Βρετανικός Τύπος: «Ρεκόρ εκκρεμοτήτων σε εξετάσεις καρκίνου» και «Η Πριγκίπισσα Charlotte γίνεται επτά», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Οι Times αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων που παραπέμπονται για εξετάσεις καρκίνου έφτασε το ρεκόρ των 2,7 εκατομμυρίων τον τελευταίο χρόνο, περιγράφοντας την άνοδο ως «τεράστια» μετά τη δραματική μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που εμφανίζονται στον τυπικό χρόνο αναμονής των δύο εβδομάδων είναι σε ιστορικό χαμηλό, με έναν στους έξι να χάνει τον στόχο. Οι Times επίσης μίλησαν με έναν βουλευτή που θέλει τον πρώην υπουργό Υγείας και Εξωτερικών, Jeremy Hunt, να αμφισβητεί τον κ. Τζόνσον και να προετοιμάζει μια εκστρατεία για την ηγεσία, καθώς το κόμμα χρειάζεται κάποιον «που δεν έχει μολυνθεί από τον Μπόρις, που έχει εμπειρία και είναι ηθικός». Ωστόσο ο Kwasi Kwarteng, υπουργός Εργασίας, είπε ότι η ηγεσία του Τζόνσον για το Συντηρητικό Κόμμα δεν «απειλείται καθόλου» και είναι «απόλυτα» ασφαλής ως πρωθυπουργός ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών. Ο Kwarteng απέρριψε επίσης την προοπτική ο Hunt, να αναλάβει την ηγεσία. Ο Hunt, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Τζόνσον στις εκλογές για την ηγεσία του 2019, είναι πιθανό να απολαύσει την υποστήριξη της ομάδας των Συντηρητικών βουλευτών One Nation σε ενδεχόμενες εκλογές για την ηγεσία.

Οι αυξανόμενοι αριθμοί ασθενών που παραπέμπονται για εξετάσεις και αναμονή για θεραπεία καταδεικνύουν τη «βίαιη επίδραση του Covid» στη φροντίδα του καρκίνου, αναφέρει η Daily Express. Η εφημερίδα επισημαίνει την ανησυχία του NHS ότι η «υπό πίεση» υπηρεσία υγείας θα μπορούσε να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τον «πανδημικό γίγαντα εκκρεμοτήτων». Τα γενέθλια της πριγκίπισσας Charlotte γιορτάζει σήμερα το παλάτι, καθώς η τέταρτη στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου κλείνει σήμερα τα 7 της χρόνια. Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα περιλαμβάνουν μια φωτογραφία της χαμογελαστής πριγκίπισσας, να έχει στην αγκαλιά της το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας, ένα κουτάβι, το οποίο ονομάζεται «Όρλα». Σημειώνεται ότι οι φωτογραφία τραβήχτηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό της οικογένειας στο Νόρφολκ και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παλάτι του Kensington, με την Daily Express να επιλέγει τον τίτλο “Seventh Heaven”, για το γεγονός.

Η Guardian αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια άνθρωποι μένουν με ελάχιστη έως καθόλου πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη του NHS καθώς τα ιατρεία σε όλη την Αγγλία κλείνουν ή γίνονται ιδιωτικά. Περίπου 2.000 οδοντίατροι στη χώρα εγκατέλειψαν την υπηρεσία πέρυσι, λέει η εφημερίδα, σε μια «έξοδο» που επιδεινώνει τα προβλήματα πρόσβασης σε θεραπεία για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για ιδιωτική περίθαλψη. Ο αριθμός των οδοντιάτρων που παρέχουν φροντίδα NHS στην Αγγλία μειώθηκε από 23.733 στο τέλος του 2020 σε 21.544 στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του NHS, τα οποία έχουν ληφθεί από την Ένωση Οδοντιατρικών Ομάδων. Δεδομένου ότι ο καθένας από τους οδοντίατρους έχει ένα φόρτο περιστατικών περίπου 2.000 ασθενών, η εξάντλησή τους έχει αφήσει περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη του NHS. Το NHS έχει τώρα τον μικρότερο αριθμό οδοντιάτρων που είχε εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με το ADG, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλες αλυσίδες χειρουργείων. Η πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη του NHS είναι τόσο περιορισμένη που οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές αναγκάζονται να περιμένουν τρία χρόνια για ένα ραντεβού, ενώ μόλις ένα στα τρία άτομα είναι ικανοποιημένο με τις οδοντιατρικές υπηρεσίες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αριθμοί που εγγράφηκαν για την παροχή θεραπείας NHS μειώθηκαν σχεδόν κατά 10%, σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι τον Ιανουάριο. Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι το NHS αντιμετωπίζει «κρίση σε κάθε επίπεδο» υγειονομικού περιστατικού.

Εν τω μεταξύ, το Συντηρητικό κόμμα έχει εντείνει τον αγώνα του στις τοπικές εκλογές, ενώ οι εξεγερμένοι Tories σχεδιάζουν ανατροπή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, αναφέρει η εφημερίδα i. Οι υπουργοί πρόκειται να σταλούν σε προπύργια των Tories που εμφανίζονται υπό απειλή αυτή την εβδομάδα ενόψει των τοπικών εκλογών, λόγω του φόβου ότι ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει αμφισβήτηση στην ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί αντάρτες θα μπορούσαν να επικαλεστούν την απώλεια μακροχρόνιων τοπικών αρχών, ως δικαιολογία σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης του πρωθυπουργού. Ο Sir Roger Gale, βουλευτής του North Thanet και αντίθετος του κ. Τζόνσον, είπε στην εφημερίδα i: «Νομίζω ότι υπάρχει ένα γενικό αίσθημα, για διάφορους λόγους, δυσαρέσκειας με την κυβέρνηση. Και αν το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτού στέλνει ένα μήνυμα στην Downing Street ότι σας βαρεθήκαμε, τότε… μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μια πρόκληση ηγεσίας». Περισσότερες από 5.000 έδρες των συμβουλίων σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία θα επανεκλεγούν την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης κάθε έδρας στο Λονδίνο, ενώ πηγές του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν ότι αναμένουν να χάσουν εκατοντάδες έδρες.

Ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει σε εκατομμύρια πολίτες που νοικιάζουν ακίνητα οικιστικών ενώσεων το δικαίωμα να τα αγοράσουν, αναφέρει η Daily Telegraph. Ο κ. Τζόνσον έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να αναπτύξουν σχέδια για 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ώστε να μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια τους με έκπτωση, κάτι που αποκαλεί επιστροφή του συστήματος «δικαιώματος αγοράς», σε μια πιθανή αναβίωση ενός παρόμοιου σχεδίου που εισήγαγε η Μάργκαρετ Θάτσερ για τα σπίτια δημοτικής ιδιοκτησίας, αναφέρει η εφημερίδα. Ισχυρίζεται επίσης ότι η Downing Street διερευνά την ιδέα που τα δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση σε στεγαστικά επιδόματα να χρησιμοποιηθούν, να βοηθήσουν τους αποδέκτες να εξασφαλίσουν στεγαστικά δάνεια. «Ο Πρωθυπουργός είναι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό. Θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε κυβερνητική πηγή. Η Downing Street πιστεύει ότι η νέα έκδοση του «δικαιώματος αγοράς» θα βοηθήσει πολλά φτωχότερα νοικοκυριά σε παραδοσιακές θέσεις του «Κόκκινου τείχους» των Εργατικών στα Midlands και τη Βορειοανατολική περιοχή που κέρδισε ο κ. Τζόνσον στις εκλογές του 2019. Εάν επιτύχουν, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το ποσοστό ιδιοκτησίας στη χώρα, μια από τις πιο σίγουρες ενδείξεις ότι κάποιος ψηφίζει Συντηρητικούς σύμφωνα με την ιστορική εκλογική ανάλυση. Λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική αυτή κίνηση έχουν προκύψει εν όψει αυτού που θα μπορούσε να είναι ένα θλιβερό σύνολο αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών για τους Συντηρητικούς την Πέμπτη.

Η Daily Mail σχολιάζει τις πιέσεις από βουλευτές των Tories προς τον ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer, να «προσφέρει αποδείξεις» ότι δεν παραβίασε τους κανόνες του Covid ενώ έκανε εκστρατεία στο προσωπικό του Durham πέρυσι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι Συντηρητικοί τον κατηγορούν ότι «χρησιμοποίησε την πίστη» πως το προσωπικό των Εργατικών συνέχιζε να εργάζεται τόσο αργά, αφού ο Sir Keir φωτογραφήθηκε να πίνει μια μπύρα στις 22:00 ενώ ήταν στο γραφείο. Σε άλλο άρθρο, η βασιλική συντάκτρια της Daily Mail Rebecca English, σημειώνει ότι η φωτογραφία της χαμογελαστής πριγκίπισσας Charlotte με το νέο της σκύλο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παλάτι του Kensington  για να γιορτάσει τα έβδομα γενέθλιά της αποτυπώνει τη “φυσική χαρά της ζωής” της Charlotte.

Η Daily Mirror αποκάλυψε την είδηση ​​ότι η αγορά κοτόπουλου πρόκειται να «αυξηθεί τόσο πολύ όσο του βοδινού», καθώς το κόστος για τους αγρότες να ταΐζουν τα πτηνά, εκτοξεύεται στα ύψη. Θεωρεί την αλλαγή ως το «πιο πρόσφατο πλήγμα για το κόστος ζωής» για τους ανθρώπους και σημειώνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που το κόστος των δύο κρεάτων θα είναι το ίδιο για εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια. Η Daily Mirror επίσης χαιρετίζει τα έβδομα γενέθλια της πριγκίπισσας με τον τίτλο: ” Χαμόγελα για τα γενέθλια της Charlotte”.

Οι Κινέζοι υπουργοί και οι ρυθμιστικές αρχές πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση με τράπεζες για να διερευνήσουν πώς θα μπορούσε η χώρα να προστατεύσει περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν στο εξωτερικό σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο Πεκίνο αξιωματούχοι ανησυχούν ότι παρόμοια μέτρα που έχει χρησιμοποιήσει η Δύση κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά της Κίνας, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια περιφερειακή σύγκρουση στην Ασία, που περιλαμβάνει την Κίνα. Φαίνεται ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει θετικά αποτελέσματα, με μια πηγή που έχει ενημερωθεί για τη συνάντηση να λέει ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί μια καλή λύση», προσθέτοντας ότι «το τραπεζικό σύστημα της Κίνας δεν είναι έτοιμο» να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κυρώσεις.

Η Daily Star, σε τελείως διαφορετικό τόνο αναφέρεται σε νέες συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πρέπει να καλύπτουν τα σκυλάκια τους με αντηλιακή κρέμα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι κτηνίατροι έχουν αποκαλύψει ότι τα σκυλιά μπορεί πράγματι να καούν και προέτρεψαν τους ανθρώπους να προστατεύσουν τα καημένα τα σκυλάκια τους από προβλήματα με τον ήλιο.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...