Βρετανικός Τύπος: «Πανικός για τη βενζίνη» και «Εξαπλώνεται το χάος στις μεταφορές»

Βρετανική Σημαία

Ο Βρετανικό Τύπος του Σαββάτου κυριαρχείται από τη συνεχιζόμενη κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με φωτογραφίες οχημάτων που κάνουν ουρά για βενζίνη και τα σχέδια της κυβέρνησης να προσφέρει στους ξένους οδηγούς φορτηγών προσωρινή βίζα. Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι, «Πανικός για τη βενζίνη» και «Εξαπλώνεται το χάος στις μεταφορές», στα πρωτοσέλιδα


Εφημερίδα i

Η εφημερίδα i του Σαββατοκύριακου γράφει ότι η “αγορά πανικού” έχει δημιουργήσει “αναταραχή” στην Downing Street. Κυβερνητική πηγή είπε στην εφημερίδα ότι το Υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα στις αποθήκες καυσίμων εάν χρειαστεί. Ο Boris Johnson χαλαρώνει τους μεταναστευτικούς νόμους σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους οδηγούς φορτηγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση πίσω στη Βρετανία εν μέσω της «κλιμακούμενης» κρίσης της αλυσίδας εφοδιασμού της χώρας, ενώ αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών θα σνομπάρουν την προσφορά χωρίς δελεαστικά κίνητρα.


Times

Οι Times περιγράφουν την κατάσταση στους δρόμους της Βρετανίας ως “Χαοτική”, με σκηνές πανικού στις αντλίες, τετράωρες ουρές στα σύνορα και διαμαρτυρίες που απέκλεισαν το λιμάνι του Dover. Ο όμιλος EG, ο οποίος διαθέτει 400 πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία, εισήγαγε όριο 30 λιρών στις αγορές καυσίμων την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον πανικό, αναφέρει η εφημερίδα. Μέχρι και 5.000 οδηγοί θα μπορούν να εισέλθουν στη Βρετανία για έξι μήνες το πολύ βάσει του νέου καθεστώτος στις βίζες, αναφέρει η εφημερίδα. Οι Times σημειώνουν ότι οι υπουργοί απευθύνθηκαν  σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους οδηγούς ενθαρρύνοντάς τους να επιστρέψουν.


Daily Telegraph

Η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, έχει αποσύρει την αντίθεσή της στο καθεστώς στις βίζες που θα διευκολύνει τους ξένους οδηγούς φορτηγών να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Σύμφωνα με το σχέδιο, χιλιάδες προσωρινές βίζες θα διατεθούν επίσης για τους εργαζόμενους στα πουλερικά, στον τομέα της επεξεργασίας τροφίμων, προσθέτει η εφημερίδα. Η Telegraph περιγράφει την έλλειψη οδηγών ως τον «τελευταίο πονοκέφαλο των καταναλωτών» για την κυβέρνηση, αφού δύο προμηθευτές στον τομέα της ενέργειας κατέρρευσαν εξαιτίας της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι οι χημειοθεραπείες περιορίζονται σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της NHS στην Αγγλία. Ογκολόγος από το Nottingham University Hospitals Trust λέει ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τη συγκεκριμένη θεραπεία για να παρατείνουν τη ζωή ή να πολεμήσουν τα συμπτώματα για άτομα με προχωρημένο καρκίνο. Το ίδρυμα απολογείται, επικαλούμενο τις κενές θέσεις και τις  μακροχρόνιες άδειες ασθένειας του προσωπικού, αλλά λέει ότι αναμένει να επαναλάβει τις υπηρεσίες για όλους τους ασθενείς τον επόμενο μήνα.


Financial Times

Οι Financial Times του Σαββατοκύριακου, λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει «υποκύψει σε μήνες πίεσης» από τις επιχειρήσεις χαλαρώνοντας τους κανόνες σχετικά με τις βίζες. Το προσωρινό καθεστώς για 10.000 ξένους εργαζόμενους αναμένεται να ισχύει για οδηγούς και εργαζόμενους στην επεξεργασία τροφίμων, 5.000 για κάθε τομέα. Αξιωματούχοι του Whitehall ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η Downing Street ελπίζει να κάνει επίσημη ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου, με το πακέτο να αναμένεται να διαρκέσει μεταξύ τριών και έξι μηνών προκειμένου να καλυφθεί η χριστουγεννιάτικη αγορά.


Daily Mirror

Ωστόσο η Daily Mirror επικεντρώνεται σε μια προειδοποίηση ότι υπάρχουν μόνο “10 ημέρες για να σώσουμε τα Χριστούγεννα”, επικαλούμενη έμπορο λιανικής που προειδοποιεί ότι θα υπάρξει “σημαντική αποδιοργάνωση” εάν δεν βρεθούν νέοι οδηγοί εντός αυτού του χρονικού πλαισίου. Ένας ειδικός στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας λέει στην εφημερίδα ότι είναι πολύ αργά για τα Χριστούγεννα και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες έως ένα χρόνο για να λυθεί το πρόβλημα. Η εφημερίδα προτείνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικοί εξεταστές οδήγησης, ώστε περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί βαρέων οχημάτων να μπορούν να δώσουν τις εξετάσεις τους.


Daily Mail

«Πανικός στις αντλίες» είναι ο τίτλος της Daily Mail, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι οι εκκλήσεις του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps για τους οδηγούς να “συνεχίσουν τις αγορές του ως συνήθως”, αγνοήθηκαν. Η Mail λέει ότι οι ελλείψεις οδηγών επηρεάζουν «κάθε μέρος της οικονομίας», συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, των εστιατορίων, των παμπ και των επιχειρήσεων ύδρευσης. Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ηθοποιός του Star Trek, William Shatner, θα γίνει ένας πραγματικός καπετάνιος Kirk, πετώντας στο διάστημα με τον πύραυλο του Jeff Bezos. Λένε ότι θα «πάει θαρραλέα» εκεί που δεν είχε πάει κανένας 90χρονος μέχρι τώρα προσθέτοντας ότι ο Shatner, έγινε ο γηραιότερος αστροναύτης στον κόσμο.


Daily Express

Η Daily Express αναφέρει ότι η παρέμβαση οφείλεται στον πρωθυπουργό κ. Johnson, ο οποίος έχει χάσει την «υπομονή» του με τη λεγόμενη αδράνεια για την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς απαιτεί μια «λύση» στην έλλειψη οδηγών. Εκτιμάται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει έλλειψη περίπου 100.000 οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγών. Ξεχωριστά, η κύρια φωτογραφία στην πρώτη σελίδα παρουσιάζει τη Δούκισσα του Cambridge, Kate και την Emma Raducanu που συναντήθηκαν για ένα παιχνίδι στο γήπεδο στο Flushing Meadows. Η Kate, η οποία είναι μέλος του Lawn Tennis Association (LTA), πήγε στο Εθνικό Κέντρο Τένις στο Roehampton στο νοτιοδυτικό Λονδίνο για την εκδήλωση.  Η 18χρονη νικήτρια του Grand Slam, ρωτήθηκε αν ήταν πιο νευρική παίζοντας με την Κέιτ ή την αντίπαλο της στο τελικό του US Open, Leylah Fernandez. Η πρωταθλήτρια απάντησε: «Πραγματικά ήμουν πολύ νευρική όταν έπαιζα με  τη Δούκισσα και έλεγα μέσα μου, “Μην χάσεις, μην χάσεις”. Το forehand της ήταν απίστευτο. Εντυπωσιάστηκα πολύ. Ήταν πολύ διασκεδαστικό να παίζεις τένις με τη δούκισσα».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...