Βρετανικός Τύπος: «Πίεση για κατάργηση των δωρεάν τεστ Covid» και «Μήνες δυσαρέσκειας», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Υπουργοί της κυβέρνησης πιέζουν να τερματιστούν οι δωρεάν μαζικές δοκιμές Covid λόγω του τεράστιου κόστους για τους φορολογούμενους, γράφει η Daily Telegraph. Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της κυβέρνησης, για να ανακαλέσει τη ρύθμιση που επιτρέπει σε όλους να κάνουν μια δοκιμή και σε κάποιους να κάνουν ένα τεστ PCR χωρίς να πληρώσουν, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με το νέο σύστημα δωρεάν εξετάσεις θα είναι διαθέσιμες μόνο σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, όπως οίκοι ευγηρίας, νοσοκομεία και σχολεία και για άτομα με συμπτώματα. Ωστόσο, η θέση του Μπόρις Τζόνσον είναι ασαφής και η Downing Street μειώνει τις πιθανότητες να τελειώσουν οι δωρεάν δοκιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  Η Telegraph εκφράζει φόβο ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι για να συνεχιστούν οι τρέχουσες ρυθμίσεις.

«Ο χειμώνας και η άνοιξη της δυσαρέσκειας» είναι ο τίτλος της εφημερίδας i του σαββατοκύριακου. Η εφημερίδα γράφει ότι οι υπουργοί φοβούνται πως έρχεται έτος αναστάτωσης για τις βρετανικές αγορές τροφίμων, καυσίμων, φυσικού αερίου και εργασίας. Η ναυτιλιακή κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον έξι έως εννέα μήνες, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να είχε τερματίσει την εξάρτησή του από εισαγωγές φυσικού αερίου εδώ και πολύ καιρό. Με τη Ρωσία να επιβραδύνει τον εφοδιασμό και την Κίνα να αγοράζει όλο το αέριο που μπορεί, λέει η εφημερίδα, η Δύση είναι στο έλεος των εχθρών της. Υπάρχει επίσης διάχυτη η ανησυχία στην κυβέρνηση για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων “Σχεδίου Β” για τον Covid αυτό το χειμώνα, με τους καθημερινούς θανάτους να αυξάνονται στους 250 μέχρι τώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον πρώην υπεύθυνο της Tesco, Sir David Lewis, να τερματίσει την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να «σώσει» τα Χριστούγεννα από μια «τριπλή κρίση» από έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει η Daily Express, ελπίζοντας ότι μπορεί να εφαρμόσει τις γνώσεις του στο λιανικό εμπόριο για να αποτρέψει τις ελλείψεις. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι περίπου ένας στους έξι ενήλικες δεν μπόρεσε να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι φόβοι για το «χριστουγεννιάτικο χάος» αυξάνονται, με προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία για κλείσιμο εργοστασίων εντός εβδομάδων.

Οι Times γράφουν ότι οι υπουργοί θα ανακοινώσουν σχέδια για νέες εισφορές στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τη χρηματοδότηση της θέρμανσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δύο εβδομάδες, παρά τις αυξημένες τιμές ενέργειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί προωθούν το “οικολογικό σχέδιο”, το οποίο λέει ότι το σύστημα τιμολόγησης άνθρακα θα μπορούσε να αυξήσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου “σημαντικά υψηλότερα”. Η εφημερίδα γράφει ότι η στρατηγική, που θα δημοσιευθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα COP26, θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα τιμολόγησης άνθρακα που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τους λογαριασμούς. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή σημειώνει στους Times ότι τα σχέδια είναι «τρέλα», με την Downing Street να αποτυγχάνει να εκτιμήσει το πρόβλημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Το βασικό θέμα της Guardian αφορά τις προειδοποιήσεις των κοινωνικών μέσων, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό ήταν διαθέσιμες στην πλατφόρμα TikTok εδώ και μήνες και επιτρέπει ακόμη και στα παιδιά να τα βλέπουν. Σύμφωνα με την Guardian, οι λογαριασμοί στην πλατφόρμα, που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς και κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης από τον Covid και αποθαρρύνουν τον εμβολιασμό, αποκαλύφθηκαν από το διαδικτυακό μόνιτορ παραπληροφόρησης Newsguard. Έγινε γνωστό στην Guardian ότι τα ευρήματά του στάλθηκαν στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Ιούνιο -αλλά το περιεχόμενο παρέμεινε διαδικτυακά- και προσβάσιμο σε παιδιά ηλικίας από εννέα ετών. Το TikTok είπε στην εφημερίδα ότι λειτούργησε ανάλογα για την αντιμετώπιση περιεχομένου και λογαριασμών που διαδίδουν παραπληροφόρηση.

Η Daily Mail χαιρετίζει την ιδέα της νέας τηλεφωνικής υπηρεσίας, “walk me home”. Η τηλεφωνική γραμμή έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις μοναχικές γυναίκες, ως «συνεισφορά» σε μια «αγωνιώδη συζήτηση» για την ασφάλεια των γυναικών, μετά τη δημόσια κατακραυγή για τη δολοφονία της Sarah Everard. Η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, υποστήριξε τα σχέδια για τον αριθμό 888, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Η υπηρεσία θα επιτρέπει να παρακολουθούν τις διαδρομές τους, ενεργοποιώντας μια ειδοποίηση εάν δεν φτάσουν στο σπίτι εγκαίρως, σύμφωνα με την Mail. Ανεξάρτητα από πιθανά ζητήματα απορρήτου, λέει η εφημερίδα, η ιδέα μιας τέτοιας υπηρεσίας αξίζει «σοβαρής εξέτασης». Γράφοντας στη Mail, ο διευθύνων σύμβουλος της BT, Philip Jansen, δηλώνει πως αυτή η ιδέα προέκυψε επειδή πολλές γυναίκες ζουν με φόβο και πρέπει να γίνει κάτι πρακτικό για να βοηθήσει.

Η Daily Mirror σημειώνει ότι οι ανακριτές είναι «100% σίγουροι» πως ο δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων, Christian Brueckner, δολοφόνησε τη Madeleine McCann, αναφέροντας ότι έχουν τα στοιχεία για να τον κατηγορήσουν και ελπίζουν ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Ο Γερμανός εισαγγελέας Hans Christian Wolters είναι πεπεισμένος ότι ο φυλακισμένος βιαστής είναι αυτός που απήγαγε και δολοφόνησε το αγνοούμενο κορίτσι. Ο Wolters δήλωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τον άντρα που την πήρε και τη σκότωσε».

Περίπου 136 χώρες έχουν υπογράψει μια «πρωτοποριακή» μεταρρύθμιση εταιρικής φορολογίας με σκοπό την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων, αναφέρουν οι Financial Times του σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να αποφέρει 150 δισ. δολάρια (108 δισ. £). Η εφημερίδα το θεωρεί ως τη «μεγαλύτερη φορολογική συμφωνία του αιώνα». Οι χώρες συμφώνησαν επίσης σε μια διετή απαγόρευση για την εισαγωγή νέων φόρων σε τεχνολογικούς ομίλους όπως η Google και η Amazon, προσθέτει η εφημερίδα, ενώ η κυβέρνηση του Jo Biden προσπαθεί να επικυρώσει τη συμφωνία στις ΗΠΑ.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...