Βρετανικός Τύπος: «Ο Πούτιν θέτει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε κατάσταση συναγερμού», στα πρωτοσέλιδα

Η Daily Telegraph γράφει ότι υπάρχουν φόβοι πως ο Πούτιν θα μπορούσε να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής «για να αποφύγει την ταπείνωση μιας ήττας στην Ουκρανία» μετά από τέσσερις ημέρες μάχης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η διαταγή εκδόθηκε την ημέρα που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «βαλτώσει» καθώς οι «σκληρές μάχες» συνεχίζονται στο Κίεβο και το Χάρκοβο, με τα στρατεύματα να απωθούνται από το Χάρκοβο, ως «το τελευταίο χτύπημα στο σχέδιο του κ. Πούτιν για ταχεία νίκη». Η Daily Telegraph παρουσιάζει μια μαρτυρία από πρώτο χέρι από τον διευθυντή ενός σχολείου ξένων γλωσσών που έχει πλέον προσφερθεί εθελοντικά για στρατιωτική θητεία. Λέει ότι είναι «παγωμένος μέχρι το κόκαλο», κοιμάται σε δάση κοντά στο Κίεβο, αλλά ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να πολεμήσει, αποκαλώντας το καθήκον του. Σε μήνυμα, γράφει ότι φοβάται περισσότερο «να μην θεωρηθεί δειλός» από ότι φοβάται τον θάνατο. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας, Ben Wallace, δήλωσε σήμερα στο BBC: «Δεν θα κάνουμε τίποτα για να κλιμακωθεί η ένταση σε αυτή την περιοχή» και ότι η πυρηνική προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μέρος μιας «μάχης ρητορικής». Ο Wallace τόνισε ότι κατανοούσε τις ανησυχίες του κόσμου για την προειδοποίηση που έκανε ο Ρώσος ηγέτης και αποκάλυψε ότι ακόμη και ο 12χρονος γιος του τού τηλεφώνησε ανήσυχος για την εξέλιξη. Ερωτηθείς ο υπουργός Άμυνας για τα σχόλια που έκανε χθες η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, όπου υποστήριξε όποιον ήθελε να ταξιδέψει στη χώρα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των Ρώσων εισβολέων,  είπε ότι υπάρχουν «καλύτεροι τρόποι» για να βοηθήσετε την Ουκρανία από το να ταξιδέψετε για να συμμετάσχετε στις μάχες, για όσους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν στρατιωτική εμπειρία. Εν τω μεταξύ, εξήντα Βρετανοί εθελοντές κατευθύνονται για να πολεμήσουν τους εισβολείς του Πούτιν. Σώμα πρώην στρατιωτών του πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων «θα φτάσει στην Ουκρανία εντός ημερών».

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου κλιμακώνει «σε μεγάλο βαθμό» τις εντάσεις, προσθέτουν οι Times, ακόμη και αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συμφώνησε σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Το Κίεβο παραμένει κλειδωμένο, με τις δυνάμεις να αναζητούν εισβολείς που μπήκαν στην πόλη για να δολοφονήσουν τον Zelensky, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο πυρηνικός συναγερμός προορίζεται ως απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ αφού ανακοινώθηκε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, καθώς και οικονομικές κυρώσεις, προσθέτει η εφημερίδα. Οι Times προσφέρουν κάποιο πλαίσιο, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει τέσσερα επίπεδα πυρηνικής ετοιμότητας: σταθερό, αυξημένο, στρατιωτικό κίνδυνο και πλήρη. Ο κ. Πούτιν έχει μεταφέρει τα όπλα στο ” αυξημένο επίπεδο”, κάτι που λέει στους διοικητές, ότι θέλει να έχει στη διάθεσή του την επιλογή πυρός. Ένας εμπειρογνώμονας του Royal United Services Institute λέει ότι το επίπεδο «στρατιωτικού κινδύνου» υποδηλώνει ότι η Ρωσία πιστεύει ότι θα μπορούσε να δεχθεί πυρηνική επίθεση, ενώ το «πλήρες» δείχνει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η κίνηση του κ. Πούτιν έγινε καθώς οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και να εκδιώξουν μια ομάδα δανειστών της από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift, προσθέτουν οι Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι κυρώσεις είναι μερικές από τις πιο σκληρές ενέργειες που έχουν ληφθεί ποτέ κατά μιας οικονομίας της G20. Οι Financial Times θεωρούν ότι η κίνηση του Κρεμλίνου ήταν μια προσπάθεια να σπείρει «φόβο στον κόσμο». Ειδικός από το σώμα εμπειρογνωμόνων του Atlantic Council δηλώνει στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times ότι ο κ. Πούτιν μπλοφάρει, ως μέρος μιας στρατηγικής για να κρατήσει τη Δύση έξω από τον πόλεμο.

Αναφερόμενη στην απόφαση του κ. Πούτιν να θέσει τις αμυντικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, η Guardian αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή είναι μήνυμα ότι ο Πούτιν είναι «έτοιμος να καταφύγει σε ακραία επιθετικότητα για να πετύχει τη νίκη στην Ουκρανία». Η εφημερίδα προσθέτει ότι η απάντηση από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της BP που πουλάει το μερίδιο 19,75% της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη ρωσική οικονομία. Οι μετοχές της BP υποχώρησαν απότομα μετά το άνοιγμα των αγορών με πτώση και πάλι στο Λονδίνο. Ο πετρελαϊκός γίγαντας αρχικά σημείωσε πτώση έως και 7%, προτού επιστρέψει στο περίπου 4% χαμηλότερα στα 363 p ανά μετοχή μετά την απόφασή του να πουλήσει το σχεδόν 20% του μεριδίου του στη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft. Ο FTSE 100 κινήθηκε 1,02% – ή 79,3 μονάδες – χαμηλότερα στις 7.412,4 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών. Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας κυριαρχεί η φωτογραφία μιας τεράστιας διαδήλωσης στο Βερολίνο, όπου δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της εισβολής.

Η Metro σημειώνει ότι η κίνηση του κ. Πούτιν χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε: «Σαφώς θέτει σε λειτουργία δυνάμεις που, εάν υπάρξει λάθος υπολογισμός, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ πιο επικίνδυνα». Εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι οι επόμενες 24 ώρες θα είναι μια «κρίσιμες», λέει η εφημερίδα. Στο μεταξύ, οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις έχουν και πάλι εμπλακεί σε σφοδρές μάχες ενόψει της ευρέως αναμενόμενης επίθεσης στην πρωτεύουσα. Οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται ότι κατέλαβαν μια μικρή ουκρανική πόλη στα νότια της χώρας, το Berdyansk, μια πόλη-λιμάνι με ναυτική βάση στη βόρεια ακτή της Αζοφικής Θάλασσας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που φιλοξενεί 100.000 ανθρώπους. Οι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν προβάλει σκληρή αντίσταση, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι πολύ ισχυρότερες ρωσικές δυνάμεις αναπόφευκτα θα μάθουν και θα προσαρμόσουν τις τακτικές τους. Μια ουκρανική αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντήσει τους Ρώσους «χωρίς προϋποθέσεις» σήμερα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αν και ο κ. Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι βλέπει ελάχιστες προοπτικές για ουσιαστικό διάλογο.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η Ρωσία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο και μεγάλη κρύπτη βαλλιστικών πυραύλων. Ο Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι άλλες χώρες δεν πρέπει να αναμειγνύονται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», αναφέρει η εφημερίδα. «Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την πυρηνική απειλή του Πούτιν;» ρωτά ο Dominic Sandbrook στην Daily Mail, ο οποίος προειδοποιεί ότι καθώς η δυσαρέσκεια και η οικονομική πίεση αυξάνονται, ένας «κακός, αγανακτισμένος άνθρωπος μπορεί να ξεσπάσει σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει το καθεστώς του». Εξήντα Βρετανοί εθελοντές κατευθύνονται στην Ουκρανία για να πολεμήσουν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από κλήση του προέδρου Volodymyr Zelensky. Οι πρώην στρατιώτες του Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων συγκεντρώθηκαν από τον Mamuka Mamulashvili, 43 ετών, διοικητή της Γεωργιανής Εθνικής Λεγεώνας. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στη Mail, ο Mamulashvili, είπε: «Έχω μια πολύ μεγάλη ομάδα Βρετανών, περίπου εξήντα ατόμων που ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να ενωθούν με τη μονάδα μου του Εθνικού Συνδέσμου Γεωργίας. Ταξιδεύουν με αυτοκίνητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα περάσουν στα πολωνικά σύνορα. Τους περιμένω εδώ με εξοπλισμό και προμήθειες τις επόμενες μέρες. Είναι κυρίως παιδιά που έχουν πολεμήσει μαζί μου στην Ουκρανία στο παρελθόν, αλλά υπάρχουν και νέες στρατολογήσεις. Θα τους παρέχουμε εκπαίδευση και όπλα και έρχονται από το Λονδίνο και από όλη τη Βρετανία. Είναι πρώην βρετανοί στρατιώτες, είναι καλοί μαχητές, μπορούμε να τους εμπιστευτούμε ότι θα αντιμετωπίσουν τους Ρώσους επιτιθέμενους και το πιο σημαντικό θα κερδίσουν».

«Ο ελεύθερος κόσμος εναντίον Πούτιν» είναι ο τίτλος της Daily Express, καθώς η εφημερίδα αναφέρει πως τα έθνη ενώθηκαν ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε την προκλητική κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έθετε τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε αυξημένη ετοιμότητα είναι μια «απόσπαση προσοχής» πως οι προσπάθειές του να επαναφέρει τη μεταψυχροπολεμική τάξη στην Ευρώπη αποτυγχάνουν. Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση από τους υπερασπιστές της Ουκρανίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι η εισβολή ήταν πιο δύσκολη και πιο αργή από ό,τι οραματιζόταν το Κρεμλίνο, αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η Μόσχα προσαρμόζεται. Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «καταστροφικό αθέμιτο εγχείρημα του Προέδρου Πούτιν», καθώς οι δυνάμεις του Κρεμλίνου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίσταση. Γράφοντας στην Daily Express, ο συνταγματάρχης Richard Kemp, απόστρατος διοικητής του βρετανικού στρατού, λέει ότι η απειλή είναι μέρος ενός «πολέμου λέξεων» επειδή ο Πούτιν «δεν μπορεί να πατήσει απευθείας το κουμπί και οι στρατηγοί του θα πρέπει να είναι συνένοχοι σε μια τέτοια ασύλληπτη θηριωδία».

Η Daily Star μαζί με μια φωτογραφία του Ρώσου ηγέτη και του βάτραχου Κέρμιτ αναφέρει ότι η απόφαση να διαταχθούν οι δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού δείχνει ότι ο Πούτιν «έχει πραγματικά χάσει την ψυχραιμία του». Ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζει η εφημερίδα. «Οι Ρώσοι στρατιωτικοί φρουρούν και ελέγχουν πλήρως την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye», δήλωσε ο στρατηγός Igor Konashenkov, επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ενώ οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του Berdyansk και του Energodar, πρόσθεσε. Ο στρατηγός πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες επέβλεπαν και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τον έλεγχο της ραδιενεργού κατάστασης σε κανονική λειτουργία. Οι Ρώσοι είχαν ήδη στοχεύσει τους πυραύλους τους στο σημείο, δήλωσε το Σάββατο ο Vadym Denysenko, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας. Η διαβόητη τοποθεσία του Τσερνόμπιλ καταλήφθηκε επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις την Πέμπτη, αφού η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Η τοποθεσία της πυρηνικής καταστροφής του 1986 βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο. Εμπειρογνώμονες της κρατικής υπηρεσίας πυρηνικών της Ουκρανίας δήλωσαν ότι η αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας που αναφέρθηκε οφείλεται στην κίνηση βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή που σηκώνει ραδιενεργή σκόνη στον αέρα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι η ακτινοβολία στο σημείο δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τον πληθυσμό.

Η Sun επιλέγει τον τίτλο: «Ο τρελός Βλαντ, γίνεται πυρηνικός» καθώς το πρωτοσέλιδο της αναφέρεται στην απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις. Η «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση», όπως την αποκαλεί η εφημερίδα, ήρθε καθώς ο Πούτιν αντέκρουσε τη δυτική «επιθετικότητα» ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική χώρα. Η εφημερίδα περιγράφει την κλιμάκωση ως «τρομακτική προοπτική». Εν τω μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Λευκορωσία σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τη Δευτέρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία την Κυριακή που ενέκρινε ένα νέο σύνταγμα που παραβιάζει το μη πυρηνικό καθεστώς της χώρας κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να φιλοξενήσει ρωσικά όπλα. Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post, είπε ότι «είναι σαφές ότι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ είναι πλέον μια προέκταση του Κρεμλίνου», ωστόσο καμία ένδειξη για το πόσα στρατεύματα ή πού θα αναπτυχθούν δεν δόθηκε από τον αξιωματούχο. Το νέο σύνταγμα θα μπορούσε να δει πυρηνικά όπλα σε Λευκορωσικό έδαφος για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Την Κυριακή, μιλώντας σε εκλογικό κέντρο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι μπορεί να ζητήσει από τη Ρωσία να επιστρέψει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία παρέχει υποστήριξη στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει άμεσα μέρος στη σύγκρουση. Αυτή η αποκάλυψη ήρθε λίγες ώρες αφότου η ουκρανική κρατική υπηρεσία ασφαλείας ανέφερε επίσημα ότι μια επίθεση με ρουκέτα στο αεροδρόμιο Zhytomyr -που βρίσκεται περίπου 93 μίλια δυτικά του Κιέβου- εξαπολύθηκε από το έδαφος της Λευκορωσίας. Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να γνωρίζει ότι οι ειδικές δυνάμεις της Λευκορωσίας φόρτωναν αεροπλάνα προετοιμάζοντας μια μεγάλη αεροπορική επίθεση στο Κίεβο σε κάτι που θα μπορούσε να είναι μια διεύρυνση του πολέμου, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία είναι κύρια είδηση ​​για τις εφημερίδες. «Έκρηξη στα σύνορα» είναι ο τίτλος που έχει η εφημερίδα i, συνοδευόμενη από μια ολοσέλιδη φωτογραφία μιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, που προσπαθεί να ξεφύγει από τη σύγκρουση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ορισμένα μέρη οι ουρές προς τις γειτονικές χώρες εκτείνονται για πολλά χιλιόμετρα καθώς πρόσφυγες από την Ουκρανία προσπαθούν να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι αριθμοί που διέφυγαν από την εισβολή έχουν φτάσει τις 368.000, ενώ οι κανόνες για βίζα χαλαρώνουν για να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να βρεθούν με συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Daily Mirror έχει μια φωτογραφία ενός πατέρα που αποχαιρετά τον γιο του καθώς το παιδί επιβιβάζεται σε ένα τρένο για ασφαλές μέρος με τη μητέρα και την αδερφή του. «Να είσαι γενναίος για τη μητέρα σου» είναι ο τίτλος της εφημερίδας. Οι άνδρες στην Ουκρανία ηλικίας 18 έως 60 ετών καλούνται να μείνουν και να πολεμήσουν. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πιέζει για να αποβληθεί η Ρωσία και από το Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους. Το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο, η FIFA, ανακοίνωσε αρχικά μέτρα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των εντός έδρας αγώνων σε ουδέτερες χώρες. Η Mail αναφέρει ότι η απόφαση για οποιαδήποτε απαγόρευση του Μουντιάλ θα παρθεί όσο το δυνατόν πιο αργά με την ελπίδα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα λυθεί.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...