Βρετανικός Τύπος: «Ώρα για ένα σχέδιο διάσωσης, Rishi!» και «400.000 παιδιά και νέοι υποβάλλονται πλέον σε θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας»

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

«Οι Βρετανοί αισθάνονται την πίεση», είναι ο τίτλος στη Metro. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων οδήγησε σε ένα «νέο κύμα κλεφτών καταστημάτων», που για πρώτη φορά αναγκάστηκαν να κλέψουν, για να φάνε. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα εντείνει τις προσπάθειές του για επείγουσα δράση για το κόστος ζωής στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στην κατάσταση της αγοράς εργασίας και υποστηρίζοντας ότι η εργασία είναι η καλύτερη οδός διαφυγής από τη φτώχεια. Η πρώτη σελίδα περιλαμβάνει μια φωτογραφία των παικτών της ομάδας της Manchester City να πανηγυρίζουν στον αγωνιστικό χώρο στο Etihad Stadium μετά τη νίκη της ομάδας. Η εφημερίδα καλύπτει τη δραματική επιστροφή της Manchester City από το 2-0 της Aston Villa για να κατακτήσει τον τίτλο της Premier League, περιγράφοντάς την ως ένα «πεντάλεπτο θαύμα». Οι φωτογραφίες των χαρούμενων οπαδών που εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο γεμίζουν τις πρώτες και τις πίσω σελίδες, με το θέμα να περιγράφεται ως “απίστευτο”, “εκπληκτικό” και μια “αξέχαστη βόλτα με ένα τρενάκι συναισθημάτων”.

Το θέμα απασχολεί και τους Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο καγκελάριος καταρτίζει σχέδια για έναν προσωρινό φόρο και εξετάζει μοντέλα που χρησιμοποίησε ένας από τους προκατόχους του, ο George Osborne, καθώς και η Margaret Thatcher. Οι Times αναφέρουν ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά βρίσκεται ήδη σε κατάσταση φτώχειας από καύσιμα, που ορίζεται με το γεγονός ότι ξοδεύει περισσότερο από το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος σε λογαριασμούς ενέργειας και το ποσοστό θα μπορούσε να διπλασιαστεί τον Οκτώβριο, όταν το ενεργειακό ανώτατο όριο αυξηθεί ξανά. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 20 κρούσματα ευλογιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότερα από 80 έχουν εντοπιστεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ και Αυστραλία, αναφέρει σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα. Καθώς η σπάνια ιογενής λοίμωξη δείχνει αυξημένα σημάδια εξάπλωσης, οι συμβουλές για την υγεία προσαρμόζονται. Όποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο ή που είχε άμεση ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα πρέπει να απομονωθεί για 21 ημέρες, όπως είναι η πρόσφατη επίσημη οδηγία από τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πρωτοσέλιδο της Mirror καταγράφει επίσης τις πρόσφατες παρατηρήσεις για το κόστος ζωής. Ο επικεφαλής του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού E.On, Michael Lewis, προέτρεψε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παρέμβει για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στην ενέργεια, όπως αναφέρει ηεφημερίδα. Η Mirror είναι επίσης μια ακόμη μεταξύ πολλών εφημερίδων που αποκαλύπτουν ότι η έκθεση της Sue Gray θα ασκήσει έντονη κριτική στον κορυφαίο δημόσιο υπάλληλο του Ηνωμένου Βασιλείου, Simon Case. Η Mirror όπως και πολλές εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης μια φωτογραφία των παικτών της ομάδας της Manchester City να πανηγυρίζουν μετά τη δραματική νίκη της επιστροφής, εναντίον της Aston Villa για να κατακτήσει τον τίτλο της Premier League την Κυριακή.

Η Express αναφέρεται στα σχόλια του επικεφαλής της E.On, Michael Lewis και λέει ότι ορισμένα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν λογαριασμούς ενέργειας 3.000 λιρών ετησίως. Ο τίτλος της, που απευθύνεται στον καγκελάριο Rishi Sunak, γράφει: “Ώρα για ένα σχέδιο διάσωσης, Rishi!” Ο Lewis, προέβλεψε ότι το 40% των πελατών του μπορεί να είναι σε δυσχέρεια να αγοράσουν καύσιμα μέχρι το φθινόπωρο.

Τα μέτρα για το κόστος ζωής βρίσκονται σε «αναμονή» ενώ ο πρωθυπουργός εστιάζει στο σκάνδαλο partygate, αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδα i. Η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον κ. Τζόνσον πριν από την αναμενόμενη δημοσίευση της έκθεσης της Sue Gray, για τα πάρτι του lockdown της Downing Street, αυτή την εβδομάδα και ότι οποιαδήποτε νέα οικονομική στήριξη είναι πλέον απίθανο να ανακοινωθεί πριν το Κοινοβούλιο επαναλειτουργήσει, την Πέμπτη.

Η Mail αναφέρει ότι σύμμαχοι του πρωθυπουργού αντέδρασαν με οργή και κατηγόρησαν την κυρία Gray ότι «κάνει πολιτική» μετά από αντικρουόμενες αναφορές για το ποιος προκάλεσε τη συνάντηση αυτής και του κ. Τζόνσον που έλαβε χώρα πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά ήρθε στο φως το Σαββατοκύριακο. Η Mail επικαλείται μια ανώτερη πηγή του Whitehall που ισχυρίζεται ότι δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Τζόνσον ζήτησε συνάντηση με την κυρία Gray για να συζητήσει τα ευρήματά της, με την εφημερίδα να προσθέτει ότι το αίτημα προήλθε από αυτήν.

Περισσότερα από 400.000 παιδιά και νέοι υποβάλλονται πλέον σε θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας κάθε μήνα, αναφέρει η Guardian. Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2016, ένα καμπανάκι για μια άνευ προηγουμένου κρίση στην ευημερία των παιδιών κάτω των 18 ετών. Οι ειδικοί λένε ότι ο Covid έχει επιδεινώσει σοβαρά προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και ο αυτοτραυματισμός μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας και ότι η «αδυσώπητη και μη βιώσιμη» αύξηση της ανάγκης τους για βοήθεια θα μπορούσε να κατακλύσει τις ήδη πιεσμένες υπηρεσίες του  NHS, τα τελευταία στοιχεία του οποίου δείχνουν ότι τα παιδιά και οι νέοι στην Αγγλία που υποβάλλονται σε θεραπεία ή περιμένουν να ξεκινήσουν, έφτασαν τις 420.314 τον Φεβρουάριο, ενώ ο συνολικός αριθμός έχει αυξηθεί κατά 147.853 από τον Φεβρουάριο του 2020. Αύξηση 54% και κατά 80.096 σημειώθηκε μόνο το περασμένο έτος, άλμα 24%. Ιδρύματα ψυχικής υγείας χαιρέτησαν το γεγονός ότι ένας υψηλός αριθμός νέων ανθρώπων λάμβανε ψυχολογική υποστήριξη, φοβούνται όμως ότι τα στοιχεία είναι η κορυφή του παγόβουνου του πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα και ότι πολλά περισσότερα άτομα κάτω των 18 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο, στερούνται βοήθειας με αυθαίρετα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Οι Financial Times αναφέρουν τις ανησυχίες μεταξύ των στελεχών της εταιρείας και των επενδυτών ότι μια «χρυσή εποχή τριών δεκαετιών για την παγκοσμιοποίηση κινδυνεύει να αντιστραφεί». Η εφημερίδα αναφέρει ότι, καθώς οι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Νταβός για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η παγκόσμια διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών άφησαν τις επιχειρήσεις να «κλάβουν ζωτικές στρατηγικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, η κυβέρνηση θα εισαγάγει αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στους αγρότες να ενισχύσουν την παραγωγή των γενετικά επεξεργασμένων καλλιεργειών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αλλαγές σχεδιάστηκαν εδώ και πολύ καιρό, αλλά έχουν επιταχυνθεί για να συμβάλουν στη διασφάλιση της προμήθειας τροφίμων της Βρετανίας που απειλούνται από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υπουργοί θέλουν να επιτρέψουν στις φάρμες να καλλιεργούν παραλλαγές που έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες ή να χρειάζονται λιγότερο νερό ή λίπασμα.

Η έρευνα της αστυνομίας για τον απροσδόκητο θάνατο ενός παιδιού στο νοσοκομείο Παίδων του Birmingham είναι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας The Sun. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια 27χρονη νοσοκόμα συνελήφθη ως ύποπτη χορήγησης δηλητηρίου, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του παιδιού που φέρεται να δηλητηρίασε. Το περιστατικό λέγεται ότι προκάλεσε «σοκ» στο νοσοκομείο, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο τίτλος της Star είναι: «Πολλή ακτινοβολία πάνω μας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να δει ένα δεκαήμερο καύσωνα που θα καλύψει τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Η βροχή, ο άνεμος και η καταιγίδα αυτής της εβδομάδα θα δώσουν τη θέση τους σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τους 30 βαθμούς.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...