Βρετανικός Τύπος: “Πιέσεις του πρωθυπουργού στον Μπάιντεν” και “Ενισχύει την αποχώρηση το Ηνωμένο Βασίλειο” στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Για ακόμη μια μέρα η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα.

Η Guardian αποκαλύπτει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ασκήσει προσωπική πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πέραν της 31 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι ήταν ένα Σαββατοκύριακο έντασης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ. Επισήμανε μάλιστα ότι οι Ταλιμπάν έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από το αεροδρόμιο. Η απόδραση από το Αφγανιστάν συνεχίζει να μετατρέπεται σε μια ταπεινωτική καταστροφή για τις ΗΠΑ, καθώς οι απειλές των επιθέσεων του ISIS και των ομάδων θανάτου των Ταλιμπάν και η αντιφατική καθοδήγηση από τον Λευκό Οίκο ενέτειναν το επικίνδυνο χάος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Αμερικανοί και σύμμαχοι που προσπαθούν να φύγουν η χώρα. Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί πολίτες στο Αφγανιστάν πρέπει να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τη μόνη διέξοδο, συμβουλή που αντικρούει τη δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν, πως οι Αμερικανοί να κινηθούν ελεύθερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai, και έχει επιτευχθεί «συμφωνία» με τους Ταλιμπάν για το θέμα.

Η Daily Mail έχει μια φωτογραφία “μιας ανίερης συμμαχίας”, με τα βρετανικά στρατεύματα και τους μαχητές των Ταλιμπάν να στέκονται μόλις μέτρα μακριά ενώ προσπαθούν να καταστείλουν το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο τίτλος «Μην σταματάς και μην φύγεις ακόμα, Joe» καθώς υπάρχει ο φόβος ότι οι ανθρωπιστικές πτήσεις εκκένωσης της Καμπούλ, θα σταματήσουν τις επόμενες 48 ώρες. Ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει αύριο μια διαδικτυακή σύσκεψη των G7 όπου θα πιέσει τον Μπάιντεν, να παρατείνει την παραμονή των στρατευμάτων του, έτσι ώστε να μην μείνουν αβοήθητες οι συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Καμπούλ. Μέχρι στιγμής 6.000 Βρετανοί και Αφγανοί που τους είχαν βοηθήσει στο παρελθόν, έχουν φύγει με πτήσεις της RAF.

Η Daily Telegraph αναφέρεται στις συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου και του προέδρου των ΗΠΑ και τονίζει ότι εάν ο Μπάιντεν δεν υποχωρήσει, τα βρετανικά στρατεύματα θα αρχίσουν να αποχωρούν από το αεροδρόμιο εντός ημερών. Λέει επίσης, ότι αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συζητήσεις για παράταση συνεχίζονται.

Ο τίτλος της εφημερίδας i είναι “Μεγαλώνει το χάσμα με τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν”, ενώ αναφέρει ότι 20 άνθρωποι πιστεύεται ότι ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν, από το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς πλήθη Αφγανών συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του αεροδρομίου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ενώ το αεροδρόμιο παραμένει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, η πρόσβαση σε αυτό έχει γίνει απίστευτα επικίνδυνη, με τους μαχητές να δημιουργούν αυθαίρετα σημεία ελέγχου κατά μήκος του δρόμου και να απομακρύνουν ή να επιτίθενται σε όσους επιδιώκουν να περάσουν, αναγκάζοντας τον αμερικανικό στρατό να βρει νέους τρόπους για να οδηγήσει τους ανθρώπους στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες για το Αφγανιστάν με τους ηγέτες της G-7 καθώς η Βρετανία πιέζει τις ΗΠΑ να παρατείνουν το χρονοδιάγραμμα εκκένωσης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δέχεται πως μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπάρχει η αποψη ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι τώρα βασικοί παίκτες στην περιοχή. Η εφημερίδα παρουσιάζει επίσης μια ιστορία για τις γυναίκες, που πληρώνονται 40% λιγότερο από τους άνδρες, στα διοικητικά συμβούλια των βρετανικών εταιρειών “blue-chip” (εταιρείες ή μετοχές που θεωρούνται αξιόπιστη επένδυση, αν και λιγότερο ασφαλείς).

Οι Times αναφέρουν ότι η Βρετανία θα εντείνει τα σχέδιά της για εκκένωση, με στόχο να απομακρύνει 6.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν αυτήν την εβδομάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η RAF παρέτεινε την προθεσμία για την τελευταία της πτήση εκκένωσης, με το σχέδιο να επεκτείνεται σημαντικά καθώς εμφανίζονται νέα περιστατικά. Το ΝΑΤΟ προέτρεψε τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο αεροδρόμιο για να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε: «Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το χρονοδιάγραμμα λήγει στις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί σύμμαχοί μας ζήτησαν παράταση για να μπορέσουν να απομακρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι».

Η Metro έχει την φωτογραφία ενός Βρετανού αλεξιπτωτιστή, ο οποίος εθεάθη να αγκαλιάζει ένα μωρό στο χάος του αεροδρόμιου της Καμπούλ, με τίτλο: “Οι αλεξιπτωτιστές στην πρώτη γραμμή στην Καμπούλ”. Ο άντρας που δεν κατονομάζεται είπε ότι «απλώς έκανε το καθήκον του» και γράφει ότι η φωτογραφία δείχνει τι κάνουν οι στρατιώτες σε καθημερινή βάση. Πιστεύεται ότι τα βρετανικά και ευρωπαϊκά στρατεύματα των Ειδικών Δυνάμεων προσπαθούν να πραγματοποιήσουν αποστολές διάσωσης στην πόλη της Καμπούλ για να μεταφέρουν στο αεροδρόμιο με ασφάλεια Αφγανούς μεταφραστές και τις οικογένειές τους καθώς και αυτούς που δούλευαν για τις δυτικές δυνάμεις, αλλά τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στο αεροδρόμιο.

Η Daily Express γράφει ότι ο χρόνος τελειώνει για τους παγιδευμένους Βρετανούς, αλλά επικαλείται έναν ανώτερο διπλωμάτη που λέει ότι η προσπάθεια εκκένωσης των Βρετανών υπηκόων βαδίζει ταχύτατα. Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, James Heappey, παραδέχτηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να σώσει όλους σε όσους έχουν υποσχεθεί καταφύγιο και η επιχείρηση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή μόνο για δύο ακόμη ημέρες.

Η Daily Star επιλέγει πιο ευχάριστες ειδήσεις, καθώς λέει ότι θα ξεκινήσει ένας καύσωνας 12 ημερών. “Το καλοκαίρι επέστρεψε τελικά”, γράφει η εφημερίδα, “μετά από εβδομάδες βροχής”.

Η Mirror αναφέρει τους γονείς μιας γυναίκας που είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη από τη νοσοκόμα Beverley Allitt, οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί σύντομα να αποφυλακιστεί υπό όρους. Λένε ότι η κόρη τους, τους ρωτάει συνεχώς, “Θα έρθει να με πάρει;” Η Allitt, που είναι γνωστή ως ” Άγγελος του Θανάτου”, καταδικάστηκε για την δολοφονία τεσσάρων παιδιών και τον τραυματισμό άλλων εννέα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...