Βρετανικός Τύπος: «Νέος κίνδυνος για τον πρωθυπουργό λόγω φωτογραφιών του από το Partygate», στα πρωτοσέλιδα

Στη συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοσέλιδων δημοσιεύονται φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον, που έλαβε το ITV News, να κάνει πρόποση σε εκδήλωση στην Downing Street κατά τη διάρκεια ενός από τα lockdown για τον Covid, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας i. Οι φωτογραφίες δείχνουν τον πρωθυπουργό να σηκώνει το ποτήρι ενώ στέκεται δίπλα σε ένα τραπέζι γεμάτο με μπουκάλια κρασιού και ποτήρια. Λέγεται ότι ο κ. Τζόνσον περιμένει την αντίδραση των βουλευτών του και των πολιτών σχετικά με τις φωτογραφίες, οι οποίες, σύμφωνα με το ITV, τραβήχτηκαν στις 13 Νοεμβρίου 2020 στην αναχώρηση του τότε υπεύθυνου επικοινωνίας του, Lee Cain. Κυβερνητική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι υπάρχει μια «αίσθηση ηρεμίας» στην Downing Street πριν από τη δημοσίευσή της έκθεσης της Sue Gray.

“Πώς δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπόρις για αυτό το ποτό;” αναρωτιέται η Metro, δημοσιεύοντας και αυτή τις νέες φωτογραφίες του Partygate. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι εκείνη την εποχή οι κανόνες Covid σήμαιναν ότι η ανάμειξη με άτομα με τα οποία δεν μένατε μαζί ήταν παράνομη, εκτός από συγκεκριμένους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας.

Η Daily Mirror είναι αγανακτισμένη για το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον κ. Τζόνσον για το γεγονός, με τον τίτλο της να ρωτά: “Πώς τα κατάφερε;” Πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι «απίστευτο» ότι ο πρωθυπουργός δεν ερωτήθηκε από την αστυνομία σχετικά με το συμβάν «όταν το υποκίνησε και μάλιστα έβαλε και τα ποτά».

Η Daily Star σημειώνει με σαρκασμό ότι παρά την «πρόποση…το τζιν…το κρασί και το φαγητό για πάρτι» που φαίνεται στις φωτογραφίες, η εκδήλωση «Οπωσδήποτε δεν ήταν ένα πάρτι». Η αντιπρόεδρος των Εργατικών, Angela Rayner, κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο Μπόρις Τζόνσον έφτιαξε τους κανόνες και μετά τους παραβίασε». Η Daisy Cooper, των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών έστειλε επιστολή στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς, καλώντας τους να εξετάσουν την έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, για το Partygate. Το Νο 10 είπε ότι ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο αφού η Gray δημοσιεύσει την έκθεσή της, προσθέτοντας: «Το Υπουργικό Συμβούλιο και η αστυνομία είχαν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις έρευνές τους, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών».

Η Guardian γράφει ότι ο Τζόνσον βρίσκεται σε «κίνδυνο» για τις νέες φωτογραφίες καθώς τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι είπε ψέματα στους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αστυνομία έλαβε «λεπτομερείς πληροφορίες» για την εκδήλωση, αλλά δεν επέβαλε πρόστιμο στον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα η Guardian να θέτει «ερωτήματα» σχετικά με την έρευνα για το Partygate της Scotland Yard.

Οι Times αναφέρουν ότι ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα της επιτροπής προνομίων του Κοινοβουλίου για το αν είπε ψέματα στους βουλευτές. Εν τω μεταξύ, πηγές του Whitehall είπαν στην εφημερίδα ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στην ανώτερη δημόσια υπάλληλο Sue Gray, «να εγκαταλείψει τα σχέδιά της» να δημοσιεύσει την πλήρη έκθεσή της για το Partygate κατά τη διάρκεια μιας «μυστικής» συνάντησης νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Κυβερνητική πηγή επιμένει ότι η συνάντηση ήταν για να συζητηθεί ο «χειρισμός και η διατύπωση» της έκθεσης.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι νέες φωτογραφίες άσκησαν «πίεση» στη Μητροπολιτική Αστυνομία να εξηγήσει γιατί δεν επέβαλε πρόστιμο στον πρωθυπουργό. Ο κ. Τζόνσον δεν δέχτηκε ερωτήσεις για να εξηγήσει γιατί βρισκόταν στην εκδήλωση κατά τη διάρκεια της έρευνας της αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι “τουλάχιστον” σε έναν ακόμη συμμετέχοντα στην ίδια εκδήλωση επιβλήθηκε πρόστιμο. Εν τω μεταξύ, η Daily Telegraph αναφέρει λεπτομερώς ορισμένα από τα σχέδια που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών για να βοηθήσει όσους αγωνίζονται με το αυξανόμενο κόστος ζωής. Σημειώνει ότι ο Rishi Sunak αναλύει προτάσεις για αύξηση της καθολικής πίστωσης για να συμβαδίζει με τον πληθωρισμό και θα μπορούσε επίσης να εξουσιοδοτήσει την αποστολή επιταγών απευθείας στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η Daily Express είναι μια μοναχική φωνή στην υπεράσπιση του πρωθυπουργού. Ο τίτλος της υποδηλώνει ότι η έλλειψη δράσης της Μητροπολιτικής Αστυνομίας καθώς όπως λέει, δείχνει ότι: “Δεν υπάρχει τίποτα να δεις εδώ!” και συνοψίζει την ετυμηγορία της Scotland Yard για τις ίδιες φωτογραφίες. Η εφημερίδα αντιλαμβάνεται ότι η αστυνομία κοίταξε τις φωτογραφίες και μετά από περαιτέρω έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τζόνσον ήταν παρών υπό την εργασιακή ιδιότητά του.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak ανέθεσε στους αξιωματούχους του να εξετάσουν τα σχέδια για έναν πιθανό φόρο για περισσότερα από 10 δις. £ υπερκέρδους για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει οικογένειες που παλεύουν με το κόστος ζωής. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών μελετούν σχέδιο που θα προχωρούσε περισσότερο από την αρχική ιδέα περί φορολογίας των Εργατικών, περιλαμβάνοντας τους φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων εκτός από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Ωστόσο, αναλυτής λέει στην εφημερίδα ότι όλοι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ωφεληθεί από την αύξηση των τιμών, ανεξάρτητα από την πηγή της ενέργειας.

Το έθνος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακοπές ρεύματος, ελλείψεις βενζίνης και άδεια ράφια εάν τα συνδικάτα των σιδηροδρόμων ψηφίσουν υπέρ της απεργίας, προειδοποιεί η πρώτη σελίδα της Daily Mail. Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζονται από τους επικεφαλής των σιδηροδρόμων για να δώσουν προτεραιότητα στις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες σε ορισμένες διαδρομές σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη χώρα σε λειτουργία, αναφέρει η εφημερίδα. Η ψηφοφορία του συνδικάτου RMT σχετικά με το αν θα λάβει μέτρα για την διαφωνία των μισθών κλείνει σήμερα.

Η Sun, γράφει ότι «κορυφαία αστυνομικός» εκτός υπηρεσίας εντοπίστηκε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης να συμμετέχει σε εισβολή σε γήπεδο από τους συναδέλφους της αξιωματικούς. Η Sarah Derbyshire, της αστυνομίας του Dorset, ήταν μια από τους τρεις αξιωματικούς εκτός υπηρεσίας που εθεάθησαν στον εορτασμό στο γήπεδο για την άνοδο της Bournemouth στην Premier League στις 3 Μαΐου. Η αστυνομία του Dorset είπε στη Sun ότι τρεις αστυνομικοί αναγνωρίστηκαν και «τους ζήτησαν να απολογηθούν για την εμπλοκή τους».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...