Βρετανικός Τύπος: «Με Covid η Βασίλισσα καθώς ο πρωθυπουργός αίρει τους περιορισμούς για τον ιό», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

«Η βασίλισσα εξακολουθεί να εργάζεται παρά τον Covid» είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στο μπροστινό μέρος της εφημερίδας i. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η 95χρονη μονάρχης έχει «ήπια συμπτώματα κρυολογήματος». Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί αρκετές άλλες περιπτώσεις στο Κάστρο του Windsor, όπου η βασίλισσα θα παραμείνει κατά τη διάρκεια της απομόνωσής της. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης βρέθηκαν θετικοί στον ιό νωρίτερα αυτό το μήνα. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα  αναφέρει το μυστήριο των λευκών συμβόλων που έχουν εμφανιστεί στο πλάι των ρωσικών τανκς και των εκτοξευτών πυραύλων που προφανώς κατευθύνονται προς τα ουκρανικά σύνορα, σχολιάζοντας ότι μερικά από αυτά έχουν επικαλυφθεί με το γράμμα “Z”, η σημασία του οποίου είναι άγνωστη. Η εφημερίδα εικάζει ότι μπορεί να είναι ένας κωδικός επίθεσης ή μια προσπάθεια αποφυγής τυχαίας ανταλλαγής πυρών, επειδή ο ρωσικός και ο ουκρανικός στρατιωτικός εξοπλισμός είναι παρόμοιας σχεδίασης.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η βασίλισσα ήθελε να κάνει γνωστή την ηπιότητα των συμπτωμάτων της για να αποφευχθεί η ανησυχία του κόσμου. Η Βασίλισσα, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλλα είναι τα μόνα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν επί του παρόντος τον ιό, ενώ αναφέρεται στους προγραμματισμένους αρραβώνες αυτής της εβδομάδας για την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τη Δούκισσα του Κέμπριτζ. Η εφημερίδα  σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών θα εξακολουθούν να είναι επιλέξιμα για δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό μόλις μειωθεί η διαθεσιμότητά τους ως μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τη ζωή με τον ιό. Αναμένει ότι τα καθολικά δωρεάν τεστ θα καταργηθούν σταδιακά στις αρχές Απριλίου, αν και το προσωπικό των νοσοκομείων, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι σε οίκους φροντίδας θα εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτά. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι προτάσεις εξακολουθούν να μην έχουν οριστικοποιηθεί λόγω της διαμάχης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας.

Η Sun επιλέγει τον τίτλο, «Η Αυτού Μεγαλειότης σε τηλεργασία» (“HRH to wfh”), μια συντομογραφία για την εργασία από το σπίτι με την οποία πολλοί έχουν εξοικειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ώρες μετά το θετικό τεστ, η Βασίλισσα υπέγραψε μια δήλωση συγχαίροντας τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων της Ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας, προσθέτει η εφημερίδα. Η τριπλά εμβολιασμένη μονάρχης, «παρακολουθείται όλο το εικοσιτετράωρο». Η Sun πιστεύει ότι ο Sir Paul McCartney θα γίνει ο γηραιότερος καλλιτέχνης που θα είναι πρωτοπόρος στο Glastonbury όταν θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ σε ηλικία 80 ετών αυτό το καλοκαίρι. Η λίστα ερμηνευτών για τη φετινή εκδήλωση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά η εφημερίδα λέει ότι το πρώην μέλος των Beatle θα κατευθυνθεί στο Worthy Farm λίγο μετά την ολοκλήρωση μιας περιοδείας του στις ΗΠΑ. Ένας από τους γνώστες λέει στη Sun ότι ο Sir Paul είναι «πραγματικά ενθουσιασμένος» με το Glastonbury «και αποφασισμένος να κάνει μια κολασμένη παράσταση».

Ο τίτλος της Daily Mail χαιρετίζει τη βασίλισσα ως «παράδειγμα για όλους μας», καθώς σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια σειρά από διαδικτυακές ακροάσεις και τηλεφωνικές συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι μόνο μία εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί είναι πιθανό να ακυρωθεί. Η εφημερίδα ωστόσο τονίζει ότι άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν φαίνεται να ανησυχούν με τα ήπια συμπτώματα της βασίλισσας και προχωρούν με τους δικούς τους αρραβώνες όπως είχε προγραμματιστεί, συμπεριλαμβανομένης της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, η οποία πρόκειται να επισκεφθεί τη Δανία.

Η Daily Express είναι ακόμη μία εφημερίδα που αναφέρει ότι η βασίλισσα νοσεί με κορωνοϊό και η οποία τονίζει ότι είναι μέρος μιας σειράς  κρουσμάτων στην κατοικία της στο κάστρο Windsor. Ωστόσο, παρά την ασθένειά της, «σκέφτεται τα θέματά της» και μάλιστα βρήκε χρόνο χθες να στείλει συγχαρητήρια μηνύματα στους νικητές των μεταλλίων της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Daily Mirror τονίζει ότι η διάγνωση της Βασίλισσας έγινε, ενώ ο πρωθυπουργός αίρει τους περιορισμούς του ιού στην Αγγλία σήμερα. Ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να επιβεβαιώσει το τέλος των νόμων αυτο-απομόνωσης και τα δωρεάν τεστ για ιούς ως μέρος του σχεδίου «ζωής με τον Covid».

«Παραμένει ήρεμη και συνεχίζει» είναι ο τίτλος της Metro, καθώς η εφημερίδα σχολιάζει την ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, η οποία λέει ότι είναι «αποφασισμένη» να εκτελέσει ορισμένα από τα επίσημα καθήκοντά της αυτή την εβδομάδα αν και βρέθηκε θετική στον ιό. Η εφημερίδα περιέχει ένα σχόλιο από τη βουλευτή των Συντηρητικών, Caroline Nokes, η οποία είπε ότι τα νέα της βασίλισσας «θα κάνουν δύσκολο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει το τέλος των κανόνων της Αγγλίας για τον Covid».

Οι Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σε μια “στιγμή υπερηφάνειας” για το έθνος, ότι όλοι οι περιορισμοί αίρονται. Θα τονιστεί επίσης η σημασία της «προσωπικής ευθύνης», αντί της κυβερνητικής παρέμβασης. Σύμφωνα με τους Times, τουλάχιστον δύο υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα αποσύρουν την υποστήριξή τους στον Μπόρις Τζόνσον εάν του επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση των νόμων για τον Covid. Πηγή κοντά σε έναν από τους υπουργούς λέει ότι εάν η Μητροπολιτική Αστυνομία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον παραβίασε τους κανονισμούς, «θα πρέπει να φύγει». Η Σκότλαντ Γιαρντ διερευνά επί του παρόντος 12 συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ ενώ σε έξι από αυτές εικάζεται ότι είχε ανάμειξη ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο παρελθόν είχε αρνηθεί οποιαδήποτε παρουσία του.

Η Guardian αναφέρει ότι «απελπισμένες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής» έχουν ξεκινήσει για να αποφευχθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει ότι έπεισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός. Η εφημερίδα σημειώνει ότι αμερικανικά δίκτυα ανέφεραν πως τα ρωσικά στρατεύματα έλαβαν εντολή για εισβολή, επικαλούμενα πηγές. Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε μόλις την Τετάρτη ότι «ούτε ένας» Ρώσος στρατιώτης δεν θα παρέμενε στη Λευκορωσία μόλις τελειώσουν οι ασκήσεις το Σαββατοκύριακο. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ωστόσο, κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τζο Μπάιντεν να παραστούν σε μια σύνοδο κορυφής με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και οι ηγέτες συμφώνησαν κατ’ αρχήν, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν, εν μέσω προειδοποιήσεων των ΗΠΑ ότι επίκειται πόλεμος. Το μέγαρο των Ηλυσίων εξέδωσε δήλωση το απόγευμα της Κυριακής μετά τις διπλωματικές προσπάθειες της τελευταίας στιγμής του Γάλλου προέδρου να προσπαθήσει να αποτρέψει τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι Πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν έχουν αποδεχθεί μια σύνοδο κορυφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το περιεχόμενό του θα προετοιμαστεί από τον υπουργό Εξωτερικών Blinken και τον Υπουργό Sergei Lavrov κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο μπορεί να διεξαχθεί μόνο εάν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία».

Οι Financial Times έχουν στο εξώφυλλό τους μια εικόνα από μια μεγάλη συγκέντρωση ειρήνης στη νότια Ουκρανία. Σημειώνει ότι οι ανησυχίες για μια επικείμενη εισβολή έχουν αυξηθεί μετά την ανακοίνωση της Λευκορωσίας ότι 30.000 Ρώσοι στρατιώτες που συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις θα παραμείνουν στη χώρα επ’ αόριστον. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ανακοίνωση της Λευκορωσίας ήρθε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να τελειώσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το γεγονός έχει προστεθεί στις δυτικές ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, με 190.000 στρατιώτες στα σύνορα. Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Μπάιντεν να πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά κατέστησε σαφές ότι ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την ειλικρίνεια της προσφοράς. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε κατ’ αρχήν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν μετά από αυτή τη δέσμευση, εάν δεν έχει συμβεί εισβολή», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διπλωματία. Είμαστε επίσης έτοιμοι να επιβάλουμε γρήγορες και σοβαρές συνέπειες εάν η Ρωσία επιλέξει αντί αυτού τον πόλεμο. Και επί του παρόντος, η Ρωσία φαίνεται να συνεχίζει τις προετοιμασίες για μια πλήρους κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα».

Και η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει για τη Βρετανία, σύμφωνα με την Daily Star, η οποία αναφέρει ότι άλλες τέσσερις καταιγίδες πρόκειται να «χτυπήσουν» τη χώρα και ονομάζονται Franklin, Gladys, Herman και Imani.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...