Βρετανικός Τύπος: «Οι Εργατικοί ζητούν έρευνα για τον Μπόρις Τζόνσον» στα πρωτοσέλιδα

Η Metro περιγράφει την κατάσταση ως «καταιγίδα», αναφέροντας ισχυρισμούς που αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον και τον τωρινό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του BBC, Richard Sharp. Ο κ. Sharp φέρεται να βοήθησε τον Μπόρις Τζόνσον να διευθέτησε μια εγγύηση για να πάρει ένα προσωπικό δάνειο, το οποίο άγγιζε τις 800.000 λίρες. Οι Εργατικοί ζητούν έρευνα μετά από αυτές τις καταγγελίες που κυκλοφόρησαν στους Sunday Times, όπου φαίνεται πως ο τότε πρωθυπουργός ζητούσε οικονομικές συμβουλές από τον τωρινό πρόεδρο του BBC, λίγες βδομάδες πριν τον διορίσει στη θέση αυτή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2020, έναν μήνα πριν ο Sharp οριστεί στην θέση αυτή, η Επιτροπή Ηθικής και Ορθότητας του υπουργικού συμβουλίου, είχε στείλει επίσημη επιστολή στον Τζόνσον  που τον προειδοποιούσε να σταματήσει να προσεγγίζει τον κ. Sharp ζητώντας του οικονομικές συμβουλές ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης του στο κρατικό κανάλι. Παρόλα αυτά, ο κ. Sharp, ο οποίος είναι και χορηγός των Tories, συμμετείχε σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του Τζόνσον και πιστεύεται ότι παρουσίασε τον πολυεκατομμυριούχο Καναδό επιχειρηματία Sam Blyth και μακρινό ξάδερφο του Johnson, να ενεργήσει ως εγγυητής του τότε πρωθυπουργού για την πιστωτική του διευκόλυνση.

Φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον με μια «ανεπίσημη» επίσκεψη χωρίς τον Σουνάκ στο Κίεβο εμφανίζονται σε πολλά πρωτοσέλιδα, με την  Daily Express να σημειώνει ότι ο κ. Τζόνσον είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή παρόλο που δεν είναι πλέον πρωθυπουργός, καθώς «εμφανίστηκε στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία». Ξεφεύγοντας από τον νέο έλεγχο για τα προσωπικά του οικονομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρώην πρωθυπουργός ταξίδεψε στη χώρα μετά από πρόσκληση του Volodymyr Zelensky, όπου ξεναγήθηκε σε μερικές από τις πιο κατεστραμμένες περιοχές από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας. Ταξίδεψε στην Bucha και τη Borodianka, έξω από το Κίεβο, ενώ υπάρχουν ήδη ανησυχίες ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να υπονομεύσει την εξουσία του σημερινού πρωθυπουργού στην εξωτερική πολιτική. Αλλά η Downing Street έδειξε ότι ο Ρίσι Σουνάκ υποστήριξε το ταξίδι του κ. Τζόνσον και οποιουδήποτε συναδέλφου που αποδεικνύει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει την Ουκρανία». Σε δήλωσή του, ο κ. Τζόνσον είπε: «Είναι χαρά να επισκέπτομαι την Ουκρανία μετά από πρόσκληση του προέδρου Zelensky. Τα βάσανα του λαού της Ουκρανίας συνεχίζονται για πάρα πολύ καιρό. Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να κερδίσει η Ουκρανία και να κερδίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε και δεσμεύτηκε ότι η υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί» για να νικήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  

Η πρώτη σελίδα της Daily Mirror με τίτλο: «Ακόμα δεν το καταλαβαίνουν», γράφει για το “χρήσιμο οδηγό για τους Tories”, παροτρύνοντας τον Nadhim Zahawi να πληρώσει τους φόρους του, τον Rishi Sunak να φορέσει ζώνη ασφαλείας και τον Boris Johnson να πάει σε τράπεζα εάν χρειάζεται δάνειο. Αναφερόμενη στα θέματα του Σαββατοκύριακου σχολιάζει την ιστορία δανεισμού του Μπόρις Τζόνσον καθώς και τον πρώην καγκελάριο και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Nadhim Zahawi, που φέρεται να είχε διευθετήσει έναν απλήρωτο φόρο 4,8 εκατομμυρίων λιρών, όσο ήταν καγκελάριος μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Ωστόσο, αυτό οδήγησε σε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά του, με τους Εργατικούς να ζητούν να απολυθεί και συνάδελφοι του, μεταξύ αυτών και ο πρώην αρχηγός του κόμματος, Sir Iain Duncan Smith, να λένε ότι πρέπει να αποκαλύψει “πλήρως τα δεδομένα”, καθώς ο κ. Zahawi δεν έχει επιβεβαιώσει το ποσό της οφειλής του, ούτε τη συνολική αξία του τελικού διακανονισμού. Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης στους αναγνώστες της ότι, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έλαβε την περασμένη εβδομάδα ειδοποίηση για πρόστιμο επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Η Guardian αναφέρει το θέμα του Μπόρις Τζόνσον και του Nadhim Zahawi στην πρώτη σελίδα της, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Zahawi αντιμετωπίζει πιέσεις από τους Συντηρητικούς να παραιτηθεί. Οι υπουργοί κατηγορούνται ότι έσπασαν «ρεκόρ αποτυχίας και αθέτησης υποσχέσεων», καθώς οι εσωτερικές προβλέψεις δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καθυστερήσει 15 χρόνια να επιτύχει τον ετήσιο στόχο εξαγωγών του 1 τρισεκατομμυρίου λιρών. Το Brexit ευθύνεται εν μέρει για την καθυστέρηση 15 ετών του Ηνωμένου Βασιλείου με τη δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον το 2012 να εξάγει αγαθά και υπηρεσίες αξίας ενός τρισεκατομμυρίου λιρών κάθε χρόνο έως το 2020. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αξία των εξαγωγών αναμένεται να πέσει το επόμενο έτος και η επίτευξη του στόχου θα διαρκέσει πλέον μέχρι το 2035.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι τα νοικοκυριά θα πληρωθούν για να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά τη Δευτέρα σύμφωνα με σχέδια που εκπονούνται από το Εθνικό Δίκτυο. Η είδηση έρχεται καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσει στους -2C, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας.

Η εφημερίδα i γράφει ότι οι ενεργειακές εταιρείες ανταποκρίνονται στα σχέδια να σταματήσουν να εγκαθιστούν αναγκαστικά μετρητές προπληρωμής εάν οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζονται ότι χωρίς τους μετρητές, θα συσσωρευτούν απλήρωτα χρέη που θα πρέπει να πληρωθούν από τους λογαριασμούς των πελατών μέσω υψηλότερων χρεώσεων.

Έρευνα των Times διαπιστώνει ότι, δεκάδες βρετανικά πανεπιστήμια έχουν «επικίνδυνες» σχέσεις με την Κίνα. Συγκεκριμένα ότι, 40 πανεπιστήμια έχουν συνεργαστεί με ιδρύματα που συνδέονται με τη γενοκτονία των Ουιγούρων, την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, την κατασκοπεία, την αμυντική έρευνα ή την πειρατεία. Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι τα πανεπιστήμια αναζητούν απεγνωσμένα μετρητά, αλλά προειδοποιεί ότι αυτό δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι το γεγονός ότι ένας μικρός αριθμός αδειών απορρίφθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί ένδειξη για «ένα υγιές, συνεργατικό σύστημα».

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mail αναφέρει ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώνται από το κράτος περισσότερο από ποτέ και αποκαλύπτει μια έκθεση «βόμβα», η οποία διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, 36 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου, παίρνουν περισσότερα από την κυβέρνηση από όσα πληρώνουν σε φόρους, σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Civitas. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός ήταν 24 εκατομμύρια, ή τα δύο πέμπτα των νοικοκυριών όταν ο Τόνι Μπλερ ήταν πρωθυπουργός, από το 1997 έως το 2007.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η ευρωζώνη προβλέπεται να αψηφήσει τις προσδοκίες και να αποφύγει την ύφεση φέτος. Μια δημοσκόπηση οικονομολόγων που παρακολουθήθηκε ευρέως τώρα προβλέπει ότι το μπλοκ θα σημειώσει ανάπτυξη 0,1% το 2023 – λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας και του ανοίγματος εκ νέου της οικονομίας της Κίνας.

Η Sun αναφέρει ότι αφού πιστεύεται ότι κληρονόμησε εκατομμύρια λίρες από την αείμνηστη βασίλισσα, ο δούκας της Υόρκης διέθεσε 10 εκατομμύρια λίρες για να κινήσει μια νομική υπόθεση εναντίον της γυναίκας που τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρίγκιπας Άντριου θα ισχυριστεί ότι δεν συνάντησε ποτέ τη Virginia Giuffre και ότι μια φωτογραφία του ζευγαριού μαζί έχει πλαστογραφηθεί, ενώ τονίζει ότι ο Βασιλιάς είναι χαρούμενος που ο αδερφός του συνεχίζει με νομικά μέσα την υπόθεση.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...