Βρετανικός Τύπος: «Κουλτούρα ακολασίας στο Westminster» στα πρωτοσέλιδα

Μυστικές Υπηρεσίες Ηνωμένου Βασιλείου - MI6
Φώτο Αρχείου / Μυστικές Υπηρεσίες Ηνωμένου Βασιλείου – MI6

Το Συντηρητικό Κόμμα έχει δεσμευτεί ότι οι μισοί βουλευτές του στις επόμενες εκλογές θα είναι γυναίκες μετά τις αποκαλύψεις, αναφέρει η Sunday Telegraph. Ο πρόεδρος του κόμματος των Tories, Oliver Dowden, λέει στην εφημερίδα ότι η αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ακολασίας του Westminster προσθέτοντας ότι “το καλύτερο πράγμα” που μπορεί να κάνει είναι να εξαλείψει αυτή τη συμπεριφορά, που δεν θα ήταν αποδεκτή σε κανένα άλλο χώρο εργασίας. Ο κ. Τζόνσον επίσης δείχνει εκνευρισμένος από τις συνέπειες της χθεσινής παραίτησης του βουλευτή των Tories, Neil Parish, ο οποίος παραδέχτηκε ότι παρακολούθησε πορνογραφικό υλικό δύο φορές στο κοινοβούλιο. Ο κ. Parish, ο οποίος εκπροσωπεί τους Tiverton και Honiton στο Ντέβον από το 2010, είπε ότι το πρώτο περιστατικό ήταν μια «στιγμή τρέλας» αφού σκόνταψε στις εικόνες με ένδειξη Χ κατά λάθος, ενώ έψαχνε για τρακτέρ στο Διαδίκτυο, αλλά μπήκε σε «άλλο ιστότοπο που είχε παρόμοιο όνομα». Ο κ. Parish, ο οποίος παύθηκε από το Συντηρητικό Κόμμα την Παρασκευή για τις κατηγορίες, δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί από στελέχη του κόμματος που φοβούνταν ότι η υπόθεση θα έβλαπτε περαιτέρω τους Tories στις εκλογές. Η παραίτηση του κ. Parish θα προκαλέσει ενδιάμεσες εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια στο Ντέβον, την οποία κέρδισαν οι Συντηρητικοί έναντι των Εργατικών στις τελευταίες εκλογές.

Βουλευτές ζήτησαν να σταματήσει η «ηδονιστική κουλτούρα» που βλάπτει τη φήμη του Κοινοβουλίου, αναφέρουν οι Sunday Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Sir Lindsey Hoyle και η Dame Andrea Leadsom «απαιτούν μια γενική αναθεώρηση» του τρόπου λειτουργίας του Westminster μετά το πλήθος των καταγγελιών για εκφοβισμό και σεξουαλική κακοποίηση. «Το φτηνό κοτόπουλο μπορεί να είχε τα πατατάκια του» είναι ένας από τους τίτλους στο μπροστινό μέρος των Sunday Times. Αναφέρει ότι το κόστος των ζωοτροφών πουλερικών αυξάνεται επειδή συχνά παρασκευάζεται από σιτάρι και σόγια – δύο από τις κύριες εξαγωγές της Ουκρανίας. Πριν από τον πόλεμο το βόειο κρέας ήταν τρεις φορές πιο ακριβό ανά κιλό από το κοτόπουλο, αλλά η εφημερίδα προειδοποιεί ότι οι οικογένειες “αντιμετωπίζουν την προοπτική να πληρώσουν τόσο πολλά για το κοτόπουλο supreme όσο και για το φιλέτο μινιόν, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950”.

Ο Observer αποκαλύπτει ότι οι Εργατικοί απαιτούν έρευνα για το εάν ο βουλευτής κ. Parish παραβίασε τον νόμο παρακολουθώντας πορνογραφικό υλικό δημόσια και διέπραξε ποινικό αδίκημα. Η σκιώδης υπουργός Προστασίας και Ενδοοικογενειακής Κακοποίησης, Jess Phillips, είπε στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι ο Neil Parish, ο οποίος παραιτείται, μπορεί να έχει παραβιάσει νόμο του 1981 που καθιστά αδίκημα τη δημόσια προβολή απρεπούς υλικού. Ο νόμος που παραβίασε είναι ελάχιστα γνωστός και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται καλά, τόνισε η κ. Phillips η οποία ζήτησε να επανεξεταστεί ο τρόπος εφαρμογής της νομοθεσίας, αναφέρει ο Observer, καθώς και ότι ζήτησε περισσότερες διώξεις ατόμων που τον παραβιάζουν.

Η Sunday Express κατ’ αποκλειστικότητα, ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει έναν «στρατό σαμποτέρ» με στόχο τη Βρετανία. Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν σε κατάσταση συναγερμού χθες το βράδυ, εν μέσω φόβου ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα στείλει σαμποτέρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανώτεροι αξιωματικοί της MI5 ενημέρωσαν την Υπουργό Εσωτερικών Priti Patel και την ομάδα της σχετικά με την απειλή υψηλού επιπέδου, με την Ειδική Υπηρεσία να επιφορτιστεί να αυξήσει την παρακολούθηση των ταξιδιωτών στη χώρα, αποκάλυψαν πηγές. Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός του Επιτελείου του, Steve Barclay, έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση, ενώ η GCHQ φέρεται να βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαίους συναδέλφους. Οι απειλές κυμαίνονται από «αμφισβητήσιμες» επιθέσεις σε βασικές υποδομές έως επιχειρήσεις που έχουν σκοπό να ταπεινώσουν τη βρετανική κυβέρνηση και να μειώσουν τη λαϊκή υποστήριξη για ενέργειες που βοηθούν τον Ουκρανικό αγώνα. Πηγή δήλωσε: «Υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι αξιωματικοί ή πράκτορες που συνδέονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας μπορεί να επιχειρήσουν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να στοχεύσουν στρατηγικές τοποθεσίες». Ο Ed Johnson, επικεφαλής της παγκόσμιας υπηρεσίας πληροφοριών στην ομάδα στρατηγικού κινδύνου Sibylline, είπε ότι υπάρχει μια σειρά πιθανών στόχων για έναν επίδοξο σαμποτέρ. Είπε: «Θα έχουν στόχο να σπείρουν χάος, πανικό ή δυσπιστία στην κυβέρνηση. Οι τρεις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας, η πιο παραδοσιακή SVR, η υπό στρατιωτική ηγεσία GRU και η FSB διαθέτουν όλες ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Η FSB έχει πολύ έδαφος να αναπληρώσει από τις αποτυχημένες ενημερώσεις πληροφοριών της στη Μόσχα από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο νούμερο ένα στόχος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ο πιο ένθερμος σύμμαχος του Κιέβου».

Ο δολοφόνος της Milly Dowler, Levi Bellfield έγινε πατέρας του παιδιού της λίγες εβδομάδες πριν από την απαγωγή και τη δολοφονία της Milly Dowler, ισχυρίζεται σήμερα μια γυναίκα, αναφέρει η Sunday Mirror. Η γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, η οποία δεν κατονομάζεται για να προστατεύσει την ταυτότητά της, λέει στην εφημερίδα ότι ο δολοφόνος, Levi Bellfield, την οδήγησε στο σπίτι με το ίδιο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε για να απαγάγει τη 13χρονη στο νοτιοδυτικό Λονδίνο. Η ανώνυμη γυναίκα, που ειδοποίησε την αστυνομία, το περιγράφει ως το «λάθος της ζωής μου». «Πώς λέτε στο παιδί σας ότι ο πατέρας του είναι ο πιο φρικτός δολοφόνος της Βρετανίας;» δήλωσε στην εφημερίδα.

Η Denise Fergus, μητέρα του μικρού James Bulger είπε στους Sunday People ότι έχει δύο εβδομάδες για να γράψει δήλωση για το θύμα για να κρατήσει έναν από τους δολοφόνους του γιου της στη φυλακή. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Jon Venables, ο οποίος φυλακίστηκε το 2017 για κατοχή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, πρόκειται να ζητήσει ακρόαση για αποφυλάκιση τον Αύγουστο. Ο Robert Thompson, ο οποίος μαζί με τον Jon Venables καταδικάστηκε για τη δολοφονία του μικρού παιδιού το 1993, ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι το τηλέφωνό του είχε παραβιαστεί από δημοσιογράφους του News of the World (NOTW) και εκ τούτου, σχεδιάζει να υποβάλει αξίωση για αποζημίωση. Ωστόσο, η κυρία Fergus είπε ότι δολοφόνος του μικρού James δεν θα πρέπει να λάβει καμία αποζημίωση εάν αποδειχτεί ότι ήταν θύμα στο σκάνδαλο των τηλεφώνων και τόνισε ότι θα πρέπει να του αποτραπεί από το να λάβει ενδεχομένως χιλιάδες λίρες και ότι τα χρήματα που θα του καταβάλλονται από τη News International – οι ιδιοκτήτες του NOTW – θα πρέπει να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.  «Θα ήταν τρομερή προσβολή στη μνήμη του James, αν το ζώο που τον δολοφόνησε έπαιρνε αποζημίωση, δήλωσε η μητέρα του δολοφονηθέντος νεαρού. Αν το τηλέφωνό του παραβιάστηκε, αυτό είναι λάθος. Αλλά ο μόνος λόγος που ενδιαφέρθηκαν οι δημοσιογράφοι γι’ αυτόν, ήταν το γεγονός ότι δολοφόνησε τον γιο μου».

Η Mail on Sunday αποκαλύπτει τη «μυστική εκλογική συμφωνία για να πλήξουν τον Μπόρις». Λέει ότι οι Συντηρητικοί κατηγόρησαν τους Εργατικούς ότι έκαναν συμφωνία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, για να επηρεάσουν τις τοπικές εκλογές αυτής της εβδομάδας. Ο πρόεδρος του κόμματος των Tories, Oliver Dowden ισχυρίστηκε ότι ο Sir Keir Starmer παραιτήθηκε από τους υποψηφίους «σε περιοχές της χώρας» όπου η υποστήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών είναι ισχυρή για να αποφευχθεί η διάσπαση της ψήφου κατά των Tories και ισχυρίζεται ότι το κόμμα του Sir Ed Davey ανταπέδωσε την εύνοια όπου οι Εργατικοί κυριαρχούν αλλού. Σε μια επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών, την οποία είδε η Mail, ο κ. Dowden ισχυρίστηκε ότι ο Sir Keir Starmer σχεδίασε να «αρνηθεί στους ψηφοφόρους μια σωστή δημοκρατική επιλογή». Τα σχόλιά του προκάλεσαν πολιτική θύελλα, με τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να αρνούνται τις κατηγορίες του. Εάν οι υποτιθέμενες τακτικές επαναληφθούν σε γενικές εκλογές, θα μπορούσε να υπάρξει μια επιστροφή στις ημέρες των συμφώνων Lib-Lab της δεκαετίας του 1970. Οι αναλυτές της στρατηγικής των Tories φοβούνται μια πτώση στις δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες έρχονται μετά από μήνες πρωτοσέλιδων του «Partygate» σχετικά με υποτιθέμενες παραβιάσεις του lockdown στο Νο10. Πολλοί από τους εχθρούς του κ. Τζόνσον στο κόμμα είπαν ότι περιμένουν μετά τις εκλογές και την ολοκλήρωση των ερευνών του Partygate, προτού αποφασίσουν εάν θα πιέσουν για ψήφο δυσπιστίας στον κ. Τζόνσον. Μια έρευνα του πρώην αντιπροέδρου των Tories, Lord Ashcroft, που δημοσιεύτηκε στη σημερινή Mail on Sunday, διαπίστωσε ότι όταν οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μιας Συντηρητικής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Τζόνσον και μιας Εργατικής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Sir Keir, ο ηγέτης των Εργατικών υποστηρίζεται από 57 %  έναντι του 43 % του κ. Τζόνσον.

Οι εκλογές της Πέμπτης απασχολούν και την Sun της Κυριακής, η οποία υποστηρίζει ότι «ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να ανακαλύψει ξανά γρήγορα τη μαγική του δύναμη, αν θέλει να κερδίσει ξανά τη χώρα» στη στήλη του εκδότη της. Η εφημερίδα προτείνει ότι πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του «Κόκκινου Τείχους» – ανθρώπων σε πρώην ασφαλείς θέσεις των Εργατικών που άλλαξαν την ψήφο τους στους Συντηρητικούς στις γενικές εκλογές του 2019. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο βοηθώντας τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κρίση του κόστους ζωής και «διασφαλίζοντας ότι η άνοδος του επιπέδου θα γίνει πραγματικότητα», υποστηρίζει. Η εφημερίδα επικεντρώνεται στον Καγκελάριο Rishi Sunak, αναφέροντας ότι πηγή του Whitehall ισχυρίστηκε ότι ο Sunak και η ομάδα του έχουν «έλλειψη κατανόησης» σχετικά με το πώς οι αυξανόμενες τιμές πλήττουν τους φτωχότερους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους «δεν έχουν τίποτα στην τράπεζα». Ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών παρακράτησε οικονομική υποστήριξη με την πεποίθηση ότι τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που εξοικονόμησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid για να «αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...