Βρετανικός Τύπος: Ο πρίγκιπας Άντριου «εκθρονίστηκε» καθώς η βασίλισσα αφαιρεί όλους τους τίτλους του, στα πρωτοσέλιδα

βρετανική Σημαία- Οξφόρδη

Όλες οι εφημερίδες ασχολούνται με την είδηση ​​ότι οι στρατιωτικοί και οι βασιλικοί τίτλοι του Δούκα της Υόρκης επιστράφηκαν στη βασίλισσα.

Η Metro γράφει ότι ο πρίγκιπας Άντριου ουσιαστικά «εκδιώχθηκε» από τη βασιλική οικογένεια, καθώς αποστασιοποιείται από την αγωγή του για σεξουαλική επίθεση στις ΗΠΑ που κατέθεσε η Virginia Giuffre. Η βασίλισσα χθες το βράδυ απομάκρυνε τον Πρίγκιπα Άντριου από τη Βασιλική Οικογένεια, αφαιρώντας του όλους τους στρατιωτικούς τίτλους και την προστασία του. Σε μια αυστηρή δήλωση δύο γραμμών, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει τον τίτλο «Της Αυτού Μεγαλειότητας» και διέλυσε τις ελπίδες του να αναλάβει τα δημόσια καθήκοντά του, προσθέτοντας ότι ο ένατος στη σειρά για τον θρόνο θα υπερασπιστεί την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες «ως ιδιώτης». Πηγές του παλατιού ανέφεραν ότι η «αδίστακτη και γρήγορη» απόφαση είχε «συζητηθεί ευρέως» στη βασιλική οικογένεια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Άντριου να πείσει έναν δικαστή να απορρίψει την πολιτική αγωγή στην οποία κατηγορείται ότι έκανε σεξ με θύμα εμπορίας. Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο γιος του Γουίλιαμ φέρεται να ήταν οι «μοχλοί» στην κίνηση να τον αναγκάσουν να φύγει, πριν το αποφασίσει η Βασίλισσα την Τετάρτη, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Πρόκειται για την επιβίωση του θεσμού με κάθε κόστος. Πάντα ήταν και πάντα θα υπάρχει», είπε πηγή του παλατιού. Στη δήλωσή του, το παλάτι ανέφερε: «Με την έγκριση και τη συμφωνία της Βασίλισσας, οι στρατιωτικοί τίτλοι και οι βασιλικές προστασίες του Δούκα της Υόρκης επιστράφηκαν στη βασίλισσα. Ο Δούκας της Υόρκης θα συνεχίσει να μην αναλαμβάνει δημόσια καθήκοντα και υπερασπίζεται αυτή την υπόθεση ως ιδιώτης». Ο Άντριου ο οποίος κλήθηκε χθες σε μια συνάντηση 90 λεπτών με τη μητέρα του στο Κάστρο του Ουίνδσορ, συνοδευόταν από τον προσωπικό του δικηγόρο, Gary Bloxsome, ο οποίος εργάστηκε για  τον πρίγκιπα, για να συντονίσει την νομική γραμμή του εναντίον των ισχυρισμών της Giuffre, για βιασμό και σεξουαλική επίθεση και ο οποίος δεν μπόρεσε να μπει στη βασιλική κατοικία.

Οι Times αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το γεγονός ότι η βασίλισσα τελικά έχασε την υπομονή της με τον δεύτερο γιο της, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως ο αγαπημένος της, παίρνοντας μια  απόφαση που την έχει «πονέσει» πολύ. Αλλά ακριβώς όπως με τον Χάρι και τη Μέγκαν, η 95χρονη μονάρχης ξέρει ότι έπρεπε να ενεργήσει για χάρη της μοναρχίας και της κληρονομιάς της. «Έχει την ικανότητα, όταν έρχεται η ώρα, να ξέρει τι είναι καλύτερο για τον θεσμό και ενεργεί στο ρόλο της ως αρχηγός κράτους, όχι ως μητέρα», είπε πηγή. «Λατρεύει τον Άντριου και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πια γιος της. Αλλά έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση καθώς επισκίαζε όλα όσα έκανε η οικογένεια και το επερχόμενο πλατινένιο ιωβηλαίο της». Η εφημερίδα αναφέρει ότι γίνεται κατανοητό πως η απόφαση ελήφθη μετά από συζητήσεις μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα της Ουαλίας και του Δούκα του Κέιμπριτζ. Εν τω μεταξύ οι Times, όπως και η Guardian, αναφέρουν ότι γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας για τα πάρτι κατά την διάρκεια του πρώτου εθνικού lockdown που πραγματοποιήθηκαν στην Downing Street. Οι Times αναφέρουν ότι η έρευνα αναμένεται να δείξει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε το θέμα να παραπεμφθεί στην αστυνομία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ανώτερη υπάλληλος που ηγείται της έρευνας, η Sue Gray, δεν αναμένεται επίσης να πει εάν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τον υπουργικό κώδικα παρακολουθώντας ένα πάρτι τον Μάιο του 2020. Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι κατανοητό ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, καθώς μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανές παραβιάσεις του κώδικα.

Η Daily Mail αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο γιος του, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, θεωρήθηκε ότι έπαιξαν «καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη» του πρίγκιπα Άντριου. Η εφημερίδα επικαλείται ανώτερη πηγή του παλατιού που είπε: «Αυτό αφορά την επιβίωση του θεσμού με κάθε κόστος». Το Microsoft Word έχει «ξυπνήσει», σύμφωνα με την Daily Mail. Η εφημερίδα αποκαλύπτει η Microsoft θέλει να είναι προσεκτική και να βεβαιωθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη της δεν ενισχύει και μεγεθύνει τα στερεότυπα.

Αναλύοντας το θέμα του πρίγκιπα Άντριου, η Daily Express, όπως και άλλες εφημερίδες, γράφει ότι η μονάρχης προσπάθησε να προστατεύσει το θεσμό από τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και η απόφαση αφορούσε την προστασία της φήμης της βασιλικής οικογένειας. «Η Βασίλισσα αποπέμπει τον Άντριου… για χάρη της μοναρχίας» είναι ο τίτλος της. Η Daily Express ωστόσο σημειώνει ότι ο πρίγκιπας Άντριου αρνείται σταθερά τις κατηγορίες. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να πεταχτούν επειδή δεν έχουν έρθει αρκετοί νεαροί ενήλικες για να εμβολιαστούν. Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι είναι επιλέξιμοι για τρίτη δόση που δεν έχουν κάνει ακόμη, με λιγότερους από τους μισούς από αυτούς ηλικίας 18 έως 34 ετών να εμβολιάζονται. Ο ρυθμός κυκλοφορίας του εμβολίου μειώθηκε απότομα αυτή την εβδομάδα με μόλις 140.000 άτομα να εμβολιάζονται κάθε μέρα σε σύγκριση με περίπου 800.000 στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Sun έχει τον τίτλο “Εκθρονισμός”. Η εφημερίδα γράφει ότι ο πρίγκιπας Άντριου φαινόταν «σκυθρωπός» καθώς πήγαινε να δει τη μητέρα του. Η απόφαση να εκπέσει ο πρίγκιπας σε «ιδιώτη» και να του αφαιρεθούν όλοι οι βασιλικοί και στρατιωτικοί τίτλοι, ήταν μια από τις πιο δύσκολες στα 70 χρόνια της βασίλισσας στον θρόνο. Η απόφαση να αφαιρεθούν και οι εναπομείναντες τίτλοι του Andrew και να του απαγορεύσει τη χρήση του τίτλου «Της Αυτού Μεγαλειότητας» αντιπροσωπεύει την πλήρη απομάκρυνσή του από την επίσημη βασιλική ζωή και θεωρηθείται ως μια προσπάθεια απομάκρυνσης της μοναρχίας μια για πάντα από τα νομικά του δεινά. Ο δούκας αντιμετωπίζει τώρα μια δίκη το φθινόπωρο για τις κατηγορίες της Virginia Giuffre, τις οποίες αρνείται σταθερά. Πιστεύεται ότι οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας συνεχίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες καθώς οι προσπάθειες του Andrew να ακυρώσει την υπόθεση καταρρίφθηκαν επανειλημμένα. Ο πρίγκιπας Κάρολος μίλησε τηλεφωνικά με τη μητέρα του από τη Σκωτία, όπου διαμένει, μετά την καταδίκη σε βάρος του αδελφού του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Μια έγκυρη πηγή από το παλάτι είπε ότι η βασίλισσα και οι σύμβουλοί της αποφάσισαν να ακολουθήσουν «το ίδιο μοντέλο» εξορίας με τον Άντριου όπως με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ. Η αφαίρεση των τίτλων σημαίνει ότι ο θεσμός πλέον δεν εμπλέκεται.

Η Daily Telegraph δημοσιεύει φωτογραφία του πρίγκιπα και του δικηγόρου του να οδηγούνται από τη Βασιλική Στοά στο Κάστρο του Ουίνδσορ μετά το κάλεσμά τους από τη βασίλισσα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνομίλησε με την μονάρχη σε μια συνάντηση 45 λεπτών εν μέσω εικασιών ότι θα πρέπει να πληρώσει την κα Giuffre. Ο δούκας είπε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την υπόθεσή του. Εν τω μεταξύ, ο συντηρητικός βουλευτής Andrew Bridgen εξηγεί στην Daily Telegraph γιατί πιστεύει ότι ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί επειδή παρευρέθηκε στο περσινό πάρτι, εξηγώντας ότι, αποτυγχάνοντας να δώσει το παράδειγμα, ο πρωθυπουργός «διέσυρε πραγματικά» το εκλογικό σώμα. Υπάρχει, λέει, «ηθικό κενό στην καρδιά της κυβέρνησής μας».

Η Guardian αποκαλεί την αφαίρεση των στρατιωτικών τίτλων και των βασιλικών αξιωμάτων του πρίγκιπα Ανδρέα «καταστροφικό πλήγμα» για αυτόν, πράγμα που τον απομακρύνει εντελώς από την επίσημη βασιλική ζωή. Ο Νόρμαν Μπέικερ, βασιλικός σχολιαστής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης, είπε ότι ο δούκας ήταν «πραγματικά τσακισμένος κάτω από το βασιλικό λεωφορείο» αλλά η βασιλική οικογένεια δεν μπορούσε να ξεφύγει από την «τεράστια ζημιά» που θα έκανε η υπόθεση που αντιμετωπίζει. Η Guardian αναφέρει ότι η κυρία Sue Gray θα επικρίνει ανώτερους αξιωματούχους ότι παρείχαν «ελλιπή επίβλεψη». Πηγές του Whitehall αναφέρουν στην εφημερίδα ότι κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις είναι πιθανό να αποκαλυφθούν από διάφορα κυβερνητικά κτίρια, με ειδικούς συμβούλους και αξιωματούχους να καλούνται να «ομολογήσουν» για παρόμοιες παραβιάσεις των κανόνων lockdown.

«Συνήθης σαν λάσπη» είναι ο τρόπος με τον οποίο η Daily Star περιγράφει τον πρίγκιπα, προσθέτοντας ότι θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης απλά ως Andy Windsor. Ο πρίγκιπας, 61 ετών, ήθελε χθες το βράδυ να ξεκαθαρίσει ότι η μάχη του για να καθαρίσει το όνομά του και να αποκαταστήσει τη φήμη του δεν είχε τελειώσει. Πηγή κοντά στον δούκα είπε ότι η νομική ομάδα του δεν «εξεπλάγη» από την απόφαση του δικαστή, κατά την οποία απέρριψε ανοιχτά το επιχείρημά τους να αποσύρει τη μήνυση, στην ακρόαση την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Οι δικηγόροι του δήλωσαν: «Αυτός είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ και ο δούκας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια σε αυτούς τους ισχυρισμούς».

Σε άλλες ειδήσεις, η Daily Mirror γράφει ότι το προσωπικό της Downing Street έκανε δύο πάρτι το βράδυ πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου. Ώρες πριν η βασίλισσα θρηνήσει μόνη της, οι υπάλληλοι στο Νο 10 φέρεται να κατανάλωσαν αλκοόλ μέχρι αργά το βράδυ. Ο βασιλικός συντάκτης της Daily Mirror, Russell Myers, σχολιάζει σχετικά με την αφαίρεση των στρατιωτικών και των βασιλικών τίτλων του πρίγκιπα Ανδρέα, τονίζοντας ότι η βασίλισσα έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει χρόνος για συναίσθημα όσον αφορά την προστασία της μοναρχίας.

Οι προσπάθειες να εκτονωθεί η απειλή της Ρωσίας για στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας απέτυχαν αφού η Μόσχα είπε ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Γενεύη δεν εξέτασαν τα παράπονά της για την ασφάλεια, αναφέρουν οι Financial Times. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ήταν «ανεπιτυχείς» παρά τα «θετικά στοιχεία» σε ορισμένα ζητήματα που η Μόσχα δεν θεωρεί κεντρικά στις απαιτήσεις της.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...