Βρετανικός Τύπος: «Οι Colston four περπατούν ελεύθεροι» και «Απαγορεύτηκε η είσοδος του Djokovic στην Αυστραλία», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία
Πηγή: EUROKINISSI

Δικαστήριο στο Bristol αθώωσε τέσσερις ακτιβιστές του κινήματος Black Lives Matter που παραδέχτηκαν ότι ανέτρεψαν το άγαλμα του δουλέμπορου του 17ου αιώνα, Edward Colston, αναφέρει η Daily Telegraph. Οι διαδηλωτές απαλλάχθηκαν από τις εγκληματικές ζημιές χθες, αφού δικάστηκαν για την ανατροπή του αγάλματος του δουλέμπορου, και την ρίψη του στο λιμάνι του Bristol κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των Black Lives Matter το 2020.Η εφημερίδα αναφέρει ότι πηγές του Whitehall δήλωσαν στην Daily Telegraph ότι η ετυμηγορία «εξέπληξε τους υπουργούς» στο Westminster εν μέσω φόβων ότι η απόφαση «θα ενθάρρυνε» τους εξτρεμιστές. Η εφημερίδα περιγράφει την ετυμηγορία ως «μνημειώδες λάθος» και ότι ζημιές που προκλήθηκαν στο άγαλμα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης τον περασμένο Ιούνιο εκτιμούνται στις 3.700 λίρες. «Το να πιστεύουν οι ένορκοι ότι τα αγάλματα δικάζονται και όχι οι κατηγορούμενοι στο δικαστήριο θα ήταν για γέλια», λέει η εφημερίδα, «αν οι συνέπειές του δεν ήταν τόσο σοβαρές».  Μετά από την αναταραχή λόγω των αλλαγών των μέτρων του Covid στην Αγγλία, η γελοιογραφία του Matt απεικονίζει κάποιον στο βάθρο της Downing Street να εξηγεί ότι τα self-test αντικαθίστανται με μπισκότα τύχης. «Μια πρόβλεψη για “Καλή Υγεία” σημαίνει “όχι απομόνωση”», είναι η ατάκα.

Η κύρια φωτογραφία της Guardian είναι οι τέσσερις διαδηλωτές που πανηγυρίζουν έξω από το Crown Court του Bristol. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ακτιβιστές κατά του ρατσισμού χαιρέτησαν την απόφαση του δικαστηρίου να τους αθωώσει ως «ένα τεράστιο βήμα που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν του». Σημειώνει επίσης, ότι η υπεράσπιση είχε παροτρύνει τους ενόρκους να “βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, περιγράφοντας τη συνεχιζόμενη παρουσία του αγάλματος του Edward Colston ως έγκλημα. Η Guardian επισημαίνει ότι οι απουσίες εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι διπλάσιες από το κανονικό ποσοστό για αυτήν την εποχή του χρόνου, προσθέτοντας ότι η Συνομοσπονδία του NHS έχει προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια ασθενείς θα υποφέρουν από την επιδείνωση της ποιότητας της περίθαλψης, εκτός εάν οι υπουργοί πάρουν άμεσα μέτρα για να ανακουφίσουν την κρίση στο προσωπικό.

«Πότε θα τελειώσουν όλα;» ρωτά στον τίτλο της η Daily Express, μετά την ετυμηγορία Colston, τονίζοντας  ότι η αθώωση των τεσσάρων ακτιβιστών – Jake Skuse, Rhian Graham, Milo Ponsford και Sage Willoughby – έχει προκαλέσει “φόβους ότι θα στοχοποιηθούν και άλλα μνημεία”. Η Express αναγνωρίζει ότι το σύστημα των ενόρκων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας, αλλά τονίζει ότι οι «Colston four» επωφελήθηκαν από ένα σώμα  ενόρκων που έπαιρνε «πολιτικές αποφάσεις» αντί να εμείνει στα νομικά σημεία της υπόθεσης.

Η κύρια φωτογραφία των Times είναι αυτή του άσου του τένις, Novak Djokovic, στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αυστραλία, αφού διεκδίκησε μια αμφιλεγόμενη ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 για να παίξει στο Australian Open αυτού του μήνα. Ο Djokovic, ο οποίος είχε δηλώσει πέρυσι ότι ήταν αντίθετος στον εμβολιασμό, δεν έχει ανακοινώσει δημόσια την κατάσταση του εμβολιασμού του και δεν μπόρεσε να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων μετά από ένα μπέρδεμα της βίζας σχετικά με ιατρικές εξαιρέσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα του υπέβαλε λάθος χαρτιά, καθώς ένα μέλος της ομάδας του έκανε λάθος όταν ζήτησε μια υποκατηγορία βίζας που δεν ισχύει για όσους έχουν λάβει ιατρικές εξαιρέσεις από εμβόλιο Covid-19. Η αυστραλιανή συνοριακή δύναμη είχε ανακαλύψει το σφάλμα ενώ ο Djokovic ταξίδευε ήδη σε μια πτήση 14 ωρών από το Ντουμπάι στη Μελβούρνη. Μένει να δούμε πώς θα επιλυθεί το θέμα και εάν θα υποβληθεί νέα αίτηση για βίζα. Ο παίκτης κρατήθηκε για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης πριν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Park που βρίσκεται στο προάστιο Carlton.

Η διαταγή απέλασης του Novak Djokovic κυριαρχεί και στην εφημερίδα i, η οποία αναφέρει ότι ο Σέρβος σταρ, ο οποίος δεν είναι εμβολιασμένος αλλά του είχε χορηγηθεί ιατρική εξαίρεση για να παίξει στο τουρνουά Australian Open, “κρατήθηκε από την αστυνομία των συνόρων εν μέσω κατακραυγής από το αυστραλιανό κοινό” για αυτή την αθλητική απόφαση. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι κάθε άτομο που επιδιώκει να εισέλθει στην Αυστραλία πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των συνόρων μας. Ο Novak Djokovic πρέπει, επειδή δεν είναι εμβολιασμένος, να παράσχει αποδεκτές αποδείξεις ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους και να έχει πρόσβαση στις ίδιες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις με τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες». Η Jaala Pulford, η υπηρεσιακή υπουργός Αθλητισμού της Βικτώριας, έγραψε στο Twitter: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρώτησε εάν θα υποστηρίξουμε την αίτηση βίζας του Novak Djokovic για την είσοδο στην Αυστραλία. Δεν θα του παρέχουμε υποστήριξη ατομικής αίτησης βίζας για να συμμετάσχει στο grand slam του Αυστραλιανού Όπεν του 2022. Ήμασταν πάντα ξεκάθαροι σε δύο σημεία: οι εγκρίσεις βίζας είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και οι ιατρικές εξαιρέσεις είναι θέμα των γιατρών» .

H Metro εστιάζει στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει σε άτομα χωρίς συμπτώματα να απομονωθούν μετά από ένα θετικό rapid-test και να καταργηθούν οι δοκιμές PCR για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα. Η προσωρινή χαλάρωση του μέτρου ανακοινώθηκε ως ένας τρόπος για να μειωθούν οι περίοδοι απομόνωσης, να αποφευχθούν ελλείψεις προσωπικού και να μειωθεί η πίεση στα εργαστήρια PCR. Επί του παρόντος, τα άτομα που βγαίνουν θετικά με rapid-test, απαιτείται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους με έναν επακόλουθο έλεγχο PCR. Ωστόσο, από τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, τα άτομα που λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα rapid-test, θα πρέπει να απομονωθούν μόνο για μια εβδομάδα από την ημερομηνία που θα βγουν θετικά – υπό την προϋπόθεση ότι είναι αρνητικά την έκτη και την έβδομη ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασυμπτωματικά πάσχοντες –που πιστεύεται ότι είναι περίπου το 40% των περιπτώσεων– θα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους πιο γρήγορα. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την αλλαγή για την Αγγλία, ενώ η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να ανακοινώσουν χωριστά τυχόν αλλαγές. Αυτή η ανακοίνωση είναι μόνο προσωρινή και οι επακόλουθες δοκιμές PCR αναμένεται να επανέλθουν όταν περάσει το χειρότερο από το κύμα Omicron.

Οι αλλαγές γύρω από τα ταξίδια από και προς την Αγγλία θα πυροδοτήσουν μια «άνοδο της Βρετανίας στις διακοπές», προβλέπει η Daily Mail, καθώς ένα περίπλοκο σύστημα ταξιδιωτικών δοκιμών καταργείται στην Αγγλία τονίζοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν περιγράψει την αλλαγή ως μια “μαζική ώθηση”, υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποδοχή να ζεις δίπλα στον ιό. Οι υπεύθυνοι των  ταξιδιωτικών εταιριών χαιρέτησαν τις κινήσεις και προέβλεψαν αύξηση των κρατήσεων, αναφέρει η εφημερίδα. Η εφημερίδα χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σχεδόν όλους τους κανόνες δοκιμών στην Αγγλία που σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό εξηγώντας ότι η κίνηση θα εξοικονομήσει εκατοντάδες λίρες στις οικογένειες, θα διευκολύνει πολύ τις κρατήσεις για διακοπές και θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι μια «καλύτερα στοχευμένη επιλογή» θα ήταν να αυξηθεί η η επιλεξιμότητα της έκπτωσης για τη θέρμανση στα σπίτια και επιμένει ότι ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να ξεκινήσει με «την κατάργηση των πράσινων εισφορών που επιβάλλονται στους λογαριασμούς». «Αν οι απλές οικογένειες αισθάνονται οικονομικό πόνο», προειδοποιεί, «θα το βγάλουν στους Tories στην κάλπη».

Η Daily Mirror εστιάζει στην «τέλεια καταιγίδα» πίεσης στην πρώτη γραμμή του NHS με αυξανόμενες απουσίες προσωπικού και τεράστια αύξηση των ασθενών με Covid που προκαλεί «χάος» στα νοσοκομεία. Η εφημερίδα δημοσιεύει έναν πίνακα στατιστικών στο νοσοκομείο του Blackpool που δείχνει τρεις μετρήσεις με κόκκινο χρώμα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης αναμονής για επίσκεψη σε γιατρό για  περισσότερες από έξι ώρες, παραθέτοντας τις δηλώσεις του προέδρου του συνδικάτου που λέει: «Βρισκόμαστε σχεδόν σε οριακό σημείο». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την αποτυχία της κυβέρνησης να επενδύσει και κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον ότι άφησε την υπηρεσία υγείας «στα γόνατα, τη στιγμή ακριβώς που τη χρειαζόμαστε περισσότερο».

Αυτό που περιγράφεται από την Sun ως «αυξανόμενη άνοδο του κόστους ζωής» απασχολεί αρκετές εφημερίδες μετά την πίεση που ασκήθηκε στον Μπόρις Τζόνσον για το θέμα της αύξησης των τιμών και των λογαριασμών στο Κοινοβούλιο χθες. Η Sun προτρέπει τον πρωθυπουργό να καταργήσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι δύσκολα θα αντιμετωπίσει αρνητική κριτική και αντίδραση καθώς η περικοπές είναι και η πολιτική των Εργατικών. Ορισμένες εφημερίδες χρησιμοποιούν τις στήλες τους για να καταστήσουν σαφή την αντίθεσή τους στις αθωωτικές αποφάσεις των Colston four. “Το κράτος δικαίου εξακολουθεί να ισχύει; Φαίνεται πως όχι”, λέει η  εφημερίδα. Εν τω μεταξύ στο κύριο πρωτοσέλιδο άρθρο της, η Sun αναφέρει ότι η συντηρητική βουλευτής βαρόνη Mone καλέστηκε σε κατάθεση από την αστυνομία μετά από επίσημη καταγγελία ότι έστειλε ένα ρατσιστικό μήνυμα. Ο εκπρόσωπός της λέει στην εφημερίδα ότι η μεγιστάνας των εσωρούχων είναι “100 % σίγουρο ότι δεν είναι ρατσίστρια”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...