Βρετανικός Τύπος: «Μια ζωή στο καθήκον» και «Σας αγαπήσαμε κυρία», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανική Σημαία

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, με τον γιο της Κάρολο να τη διαδέχεται ως νέος βασιλιάς του έθνους.

Η βασίλισσα πέθανε «ειρηνικά» στο Balmoral χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, έχοντας περάσει 70 χρόνια ως αρχηγός του κράτους, ξεπερνώντας τους προκατόχους της και επιβλέποντας μνημειώδεις αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 6.40 μ.μ., λίγο αφότου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έσπευσαν στο Balmoral για να βρίσκονται στο πλευρό της βασίλισσας. Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ενημερωθεί ότι βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση επειδή οι γιατροί ανησυχούσαν για την υγεία της. Ο Κάρολος, του οποίου η σύζυγος, Καμίλλα, είναι τώρα Βασιλική Σύζυγος, είπε ότι ο θάνατος της «αγαπημένης» μητέρας του ήταν «η στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου». Ο 73χρονος έγινε αυτόματα αρχηγός κράτους, ως ηγεμόνας του Ηνωμένου Βασιλείου και περισσότερων από δώδεκα εθνών της Κοινοπολιτείας, έναν ρόλο για τον οποίο έχει αφιερώσει μια ζωή προετοιμαζόμενος. Ο Κάρολος θα επιστρέψει στο Λονδίνο σήμερα, στην αρχή του 10ήμερου εθνικού πένθους, κατά τη διάρκεια του οποίου η βασίλισσα θα αναπαυθεί στο Westminster. Η πρωθυπουργός Liz Truss, η οποία είχε ενημερωθεί για τον θάνατο της μονάρχη στις 4.30 μ.μ., δύο ώρες πριν ανακοινωθεί δημόσια, μίλησε έξω από το Νο 10. Περιέγραψε τη βασίλισσα ως «τον βράχο πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία», προσθέτοντας: «Η δική μας χώρα μεγάλωσε και άκμασε υπό τη βασιλεία της. Η Βρετανία είναι η μεγάλη χώρα που είναι σήμερα χάρη σε αυτήν. Μέσα από τα δύσκολα και τα εύκολα, η βασίλισσα Ελισάβετ II μας παρείχε τη σταθερότητα και τη δύναμη που χρειαζόμασταν. Ήταν το ίδιο το πνεύμα της Μεγάλης Βρετανίας και αυτό το πνεύμα θα αντέξει. Και με το πέρασμα της δεύτερης ελισαβετιανής εποχής, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη μαγευτική ιστορία της μεγάλης χώρας μας, ακριβώς όπως θα επιθυμούσε η Αυτής Μεγαλειότητα», καταλήγοντας: «Ο Θεός σώζει τον Βασιλιά».

Σύσσωμος ο Τύπος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως είναι φυσικό, προβάλει σχεδόν αποκλειστικά στα πρωτοσέλιδά του την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες, ενώ στα  περισσότερα από αυτά, το φόντο είναι μαύρο.

Εδώ είναι τα ιστορικά πρωτοσέλιδα τους.

Οι Times δημοσιεύουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία της βασίλισσας από τη στέψη της το 1953, με τίτλο: «Μια ζωή στο καθήκον». Η πίσω σελίδα της εφημερίδας περιέχει ένα απόσπασμα από τη χριστουγεννιάτικη εκπομπή της το 1957, η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά: “Δεν μπορώ να σας οδηγήσω στη μάχη. Δεν σας δίνω νόμους ούτε απονέμω δικαιοσύνη, αλλά μπορώ να κάνω κάτι άλλο: μπορώ να σας δώσω την καρδιά μου και την αφοσίωσή μου σε όλα αυτά τα νησιά και σε όλους τους λαούς της αδελφότητας των εθνών μας». Στο κύριο θέμα της, η ρεπόρτερ Valentine Low λέει ότι «η ιστορία θα βγάλει την ετυμηγορία της στο πλήρωμα του χρόνου, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα τη θυμούνται ως κάτι άλλο εκτός από μια από τις μεγαλύτερες μονάρχες στην ιστορία μας».

«Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες», γράφει η Daily Mail επιλέγοντας μια φωτογραφία της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ, που τραβήχτηκε το 1952, κοιτώντας κατευθείαν στην κάμερα με αποφασιστικό βλέμμα.”Πώς να βρω τις λέξεις;” ρωτά η αρθρογράφος της εφημερίδας Sarah Vine. «Η θλίψη μας είναι εκατό διαφορετικά συναισθήματα, όλα δύσκολο να τα καταλάβουμε».

Η Daily Telegraph διάλεξε για τίτλο το απόφθεγμα της Βασίλισσας Ελισάβετ και αναδημοσιεύει το συλλυπητήριο μήνυμα της ίδιας, στις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου: «Η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στο σχόλιο στο αφιέρωμά του και υπενθύμισε πως στάθηκε αλληλέγγυα με τις ΗΠΑ στις «πιο σκοτεινές μέρες» τους.

Αρκετές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Guardian, επιλέγουν την εντυπωσιακή φωτογραφία της νεοστεφανωμένης μονάρχη να κάθεται μόνη της, γράφοντας μόνο το όνομά της και τις ημερομηνίες της βασιλείας. Το δυνατό πορτρέτο, που απαθανάτισε ο Sir Cecil Beaton, δείχνει τη βασίλισσα να φοράει το στέμμα της και να κρατά το σκήπτρο της στη στέψη της. Η Guardian επισημαίνει ότι η βασιλεία της γνώρισε μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη βιομηχανική, οικονομική, τεχνική και κοινωνική ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη εποχή. «Έπαιξε, σε μεγάλο βαθμό άψογα, το ρόλο ενός σύγχρονου συνταγματικού μονάρχη, μιας συμβολικής φυσιογνωμίας με το δικαίωμα να συμβουλεύεται να συμβουλεύει και να προειδοποιεί κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς ηγέτες», αναφέρει.

Η Mirror επιλέγει μια πιο πρόσφατη φωτογραφία της βασίλισσας, που δείχνει το διάσημο προφίλ της. Η εφημερίδα αποφασίζει να μην βάλει κανέναν τίτλο και αντ’ αυτού απλώς να γράψει: «Ευχαριστώ».

Πολλές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Sun, επιλέγουν το ίδιο ασπρόμαυρο πορτρέτο της βασίλισσας στα τελευταία της χρόνια με ένα στοχαστικό, απαλό χαμόγελο. «Η Sun και οι αναγνώστες μας σε αγάπησαν», αναφέρει η εφημερίδα. «Είμαστε περήφανοι που ήσουν η βασίλισσα μας».

Η εφημερίδα i χρησιμοποιεί επίσης μια φωτογραφία από τη στέψη, καθώς λέει ότι η χώρα θα μπει σε περισσότερες από 10 ημέρες πένθους για την μακροβιότερη ηγεμόνα.

Με ένα εντελώς μονόχρωμο πρωτοσέλιδο, η Daily Express λέει: «Η αγαπημένη μας βασίλισσα πέθανε». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κόσμος θρηνεί «την απώλεια μιας  πραγματικά μεγάλης και εμπνευσμένης μονάρχη».

«Έκανες το καθήκον σου, κυρία» λέει η Daily Star. Το τυπικά κόκκινο πάνω μέρος της μετατράπηκε σε ολόμαυρο και επιλέγει την ίδια φωτογραφία στέψης όπως πολλές άλλες εφημερίδες, ενώ σε άρθρο της λέει: “Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι παραδοσιακά δεν είμαστε βασιλική εφημερίδα και υπάρχουν πολλά στην οικογένεια που δεν μας αρέσουν τόσο πολύ. Αλλά δεν θα μπορούσαμε να μην θαυμάσουμε  το πώς η βασίλισσα έκανε το καθήκον της, συνέχισε να κάνει τη  δουλειά της και δεν παραπονέθηκε ποτέ».

Οι Financial Times εγκαταλείπουν τις επιχειρηματικές ειδήσεις στην πρώτη τους σελίδα, αφιερώνοντάς την σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια ακτινοβόλο Βασίλισσα και περιγράφουν τον θάνατό της ως «καταλυτική στιγμή  στη ζωή του έθνους». Η εφημερίδα αναφέρει: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε προκαλώντας πένθος στον λαό της. Αντανακλώντας όμως μια ζωή καθήκοντος στην οποία ένωσε τη χώρα μέσα από 70 χρόνια βαρυσήμαντων αλλαγών».

Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε και η εφημερίδα Independent, η οποία λέει: «Θρηνούμε μια μονάρχη που μεταμόρφωσε το έθνος μας».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...