Βρετανικός Τύπος: «Ο Sunak δεσμεύεται να καταργήσει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «Η Ευρώπη καίγεται», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η Sunday Telegraph ασχολείται εκτενώς με τη δέσμευση του Rishi Sunak να απαλλαγεί από τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γράφοντας στην εφημερίδα, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει ή να μεταρρυθμίσει τους νόμους, ενώ τονίζει ότι πρέπει να «αδράξουμε τις ευκαιρίες» του Brexit. Ωστόσο, ο υπουργός Ευκαιριών για το Brexit Jacob Rees-mogg, ο οποίος στηρίζει την εκστρατεία της υπουργού Εξωτερικών, Liz Truss, είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών υπήρξε στην πραγματικότητα «εξαιρετικά άχρηστο», καθώς οι αξιωματούχοι του αντιστάθηκαν στις προσπάθειές του να διασφαλίσει ότι η φορολογία δεν θα υπόκειται στους κανονισμούς της εποχής της Ευρώπης, προσθέτοντας: «Είναι λίγο περίεργο που θέλει να το κάνει αυτό. Όταν ήταν καγκελάριος θα μπορούσε να ήταν χρήσιμος με την κατάργηση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν το έκανε. Ξαφνικά, τώρα που θέλει ψήφους, άλλαξε άποψη». Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης συνεντεύξεις από τους άλλους τέσσερις υποψήφιους, με τον Kemi Badenoch να δεσμεύεται να ελέγξει τη μετανάστευση και τον Tom Tugendhat να υπόσχεται να χτίσει περισσότερα σπίτια, λέγοντας ότι είναι «αποφασισμένος να αγωνιστεί και να υπερασπιστεί τις συντηρητικές αξίες». «Ο πληθωρισμός είναι αυτό που μας κάνει φτωχότερους», τόνισε. Η Liz Truss λέει ότι θέλει να μειώσει τους φόρους και τη γραφειοκρατία δηλώνοντας ότι μόνο αυτή μπορεί να «ενώσει ολόκληρο το Συντηρητικό κόμμα και ολόκληρη τη χώρα», ενώ η Penny Mordaunt λέει ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία. Η ίδια έγραψε στο Twitter: «Επικοινωνήστε με τον τοπικό βουλευτή σας για να ζητήσετε την υποστήριξή τους για μένα και θα επικεντρωθώ στο να κάνουμε το έθνος μας ό,τι μπορεί», ενώ ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να ασκήσουν πίεση για να την υποστηρίξουν.  

Η Sunday Express φέρει τον τίτλο “Rishi: Θα καταργήσω τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πρώτες 100 ημέρες”. Ο πρώην καγκελάριος παλεύει να εδραιώσει τη θέση του ως πρώτος στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον, πριν από το δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ απόψε με τους αντιπάλους του για την ηγεσία. Ο κ. Sunak άδραξε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στο κόμμα την υποστήριξή του για το Brexit τη στιγμή που οι μεγαλύτερες κυβερνητικές προσωπικότητες έκαναν εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε: «Το 2016, η ηγεσία του κόμματός μου είπε ότι αν υποστήριζα το Brexit, η πολιτική μου καριέρα θα τελείωνε πριν καν ξεκινήσει. Ωστόσο υποστήριξα το Brexit, γιατί ήξερα ότι αυτό ήταν το σωστό για τη χώρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες παραλείποντας το σύνολο των περιττών κανονισμών και της νοοτροπίας χαμηλής ανάπτυξης που έχουμε κληρονομήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω ένα σχέδιο, εάν εκλεγώ Πρωθυπουργός, να καταργήσω ή να μεταρρυθμίσω μέχρι τις επόμενες εκλογές όλους τους νόμους, καθώς και τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξακολουθούν να υπάρχουν στο καταστατικό μας και που εμποδίζουν την οικονομία μας».

Το πρωτοσέλιδο των Sunday Times επικεντρώνεται στην υποψήφια για ηγεσία των Tories, Penny Mordaunt και τις απόψεις της σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου, ενώ ασχολείται για τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες ρεκόρ στο μέλλον. Στο κύριο άρθρο τους, αναφέρουν ότι και οι πέντε υποψήφιοι φαίνεται να έχουν λίγες σταθερές ιδέες για να διορθώσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία. «Το αδύναμο πεδίο των δρομέων και των αναβατών», προσθέτει, «προδίδει μια κυβέρνηση εξουθενωμένη μετά από 12 χρόνια στην εξουσία». Η εφημερίδα περιγράφει την  κούρσα για την ηγεσία ως «άθλια» και «περιθωριακή» και λέει ότι όποιον και να επιλέξει το κόμμα δεν θα έχει δημοκρατική εντολή για την πλατφόρμα και τις πολιτικές του. Οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν την πρόκληση να αποφασίσουν ποιος υποψήφιος έχει τις καλύτερες αξίες και ποιος έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσει το κόμμα στην εξουσία.

Η Mail on Sunday ασχολείται με την Penny Mordaunt, με τον τίτλο: “Η διαρροή δείχνει ότι η Penny υποστήριξε την Αναγνώριση Φύλου;” Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της Παρασκευής, η Mordaunt είπε ότι «ποτέ δεν ήταν υπέρ» στο να αφήνονται οι άνθρωποι να επιλέγουν το φύλο τους με ιατρική συμβολή. Αποκαλύπτοντας ένα έγγραφο που διέρρευσε, η εφημερίδα λέει ότι η κ. Mordaunt είχε υποστηρίξει τις κινήσεις για να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό φύλου για τα τρανς άτομα. Το έγγραφο που συντάχθηκε από δημόσιους υπαλλήλους στις 15 Ιουλίου του 2019, αναφέρει ότι η κ. Mordaunt είχε προτείνει ότι, ενώ «κάποια μορφή ιατρικής απαίτησης» θα πρέπει να παραμείνει μέρος της διαδικασίας, θα μπορούσε να περιοριστεί στην αξιολόγηση, του κατά πόσον το άτομο έχει «σώας τας φρένας». Η κ. Mordaunt, η οποία ήταν πρώην υπουργός Ισότητας εκείνη την περίοδο, αρνήθηκε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ ότι η κ. Mordaunt φαινόταν να θέλει να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία προτού ο Μπόρις Τζόνσον διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στις 24 Ιουλίου 2019. Η κα Mordaunt ωστόσο, απολύθηκε από τη θέση της για θέματα ισότητας και από τη θέση της ως υπουργός Άμυνας όταν ο κ. Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός.

Η Sunday Mirror συνδυάζει την πολιτική και τις καιρικές συνθήκες με τίτλο: «Ο καύσωνας του Μπόρις». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα περάσει το Σαββατοκύριακο στην εξοχική κατοικία του, καθώς διοργανώνει αύριο ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στο Checkers. «Missing In Action» είναι ο τίτλος του άρθρου  που  εκφράζει τις ανησυχίες του, καθώς εξαιτίας του πάρτι ο Μπόρις Τζόνσον έχασε μια έκτακτη συνεδρίαση της Cobra για τον καύσωνα, την στιγμή που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεγάλα τμήματα της χώρας θα αντιμετωπίσουν “48 ώρες στην κόλαση”. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι, οι επικεφαλής των συνδικάτων καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν ρεπό εάν οι θερμοκρασίες στο χώρο εργασίας ξεπεράσουν τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έως και 10.000 θανάτους. Ο πρώην επικεφαλής επιστήμονας της κυβέρνησης, Sir David King, δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό να είναι ο θερμότερος καύσωνας που έχουμε βιώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο». «Αν βρίσκεστε ακόμη και στη σκιά με ζέστη 40°C και υγρασία 80%, δεν θα ζήσετε για πολύ» και πρόσθεσε ότι η συμβουλή του θα ήταν να «μείνουμε σε εσωτερικούς χώρους» και αναφέρθηκε στον καύσωνα του 2003 στη Γαλλία, που οδήγησε σε 15.000 νεκρούς.

«Καθώς η Ευρώπη καίγεται, ο επικεφαλής του κλίματος προειδοποιεί: Μπορεί να παραιτηθώ, αν ο νέος πρωθυπουργός απορρίψει το καθαρό μηδενικό σχέδιο», είναι ο τίτλος του Observer. Ο Alok Sharma, πρόεδρος της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, COP26, είπε στην εφημερίδα ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί εάν ο νέος πρωθυπουργός παραιτηθεί από τα σχέδια για τη μείωση των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών άνθρακα.

Σε μια πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση των αυριανών ακραίων καιρικών συνθηκών, η Daily Star on Sunday φέρει τον τίτλο “Summer lovin'”. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το κύμα καύσωνα θα οδηγήσει σε «έκρηξη γεννήσεων» σε εννέα μήνες, καθώς οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα ζευγάρια κάνουν περισσότερο σεξ στη ζέστη.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...