Βρετανικός Τύπος: «Νέο απεργιακό χάος» και «Ο Τζόνσον προειδοποιεί για μακρύ πόλεμο», στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο

Η Observer επισημαίνει ότι ένα κύμα «οικονομικών αναταραχών τύπου 1970 απειλεί να εξαπλωθεί από τους σιδηροδρόμους σε όλο τον δημόσιο τομέα», καθώς τα συνδικάτα που εκπροσωπούν δασκάλους και εργαζόμενους στο NHS προειδοποιούν για πιθανή εργατική δράση για τις αμοιβές τους. Η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση δήλωσε στην εφημερίδα ότι εάν δεν λάβει μια προσφορά μισθών πολύ πιο κοντά στον πληθωρισμό, σχεδιάζει να κατεβάσει σε ψηφοφορία τα 450.000 μέλη της. Η Observer αναφέρει επίσης ότι, οι εργαζόμενοι στον τομέα της φροντίδας από το εξωτερικό υφίστανται εκμετάλλευση και χρεώνουν χιλιάδες λίρες σε παράνομες αμοιβές. Έρευνα της εφημερίδας λέει ότι έχει αποκαλύψει ένα δίκτυο πρακτορείων που συγκαλύπτουν τις παράνομες πρακτικές τους ως «επεξεργασία» ή «αμοιβές διαχειριστή». Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι ψεύτικες χρεώσεις αφήνουν τους εργαζόμενους ευάλωτους στην εκμετάλλευση για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς και ότι άτομα από την Ινδία, τις Φιλιππίνες και τη Γκάνα είναι μεταξύ εκείνων που έχουν χρεωθεί μεταξύ 2.000 και 18.000 λιρών.

Η Sunday Telegraph σημειώνει ότι τα μεγαλύτερα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορήθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας, Kwasi Kwarteng, ότι δωροδοκούν εργαζομένους για να απεργήσουν, αφού διπλασίασαν τις ημερήσιες πληρωμές σε όσους συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αφορολόγητες πληρωμές προσφέρονται από πολλά συνδικάτα που απειλούν με απεργίες αυτό το καλοκαίρι, αλλά ο εκπρόσωπος του Συνδικαλιστικού Κογκρέσου λέει στην εφημερίδα ότι τα χρήματα δίνονται για να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που χάνουν τους μισθούς τους όταν παίρνουν μέρος σε απεργίες και χρειάζονται τις πληρωμές για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Υπάρχουν «τεράστια απεργιακά κονδύλια» και το συνδικάτο Unite έχει αναρτήσει αφίσες που διαφημίζουν την απεργιακή αμοιβή με 70 λίρες την ημέρα, ενώ η Unison λέγεται ότι αύξησε τις ημερήσιες πληρωμές της στις 50 λίρες πέρυσι. Ο κ. Kwarteng λέει στην εφημερίδα: «Είναι προφανές ότι οι αρχηγοί των συνδικάτων συγκέντρωναν αθόρυβα ένα πολεμικό σεντούκι, ώστε να μπορούν να δωροδοκήσουν αποτελεσματικά τους εργάτες για να εξαπολύσουν ένα καλοκαίρι απεργιακού χάους».

Η θέση του Sir Keir Starmer σχετικά με την απεργία των εθνικών σιδηροδρόμων αμφισβητείται από την Mail on Sunday. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι κατηγορείται για υποκρισία μετά τη διαρροή εγγράφων από τα πρακτικά μιας συνεδρίασης του σώματος των Εργατικών, στα οποία καταγράφεται ο Sir Keir να λέει ότι αντιτίθεται στις κινήσεις της κυβέρνησης να περιορίσει τη  δράση από το σωματείο μηχανοδηγών Aslef, ενώ δήλωσε δημόσια ότι λυπόταν για το χάος που θα προκαλούσε. Η εφημερίδα βλέπει μια ασυμφωνία μεταξύ αυτού και της ανοιχτά δηλωμένης άποψής του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι «κανείς δεν θέλει τις απεργίες». Ένας εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών είπε ότι ήταν ξεκάθαρος ότι οι απεργίες δεν πρέπει να συνεχιστούν.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει γράψει για τους Sunday Times, καλώντας τους δυτικούς ηγέτες να προετοιμαστούν για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία. Αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους συμμάχους να συγκρατήσουν τα νεύρα τους και να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία έχει τη «στρατηγική αντοχή για να επιβιώσει και τελικά να επικρατήσει» ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της «μεγαλύτερης νίκης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Τα εκδοτήρια εισιτηρίων των σιδηροδρόμων στην Αγγλία βρίσκονται μπροστά στο «τέλος της γραμμής» σύμφωνα με τους Sunday Times, οι οποίοι λένε ότι η σιδηροδρομική βιομηχανία έχει χαράξει μια εμπιστευτική στρατηγική για να καταργήσει σταδιακά τα χάρτινα εισιτήρια και να υποχρεώσει τους επιβάτες να κάνουν κράτηση μέσω Διαδικτύου. Γράφει ότι τα σχέδια για το κλείσιμο ή την επαναχρησιμοποίηση 980 γραφείων θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 500 εκ. £ ετησίως στο πλαίσιο “σαρωτικών μεταρρυθμίσεων” για την αποκατάσταση μιας υγιούς οικονομικής βάσης, μετά από δύο χρόνια δημόσιων επιδοτήσεων συνολικού ύψους 27 δισ. λιρών.

«Σουτάρει, σκοράρει, φυλακίζεται» είναι ο τίτλος της Daily Star, καθώς όπως γράφει οι «ζωηροί» φίλοι του ποδοσφαίρου έχουν προειδοποιηθεί ότι οι ερωτικές συνευρέσεις μιας βραδιάς θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε επτά χρόνια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία από τις αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το ενδεχόμενο οι Βρετανοί φίλαθλοι να αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές στο Κατάρ, όπου το σεξ εκτός γάμου και η ομοφυλοφιλία είναι παράνομες.

«Επιτέλους είμαι ελεύθερη να είμαι εγώ», λέει η ολυμπιονίκης Dame Kelly Holmes στην Daily Mirror on Sunday καθώς εμφανίζεται ως γκέι στα 52 της. Η Dame Kelly λέει στην εφημερίδα ότι είχε περάσει σκοτεινές στιγμές και έζησε μια μυστική ζωή για δεκαετίες, αλλά αποφάσισε και αποκάλυψε το μυστικό της στον μήνα του Pride, αφού η περιπέτεια της με τον Covid την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι ήθελε να δείξει στον κόσμο τον πραγματικό της εαυτό.

Η Sunday Express αναφέρεται  στη Γενική Εισαγγελέα Suella Braverman, η οποία δήλωσε ότι, ο βρετανικός λαός και όχι οι Ευρωπαίοι δικαστές, πρέπει «να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να μείνει στη χώρα μας». Το σχόλιο αναφέρεται προφανώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) που ουσιαστικά καθηλώνει την πρώτη πτήση ασύλου της κυβέρνησης στη Ρουάντα.

«Επιτέλους δικαιοσύνη για τον Τζέιμς» είναι ο τίτλος των Sunday People, οι οποίοι αναφέρουν ότι η μητέρα του James Bulger, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1993 σε ηλικία δύο ετών, κέρδισε τον 29χρονο αγώνα της για να συζητηθεί από τους βουλευτές η έκκλησή της για έρευνα για τη δολοφονία του. Η Denise Fergus, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Dominic Raab μετά από μια εκστρατεία της εφημερίδας, λέει ότι αυτό είναι ένα «σημαντικό βήμα προς την αλλαγή» και ότι χάρη στη συνάντηση, η υπόθεση του James θα συζητηθεί στη Βουλή και μια δημόσια έρευνα πλησιάζει. Η έκθεση αναφέρει ότι, εάν διεξαχθεί μια «πρωτοποριακή» έρευνα, θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η απαγωγή και η δολοφονία του James από δύο 10χρονα αγόρια το 1993 και θα ανέλυε επίσης την αποτυχημένη προσπάθεια επανένταξης ενός από τους δολοφόνους του.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...