Βρετανικός Τύπος: «Οι επιπτώσεις για το BBC μετά την έκθεση για την συνέντευξη της Νταϊάνα» και «Η συνέντευξη του Χάρι», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Οι επιπτώσεις της έκθεσης από τη συνέντευξη του Martin Bashir του BBC με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1995 συνεχίζει να είναι σε αρκετά πρωτοσέλιδα. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, στο υπουργικό συμβούλιο κάνουν σκέψεις για ένα νέο διοικητικό συμβούλιο στο BBC που θα αποτελείται από πρώην δημοσιογράφους για την εποπτεία της συντακτικής παραγωγής και τη διερεύνηση των καταγγελιών. Αυτό γιατί το πρακτορείο  βρίσκεται υπό πίεση να εξηγήσει γιατί ο Bashir προσλήφθηκε το 2016 ως ανταποκριτής «παρά την τεράστια σκιά που υπάρχει πάνω του», προσθέτει η εφημερίδα.


Η Daily Mail αναφέρει ότι ο Earl Spencer, αδελφός της Νταϊάνα, είχε στείλει επιστολή στην Μητροπολιτική Αστυνομία ζητώντας τους να ερευνήσουν το BBC κατά τη συνέντευξη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «θα εντείνει δραματικά» την πίεση στην Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία υποσχέθηκε να αξιολογήσει τυχόν νέα στοιχεία στην έκθεση για πλήρη έρευνα και την αποκαλεί «μία από τις χειρότερες κρίσεις» στην ιστορία του BBC.


Σύμφωνα με την Guardian, υπάρχουν φόβοι για μια «εντεινόμενη φρενίτιδα» στο BBC, αναφερόμενη στα σχόλια του Sir Michael Lyons, πρώην προέδρου του BBC Trust, ο οποίος προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί κάτι που «θα ήταν αδύνατο να αναδημιουργηθεί», ενώ ο Ofcom, παρατηρητής των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι η έκθεση έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα του BBC.


Ο Bashir βρίσκεται στη πρώτη σελίδα της Daily Mirror. Η εφημερίδα μίλησε με την πρώην σύζυγο του ποδοσφαιριστή George Best, την Alex Best, που πρωταγωνιστούσε σε ένα ντοκιμαντέρ  που έκανε ο Bashir το 2000 όταν υποβλήθηκε σε θεραπεία για χρόνια ηπατική βλάβη. Η Alex Best, δήλωσε: «Ο George ένιωσε εξαπατημένος και χειραγωγημένος από την τηλεοπτική συνέντευξη και ήταν αναστατωμένος μαζί του μέχρι που πέθανε. Ο Bashir είναι φίδι. Μου έβαλε ποτά, με ξεγέλασε και με πρόδωσε σε μια ευάλωτη στιγμή της ζωή μου, ώστε να του επιτρέψω να κάνει μια ταινία για τον άντρα μου, υποσχόμενος ότι το ντοκιμαντέρ θα έδειχνε τον George με θετικό και συμπαθητικό τρόπο, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να δείξει τον Alex και τον ατζέντη του, Phil Hughes, ως «σκληρούς» πότες, πράγμα που τον οδήγησε νωρίς στον τάφο».


Ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων να συμμετέχει σε ένα είδος θεραπείας κατά τη διάρκεια εμφάνισης σε τηλεοπτική σειρά σχετικά με την ψυχική υγεία, με οικοδέσποινα την Oprah Winfrey. Η Sun γράφει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος παραμένει «βαθιά πληγωμένος» από αυτά που είπε ο Χάρι στη συνέντευξη, όπως της απροθυμίας της οικογένειάς του να μιλήσει για το θάνατο της Νταϊάνα και πως απλά τον άφησαν να «υποφέρει» σιωπηλά.


Ο αντίκτυπος της συνέντευξης του Πρίγκιπα Χάρι στη Βασιλική Οικογένεια σχολιάζεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της Daily Express. Ο Χάρι δήλωσε στην Oprah: «Νόμιζα ότι η οικογένειά μου θα με βοηθούσε αλλά συνάντησα την απόλυτη σιωπή, την απόλυτη παραμέληση. Περάσαμε τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να το ξεπεράσω.» Η εφημερίδα αποκαλεί τα σχόλιά του «επίθεση» και ισχυρίζεται ότι «μπορεί να έχει εμβαθύνει το οικογενειακό χάσμα κάτι που δύσκολα μπορεί να επανέλθει». Ο Δούκας του Σάσεξ ισχυρίστηκε ότι ο Πρίγκιπας Κάρολος, «έλεγε τόσο στον Γουίλιαμ όσο και σε μένα, έτσι ήταν για μένα, οπότε έτσι θα είναι και για εσάς». Αυτό δεν έχει νόημα. Ακριβώς επειδή υποφέρατε δεν σημαίνει ότι τα παιδιά σας πρέπει να υποφέρουν, στην πραγματικότητα πρέπει να γίνει το αντίθετο».


Οι Times επικεντρώνονται στα σχόλια του Χάρι, ιδίως στο γεγονός ότι είπε, πως ήταν διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ποτό και ναρκωτικά για να αντιμετωπίσει το θάνατο της μητέρας του. “Νόμιζα ότι η οικογένειά μου θα βοηθούσε”, είπε. “Αλλά κάθε ερώτηση, αίτημα, προειδοποίηση, ό,τι κι αν ήταν, αντιμετωπίστηκε με απόλυτη σιωπή ή απόλυτη παραμέληση”. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η αδειοδότηση του BBC θα μπορούσε να κοπεί ή να παγώσει για τα επόμενα πέντε χρόνια αφού μια ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε ότι η φήμη του είχε «αμαυρωθεί».


Η Daily Star σημειώνει ότι η συνέντευξη του Χάρι ήταν “βόμβα” και αντί να τον ονομάζει πρίγκιπα, τον αποκαλεί «ντροπαλό τύπο» και καλύπτει μέρος του προσώπου του, κοροϊδεύοντας τη δύσκολη σχέση του πρίγκιπα με τη δημοσιότητα. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο ντροπαλός μάγκας τινάζει στον αέρα την Βασιλική Οικογένεια! Παραμελημένος από όλους, έπινε και έπαιρνε ναρκωτικά για να το ξεπεράσει. Αν νομίζετε ότι η πρώτη συνέντευξη του ήταν μια βόμβα, τότε διαβάστε αυτό…»


Η εφημερίδα i του Σαββατοκύριακου ασχολείται με τον κορονοϊό, και συγκεκριμένα με την «νόμιμη γκρίζα περιοχή» σχετικά με το εάν τα παιδιά μπορούν να χάσουν το σχολείο εάν πρέπει να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους από διακοπές στο εξωτερικό. Η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να βάλει πρόστιμα στους γονείς εάν τα παιδιά τους χάσουν το σχολείο μετά την επιστροφή τους από τις χώρες που βρίσκονται στην κίτρινη ζώνη, καθώς τα ταξίδια σε προορισμούς σε αυτήν την λίστα εξακολουθούν να μην συνίστανται και όποιος επιστρέφει από αυτά  πρέπει να απομονωθεί.


Οι Financial Times δημοσίευσαν ένα ειδικό ένθετο για τα ταξίδια, αλλά το κύριο θέμα της είναι τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της AstraZeneca, Pascal Soriot. Στην πρώτη του συνέντευξη για την πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων θρόμβων αίματος, ο κ. Soriot υπερασπίστηκε το εμβόλιο και είπε στην εφημερίδα  ότι ήταν μόνο λίγο λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της ινδικής μετάλλαξης, συμπληρώνοντας επίσης ότι το νέο αναμνηστικό εμβόλιο είχε καλή απόδοση έναντι των μεταλλάξεων.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...