Βρετανικός Τύπος: «Ο Cameron ανακρίνεται αυστηρά» και «Αγώνας για να σταματήσει η μετάλλαξη από την Ινδία» στα πρωτοσέλιδα

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Η εμφάνιση του Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον των βουλευτών, για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση πίεσης υπουργών για λογαριασμό της πλέον καταρρέουσας εταιρείας Greensill Capital, εμφανίζεται σε πολλές από τις εφημερίδες.

Οι Financial Times σχολιάζουν την εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση πίεσης για την Greensill Capital. Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από βουλευτές ο κ. Κάμερον είπε ότι οι προσπάθειές του για λογαριασμό της εταιρείας ήταν να ωφελήσουν την οικονομία και όχι να διατηρήσουν την αξία των μετοχών του στην εταιρεία. Αναγνώρισε επίσης ότι έλαβε ένα «γενναιόδωρο» πακέτο αμοιβής, το οποίο ήταν «πολύ μεγαλύτερο από όσα κέρδισα ως πρωθυπουργός». Οι Financial Times αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι «υπέστη τελετουργική ταπείνωση».

 “Τζετ της διαφθοράς” είναι ο τίτλος της Metro, καθώς αποκαλύπτει ότι ο κ. Κάμερον πέταξε  προς την Κορνουάλη για διακοπές με ιδιωτικό τζετ που ανήκε στον ιδιοκτήτη της Greensill, τον Lex Greensill. Ο πρώην πρωθυπουργός λέει ότι δεν μπορεί να θυμηθεί πόσες φορές χρησιμοποίησε το τζετ, σημειώνει η εφημερίδα. Προσθέτει ωστόσο, ότι ο κ. Κάμερον αρνήθηκε να πει πόσα αποκόμισε από την Greensill, η οποία κατέρρευσε αρκετούς μήνες μετά τις προσπάθειές πίεσης του.

Η Guardian λέει ότι ο κ. Κάμερον έχει αντιληφθεί για τη «φήμη του που έχει κουρελιαστεί» κατά τη διάρκεια της τετράωρης ανάκρισης από βουλευτές. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του στην επίθεση ερωτήσεων. Η Guardian παρακάτω λέει ότι ζητείται από τον Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει γιατί πήρε ελικόπτερο για να ταξιδέψει από το Λονδίνο στο West Midlands για να προωθήσει ένα τοπικό πρόγραμμα ενοικίασης ποδηλάτων στις αρχές του μήνα. Η εφημερίδα αναφέρεται στα σχόλια του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και μέλους της επιτροπής επιλογής μεταφορών, Ben Bradshaw, ο οποίος είπε ότι εάν ο πρωθυπουργός θέλει να “πείσει τους ανθρώπους ότι έχει δεσμευτεί να προστατεύσει το περιβάλλον μας, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να το κάνει”. Εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος ωστόσο αναφέρει, ότι εδώ και πολύ καιρό οι ηγέτες των κόμματων είθισται να χρησιμοποιούν μια ποικιλία μεταφορικών μέσων κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών ενώ παράλληλα  επεσήμανε επιτεύγματα όπως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις της Ινδικής παραλλαγής της Covid-19 στην Αγγλία καλύπτονται επίσης από την Daily Mirror που περιγράφει ένα “πόλεμο εμβολίων” για να σωθεί το καλοκαίρι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει πιέσεις για εμβολιασμό όλων των ενηλίκων σε περιοχές όπου αυξάνονται τα κρούσματα.

“Αγώνας για να σταματήσει το ινδικό στέλεχος ” είναι ο τίτλος των Times, οι οποίοι τονίζουν ότι τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει πώς να αποτρέψει την εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελευταία συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι εμφανίζεται στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων και οι Times αναφέρουν σχετικά με αυτό ότι ο Δούκας του Σάσεξ φαίνεται να έχει ανοίξει ξανά το «ρήγμα» μεταξύ αυτού και του Πρίγκιπα Κάρολου με τον τρόπο που μιλάει για την ανατροφή του. Η εφημερίδα επισημαίνει τις αμφιβολίες της για τις διακοπές στην Πορτογαλία με την πορτογαλική κυβέρνηση να επεκτείνει την «κατάσταση της δημόσιας καταστροφής» στην ηπειρωτική χώρα. Περιγράφοντας την εμφάνιση του Κάμερον ενώπιον των βουλευτών, οι Times γράφουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν έκανε τίποτα για να διασώσει την καταρρακωμένη φήμη του». Οι Times επίσης αναφέρουν ότι το Ισραήλ και η Χαμάς αγνόησαν τις εκκλήσεις των ηγετών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, “καθώς οι επιθέσεις εντατικοποιήθηκαν”.

Η εφημερίδα i γράφει ότι η Αγγλία έχει 50:50 πιθανότητες να εκπληρώσει την ημερομηνία της 21ης ​​Ιουνίου για τον τερματισμό του εθνικού lockdown, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, καθώς αναφέρει ότι «ένα κύμα εμβολιασμών» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπου εκτοξεύονται τα κρούσματα. Περιγράφοντας την εμφάνιση του Κάμερον παρακάτω, η εφημερίδα επικριτικά τονίζει ότι, «η επιτήδεια παράστασή του απέτυχε να κρύψει την αλαζονεία και τον κομπασμό του».

Ο τίτλος της Daily Telegraph αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να “προχωρήσει” με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τη Δευτέρα παρά την αύξηση των περιπτώσεων της ινδικής παραλλαγής, τονίζοντας ότι σκέφτεται να επιταχύνει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου για ευάλωτα άτομα στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Το βασικό θέμα της εφημερίδας αναφέρεται στην «αλλαγή» από το NHS σχετικά με τα σχέδια για την χρήση διαδικτυακής και τηλεφωνικής «διαλογής» για ραντεβού, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι κάθε ασθενής θα έχει πλέον το δικαίωμα να βλέπει τον γιατρό του πρόσωπο με πρόσωπο.

Η Daily Mail αναφερόμενη σε σχόλια του Δούκα του Σάσεξ σε ένα podcast στο οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει τη Βασιλική Οικογένεια για να «σπάσει τον κύκλο» του «γενετικού πόνου και των δεινών». “Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο Χάρι;” είναι ο τίτλος της εφημερίδας. Η Daily Mail αναφερόμενη στην εμφάνιση του Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον των βουλευτών την χαρακτήρισε ως  ένα “αναξιοπρεπές θέαμα”, και λέει ότι ήταν “τόσο ολισθηρός όσο ένα σαπούνι σε ένα ζεστό λουτρό” όταν απαντούσε με ασάφεια στις ερωτήσεις.  Η Daily Mail αναφέρει σε άλλο άρθρο της την επιδεινούμενη κατάσταση στο Ισραήλ και αποκαλύπτει  ότι 10.000 Ισραηλινοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στα σύνορα χθες βράδυ.

Η Sun περιγράφει την παραπάνω δήλωση του Πρίγκιπα Χάρι, ως «πικρό κτύπημα» στον πατέρα του, τον Πρίγκιπα Κάρολο, προσθέτοντας ότι ο Χάρι είπε, για τον Πρίγκιπα της Ουαλίας: “Μου φέρθηκε με τον ίδιο τρόπο που του είχαν φερθεί και εκείνου” προσθέτοντας ότι αισθάνθηκε πως ο πατέρας του “του έδωσε τον πόνο του” και ότι ήταν αποφασισμένος να “σπάσει τον κύκλο” όταν έκανε την οικογένειά του. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του podcast, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δούκας περιέγραψε τη βασιλική ζωή “ως ένα μείγμα της ταινίας The Truman Show και του να  βρίσκεται σε έναν  ζωολογικό κήπο”. Η εφημερίδα παρακάτω αναφερόμενη στην Ινδική παραλλαγή του ιού λέει «δεν χρειάζεται πανικός» καθώς «οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι ο κίνδυνος» από το νέο στέλεχος είναι «χαμηλός».

Η Daily Express είναι πιο επιεικής με τον Πρίγκηπα, σημειώνοντας ότι “ο Χάρι ξεγυμνώνει την ψυχή του” καθώς αναφέρει ότι ήθελε να φύγει από τη Βασιλική Οικογένεια στα 20 του. Το βασικό θέμα της εφημερίδας ωστόσο, ασχολείται με την πιθανή επιτάχυνση του προγράμματος εμβολίων για την καταπολέμηση του Ινδικού στελέχους του Covid. Η εφημερίδα γράφει ότι η διάθεση εμβολίων θα μπορούσε να “επιταχυνθεί”, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιλαμβάνει τη διαχείριση των δεύτερων δόσεων σε εκατομμύρια ανθρώπους στις κατηγορίες κινδύνου σε περιοχές υψηλών κρουσμάτων, νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Η εφημερίδα  γράφει επίσης ότι έχουν κληθεί 16.000 έφεδροι στρατιώτες στο Ισραήλ, ενώ οι στρατιωτικοί διοικητές του Ισραήλ συνέταξαν σχέδια για επίγεια εισβολή στην περιοχή.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...