Βρετανικός Τύπος: «Ο πρωθυπουργός αρνείται να παραιτηθεί» και «Η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση στα ανατολικά», στα πρωτοσέλιδα

Η Metro αναφέρει ότι 50 άτομα έχουν λάβει τώρα ειδοποιήσεις για πρόστιμα και μετονομάζει το έπος της  Downing Street, ως  “Partygate Shame”. Η είδηση ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την αστυνομία για παραβίαση των κανόνων καραντίνας λόγω κορωνοϊού, στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και στον καγκελάριο Rishi Sunak επειδή συμμετείχαν σε πάρτι γενεθλίων του πρωθυπουργού στο αποκορύφωμα του lockdown για τον Covid κυριαρχεί στο πρωτοσέλιδο της. Και οι δύο πολιτικοί έχουν ζητήσει συγγνώμη και έχουν πληρώσει τα καθορισμένα πρόστιμα, ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν προσφέρθηκε να παραιτηθεί και επιπλέον απορρίπτουν τις έντονες πιέσεςι για παραίτηση. Το ζευγάρι έχει τιμωρηθεί από την αστυνομία επειδή πήγε σε ένα πάρτι γενεθλίων για τον κ. Τζόνσον. Είναι μέρος της έρευνας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για μια σειρά συγκεντρώσεων, 12 συνολικά, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί περισσότερα από 50 πρόστιμα. Αυτό έχει πυροδοτήσει οργή από τις οικογένειες των πενθούντων και την αντιπολίτευση, αλλά η υποστήριξη παραμένει στον κ. Τζόνσον, ο οποίος έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις για παράβαση του νόμου.  Υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης κόστους ζωής, ο κ. Τζόνσον και ο κ. Σουνάκ έχουν διατηρήσει την υποστήριξη ορισμένων πολιτικών των Tories, όπως η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss και η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Therese Coffey.

Το κύριο άρθρο των Financial Times αναγνωρίζει ότι αυτή είναι μια «μακράν ιδανική» στιγμή για μια αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σημειώνει ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρήσει τη νομιμότητά της εάν δεν ακολουθεί τους νόμους που έχει επιβάλει στους πολίτες της. Υποστηρίζει ότι μια γρήγορη εκλογική διαδικασία για έναν νέο ηγέτη των Tories θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να ανασυνταχθεί και να επικεντρωθεί στην Ουκρανία. Ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός που διέπραξε ποινικό αδίκημα ενώ ήταν στην εξουσία, αναφέρουν οι Financial Times. Λέει επίσης ότι τα πρόστιμα έχουν «αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την ηγεσία του Τζόνσον μεταξύ των βουλευτών των Tories», με έναν πρώην υπουργό να λέει ότι η κατάσταση ήταν «τελειωτική» για αυτόν. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από το 8% τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1981.

«Ο πρωθυπουργός αρνείται να παραιτηθεί», είναι ο τίτλος στην εφημερίδα i, η οποία αναφέρει ότι το 57% του κοινού θέλει τώρα να δει τον κ. Τζόνσον να παραιτείται, προσθέτοντας ότι, καθώς η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περισσότερα πρόστιμα. Οικογένειες των οποίων οι συγγενείς πέθαναν από τον κορωνοϊό χαρακτηρίζουν τις ενέργειες του πρωθυπουργού και του καγκελαρίου ως «πραγματικά ξεδιάντροπες» λέγοντας ότι δεν υπάρχει «απλώς κανένας τρόπος» να συνεχίσουν οι δύο να παραμένουν στις θέσεις τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τους κατηγορούν ότι λένε ψέματα, ενώ οι Εργατικοί και οι πρωθυπουργοί της Σκωτίας και της Ουαλίας είναι μεταξύ εκείνων που τους ζητούν να παραιτηθούν. Υπάρχουν επίσης και άλλοι πολιτικοί που θέλουν το Κοινοβούλιο να επιστρέψει από τις πασχαλινές διακοπές του, ώστε ο κ. Τζόνσον και ο κ. Σουνάκ να αντιμετωπίσουν τους βουλευτές. Όμως, προς το παρόν, ο πρωθυπουργός λέει ότι έχει «μια ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση υποχρέωσης να τηρήσει τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού». Η εφημερίδα αναφέρεται στον «αγώνα για να μάθουμε εάν η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» στην Ουκρανία.

Οι Times αναφέρουν ότι ο Τζόνσον «αψήφησε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί», αλλά ο καγκελάριος ήταν «στο χείλος της παραίτησης», αφού ενημερώθηκε για την ειδοποίηση του πρόστιμου την Τρίτη και ζήτησε συγγνώμη μόνο μετά από «περισσότερες από επτά ώρες δημόσιας σιωπής». Σημειώνει ότι ο καγκελάριος έγινε γνωστό ότι ήταν θυμωμένος που του επιβλήθηκε το πρόστιμο επειδή δεν προσκλήθηκε ποτέ στο πάρτι και είχε βρεθεί μόνο στην Downing Street, για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία προσπαθεί να οικοδομήσει μια δύναμη που θα ξεπερνά τα ουκρανικά στρατεύματα σε ποσοστό πέντε προς ένα για μια «αποφασιστική μάχη» στην ανατολική περιοχή του Donbas.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Telegraph δημοσιεύει τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση των προστίμων: «Ο κόσμος έχει δικαίωμα να περιμένει τα καλύτερα», ενώ σημειώνει ότι ένας αριθμός από τους βουλευτές του κόμματός του έχουν αποσύρει τις προτάσεις για παραίτησή του. Ο Sir Roger Gale αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον είχε «παραπλανήσει ουσιαστικά» το Κοινοβούλιο σχετικά με το τι συνέβη, αλλά ότι δεν θα ήταν σωστό να τον καθαιρέσουμε κατά τη διάρκεια μιας «διεθνούς κρίσης». Η Telegraph αποκαλεί το πρόστιμο στον καγκελάριο, ως «το κερασάκι στην τούρτα» των πρόσφατων δεινών του κυρίου Sunak, με την  συντάκτρια της εφημερίδας Camilla Tominey να λέει ότι ο καγκελάριος θα μπορούσε να συγχωρεθεί που αναρωτήθηκε πώς ξαφνικά ξέπεσε από το να είναι το «χρυσό αγόρι της κυβέρνησης» και προσθέτει ότι θα μπορούσε ακόμη να παραιτηθεί, προκειμένου να δείξει υπευθυνότητα και να αποκαταστήσει την πληγωμένη φήμη του.

Παρωδώντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο τίτλος στον Guardian γράφει: «Παραβίασα τον δικό μου νόμο αλλά αρνούμαι να φύγω». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η θέση του κ. Τζόνσον «παραμένει σε κίνδυνο παρά τη συγγνώμη του, καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά έως και έξι ακόμη συγκεντρώσεις στις οποίες λέγεται ότι ήταν παρών». Η συντακτική της ομάδα αναφέρει ότι κάθε μέρα που παραμένει στη θέση του «υποβιβάζει όλο και περισσότερο το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα».

Η Mirror αναφέρει ότι η χώρα ηγείται από «ψεύτες και παραβάτες του νόμου» και περιγράφει τον αριθμό των ανθρώπων στην κυβέρνηση στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα ως «επαίσχυντο», προσθέτοντας ότι το να αφήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον και τον Rishi Sunak να παραμείνουν στην Downing Street, είναι σκάνδαλο.

Ο πρωθυπουργός και ο καγκελάριος εμφανίζονται στο πρωτοσέλιδο και της εφημερίδας The Star με πρόσθετες μύτες όπως του Πινόκιο. Η σελίδα περιέχει αποσπάσματα από περιστάσεις τους τελευταίους μήνες, όταν οι δυο τους αρνήθηκαν ότι παραβίασαν οποιουσδήποτε κανόνες lockdown και τους αποκαλεί “ανόητους ψεύτες”.

Ο τίτλος που συνοδεύει την εικόνα στο πρωτοσέλιδο της The Sun είναι: «Συγγνώμη… αλλά έχω δουλειά να κάνω», ενώ η εφημερίδα προσθέτει ότι, αφού ζήτησε συγγνώμη για την παραβίαση των κανόνων του lockdown, ο πρωθυπουργός «δεσμεύτηκε να παραμείνει για να επικεντρωθεί στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση». Το άρθρο της εφημερίδας υποστηρίζει ότι πρέπει να του επιτραπεί να το κάνει, λέγοντας: «Τώρα ας ασχοληθούμε με τα πραγματικά ζητήματα».

Η Express στον τίτλο της γράφει: «Συγγνώμη, θα τα πάω καλύτερα για τη Βρετανία», γράφει ο τίτλος της. Η εφημερίδα αποκαλεί τον πρωθυπουργό «πραγματικό ηγέτη» και λέει ότι τώρα δεν είναι η ώρα να ρίξουμε την κυβέρνηση. Ο αρθρογράφος της Express Leo McKinstry λέει ότι η «βόμβα του Partygate» δεν είχε τον καταστροφικό αντίκτυπο που θα περίμενε κανείς και εφόσον οι βουλευτές δεν δείχνουν βιασύνη να εκδιώξουν τον Μπόρις Τζόνσον, η απόφαση πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών του Μαΐου.

Η Daily Mail επικρίνει όσους ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, ρωτώντας: “Δεν ξέρουν ότι υπάρχει πόλεμος;” Και προσθέτει επίσης ότι η έρευνα της αστυνομίας χαρακτηρίστηκε φάρσα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον παρευρέθηκε στη συγκέντρωση γενεθλίων για εννέα λεπτά και ότι η τούρτα γενεθλίων του «δεν έφυγε ποτέ από το κουτί της Tupperware». Η σελίδα περιέχει επίσης μια φωτογραφία Ρώσων στρατιωτών στην ουκρανική πόλη της Μαριούπολης, λέγοντας ότι οι άμαχοι εκεί αντιμετωπίζονται «χωρίς έλεος», καθώς το πολιορκημένο λιμάνι, στη νότια Ουκρανία, δίνει μια κρίσιμη μάχη ενώ φαίνεται ότι βρίσκεται στο χείλος της πλήρους κατάληψης από τους Ρώσους. Τα ουκρανικά στρατεύματα λένε ότι τους έχουν τελειώσει τα πυρομαχικά και πιστεύεται ότι απωθήθηκαν πίσω στην ακτογραμμή. Ένας περιφερειακός ηγέτης των αυτονομιστών που υποστηρίζεται από τη Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Μαριούπολη είναι κοντά στην πτώση μετά από εβδομάδες συνεχών βομβαρδισμών και επιθέσεων. Ο ουκρανικός στρατός επίσης παραδέχεται ότι αυτό είναι πιθανό, αλλά λέει ότι διατηρούν την άμυνά του και είναι σε «συνεχή επαφή» με τα στρατεύματά τους στο έδαφος. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα ανατολικά έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη καθώς το επίκεντρο μετατοπίζεται σε αυτήν την περιοχή, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να κρίνει την έκβαση του πολέμου. Η Ουκρανία λέει ότι συνέλαβε τον φιλο-ρώσσο πολιτικό φυγά, Viktor Medvedchuk, που θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα και καθώς οι μάχες μετατοπίζονται προς τα ανατολικά, ορισμένοι Ουκρανοί επιστρέφουν στην πρωτεύουσα Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...