Βρετανικός Τύπος: «Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό που φτάνει το 11%», στα πρωτοσέλιδα

Το κύριο άρθρο της Daily Telegraph αναφέρει ότι είναι η όγδοη φορά μέσα σε ένα χρόνο που η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεωρεί τις προβλέψεις της και σημειώνει τη μεγαλύτερη υπέρβαση του στόχου της για πληθωρισμό 2% που έχει καταγραφεί, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% αργότερα φέτος.  Η Daily Telegraph έχει ωστόσο στο πρωτοσέλιδο της και μια έκκληση από τον Edmund King, πρόεδρο του οργανισμού αυτοκινητιστών, οποίος ζήτησε απαλλαγή των χρεώσεων για στάθμευση, των τελών  κυκλοφορίας για τους οδηγούς, καθώς και ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα περιττά οδικά έργα, για να ανακουφιστεί το βάρος χιλιάδων που θα αναγκαστούν να οδηγήσουν για την εργασία τους κατά τη διάρκεια των σιδηροδρομικών απεργιών. Ο οργανισμός αυτοκινητιστών λέει ότι τέτοια μέτρα θα αποτρέψουν τη μετατροπή των πόλεων σε πόλεις-φαντάσματα και θα ελαφρύνουν το βάρος χιλιάδων ανθρώπων που θα πρέπει να οδηγήσουν για να μετακινηθούν προς τη δουλειά τους. Οι μεγαλύτερες απεργίες του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία 30 χρόνια αναμένεται να κόψουν ολόκληρες κωμοπόλεις καθώς θα κλείσουν το 80% των σιδηροδρομικών υπηρεσιών της Βρετανίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο τίτλος των Times γράφει ότι θα υπάρξει “πόνος μπροστά”, καθώς αναφέρει τα σχόλια του Υπουργού της Ανάπτυξης, Michael Gove, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει όλους όσους πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις υψηλότερες πληρωμές στεγαστικών δανείων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπουργός διατηρώντας την ανωνυμία του διερωτάται γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια μόνο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα αύξησε κατά τρεις φορές περισσότερο. Οι Times αναφέρουν ότι άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αμφισβήτησαν κατ ιδίαν την άνοδο της Τράπεζας κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Η εφημερίδα επικαλείται πηγή που είπε: «Ή η Federal Reserve κάνει λάθος ή η Τράπεζα της Αγγλίας».

«Τώρα ετοιμαστείτε για τον πόνο της μεγάλης κρίσης» είναι ο τίτλος της Daily Mail, καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Gove φάνηκε να παροτρύνει την Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα από το επίπεδο του 1,25% που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, λέγοντας ότι πρέπει να «συμπιέσει τις πληθωριστικές πιέσεις». Η εφημερίδα επικαλείται ειδικούς που λένε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να φτάσουν στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο τίτλος της Metro επικεντρώνεται στην πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό – δηλώνοντας «η κόλαση 11% είναι καθ’ οδόν», καθώς επισημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει “συσσώρευση μεγαλύτερου κόστους ζωής στη μιζέρια για εκατομμύρια”.

Η εφημερίδα i εξηγεί ότι οι υπουργοί έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο περικοπών στους φορολογικούς συντελεστές φυσικών προσώπων μέχρι το 2024, με τον καγκελάριο Rishi Sunak να λέει ότι δεν θα μειωθούν οι φόροι εισοδήματος για δύο χρόνια, καθώς οποιαδήποτε ώθηση στη δύναμη των δαπανών των πολιτών θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές και θα πυροδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ακτιβιστές επεσήμαναν ότι το υψηλό 13 ετών στα επιτόκια δεν θα ελαφρύνει το βάρος των νοικοκυριών.

Ο αντίκτυπος στις τιμές των τροφίμων είναι στην πρώτη σελίδα της Daily Express, η οποία εστιάζει σε μια πρόβλεψη από τους ηγέτες του κλάδου ότι το κόστος των τροφίμων «θα εκτοξευθεί» κατά 15% αυτό το καλοκαίρι και το χαρακτηρίζει ως ένα «σοκ». Υπογραμμίζει μια «σκληρή έκθεση» από το Ινστιτούτο Διανομής Παντοπωλείου, το οποίο λέει ότι οι πιέσεις στο κόστος ζωής είναι οι χειρότερες από τη δεκαετία του 1970, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ο μηνιαίος λογαριασμός αγορών μιας τυπικής τετραμελούς οικογένειας θα μπορούσε να αυξηθεί από 396 £ σε 439 £.

Το κύριο θέμα του Guardian είναι οι συνέπειες από την παραίτηση του συμβούλου δεοντολογίας του Μπόρις Τζόνσον, Λόρδου Geidt ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “γελοιοποιεί” τη θέση του που επιβλέπει τα πρότυπα στην κυβέρνηση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται να καταργήσει τον ρόλο, ωθώντας την Angela Rayner των Εργατικών να τον κατηγορήσει ότι «είναι ικανοποιημένος με την περαιτέρω υποβάθμιση των προτύπων στη δημόσια ζωή». Η ερμηνεία της Guardian βασίζεται σε σχόλια της Downing Street ότι ο κ. Τζόνσον δεν θα αναζητούσε αμέσως αντικαταστάτη, αλλά αντίθετα θα «επανεξέταζε το σύστημα» επιβολής του υπουργικού κώδικα.

Η Ghislaine Maxwell χαρακτηρίζεται ως «παραπλανημένη διασημότητα» στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror, καθώς η εφημερίδα καλύπτει την επικείμενη καταδίκη της επειδή βοήθησε τον αείμνηστο χρηματιστή Jeffrey Epstein, να κακοποιεί σεξουαλικά κορίτσια στην εφηβεία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, η Ghislaine Maxwell πιστεύει ότι της αξίζει να απελευθερωθεί σε δύο χρόνια, λέει ότι οι δικηγόροι της πιστεύουν ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για το κοινό και ελπίζουν στην επιείκεια του δικαστηρίου. Αλλά ένας άλλος Αμερικανός δικηγόρος λέει στην εφημερίδα ότι η Maxwell είναι “παραληρηματική” και “νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου”, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τον  αμερικανικό ποινικό κώδικα.

Μια τραγωδία στο αεροδρόμιο του Gatwick είναι το κύριο θέμα στη Sun, η οποία λέει ότι ένας επιβάτης με αναπηρία έγινε «το πρώτο θύμα του ταξιδιωτικού χάους της Βρετανίας», αφού πέθανε όταν έπεσε από κυλιόμενη σκάλα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο άνδρας περίμενε ειδική βοήθεια από πτήση της EasyJet, αλλά απογοητεύτηκε από τις καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το αεροπλάνο και  να προσπαθήσει να μεταβεί μόνος του στον κατάμεστο Βόρειο Τερματικό Σταθμό, όπου συνέβη το ατύχημα. Η EasyJet ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις προσωπικού δεν αποτελεί δικαιολογία για τον θάνατό του.

Οι Financial Times επικεντρώνονται στη δέσμευση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας να στηρίξουν την Ουκρανία για το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προάγγελο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη των τεσσάρων ηγετών στο Κίεβο είπε: «Η Ευρώπη είναι στο πλευρό σας και θα παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...