Βρετανικός Τύπος: «Νοσηλευτική κρίση χτυπά τα νοσοκομεία» και «Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σύγκρουση Brexit», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Ο Observer επικεντρώνεται στη νοσηλευτική «κρίση» που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Αγγλίας καθώς αγωνίζονται να προσλάβουν προσωπικό, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις να μην έχουν συμπληρωθεί. Μία στις πέντε θέσεις νοσηλευτικής είναι κενές, σύμφωνα με την εφημερίδα, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ιδιαίτερα από τη μείωση των προσλήψεων από την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα ασχολείται με την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Downing Street, μεταξύ του Boris Johnson και της υπουργού Εσωτερικών Priti Patel την οποία έχει εξοργίσει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός απέρριψε τις προσπάθειες να καταστήσει τη δημόσια σεξουαλική παρενόχληση έγκλημα, μη υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός νέου νόμου για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών μετά τη δολοφονία της Sarah Everard. Πιστεύει πως υπάρχει ανησυχία καθώς ο πρωθυπουργός έχει εκτιμήσει εντελώς λάθος την κατάσταση, θεωρώντας ότι το θέμα αφορά «το σφύριγμα στο δρόμο» και όχι την επιθετική στόχευση γυναικών και κοριτσιών.

Η υπουργός Εσωτερικών αντιμετωπίζει μια ακόμη μάχη, αναφέρουν οι Sunday Times. Η κυρία Patel κατέστησε σαφές ότι η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Dress Cressida Dick, παρέμεινε στη θέση λόγω έλλειψης εναλλακτικών υποψηφίων. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα λέει ότι η Σκότλαντ Γιαρντ μίλησε στη Virginia Giuffre, για τους ισχυρισμούς της κατά του Δούκα της Υόρκης, ο οποίος λέει ότι την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών. Η δικαιοσύνη, η οποία έχει εξετάσει τις αγωγές σε δύο προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά ποτέ δεν άνοιξε πλήρη έρευνα, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι δεν θα επιβεβαιώσει με ποιους μπορεί ή όχι να έχει μιλήσει, ενώ ο πρίγκιπας Άντριου αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της κυρίας Guiffre. Οι Sunday Times αποκαλύπτουν επίσης ότι, τα εργοστάσια απέχουν ελάχιστα από τη διακοπή της παραγωγής και ότι ο κ. Kwarteng πρόκειται να ζητήσει από τον καγκελάριο να σώσει τις μεταποιητικές βιομηχανίες.

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια νέα «σύγκρουση Brexit» με δικαστές, σύμφωνα με την Sunday Telegraph. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Τζόνσον «προετοιμάζεται» για μια αντιπαράθεση με το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια καθώς αναζητά μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα απαλλάξει τη Βόρεια Ιρλανδία από την εποπτεία των ευρωπαίων δικαστών. Αξιωματούχοι καταρτίζουν σχέδια για να αναστείλουν μονομερώς τμήματα του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, εκτός εάν συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες “σημαντικές αλλαγές” στην τρέχουσα συμφωνία, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, οι πιλότοι και το πλήρωμα θαλάμου επιβατών στις πτήσεις της British Airways δεν θα απευθύνονται πλέον στους επιβάτες ως “κυρίες και κύριοι”. Λέγεται ότι η αεροπορική εταιρεία επιθυμεί να καταφέρει να κάνει και τα «παιδιά να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις» και να «σέβονται ευρύτερα κοινωνικά πρότυπα». Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου διαφημιστικού πρακτορείου στον κόσμο, ο Sir Martin Sorrell, λέει στην Telegraph ότι είναι ένα σημάδι της εποχής, αλλά ότι οι χαιρετισμοί δεν είναι σημαντικοί, μόνο η εξυπηρέτηση, το φαγητό, το wifi και η ταχύτητα στην επιβίβαση και την αποβίβαση στο αεροπλάνο.

Η Mail on Sunday αναφέρει ότι η εργασία στο σπίτι σήμαινε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βασικά έγγραφα κατά τη διάρκεια της εκκένωσης από το Αφγανιστάν, αφήνοντας τους Βρετανούς στο «έλεος» των Ταλιμπάν. Η εφημερίδα μίλησε με υπουργούς, ένας από τους οποίους είπε: «Οι άνθρωποι αφέθηκαν στους Ταλιμπάν, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί». Η πηγή πρόσθεσε ότι χάθηκε μια εβδομάδα στην αποστολή διάσωσης. Η Mail on Sunday, αναφερόμενη στις φήμες ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε  να κάνει διακοπές αυτήν την περίοδο, γράφει ότι ενώ οι επικριτές θα πουν ότι εγκατέλειψε τη θέση του εν μέσω μιας σειράς σοβαρών κρίσεων στην Βρετανία, οι σύμμαχοί του θα παροτρύνουν τον κόσμο να τον αφήσει να κάνει ένα διάλειμμα. Λένε ότι δεν πήγε διακοπές στο εξωτερικό εδώ και 21 μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων, «παραλίγο να πεθάνει, ηγήθηκε του έθνους μέσω του Covid και απέκτησε ένα μωρό», ενώ προσθέτει ότι η άφιξη ενός άλλου μωρού έρχεται και η μητέρα του πέθανε τον Σεπτέμβριο.

“Ποια είναι η κρίση στην Costa;” είναι ο τίτλος που κυριαρχεί στο μπροστινό μέρος της Sunday Mirror καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έφυγε για διακοπές στη Marbella, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας, των ρεκόρ τιμών καυσίμων και της μείωσης των παροχών. Η εφημερίδα επικρίνει έντονα την απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει διακοπές στην Ισπανία αυτή τη στιγμή, ενώ η Downing Street δεν αρνήθηκε ότι έχει ήδη φύγει. Πηγή στο Westminster λέει στη Mirror ότι το χρονοδιάγραμμα του κ. Johnson δείχνει ότι είναι “εκτός επαφής”. Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση από το Age UK στην Sunday Mirror ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν έχουν την πολυτέλεια να ζεστάνουν τα σπίτια τους επαρκώς και ότι οι αυξημένες τιμές θα μπορούσαν να προκαλέσουν χιλιάδες ακόμη προβλήματα.

Η Sunday Express υποβαθμίζει την ενεργειακή κρίση, αναφερόμενη στα σχόλια του υπουργού Εργασίας και Ενέργειας, Kwasi Kwarteng ότι η Βρετανία δεν θα ξεμείνει από φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα και ότι οι τιμές θα περιοριστούν. Ο κ. Kwarteng είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι καλά βραχυπρόθεσμα και η κυβέρνηση εργάζεται για μακροπρόθεσμες λύσεις. Η εφημερίδα συνοψίζει τις διαβεβαιώσεις που επιδιώκει ο υπουργός να προσφέρει στα νοικοκυριά σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου, με τον τίτλο: “Θα σας κρατήσουμε ζεστούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα”.

Ένα Land Rover πυρπολήθηκε και αφέθηκε έξω από την πόρτα του ακτιβιστή Chris Packham, παρουσιαστή της εκπομπής του BBC, Springwatch, αναφέρουν οι Sunday People στην πρώτη σελίδα τους. Ο σταρ της τηλεόρασης αποκάλυψε χθες ότι άγνωστοι ανατίναξαν με τηλεχειριστήριο το αυτοκίνητό, έξω από την πόρτα του σπιτιού του.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...