Βρετανικός Τύπος: «Προειδοποίηση για πόλεμο γρίπης» και «Νέος πόλεμος από το κοινό κρυολόγημα», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Η Daily Telegraph είναι μεταξύ των εφημερίδων που γράφουν ότι η έλλειψη ανοσίας λόγω των παρατεταμένων περιορισμών στην κοινωνική επαφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ιδιαίτερα θανατηφόρα περίοδο γρίπης αυτό το χειμώνα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν 60.000 θάνατοι, ο χειρότερος απολογισμός από το 1968, εκτός εάν υπάρξει ισχυρή πρόσληψη εμβολίων γρίπης. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι σύντομα θα ισχύσει ένα νέο καθεστώς όπου οι ταξιδιώτες δεν θα υποχρεούνται πλέον να κάνουν ακριβά τεστ PCR για ταξίδια στο εξωτερικό, που θα περιλαμβάνει την υποχρέωση απλά των επιβατών να φωτογραφίζουν το αρνητικό τους αποτέλεσμα μαζί με μια μορφή ταυτότητας. Το παλαιότερο σχέδιο που θα υποχρέωνε τους ταξιδιώτες να μαγνητοσκοπούν τον εαυτό τους την ώρα που κάνουν το τεστ, εγκαταλείφθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις από τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

“Τώρα ήρθε η ώρα για τον πόλεμο της γρίπης” είναι ο τίτλος της Daily Mirror για το ίδιο θέμα, καθώς η εφημερίδα λέει ότι το NHS ετοιμάζεται να εμβολιάσει 35 εκατομμύρια ανθρώπους κατά της γρίπης. Η εφημερίδα επικαλείται τον αναπληρωτή ιατρικό διευθυντή, καθηγητή Jonathan Van-Tam, που είπε: «Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας». Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στην συμφωνία ύψους 305 εκατομμυρίων λιρών για την αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United από μια κοινοπραξία από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα προκαλέσει, όπως λέει, μόνο ένα «μικρό κενό» στην περιουσία του Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχου Mohammed Βin Salman.

Μια ακόμη ανησυχία για τον χειμώνα στο πρωτοσέλιδο της Daily Mail, καθώς ο κύριος τίτλος της εφημερίδας προειδοποιεί: “Να ο λογαριασμός ενέργειας σας των 2.000 λιρών”. Οι άνευ προηγουμένου αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν τους αναλυτές ενέργειας να προειδοποιήσουν ότι το τρέχον ανώτατο όριο τιμών των  £ 1,277, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και £ 800 την άνοιξη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ofgem – που θέτει το ανώτατο όριο για τους καταναλωτές – προειδοποίησε ότι το επίπεδό της θα πρέπει να «προσαρμοστεί» τον Απρίλιο του επόμενου έτους μετά από μήνες αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η κρίση απειλεί να αυξήσει την τιμή των συνηθισμένων αγαθών. Οι βιομήχανοι προειδοποίησαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν το κόστος των πάντων, από τούβλα και χημικά μέχρι τρόφιμα και χαρτί υγείας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορήθηκε ότι κρατάει την Ευρώπη σε ομηρία, ενώ οι ειδικοί είπαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε σημαντικά περιθώρια να ενισχύσει με φυσικό αέριο στη Δύση, αλλά το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση για έναν νέο αγωγό.

Η Metro το χαρακτηρίζει ως “νέο πόλεμο”, καθώς στέκεται στον ρόλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το «κλείσιμο της στρόφιγγας» του για τις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο, επιτρέποντας την άνοδο των τιμών και υπόσχεται να αλλάξει στάση εάν τα κράτη συμφωνήσουν να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό.

Οι αυξήσεις των τιμών στην αγορά είναι το κύριο θέμα της Daily Express, καθώς η εφημερίδα προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί στο 5%, αφήνοντας τις οικογένειες να αγωνίζονται με τις υψηλότερες τιμές τα Χριστούγεννα. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για “μεγαλύτερο από το αναμενόμενο” πληθωρισμό τους επόμενους μήνες λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οικογένειες, συνταξιούχοι και νέοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεκινήσουν τη ζωή τους, θα πληγούν όλοι από τους αυξημένους λογαριασμούς, με το 10 % των επιχειρήσεων να παραδέχονται ότι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τον περασμένο μήνα. Ο Huw Pill, νέος επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «μεγαλύτερη από την αναμενόμενη» αύξηση του πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες, η οποία θα χτυπήσει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 5% μέχρι τα Χριστούγεννα. Το αυξημένο κόστος αναμένεται να επιδεινωθεί από μια μαμούθ αύξηση των λογαριασμών ενέργειας που απειλεί να προαναγγείλει έναν νέο χειμώνα δυσαρέσκειας. Η τελευταία ανάλυση χθες προέβλεπε ότι θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα ύψη κατά 30% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το ερευνητικό πρακτορείο Cornwall Insight προέβλεψε περαιτέρω ασταθείς τιμές στο φυσικό αέριο και η πιθανή κατάρρευση ακόμη περισσότερων προμηθευτών θα μπορούσε να οδηγήσει το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας σε περίπου 1.660 λίρες το επόμενο καλοκαίρι.

Οι Financial Times συγκαταλέγονται στις εφημερίδες που δημοσίευσαν τα πρώτα δημόσια σχόλια του νέου επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Αγγλίας και εκφράζουν μια πιο νηφάλια εκτίμηση των ανησυχιών για τις αυξήσεις των τιμών, λέγοντας: «Οι κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν φόβους για πληθωρισμό». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ και οι δύο προειδοποιούν ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε.  Σε γραπτές απαντήσεις προς το Treasury Commons, ο Huw Pill λέει ότι “η τρέχουσα ισχύς του πληθωρισμού φαίνεται ότι θα αποδειχθεί πιο μακροχρόνια από ό, τι αναμενόταν αρχικά”. Ο κ. Pill ωστόσο αναμένει ότι το αυξημένο κόστος ζωής «θα υποχωρήσει όσο υποχωρεί η πανδημία».

Η πανδημία είναι το επίκεντρο της Guardian, η οποία έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες από μια άσκηση του 2016 με στόχο την προετοιμασία για ένα ξέσπασμα του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής, το οποίο προκαλείται από έναν ιό παρόμοιο με τον τρέχοντα κορονοϊό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αποκάλυψε την ανάγκη για αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού, σύστημα εντοπισμού επαφών και έλεγχο για τους ταξιδιώτες, αλλά επικαλείται και ακτιβιστές που λένε ότι οι πολιτικοί και το NHS απέτυχαν να δράσουν. Η  Guardian καταδικάζει τη συμφωνία για την αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την οργάνωση που ιδρύθηκε από τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία κατηγορεί τη Newcastle ότι πούλησε το «όνομα και τη φήμη» της σε μια «βάναυση κυβέρνηση που διοικείται από έναν βάναυσο κυβερνήτη» .

“Τα ταξίδια ανοίγουν για τον χειμωνιάτικο ήλιο” γράφει η εφημερίδα i, καθώς αναφέρει τις τελευταίες αλλαγές στους διεθνείς ταξιδιωτικούς κανόνες. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κόκκινη λίστα προορισμών που απαιτούν καραντίνα ξενοδοχείων είναι τώρα μόλις επτά χώρες, με δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη, η Νότια Αφρική και το Μεξικό να αφαιρούνται. Η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της γράφει ότι ο σεναριογράφος, Russell T Davies, αποκάλεσε τη νέα γραμματέα πολιτισμού, Nadine Dorries, «ηλίθια» για τα σχόλιά της για το BBC. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η Dorries αμφισβήτησε εάν ο τηλεοπτικός όμιλος θα εξακολουθήσει να υπάρχει σε 10 χρόνια και ότι πρέπει να είναι “λιγότερο ελιτίστικος και σνομπ”. Κυβερνητική πηγή είπε ότι οι “προσωπικές και βαθιά δυσάρεστες” επιθέσεις δεν αντικατοπτρίζουν την εταιρεία. Το BBC είπε ότι ο κ. Davies δεν ήταν μέλος του προσωπικού και τα σχόλιά του είναι “σαφώς προσωπικές απόψεις”.

Τέλος, οι Times γράφουν ότι οι ταξιδιώτες δεν θα υποχρεούνται πλέον να κάνουν ακριβά τεστ PCR για ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως πριν από τις εξάμηνες διακοπές του Οκτωβρίου και θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις οικογένειες έως και £ 200 για τις οικογενειακές διακοπές. Αντ’ αυτού, οι δοκιμές δύο ημέρες μετά την επιστροφή στη Βρετανία θα αντικατασταθούν από φθηνότερες δοκιμές, με τους επιβάτες να βγάζουν φωτογραφία για να αποδείξουν το αρνητικό τους αποτέλεσμα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...