Βρετανικός Τύπος: «Παρακαλούμε να τερματιστούν οι απεργίες καθώς το NHS αντιμετωπίζει κατάρρευση» στα πρωτοσέλιδα

Οι Financial Times γράφουν ότι ο υπουργός Υγείας, Steve Barclay, θα διεξάγει «κρίσιμες συζητήσεις» με τα συνδικάτα των πληρωμάτων ασθενοφόρων εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι απεργίες  μπορεί να διαρκέσουν έξι μήνες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Υγείας θα συναντήσει τρία ηγετικά στελέχη των συνδικάτων για να συζητήσουν την κάλυψη για κλήσεις στο 999 κατά τη διάρκεια της απεργίας τους για τις αμοιβές, την Τετάρτη. Προσθέτει επίσης ότι η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του NHS αποτελεί τη «μεγαλύτερη πρόκληση» για τον πρωθυπουργό Rishi Sunak.

«Μίλησέ μας Rishi» είναι ο τίτλος της Daily Express καθώς η ηγέτης του συνδικάτου νοσηλευτών Royal College of Nursing, Pat Cullen καλεί τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί προσωπικά μια συμφωνία αμοιβής που επιμένει ότι «δεν θα ζημιώσει την τράπεζα». Στην απεργία θα συμμετάσχει το προσωπικό από το ένα τέταρτο των νοσοκομείων στην Αγγλία, όλα τα υγειονομικά συμβούλια στη Βόρεια Ιρλανδία και όλα, εκτός από ένα, στην Ουαλία. Η δράση δεν θα επηρεάσει την επείγουσα περίθαλψη, αλλά θα επηρεάσει τις υπηρεσίες ρουτίνας όπως οι προγραμματισμένες επεμβάσεις. Η εφημερίδα πιστεύει ότι με την υποστήριξη του κοινού για τους νοσηλευτές να είναι ακόμα υψηλή, η κυβέρνηση θα πρέπει να «υποχωρήσει» και να συμφωνήσει να συζητήσει τους μισθούς με το σωματείο του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής. Προτρέπει επίσης τόσο τον υπουργό Υγείας, όσο και τον πρωθυπουργό, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις τώρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «οι καλύτερες αμοιβές θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα».

«Καλέστε ένα ταξί» γράφει η Sun καθώς λέει ότι θα πουν σε κάποιους ασθενείς να πάνε οι ίδιοι στα επείγοντα των νοσοκομείων. Προειδοποιεί δε ότι, «ακόμη και άτομα που έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό δεν θα μπορούν να πάρουν ασθενοφόρο» κατά τη διάρκεια της απεργίας της Τετάρτης. Με περίπου 10.000 νοσοκόμες του NHS στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία να απεργούν σήμερα το πρωί, λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τις αμοιβές, η διαφωνία των εμπλεκόμενων μερών δεν προσφέρει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση. Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) λέει ότι οι πολυετείς μισθολογικές συμφωνίες μείωσαν ουσιαστικά τους μισθούς, έναντι του αυξανόμενου κόστους ζωής και ότι  θέλει άνοδο 5% – 19%, πάνω από το μέτρο RPI του πληθωρισμού. Και η ηγέτης του σωματείου, Πατ Κάλεν δήλωσε: «Εάν αυτή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να κάνει το σωστό, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον Ιανουάριο». Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Steve Barclay επιμένει: «Οι απαιτήσεις του RCN είναι απαράδεκτες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Η εφημερίδα i γράφει ότι θα γίνει κλήρωση με ταχυδρομικό κώδικα για το αν θα είναι διαθέσιμα ασθενοφόρα για επείγουσα περίθαλψη, καθώς οι υπεύθυνοι του NHS προειδοποιούν τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για περαιτέρω δυσκολίες, ενόψει της απεργίας των πληρωμάτων των ασθενοφόρων αύριο. Άτομα των οποίων η κατάσταση δεν είναι απειλητική για τη ζωή είναι απίθανο να πάρουν ασθενοφόρο και θα πρέπει να πάρουν το δικό τους δρόμο για το νοσοκομείο, σε όποια περίπτωση είναι ασφαλές να το κάνουν, προειδοποιούν οι προϊστάμενοι υπηρεσιών. Ο κ. Barclay έχει προσκαλέσει τρία συνδικάτα που εκπροσωπούν τους παραϊατρικούς σε συνομιλίες αργότερα σήμερα, με την ελπίδα να αποφευχθεί η απεργία, ενώ περίπου 1.200 μέλη του στρατού πρόκειται να επιστρατευθούν. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ως αποτέλεσμα της απεργίας της περασμένης Πέμπτης, `της μεγαλύτερης στην ιστορία του NHS, χρειάστηκε να επαναπρογραμματιστούν 16.000 ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις μόνο στην Αγγλία.

«Παρακαλούμε να τερματιστούν οι απεργίες καθώς το NHS αντιμετωπίζει κατάρρευση» είναι ο τίτλος της Telegraph. Η εφημερίδα λέει ότι με τις νοσοκόμες να συμμετέχουν στην τελευταία τους στάση εργασίας, ο υπουργός Υγείας, Steve Barclay, θα συναντήσει τα συνδικάτα για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια προγραμματισμένη απεργία από τα πληρώματα ασθενοφόρων την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της εφημερίδας κατηγορεί τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι παίρνουν την κατάσταση «λιγότερο σοβαρά από όσο θα έπρεπε», ενώ ταυτόχρονα προτείνει ότι, εκτός από την εμπλοκή του στρατού για την οδήγηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν αστυνομικοί και εθελοντές. Τα δεδομένα που διέρρευσαν έδειξαν ότι τα ασθενοφόρα χρειάζονταν κατά μέσο όρο 90 λεπτά για να φτάσουν σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Νοσοκομεία και υπηρεσίες ασθενοφόρων σε όλα τα East Midlands, North East, North West και Ουαλία έχουν δηλώσει ανάλογα κρίσιμα περιστατικά.

Η Guardian γράφει ότι, η απεργία των ασθενοφόρων απειλεί τη ζωή των ασθενών, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του NHS, με κίνδυνο ορισμένα πληρώματα να μην φτάσουν σε ορισμένους ασθενείς που καλούν το 999 την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Οι υπεύθυνοι των νοσοκομείων λένε στην εφημερίδα ότι η απεργία θα έχει ως αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να κινδυνεύουν να μείνουν για μέρες με ένα σπασμένο ισχίο να πάθουν υποθερμία και να πεθάνουν. Μόνο σε ασθενείς που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν, όπως εκείνοι που έχουν σταματήσει να αναπνέουν, θα σταλεί ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας, με όλους τους άλλους να πρέπει να κάνουν άλλες διαδικασίες, γράφει η εφημερίδα.  Η Guardian προειδοποιεί επίσης σε άλλο άρθρο της ότι, ενώ το όνειρο της κυβέρνησης να στείλει μετανάστες στη Ρουάντα μπορεί να είναι ακόμα ζωντανό, «θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν βραδύ εφιάλτη». Η εφημερίδα έχει μιλήσει με δικηγόρους που πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια και όχι μήνες για να εξεταστεί η υπόθεση από δικαστήρια.

Με τον τίτλο «νίκη στη Ρουάντα», η Daily Mail χαιρετίζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να στείλει ορισμένους αιτούντες άσυλο στην αφρικανική χώρα είναι νόμιμα. Η εφημερίδα επικρίνει όσους λένε ότι το σχέδιο είναι «ανεφάρμοστο» δηλώνοντας: «Μέχρι να φύγει η πρώτη πτήση και να δούμε αν οι άλλοι αποθαρρύνονται, πώς μπορούμε να ξέρουμε;». Εν τω μεταξύ,  κ. Sunak είπε στη Daily Mail ότι δεν θα υποχωρήσει στις «παράλογες» μισθολογικές απαιτήσεις των απεργών των συνδικάτων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ότι θα ανεχόταν μήνες αναταραχής αντί να διακινδυνεύσει μια πληθωριστική αύξηση μισθών-τιμών. Γράφει ότι είναι «απίστευτα απογοητευμένος» από τη απεργία που απειλεί να παραλύσει βασικές υπηρεσίες, «ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και ιδιαίτερα όταν επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων».

Οι Times παρατηρούν ότι η πίεση στο NHS θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του χρόνου, όπως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή ένας καύσωνας. Αρχηγός ασθενοφόρου του NHS λέει στην εφημερίδα: «Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να μείνουν όλοι στο σπίτι, να μην πέσει κανείς, να μην αρρωστήσει κανείς και να μην έχει κάποιο τροχαίο ατύχημα». Τέλος, καθώς οι νικητές ποδοσφαιριστές της Αργεντινής επιστρέφουν από το Κατάρ, οι Times προσκαλούν τους αναγνώστες να εμπλακούν στα νοκ-άουτ στάδια του Παγκόσμιου Κυπέλλου των Λέξεων. Εξηγεί ότι τον περασμένο χρόνο, οι άνθρωποι στο Twitter ψήφιζαν τις λέξεις που τους αρέσουν περισσότερο από μια λίστα με περισσότερες από 4.000 επιλεγμένες από τον συγγραφέα Λεβ Παρικιάν. Κάθε λέξη έρχεται σε αναμέτρηση με την άλλη, με αυτή που εξασφαλίζει τις λιγότερες ψήφους να διαγράφεται.

«Κρίσιμη κατάσταση» είναι ο τίτλος της Metro, που δημοσιεύει μια φωτογραφία του υπουργού υγείας κ. Barclay, στο νοσοκομείο King’s College, δίπλα στο κρεβάτι ενός νεαρού κοριτσιού, της Lucy, η οποία έχει κυστική ίνωση. Η μητέρα της, Sarah Pinnington-Auld, ζήτησε περισσότερη υποστήριξη για το προσωπικό, που όπως είπε βρίσκεται υπό «τρομερή» πίεση, ενημερώνοντάς τον πως η εισαγωγή για την κόρη της καθυστέρησε κατά πέντε ημέρες λόγω έλλειψης κρεβατιού. Ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την κυβέρνηση λέγοντας ότι το φθινοπώρου ανακοινώθηκαν επιπλέον 6,6 δισεκατομμύρια λίρες για το NHS για δύο χρόνια.

Στο πρωτοσέλιδο της η Mirror έχει την ίδια φωτογραφία του κ. Barclay στο νοσοκομείο όπου συνάντησε τη Sarah Pinnington-Auld και την κόρη της Lucy, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι η κ. Pinnington-Auld κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι αναγκάζουν τους γιατρούς να εργάζονται «μέχρι κατάρρευσης». Η στήλη γνώμης της εφημερίδας υποστηρίζει ότι η κ. Pinnington-Auld «μίλησε εκ μέρους όλου του έθνους» όταν αντιμετώπισε τον κ. Μπάρκλεϊ και, σύμφωνα με τα λόγια της, «κατέστρεψε την εικόνα του». Η μητέρα, η οποία έχει ένα παιδί με κυστική ίνωση, δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα ότι, η επίσκεψή του στο νοσοκομείο δεν φαινόταν παρά μια ευκαιρία για μια φωτογραφία, ενώ η Mirror κατηγορεί τον κ. Μπάρκλεϊ ότι αρνήθηκε να επιλύσει τη διαφωνία του NHS.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...