Βρετανικός Τύπος: “Ο στρατός θα παραδίδει καύσιμα”, στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι εφημερίδες ασχολούνται με την κρίση καυσίμων, επισημαίνοντας ότι ο στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παράδοση καυσίμων στα βενζινάδικα.

Η Guardian γράφει ότι εκατοντάδες στρατιώτες θα μπορούσαν να επιστρατευτούν μετά από τον πανικό στην αγορά των καυσίμων σε όλη τη χώρα. Η BP δήλωσε πως στο ένα τρίτο των σταθμών της είχαν εξαντληθεί δύο από τις βασικές κατηγορίες καυσίμων, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έναν «χειμώνα δυσαρέσκειας», με τα ράφια να είναι άδεια.

Το σχέδιο για την επιστράτευση εκατοντάδων στρατιωτών ονομάζεται Επιχείρηση Escalin, αποκαλύπτει η Daily Telegraph. Οι υπουργοί συζητούν τις προτάσεις, οι οποίες πρόκειται να παρουσιαστούν στον Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα. Μεταξύ 1.500 και 2.000 πρατηρίων καυσίμων εκτιμάται ότι έχουν εξαντλήσει από τουλάχιστον τύπο καυσίμου, γράφει η εφημερίδα, με τις εντάσεις στα πρατήρια να αυξάνονται καθώς έχουν αναφερθεί αναταραχές  σε όλη τη χώρα. Εάν εγκριθεί η επιχείρηση Escalin, ο εφεδρικός στόλος βυτιοφόρων βενζίνης αναμένεται να απελευθερωθεί, σύμφωνα με την Telegraph, ενώ πολλές δεκάδες πιστεύεται ότι ανήκουν στο Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Οι Times επισημαίνουν πως κυβερνητικές πηγές έχουν πει ότι θα χρειαστούν δύο εβδομάδες για να εκδοθούν προσωρινές βίζες σε ξένους εργαζόμενους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για έκδοση προσωρινής βίζας σε 5.000 ξένους οδηγούς φορτηγών για να διευκολυνθεί η έλλειψη οδηγών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά αυτό το χρονικό πλαίσιο σημαίνει ότι είναι “πολύ πιθανό” οι στρατιώτες να ξεκινήσουν την επιχείρηση Escalin τις επόμενες ημέρες ως έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον μία εβδομάδα για την επαναδιάταξη του προσωπικού από τα τρέχοντα καθήκοντά τους, προσθέτει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ, μια φωτογραφία της Άντζελα Ράινερ εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα, καθώς πολλές εφημερίδες σημειώνουν ότι η αναπληρωτής ηγέτης των Εργατικών αποκάλεσε τους Συντηρητικούς “αποβράσματα”.

Η εφημερίδα i αναφέρεται επίσης στην πρόταση για επιστράτευση του Στρατού για την αντιμετώπιση της έλλειψης βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων, καθώς η κυβέρνηση αναστέλλει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού που επιτρέπει στις εταιρείες πετρελαίου να παραδίδουν καύσιμα σε σταθμούς. Η κίνηση προορίζεται να επιτρέψει στις εταιρείες να μοιραστούν πληροφορίες και να δώσουν προτεραιότητα σε μέρη της χώρας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Εν τω μεταξύ, κορυφαίος ιατρός από τους εργαζόμενους στο NHS, ζήτησε να έχουν προτεραιότητα για τα οχήματά τους.

Η εφημερίδα Metro αποκαλύπτει ότι, μετά από μέρες διακοπής στις αλυσίδες εφοδιασμού και ουρές στα πρατήρια καυσίμων, ο υπουργός Μεταφορών Grant, Shapps προσπάθησε να καθησυχάσει το βρετανικό κοινό ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων. “Απλώς απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους να είναι λογικοί. Αγοράστε όπως κάνατε συνήθως”, είπε ο κ. Shapps.

“Η οργή των αυτοκινητιστών”, γράφει η Daily Star καθώς εμφανίζει μια φωτογραφία με μεγάλες ουρές έξω από ένα βενζινάδικο, συνοδευόμενη από τον τίτλο: “Οι ανόητοι της βενζίνης”. Η εφημερίδα κατηγορεί τους “άπληστους” επικεφαλής των εταιρειών καυσίμων για αύξηση των τιμών.

Η Daily Mirror χαρακτηρίζει το χάος στα πρατήρια βενζίνης «σφαγή». Η έλλειψη καυσίμων θα μπορούσε να διαρκέσει για 10 ημέρες, προσθέτει η εφημερίδα, με την κρίση της έλλειψης των οδηγών φορτηγών να διαρκεί «πολύ περισσότερο».

Αλλά δεν πρέπει να κατηγορηθεί το Brexit για την έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων, λένε στην Daily Express οι βουλευτές των Tories. Αντ’ αυτού, “ο ένοχος είναι ο κορωνοϊός”, είπε ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Sir Iain Duncan Smith.

Ασχολούμενοι με άλλο θέμα οι Financial Times, αποκαλύπτουν το όριο των κερδών στο οποίο οι απόφοιτοι αρχίζουν να αποπληρώνουν φοιτητικά δάνεια αναμένεται να μειωθεί. Οι απόφοιτοι αρχίζουν να επιστρέφουν τα φοιτητικά τους δάνεια όταν ο μισθός τους φτάσει τις 27.295 λίρες, ενώ η κυβέρνηση σκέφτεται να το μειώσει. Ένα προτεινόμενο νέο όριο είναι 23.000 λίρες, με το οποίο θα μπορούσε να εξοικονομήσει το Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν 2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, προσθέτει η εφημερίδα, όμως, σημειώνει, τέτοιου είδους προτάσεις θα πλήξουν ξανά τους νέους μετά την αύξηση των εισφορών της Εθνικής Ασφάλισης αυτόν τον μήνα.

Η Daily Mail δημοσιεύει μια έρευνα για τους έξυπνους αυτοκινητόδρομους. Ένας δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι οι δρόμοι “παρουσιάζουν σοβαρές τεχνικές βλάβες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αυτοκινητιστών”, σύμφωνα με την εφημερίδα, με περισσότερες από μία στις 10 κάμερες ασφαλείας να μην λειτουργούν σωστά.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...