Βρετανικός Τύπος: “Lockdown «φάρσα»” και “Τα εμβόλια «έφτασαν σε νέο ρεκόρ»” στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η κυβέρνηση «αναγκάστηκε να υποχωρήσει» για τα «τοπικά lockdowns» όταν αναθεώρησε τις οδηγίες για οκτώ περιοχές στην Αγγλία που επλήγησαν περισσότερο από την ινδική μετάλλαξη του ιού, σημειώνει η Daily Telegraph. Προσθέτει ότι ένα “παιχνίδι ευθυνών ξέσπασε στην κυβέρνηση” όταν οι υπουργοί “απέτυχαν να δώσουν τις νέες οδηγίες” στις κατά τόπους αρχές, με τις οποίες συμβούλευαν τους ανθρώπους να μην συναντιούνται σε εσωτερικούς χώρους ή να ταξιδεύουν άσκοπα, ενώ έγκυρη πηγή είπε στην εφημερίδα ότι αυτό ήταν ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Η παραίτηση του προέδρου της National Trust, Tim Parker, καλύπτεται από την Telegraph. Επισημαίνει ότι ο Parker αποφάσισε να αποχωρήσει μόλις 24 ώρες αφού τα μέλη ολοκλήρωσαν την εκπόνηση σχεδίων για να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση στην ετήσια γενική συνέλευση του φιλανθρωπικού οργανισμού.

Η εφημερίδα i αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει “κάνει στροφή” σε “κατά λάθος lockdowns” σε 1.800.000 πληθυσμό, τα οποία αναρτήθηκαν on line, χωρίς προηγουμένως να ανακοινωθούν επίσημα και που αφορούσαν τις 8 περισσότερο πληγείσες περιοχές από την ινδική μετάλλαξη. Επίσης προσθέτει ότι την Τρίτη «αρκετοί βουλευτές των Tories  διαμαρτυρήθηκαν κατ’ ιδίαν για αυτό το γεγονός στην Downing Street». Η κυβέρνηση μετά από 24 ώρες διευκρίνισε ότι η «καινούρια οδηγία δεν είναι νόμος», αλλά απλά προτρέπει τους ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές, να μείνουν μέσα, να κρατούν τις αποστάσεις και να ελαχιστοποιήσουν τα ταξίδια εκτός της περιοχής τους.

Οι καινούριες οδηγίες ισοδυναμούν με “υποχώρηση”, σύμφωνα με την Guardian. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα τοπικά συμβούλια «βομβαρδίστηκαν με ερωτήματα» από ανθρώπους που αναρωτιούνται εάν πρέπει ή όχι να ακυρώσουν τις κρατήσεις που έχει κάνει για τις επίσημες διακοπές και τις διακοπές κατά τη διάρκεια του χρόνου και ότι οι ξενοδόχοι και οι διαχειριστές κάμπινγκ είναι πολύ μπερδεμένοι.

Πιο θετική η αντιμετώπιση από το πρωτοσέλιδο των Times, η οποία δημοσιεύει μια φωτογραφία του πρωθυπουργού να τρέχει με τον ημίαιμο Jack Russell σκύλο του, Dilyn, αποκαλύπτοντας ότι οι ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυστηρότερες ποινές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κυβερνητική ειδική ομάδα, που εξετάζει πώς να καταπολεμήσει την κλοπή των κατοικίδιων ζώων, έχει διευρύνει και συμπεριλαμβάνει στις αρμοδιότητές της και εκείνους που εγκαταλείπουν τα ζώα συντροφιάς τους ή τα αφήνουν μόνα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εφημερίδα πιο κάτω γράφει ότι οι επόμενες εβδομάδες “θα φέρουν ρεκόρ σε νούμερα” όσον αφορά τους εμβολιασμούς,  με όλους τους ηλικίας άνω των 30 ετών να είναι επιλέξιμοι στην Αγγλία από σήμερα, κάτι το οποίο “δίνει μεγαλύτερη αισιοδοξία στο ότι οι περιορισμοί μπορούν να τερματιστούν όπως είχε προγραμματιστεί” από τις 21 Ιούνιου.

Η Daily Express είναι ακόμα πιο αισιόδοξη, αναφέροντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “είναι έτοιμο να απολαύσει ένα καλοκαίρι αθλητικών και ζωντανών παραστάσεων”, γεγονός που ακολουθεί μια «σειρά εκπληκτικά επιτυχημένων δοκιμών» μετά τις πρόσφατες πιλοτικές εκδηλώσεις με θεατές, καθώς μόνο 15 κρούσματα έχουν καταγραφεί από μια σειρά εκδηλώσεων που αφορούσαν περισσότερα από 58.000 άτομα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Για την παραίτηση του προέδρου της National Trust, Tim Parker, η εφημερίδα γράφει ότι τα μέλη των ανταρτών, που αποκαλούνται «Επαναφορά εμπιστοσύνης», ήταν δυσαρεστημένα για την απόλυση μακροχρόνια εργαζομένων και εθελοντών.

Το ρεπορτάζ της Daily Mail για τις εταιρείες της High Street που “εξαγοράζονται από ιδιώτες μεγιστάνες” συνεχίζεται και σήμερα στην πρώτη της σελίδα και χαρακτηρίζεται ως «σκάνδαλο». Αυτήν την φορά η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι αυτές οι εταιρείες και οι επενδυτές “καρχαρίες”, όπως τους αποκαλεί, έχουν «περικόψει» σχεδόν 40.000 χαμηλόμισθους εργαζόμενους υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο όλων των απολύσεων παμπ και εστιατορίων που αγοράστηκαν από αυτές τις μεγάλες εταιρείες.  Είναι η δεύτερη ημέρα στην εκστρατεία της εφημερίδας  για μεγαλύτερο έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών και προσθέτει καταλήγοντας, ότι οι άπληστοι και “άσεμνα πλούσιοι μεγιστάνες” καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων.

Μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της Daily Mirror, με τίτλο ” Εκτός επαφής – εκτός ελέγχου”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού, Dominic Cummings, θα αποκαλύψει στους βουλευτές σήμερα ότι ο κ. Τζόνσον είχε πει ότι ο Covid «σκότωσε μόνο 80χρονους» καθώς ήταν εναντίον του δεύτερου lockdown. Ένας άντρας, του οποίου η 89χρονη μητέρα πέθανε από τον ιό, λέει ότι τα λόγια του πρωθυπουργού είναι «απίστευτα επώδυνα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Downing Street δεν αρνήθηκε ότι ο κ. Johnson έκανε την παρατήρηση, αλλά επέμεινε ότι η κυβέρνηση είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Daily Mirror επίσης γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον “υποστήριξε” την αποτυχημένη Ευρωπαϊκή Super League, πριν ανακοινωθεί και την χαρακτήρισε “εξαιρετική ιδέα”, ωστόσο εκπρόσωπός του δήλωσε στην εφημερίδα ότι: “Αυτό είναι εντελώς αναληθές”.

Οι Financial Times τονίζουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak πρόκειται να εκπονήσει σχέδια για να εμποδίσει τις εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για λόγους εθνικής ασφάλειας, λόγω ανησυχιών για «βρώμικο χρήμα» στις βρετανικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Επισημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει μια διαβούλευση εντός δεκαπενθήμερου, προτείνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκλείσει εταιρεία να εισαχθεί εάν αυτό θα δίνει σε ένα ξένο κράτος πρόσβαση σε εμπορικά ή κρατικά μυστικά ή εάν η εταιρεία ανήκε σε κάποιον του οποίου οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να έχουν συμφέροντα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι νέοι κανονισμοί θα επικεντρωθούν σε στρατηγικούς τομείς όπως η τεχνολογία, η άμυνα και οι υποδομές. Ωστόσο, ορισμένοι διευθυντές επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι η κίνηση κινδυνεύει να υπονομεύσει τις προσπάθειες να παρουσιαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο και η πόλη του Λονδίνου ως ανοιχτά για επιχειρήσεις μετά το Brexit.

Η Metro είναι μια από τις πολλές εφημερίδες που παρουσιάζει στην πρώτη της σελίδα, χαμογελαστή τη Δούκισσα του Cambridge κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Orkney. Το κύριο θέμα της, ωστόσο, είναι ότι η Λευκορωσία έχει “ωθηθεί σε διεθνή απομόνωση”, με εκατοντάδες πτήσεις να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της μετά από την γνωστή πτήση που προσγειώθηκε δολίως στο Minsk την Κυριακή και συνελήφθη ένας αντιφρονούντας δημοσιογράφος.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...