπούς εμπειρογνώμονα πιστεύεται ότι ανατέθηκε λόγω φόβων σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η διακομματική έρευνα στη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να επικεντρωθεί σε μια απροσδόκητη αλλαγή στους όρους εντολής της έρευνας. Οι υπουργοί τιμωρούνται συνήθως μόνο εάν διαπιστωθεί ότι παραπλάνησαν εσκεμμένα ή εν γνώσει τους τη Βουλή.

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι διέρρευσε προσχέδιο επιστολής που ετοιμάζονται να στείλουν οι εταιρείες ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου σε όποιον διοριστεί καγκελάριος, είτε από τη Liz Truss είτε από τον Rishi Sunak την επόμενη εβδομάδα, όπου θα απαιτούν χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων από τους φορολογούμενους για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα από την κατάρρευση, καθώς και εκκλήσεις για μείωση του ΦΠΑ των εταιρειών ενέργειας.

«Φορολογικές ελαφρύνσεις τύπου Covid για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την καταστροφή» είναι ο κύριος τίτλος στο πρωτοσέλιδο των Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο καγκελάριος Nadhim Zahawi σχεδιάζει μια στρατηγική έκτακτης ανάγκης για τον νέο πρωθυπουργό, με ένα πακέτο φορολογικών περικοπών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Ο καγκελάριος λέει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να «πάρει μαθήματα από τον Covid» και να εισαγάγει στοχευμένες μειώσεις στον ΦΠΑ και στους επιχειρηματικούς συντελεστές για να βοηθήσει τους τομείς του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού.

Η Daily Star σχολιάζει την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος προέτρεψε τους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν από μια αύξηση 80% στους λογαριασμούς ενέργειας, να εξοικονομήσουν 10 £ ετησίως, αγοράζοντας έναν νέο βραστήρα και προτρέπει κοροϊδευτικά τους αναγνώστες της να ακολουθήσουν τη συμβουλή του πρωθυπουργού σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μικροσυσκευών. Ο Τζόνσον χρησιμοποίησε το παράδειγμα σε μια χθεσινή ομιλία του για να προσπαθήσει να εξηγήσει τα οφέλη από την επένδυση σε πυρηνικούς σταθμούς στη Βρετανία, ωστόσο η εφημερίδα δεν εντυπωσιάστηκε και σχολίασε καυστικά την πρότασή του χρησιμοποιώντας τη λεζάντα: “Ο Genius Bozo λύνει την ενεργειακή κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απορρίψει την Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς την τίποτε άλλο πέρα από  έναν «αντί-ρωσικό θύλακα», καθώς η Μόσχα απηύθυνε νέα απειλή στις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Daily Mirror χαρακτηρίζει «δειλό» τον ένοπλο που δολοφόνησε την εννιάχρονη Olivia Pratt-Korbel στο σπίτι της στο Λίβερπουλ με κύρια φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της να είναι από εικόνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που κυκλοφόρησε από την αστυνομία του Merseyside η οποία δείχνει τον άνδρα που σκότωσε την Olivia, να φεύγει, φορώντας αθλητικά παπούτσια με λευκές σόλες. Η αστυνομία αποκάλυψε επίσης ότι ο δολοφόνος του εννιάχρονου κοριτσιού χρησιμοποίησε δύο όπλα, παραθέτοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της έρευνας της αστυνομίας, Mark Kameen, να λέει: «Θέλω να μάθω πού βρίσκονται αυτά τα όπλα».

Η ανάλυση των δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών από την Guardian έδειξε ότι δύο στις τρεις περιοχές της αστυνομίας στην Αγγλία και την Ουαλία βιώνουν αυξανόμενη εγκληματικότητα με όπλα, με τα αδικήματα να έχουν διπλασιαστεί σε μια δεκαετία σε οκτώ περιοχές, ενώ οι αριθμοί μειώθηκαν στο μισό στο Λονδίνο, εν μέρει χάρη σε μέτρα όπως η Operation Trident και την μονάδα της Μητροπολιτικής αστυνομίας κατά του εγκλήματος συμμοριών. Λιγότερο από το ένα πέμπτο των εγκλημάτων με όπλα στην Αγγλία και την Ουαλία διαπράττονται τώρα στην πρωτεύουσα. Η καταστολή στο Λονδίνο και οι ραγδαίες αυξήσεις σε άλλα μέρη της χώρας σημαίνει ότι τα εγκλήματα με πυροβόλα όπλα ανά άτομο στη βόρεια Αγγλία είναι πλέον υψηλότερα από ό,τι στην πρωτεύουσα. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώνεται στη βορειοανατολική Αγγλία, όπου η εγκληματικότητα έχει υπερτριπλασιαστεί από κατά μέσο όρο 91 παραβάσεις ετησίως από το 2009 έως το 2012, σε 294 ετησίως μεταξύ 2019 και 2022. Στην περιοχή του Κλίβελαντ, οι παραβάσεις έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί , από ετήσιο μέσο όρο 22 σε 127.

Η Daily Telegraph αναφέρει νέα δεδομένα που δείχνουν ότι οι μέσες αποδοχές των περισσότερων οικογενειακών γιατρών στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 20.000 £ σε 142.000 λίρες στους 12 μήνες μετά το πρώτο lockdown για τον κορωνοϊό. Επισημαίνει ότι ο αριθμός περιλαμβάνει ιδιωτική εργασία και επιπλέον πληρωμές για τη χορήγηση εμβολίων κατά του Covid. Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ομάδες ασθενών βρήκαν «δύσκολο να δικαιολογηθεί αυτή η αύξηση», καθώς τα ραντεβού περιορίζονταν συστηματικά λόγω της πανδημίας. Το Υπουργείο Υγείας λέει ότι η συμβολή των γενικών ιατρών στην διαδικασία του εμβολιασμού, ήταν «ζωτικής σημασίας».

Ο πρώην παρουσιαστής του BBC Breakfast και ρεπόρτερ του προγράμματος Today, Bill Turnbull, απεικονίζεται σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, από την οικογένειά του την Πέμπτη, σε ηλικία μόλις 66 ετών . «Thank you Bill» λέει η Metro, καθώς εξηγεί ότι χάρη στην «ηρωική» εκστρατεία του για τον καρκίνο του προστάτη, έσωσε χιλιάδες ζωές προτρέποντας τους άνδρες να κάνουν εξετάσεις. Η εφημερίδα μεταφέρει ένα αφιέρωμα από τη χήρα του, Sarah McCombie, η οποία λέει: “Ο υπέροχος Bill μας, μας έκανε να γελάμε κάθε μέρα”. Οι συνεργάτες του λένε ότι ήταν «διασκεδαστικός και γενναίος» μέχρι το τέλος και η εφημερίδα τον περιγράφει ως «τον πιο ωραίο άνθρωπο στην τηλεόραση».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...