Βρετανικός Τύπος: «Προβληματισμοί για την εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ» και «Φόβοι για τους λογαριασμούς ενέργειας», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανικός Τύπος
Βρετανικός Τύπος

Αρκετά από τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης σχολιάζουν το μέλλον μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ.

Η Guardian με τον τίτλο «Χωρίς συμφωνία: Οι ελπίδες του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει εμπορικό σύμφωνο με τον Μπάιντεν εξασθενούν»,  σχολιάζει ότι οι ελπίδες της Βρετανίας για μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με τις ΗΠΑ έχουν περιοριστεί, αποκλείοντας μια θεαματική αλλαγή στάσης από τον Τζο Μπάιντεν, όπως προέκυψε χθες, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον προετοιμαζόταν την κατ’ ιδίαν συνομιλία στον Λευκό Οίκο.  Ο Τζόνσον θεωρούσε τη διμερή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ ως βασική νίκη του Brexit, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές για τους Βρετανούς εξαγωγείς χωρίς περιορισμούς από την Ε.Ε. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι βλέπουν ελάχιστες προοπτικές προόδου προς μια συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται σε άλλες προτεραιότητες. Ο Τζόνσον συναντήθηκε επίσης με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, στον Λευκό Οίκο και δήλωσε ότι υπήρξε «πραγματική πρόοδος» στο εμπόριο, αναφέροντας την άρση της «περίεργης» απαγόρευσης των ΗΠΑ στις εξαγωγές βρετανικού βοείου κρέατος. Εξήρε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ να διπλασιάσουν τη συμβολή τους στη χρηματοδότηση του κλίματος.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης σε μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, καθώς «η ελπίδα εξασθενεί για μια αποκλειστική διμερή συμφωνία με την Αμερική». Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί έως τις γενικές εκλογές του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ο Τζόνσον ρωτήθηκε χθες, αν εξακολουθεί να ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, καθιστώντας το εμπόριο φθηνότερο μειώνοντας τους δασμούς, είπε «πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Η υπουργός Εξωτερικών, Liz Truss, που συνοδεύει τον Johnson, είπε ότι ελπίζει να συνδέσει το εμπόριο και τη διπλωματία πιο στενά στο νέο της ρόλο, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες για θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη συμφωνία του Aukus.

Η Daily Express γράφει ότι η Βρετανία «προετοιμάζεται για μια κολοσσιαία συμφωνία μετά το Brexit», με την Αμερική, τον Καναδά και το Μεξικό, τονίζοντας ότι η εμπορική σύνδεση πολλών δισεκατομμυρίων λιρών θα ήταν μια «τεράστια ώθηση για τη βρετανική οικονομία». Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τώρα εναλλακτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ένταξης στην εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού αντί να επιτύχει διμερή συμφωνία με την Ουάσιγκτον, καθώς μετά την υπογραφή μιας σειράς πρόσφατων διμερών συμφωνιών, η Βρετανία έχει πλέον στενότερες εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά ή το Μεξικό παρά με τις ΗΠΑ. Χθες βράδυ ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει τίθεται σε κίνδυνο, διότι δημιουργεί εντάσεις για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της προσεκτικής ισορροπίας που επιτεύχθηκε. Απαντώντας στον Μπάιντεν, ο Τζόνσον είπε: «Είμαστε απολύτως σύμφωνοι, γιατί κανείς δεν θέλει να δει τίποτα που διακόψει ή να διαταράξει τη συμφωνία του Μπέλφαστ ή της Μεγάλης Παρασκευής».

Η εφημερίδα i σχολιάζει επικριτικά την δήλωση του πρωθυπουργού ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε θέση για συμφωνία σε μια σύμβαση ελεύθερων συναλλαγών με την Ουάσιγκτον πριν από τις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας ότι είναι μια “επιζήμια οπισθοδρόμηση για το όραμά του για μια Βρετανία μετά το Brexit”. Ο Τζόνσον αναμένεται να εκφράσει τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου για τη λειτουργία του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας -η συμφωνία που αποσκοπεί στην αποτροπή εμπορικών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας- σε μια σειρά συναντήσεων στο Capitol Hill σήμερα.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση κυριαρχεί επίσης στα πρωτοσέλιδα, με τους Financial Times να αναφέρουν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέτρεψε τη Ρωσία να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων εφοδιασμού.

Η Daily Mirror επισημαίνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μια «καταστροφική κρίση κόστους ζωής» που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Αναλυτικά αναφέρει ότι, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν μια “τέλεια θύελλα” αυξανόμενου πληθωρισμού, αυξήσεων των Εθνικών Ασφαλίσεων, αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας, περικοπών των επιδομάτων και τέλους της άδεια απουσίας

Η υπουργός Εσωτερικών, Priti Patel, σε άρθρο στη Daily Mai καταδίκασε τους «αλαζόνες» διαδηλωτές για το κλίμα, που «έφεραν χάος στο Μ25 και υποσχέθηκε να τους καταστείλει». Οι Priti Patel και Grant Shapps, έδωσαν εντολή να ζητήσουν περιοριστικό ένταλμα κατά του Insulate Britain.  Αρχηγοί της αστυνομίας δήλωσαν ότι η «απερίσκεπτη» κλιμάκωση κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαμαρτυρίας των ακτιβιστών, που κατέλαβαν τον δρόμο,  έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών, ενώ η εντολή είναι πιθανό να εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο αύριο. Αν εκδοθεί σημαίνει ότι οι διαδηλωτές θα αντιμετωπίσουν σύλληψη και πιθανή άμεση φυλάκιση για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Παρόλα αυτά οι ακτιβιστές αντιμετωπίζονται ατομικά και τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να κρατηθεί ο καθένας είναι σχετικά μικρά και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιβάλλουν ποινή φυλάκισης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κατηγορηθούν, δεν θα προφυλακιστούν.

Και τέλος η Metro δημοσιοποιεί ιστορίες για ασθενείς που αγωνίζονται να κλείσουν ραντεβού για να εξεταστούν αυτοπροσώπως από έναν γιατρό. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η δυσκολία της προσέγγισης των γιατρών πρόσωπο με πρόσωπο με τους ασθενείς από την έναρξη της πανδημίας του Covid, οδήγησε στο τραγικό γεγονός να  μην διαγνωστούν περισσότερες από 175.000 σοβαρές περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...