Βρετανικός Τύπος: «Μηδενική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023» και «100 £ για να γεμίσει ένα αυτοκίνητο», στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο

Οι Financial Times ασχολούνται με την προειδοποίηση από τον ΟΟΣΑ ότι η οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να είναι η χειρότερη στην G20 εκτός Ρωσίας. Ο οργανισμός αποδίδει την πρόβλεψη στον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στις δαπάνες των νοικοκυριών και στα υψηλά επίπεδα φορολογίας. Οι Financial Times σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να ξεφύγει από το σκάνδαλο Partygate, ασχολούμενος με τις φορολογικές περικοπές και δηλώνοντας ότι η ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας είναι η πρώτη του προτεραιότητα.

Η Mirror αναφέρει ότι το κόστος πλήρωσης ενός οικογενειακού αυτοκινήτου πρόκειται να φτάσει τις 100 λίρες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η τιμή ανά λίτρο βενζίνης αυξήθηκε κατά 2 πένες, στο νέο υψηλό ρεκόρ των 1,80 λιρών την Τρίτη και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Η Mirror υπογραμμίζει με αυτό της το άρθρο, για την «κρίση της βενζίνης» στο πρωτοσέλιδο της. Επισημαίνει ότι υπάρχει «απελπισία και μανία» με την πιθανότητα το κόστος πλήρωσης ενός οικογενειακού αυτοκινήτου να φτάσει στο ρεκόρ των 100 λιρών.

Η ίδια ιστορία απασχολεί και την Telegraph, η οποία λέει ότι η αύξηση της τιμής την Τρίτη ήταν το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα των τελευταίων 17 ετών και η μείωση του φόρου καυσίμου κατά 5 πένες ανά λίτρο που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο έχει «εξαφανιστεί ουσιαστικά από την άνοδο των τιμών». Η Telegraph αναφέρει επίσης ότι ένα «κύμα απεργιών» προκαλεί ένα «καλοκαίρι δυσαρέσκειας» καθώς όπως εξηγεί, πέρα ​​από τις προγραμματισμένες απεργίες από τους σιδηροδρομικούς, διεξάγονται ψηφοφορίες για απεργιακές κινητοποιήσεις και μεταξύ του προσωπικού της BT, των εργαζομένων στα ταχυδρομεία της Royal Mail, των χειριστών αποσκευών στο Stansted και του προσωπικού ελέγχου εισιτηρίων και εδάφους στο Heathrow.

Η Guardian προειδοποιεί ότι η αύξηση του κόστους των καυσίμων – σε συνδυασμό με την «οικονομική πρόβλεψη» από τον ΟΟΣΑ – έχουν διαλύσει τις ελπίδες του Τζόνσον να επαναφέρει την κατάσταση στο δρόμο που επιθυμεί. Η Downing Street είπε στους λιανοπωλητές βενζίνης ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια έρευνα από την εποπτική αρχή ανταγωνισμού εάν διαπιστωθεί ότι δεν μεταβιβάζουν τη μείωση του φόρου στα καύσιμα στους πελάτες. Σημειώνει δε ότι οι φόβοι ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού τύπου της δεκαετίας του 1970 έχουν ενταθεί, εν μέσω νέων στοιχείων για τις καταστροφικές επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και στην αύξηση του κόστους ζωής.

Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα επιδόματα στέγασης για να αγοράσουν τα σπίτια τους σύμφωνα με σχέδια που θα ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον την Πέμπτη, αναφέρουν οι Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι το επίδομα στέγασης των 30 δισεκατομμυρίων λιρών που πηγαίνει προς το ενοίκιο θα δαπανηθεί καλύτερα για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να γίνουν αγοραστές για πρώτη φορά. Προσθέτει επίσης ότι η κίνηση είναι «μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης της εξουσίας του κ. Τζόνσον», μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Δευτέρας και για να αντισταθεί στις πιέσεις από τους υπουργούς του να προωθήσουν φορολογικές περικοπές. Και η φωτογραφία του χαμογελαστού Sir David Attenborough εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο των Times, όπως και σε  πολλές άλλες εφημερίδες, μετά την απονομή του Ιππότη του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Η Express αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα ανακοινώσει μέτρα που θα περικόψουν τους λογαριασμούς στην πιο ριζοσπαστική του κίνηση, για να μειώσει την κρίση του κόστους ζωής. “Τώρα αυτό είναι υπόσχεση!” επιμένει η εφημερίδα.

Η ψήφος της Ένωσης RMT για απεργία στις 21, 23 και 25 Ιουνίου σημαίνει ότι οι επιβάτες των τρένων αντιμετωπίζουν εξαήμερη διακοπή λειτουργίας, αναφέρει η εφημερίδα i, η οποία τονίζει ότι οι υπηρεσίες θα επηρεαστούν από τις ημέρες μεταξύ 21 και 26 Ιουνίου, τονίζοντας ότι η δράση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, με τις αγροτικές περιοχές να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η Metro κατηγορεί τον Γενικό Γραμματέα του RMT, Mick Lynch, ότι «δεν ντρέπεται» για τη διακοπή που θα προκαλέσει η απεργία στις σχολικές εξετάσεις, στο Glastonbury Festival και σε έναν αγώνα κρίκετ στην Αγγλία. Ο κ. Lynch φέρεται να είπε: “Δεν θέλουμε αναστάτωση για κανέναν και ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που μπορεί να υποστούν οι άνθρωποι. Δεν είναι ποτέ καλή στιγμή για μια σιδηροδρομική διαμάχη”, ενώ απέδωσε την απεργία  στα σχέδια των επικεφαλής των σιδηροδρόμων να περικόψουν θέσεις εργασίας και στην αποτυχία τους να δώσουν στους υπαλλήλους αύξηση στους μισθούς εδώ και τρία χρόνια.

Η πρώτη πτήση του Υπουργείου Εσωτερικών που μεταφέρει αιτούντες άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, θα μπορούσε να ακυρωθεί μετά την υποβολή νομικών μέτρων εναντίον της, αναφέρει η Mail. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας συνασπισμός φιλανθρωπικών οργανώσεων και ένα συνδικάτο υπέβαλαν αίτηση για να σταματήσει η πτήση και επικαλείται πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών που είπε ότι οι πιθανότητες η πτήση να απογειωθεί όπως είχε προγραμματιστεί είναι πλέον «μηδενικές». Η εφημερίδα κατηγορεί «αριστερούς ακτιβιστές» για την αντίθεση στο σχέδιο της Priti Patel, το οποίο ισχυρίζεται ότι θα σώσει ζωές στη Μάγχη και θα ακρωτηριάσει τα κέρδη των συμμοριών λαθρεμπορίας ανθρώπων.

«Εκθέστε τις άπληστες αντλίες βενζίνης» είναι το κάλεσμα της Sun. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο «Pumpwatch» για να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί δεν «εξαπατώνται» αφού ορισμένα πρατήρια απέτυχαν να περάσουν τη μείωση του φόρου καυσίμου, 5 πένες ανά λίτρο,  που εισήχθη τον Μάρτιο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...