Βρετανικός Τύπος: Οι παμπ «ενδέχεται να ανοίξουν τον Απρίλιο» και «ελπίδες για καλοκαιρινές διακοπές» τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου 2021

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Πολλά από τα πρωτοσέλιδα εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να μειωθούν οι περιορισμοί τους επόμενους μήνες, με την Daily Telegraph να αναφέρει ότι οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τον Απρίλιο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια προσωρινή «απαγόρευση οινοπνευματωδών ποτών» είναι μία από τις επιλογές που συζητούνται ως μέρος του χάρτη πορείας της κυβέρνησης για την άρση του κλειδώματος, αν και κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να ανοίξουμε παμπ που δεν μπορούν να πουλήσουν ποτά».


Εν τω μεταξύ, η Guardian γράφει ότι ο υφυπουργός Παιδείας, Gavin Williamson, καταρτίζει σχέδια για σταδιακή επιστροφή των φοιτητών σε πανεπιστήμια στην Αγγλία από τις 8 Μαρτίου. Οι τελειόφοιτοι που κάνουν πρακτική, θα επιστρέψουν πρώτα αν και υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι πολλοί φοιτητές πως είναι απίθανο να επιστρέψουν στην πανεπιστημιούπολη πριν από το καλοκαίρι.

Ο Christopher Plummer, ο Καναδός ηθοποιός του οποίου η καριέρα του στην οθόνη για επτά δεκαετίες, με διάσημες ταινίες, όπως The Sound of Music, The Man Who Will Be King  και  All the Money in the World, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα γράφει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναγκάσει την υπουργό ισότητας να ζητήσει συγγνώμη ή να την απολύσει καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η Kemi Badenoch μπορεί να έχει παραβιάσει τον υπουργικό κώδικα, ενώ η Downing Street την υποστήριξε, όταν ξεκίνησε δημόσια επίθεση εναντίον δημοσιογράφου που έκανε ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο της στο κυβερνητικό πρόγραμμα εμβολίων, αποδίδοντας την έκρηξη της σε «παρανόηση».


Η Daily Mirror βλέπει “μια ακτίνα  ήλιου”, καθώς αναφέρει ότι τα “διαβατήρια εμβολίων” θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να απολαύσουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια μελέτη δείχνει πως το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca είναι αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης του ιού που είναι πλέον κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.


“Ορίστε! Καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό ενόψει”, είναι ο τίτλος της Daily Express, η οποία γράφει ότι τα hotspots της Ευρώπης “δείχνουν μια ευπρόσδεκτη επιστροφή για τους Βρετανούς”. Η Ελλάδα προβλέπει ότι οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσουν να επιστρέφουν μέχρι τον Μάιο, ενώ η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν ελπίδες να ανοίξουν τα σύνορά τους για Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Η βασίλισσα θα εισέλθει στο 70ο έτος της βασιλείας της σήμερα στο Κάστρο του Windsor, όπου βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν θα υπάρξει ειδική γιορτή.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά στον θάνατο του ηθοποιού Christopher  Plummer, ο οποίος πέθανε στο σπίτι του στο Κοννέκτικατ με την επί  53 χρόνια σύζυγό του, την Elaine Taylor, δίπλα του χθες σε ηλικία 91 ετών, περιγράφοντάς τον ως «γίγαντα της σκηνής και της οθόνης», φιλοξενώντας σχόλιο της συμπρωταγωνίστριάς του στην ταινία Sound Of Music, Julie Andrews, η οποία δήλωσε ότι έχασε «έναν αγαπημένο φίλο».


Σε πιο καλές ειδήσεις, η εφημερίδα i  λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε καλό δρόμο για κάθε ενήλικα να εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca είπε στους υπουργούς ότι μπορεί να χορηγήσει 100 εκατομμύρια δόσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της, αρκετές για την πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες και μια δεύτερη σε 15 εκατομμύρια άτομα σε ευάλωτες ομάδες, αναφέρει η εφημερίδα, αν και τονίζει ότι η διακοπή του εφοδιασμού είναι ακόμα πιθανή.


Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Καγκελάριος Rishi Sunak θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις που δανείστηκαν χρήματα να προχωρήσουν σε αποπληρωμές σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις που έλαβαν στην πανδημία «επιστροφή χρημάτων» θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή τους σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν αδυναμίες αποπληρωμής, καθώς ο καγκελάριος αναμένεται να ανακοινώσει το πρόγραμμα «pay as you grow» τη Δευτέρα.

Η κίνηση επιδιώκει να μετριάσει τους φόβους για εκτεταμένη αδυναμία μεταξύ επιχειρήσεων που ενδέχεται να αγωνιστούν να εξοφλήσουν τα δάνεια, ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία εξακολουθεί να γίνεται αισθητός.


Μακριά από την πανδημία, η Daily Mail σύμφωνα με εσωτερική ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας που διέρρευσε, αναφέρεται σε μια «καταστροφική κατάσταση» του βρετανικού στρατού. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι όλα εκτός από ένα από τα 33 τάγματα πεζικού, έχουν μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, σύμφωνα με την Mail. Οι υπουργοί είναι «δεκτικοί» στην παράταση της σχολικής ημέρας για να βοηθήσουν τα παιδιά να καλύψουν τη χαμένη μάθηση, ανέφερε η κυβέρνηση χθες, ενώ οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν με ανησυχία στην πρόταση.


Οι Times αναφέρουν ότι οι υπουργοί σχεδιάζουν να «πάρουν τον έλεγχο του NHS», με νόμους για να εμποδίσουν το κλείσιμο των νοσοκομείων. Να βάλουν φθόριο στο νερό για να μειώσουν την τερηδόνα, να επισημάνουν τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία από τα αλλαντικά και να διατάξουν το NHS να εκδώσει αυστηρές οδηγίες κατά της παχυσαρκίας είναι μεταξύ των σχεδίων της κυβέρνησης.


Τέλος, η Daily Star σχολιάζει το βίντεο της έντονης συνεδρίασης κοινοτικού συμβουλίου, το οποίο έγινε viral αφού κατέληξε σε χάος. “Είναι αυτή η καλύτερη συνεδρίαση κοινοτικού συμβουλίου στον κόσμο;” αναρωτιέται η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η συνάντηση ήταν πολύ μακριά από συνηθισμένες συζητήσεις για “λακκούβες, πεζοδρόμια και σκύλους”.

Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/front-pages.cfm

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...