Βρετανικός Τύπος: «Ο πρωθυπουργός “κρατά τσεκούρι” καθώς προχωρεί προς τις εκλογές», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Στα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης κυριαρχεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Η Daily Express το περιγράφει ως τη «μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του Μπόρις Τζόνσον», χαρακτηρίζοντάς την ως «ανελέητη σφαγή».

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να υποβιβάσει τον Dominic Raab, να προάγει τη Liz Truss και να μετακινήσει τον Michael Gove «εκτός της κεντρικής εξουσίας» ήταν μέρος ενός ανασχηματισμού «που ήταν πιο εκτεταμένος από το αναμενόμενο». Η Telegraph συμφωνεί, λέγοντας ότι η κ. Truss είναι “σε καλή θέση για να γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, εάν προκύψει κάτι τέτοιο”. Η εφημερίδα σημειωνει ότι ήταν μια σφαγή υπουργών που φάνηκε να έχουν κάνει γκάφες υψηλού κόστους ή που είχαν χάσει την υποστήριξη της κομματικής βάσης. Η Daily Telegraph αναφέρει επίσης ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Oliver Dowden, είπε στο προσωπικό του: “Δεν μπορείς να παχύνεις ένα γουρούνι την ημέρα της αγοράς. Ήρθε η ώρα να πάμε στα γραφεία μας και να προετοιμαστούμε για τις επόμενες εκλογές”. Ένα σκίτσο του Ματ δείχνει ένα ζευγάρι μαχητών Ταλιμπάν να χαλαρώνουν δίπλα σε μια ηλιόλουστη πισίνα, με ένα AK-47 στο χέρι. Η λεζάντα λέει: «Δεν θα ερχόμουν για διακοπές αν ήξερα ότι ο Dominic Raab ήταν έτοιμος να φύγει».

«Ο Τζόνσον απολύει συμμάχους που υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη, στο υπουργικό συμβούλιο» είναι ο τίτλος της εφημερίδας i, η οποία γράφει ότι ο Raab ήταν «εξοργισμένος» και αρνήθηκε να δεχτεί τον υποβιβασμό του από υπουργό Εξωτερικών σε υπουργό Δικαιοσύνης, έως ότου του δοθεί επίσης ο τίτλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Οι Financial Times το αποκαλούν «σάρωση» για να επανέλθει η πίστη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ανασχηματισμός χαιρετίστηκε ευρέως από τους Συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι ελπίζουν ότι οι διορισμοί θα οδηγήσουν σε «λιγότερο χάος στο Whitehall». Η εφημερίδα το περιγράφει ως επιρροή των σημαντικών βουλευτών, λέγοντας ότι οι επιλογές φαίνονται “λογικές”, ενώ ένας άλλος βουλευτής λέει “ξεκαθάρισε το τοπίο”.

Ο ανασχηματισμός του Τζόνσον ήταν μέρος μιας προσπάθειας να αλλάξει την ατζέντα, πέρα ​​από την πανδημία, υποστηρίζουν οι Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μία από τις πιο σημαντικές προαγωγές ήταν να γίνει ο κ. Gove υπουργός Στέγασης, δίνοντάς του την ευθύνη να προωθήσει την «ατζέντα αναβάθμισης». Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος που κάποτε σαμποτάρισε τον δρόμο του πρωθυπουργού για την ηγεσία θα “παίξει κεντρικό ρόλο” στις προσπάθειές του να επανεκλεγεί. «Πώς είναι να είσαι ο νέος Nick Clegg;», ρωτά ο σκιτσογράφος των Times, Quentin Letts, επικαλούμενος έναν δημοσιογράφο που έκανε αυτήν την ερώτηση στον «μειδιώντα»  κ. Ράαμπ, καθώς έφευγε από τη Downing Street.

«Ώρα να φύγεις και να σκάσεις … ή να κάνεις διακοπές στο εξωτερικό» είναι ο τίτλος της Metro, κάνοντας αναφορά σε παρατήρηση που έκανε κάποτε ο Williamson, όταν ήταν υπουργός Άμυνας, υπενθυμίζοντας ότι ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας χαρακτηρίστηκε ως “παιδαριώδης” για το σχόλιό του προς τη Ρωσία, «Να φύγετε και να σκάσετε», μετά τα γεγονότα με τη δηλητηρίαση του Σόλσμπερι το 2018. Στο δεύτερο μέρος του τίτλου της εφημερίδας, είναι φανερό ότι επικρίνει τον κ. Raab, για τις καλοκαιρινές του διακοπές στην Κρήτη, την ώρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, ο οποίος υποβιβάστηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης και με τον πρόσθετο τίτλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός «σφράγισε» την εξουσία του στο υπουργικό συμβούλιο με έναν «βάναυσο» ανασχηματισμό, σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία γράφει ότι σχεδιάστηκε για να του δώσει μια δεύτερη θητεία στην εξουσία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος των Tories, Oliver Dowden, είπε στα μέλη να ξεκινήσουν την προετοιμασία για εκλογές «πιθανώς δύο χρόνια νωρίτερα». Αρκετές εφημερίδες δείχνουν τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων του. Ενώ ο συντάκτης του Time ισχυρίζεται ότι το πορτρέτο αποτυπώνει την «δυναμική τους ως ισότιμοι σύντροφοι», ένας ειδικός στη γλώσσα του σώματος λέει στη Mail  για τη στάση της Μέγκαν, που φορά μια λευκή ολόσωμη φόρμα και με τον Χάρι ελαφρώς πίσω της που δείχνει να φωνάζει “Εγώ είμαι επικεφαλής”.

Ο «ανελέητος ανασχηματισμός του πρωθυπουργού προετοιμάζει τις επόμενες εκλογές» είναι ο τίτλος της Guardian, που σχολιάζει ως έκπληξη τον διορισμό της Nadine Dorries ως Υπουργού πολιτισμού, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση φαίνεται να σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τους πολιτικούς πολέμους. Σημειώνει επίσης ότι ο νέος υπουργός Στέγασης, Michael Gove θα παραμείνει υπεύθυνος για την προστασία του σωματείου και στην μάχη των εκλογών, ενώ ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Oliver Dowden, θα εξετάσει και θα διορθώσει επιμελώς τον μηχανισμό μάχης των εκλογών των Tories, μετά από τις πρόσφατες ενδοεκλογικές ήττες.  Η «πιο επικίνδυνη προώθηση» ήταν η νέα υπουργός Εξωτερικών Liz Truss, σύμφωνα με την Polly Toynbee, στην Guardian, η οποία λέει ότι η «φιλοδοξία και ο ιδεολογικός εξτρεμισμός» της την έχουν κάνει αγαπητή στο λαό των Tories. Τώρα ο καγκελάριος Rishi Sunak “έχει μια αντίπαλο, ως διάδοχό του”, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτή  “μπορεί να ήταν και η πρόθεση του Boris Johnson”.

Η Daily Star είναι ακόμη λιγότερο διπλωματική και  για να καταδείξει την άποψή της, έχει  τις φωτογραφίες του κ. Williamson και του κ. Johnson, ως κλόουν με πολύχρωμες περούκες, σε αυτό που περιπαικτικά αποκαλεί «Σφαγή της Clowning Street», λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ” έκανε ταχυδακτυλουργικά με το υπουργικό συμβούλιο των κλόουν του “.

Μακριά από τον ανασχηματισμό, η Daily Mirror εστιάζει στην κλιματική αλλαγή. “Εάν δεν ενεργήσουμε τώρα αυτό είναι το μέλλον μας” δηλώνει, δημοσιεύοντας στην πρώτη σελίδα της, την εντύπωση ενός καλλιτέχνη για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την πόλη της Υόρκης. Η “σκληρή” εικόνα, λέει, είναι μέρος της ειδικής έρευνας της εφημερίδας “στο Ηνωμένο Βασίλειο” για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Και τέλος η Sun χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό ως “επίδειξη εξουσίας από έναν πρωθυπουργό στο απόγειο των εξουσιών του”. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κριστιάνο Ρονάλντο και η οικογένειά του, μετακόμισαν από το σπίτι τους αφού δεν μπορούσαν να κοιμηθούν από τα πρόβατα, επικαλούμενη πηγή από το Cheshire που λέει: «Τα πρόβατα έκαναν πολύ θόρυβο, από νωρίς το πρωί».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...