Βρετανικός Τύπος: «Σχέδια του πρωθυπουργού για το χειρότερο» και «Επιστροφή στην κατάσταση πανικού», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Τα σχέδια του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για τη διαχείριση του Covid κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, έχουν προκαλέσει ανησυχία και αυτό είναι ολοφάνερο στα πρωτοσέλιδα.

«Σχέδια για το χειρότερο» είναι ο τίτλος της Daily Mirror, η οποία λέει ότι το έθνος «ετοιμάζεται για έναν ακόμη ζοφερό χειμώνα», αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ένα «Σχέδιο Β» που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση αύξησης των θανάτων από Covid.

“Έκπληξη! Επιστρέφουμε στην κατάσταση πανικού”, είναι ο τίτλος της Daily Mail. «Τόση πολύ φασαρία, για την υπόσχεση ότι ο δρόμος της Βρετανίας προς την κανονικότητα θα ήταν αμετάκλητος», λέει και καλεί τον πρωθυπουργό να “κρατήσει την υπόσχεσή του στο «παζάρεμα» για τον Covid”, επιμένοντας ότι το κοινό κράτησε τη δική του, υπομένοντας το lockdown χωρίς παράπονο. Ο πρωθυπουργός άνοιξε το δρόμο για νέους περιορισμούς για τον κορονοϊό αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι υποχρεωτικές μάσκες, διαβατήρια εμβολίων και εργασία από το σπίτι θα μπορούσαν να επιβληθούν εκ νέου, εάν το πρόγραμμα εμβολιασμού αποτύχει. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζόνσον ελπίζει ότι οι “μικρότερες αλλαγές” σε ένα νέο “Σχέδιο Β” θα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε σε ένα lockdown, αλλά προσθέτει ότι “αρνήθηκε να το αποκλείσει”.

«Μια χειμερινή προειδοποίηση για τον Covid» είναι ο τίτλος στη Metro, η οποία αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ένα «ελαφρύ σχέδιο Α» και ένα «σκληρότερο σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση του ιού. Λέει επίσης ότι, ο κ. Johnson και ο υπουργός Υγείας Sajid Javid ελπίζουν να αποφύγουν τον συνδυασμό της πανδημίας και της κρίσης της χειμερινής γρίπης.

Η Daily Express αναφέρεται  σε αποσπάσματα του κ. Τζόνσον που καλεί το έθνος να είναι “λογικό και υπεύθυνο” για να σταματήσει η αναζωπύρωση του ιού, προσθέτοντας ότι “διατηρεί το δικαίωμα” να κάνει ξανά, αυστηρότερους τους κανόνες. Η εφημερίδα είναι θετική αποκαλώντας τον πρωθυπουργό “Mr Sensible” αφού συμπεριέλαβε περιορισμούς στο πλαίσιο του “Σχεδίου Β”.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει “το κοινό σε εγρήγορση” καθώς ένα νέο κύμα περιορισμών, που μπορεί να περιλαμβάνει και lockdown, μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το φθινόπωρο, σύμφωνα με την Telegraph. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Τζόνσον, σε μια «παράξενη συνέντευξη Τύπου», προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι από ορισμένες απόψεις «πιο προκλητική» από πέρυσι. Η εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία της ότι “επιστρέφει το φάντασμα του χειμερινού lockdown”, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές των Tories έχουν εκφράσει «έκπληξη» και απογοήτευση για αυτό που βλέπουν ως «ολισθηρή κλίση» προς αναπόφευκτους περιορισμούς στις ελευθερίες.  Ωστόσο, προσθέτει ότι το κεντρικό σχέδιο της κυβέρνησης εξακολουθεί να επικεντρώνεται στα εμβόλια που θα προστατέψουν τη χώρα από “την οικονομική και κοινωνική αναταραχή ενός ακόμη lockdown”. Αρκετές εφημερίδες παρουσιάζουν εικόνες της γερουσιαστή των δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, που ποζάρει με ένα εντυπωσιακό φόρεμα στο Met Gala στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Δευτέρας, με μια στάμπα που λέει, «φόρο στους πλούσιους». Αυτό οδήγησε σε κατηγορίες για υποκρισία, λέει η Telegraph, καθώς  το εισιτήριο για την εκδήλωση κοστίζει 22.000 λίρες.

Η εφημερίδα i ισχυρίζεται ότι το σχέδιο Β του πρωθυπουργού για την αποτροπή ενός νέου lockdown, περιλαμβάνει την πιθανή επιστροφή «φυσαλίδων» στην τάξη για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Η εφημερίδα σκιαγραφεί ένα σχέδιο Γ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πιθανό τέταρτο εθνικό lockdown, εάν υπάρξει μια παραλλαγή του ιού που δεν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια.

Ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιηθεί από τον επικεφαλής επιστημονικό του σύμβουλο ότι θα πρέπει να «λάβει σκληρά μέτρα  και να προχωρήσει σε αυτά νωρίς» με περιορισμούς για τον κορονοϊό αυτό το χειμώνα, εάν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, αναφέρουν οι Times. Η εφημερίδα επικαλείται τον Sir Patrick Vallance να λέει ότι η Βρετανία βρίσκεται σε ένα σημείο «καμπής», προσθέτοντας ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα «δεν μπορείτε να περιμένετε, μέχρι να είναι πολύ αργά, γιατί τότε θα πρέπει να κάνετε περισσότερα». Οι Times λένε επίσης ότι ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ “έχει αναλάβει τη δουλειά να σώσει τα Χριστούγεννα”, καθώς ο Τζόνσον του ζήτησε να διορθώσει τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού εγκαίρως για την εορταστική περίοδο.

Η Guardian επικεντρώνεται στην προειδοποίηση κυβερνητικών συμβούλων ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε «κομβικό σημείο» και τονίζει ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αγγλία θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 2.000 και 7.000 άτομα την ημέρα τον επόμενο μήνα, εκτός εάν εφαρμοστεί επειγόντως ένα «πακέτο μέτρων». Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία βρέθηκαν σε πρόσφατα δημοσιευμένα μοντέλα από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, την γνωστή Sage, αλλά προσθέτει ότι οι σύμβουλοι λένε επίσης ότι “ακόμη και ελαφριά μέτρα” θα μπορούσαν να είναι επαρκή για να κρατήσουν τις λοιμώξεις σταθερές.

Η ράπερ Nicki Minaj εμφανίζεται στο πρωτοσέλιδο της Daily Star μαζί με τον καθηγητή Chris Whitty, τον επικεφαλής ιατρικό αξιωματούχο της Αγγλίας, ο οποίος ρωτήθηκε για την σταρ, που δημοσιοποίησε μια ιστορία στο Twitter, για μια υποτιθέμενη παρενέργεια του εμβολίου, που όπως δήλωσε, προκάλεσε ανικανότητα σε φίλο ενός ξαδέρφου της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το tweet της Minaj, «έκανε έξαλλο τον ειδικό για τον ιό Chris Whitty», που την αποκάλεσε το “απροσδόκητο διάσημο, βοδινό κρέας της δεκαετίας”, συμπληρώνοντας ότι η διασπορά αντιεμβολιαστικών ανοησιών “χτύπησε το παραπληροφορημένο αστέρι” που κατά την άποψή του, θα πρέπει να “ντρέπεται”. Επίσης, σκωπτικά απάντησε και ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας:  «Δεν γνωρίζω τη δουλειά της Nicki Minaj, όπως ίσως θα έπρεπε. Ωστόσο γνωρίζω την Νίκι Κανάνι, σουπερστάρ γιατρό του Μπέξλεϊ που έχει πει ότι τα εμβόλια είναι καταπληκτικά και όλοι πρέπει να τα κάνουν.  Οπότε προτιμώ να ακούσω την Νίκι Κανάνι.» Η Nicki Minaj «απάντησε» σε μια σειρά από tweets, συμπεριλαμβανομένου ενός «περίεργου» ηχητικού κλιπ που χλευάζει τον πρωθυπουργό με ψεύτικη βρετανική προφορά.

Η ανακοίνωση της Τρίτης για περαιτέρω καθυστέρηση στους ελέγχους μετά το Brexit σε ορισμένα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνεται από τους Financial Times. Γράφει η εφημερίδα  ότι ο υπουργός του Brexit, Λόρδος Frost, περιέγραψε το νέο χρονοδιάγραμμα ως «ρεαλιστικό» μετά από προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την πανδημία για αυτά. «Είναι ειρωνικό», λέει στην εφημερίδα διπλωμάτης της Ε.Ε. «Μίλησαν για την ανάκτηση του ελέγχου, αλλά αφήνουν τα προϊόντα μέσα χωρίς κανέναν έλεγχο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επιβολή ελέγχων σε εμπορεύματα της Ε.Ε. που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα μέσα του 2022, καθώς η κυβέρνηση “προσπαθεί να σταματήσει το Brexit να επιδεινώσει τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού”. Λέει επίσης πως η κίνηση σημαίνει ότι οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ υπόκεινται σε πλήρεις ελέγχους, αλλά οι εισαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι “κυρίως χωρίς χαρτιά και ελέγχους στα σύνορα”.

Η Sun υποστηρίζει ότι το Σχέδιο Α του Τζόνσον «φαίνεται λογικό», αλλά προειδοποιεί ότι πρέπει «πάση θυσία» να αποφύγει το Σχέδιο Β και τον  παροτρύνει να «παραμείνει ψύχραιμος» και να «κωφεύσει» σε εκείνους που φωνάζουν για περιορισμούς με την πρώτη ένδειξη. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης μια φωτογραφία του πρίγκιπα William και του David Beckham στο πρωτοσέλιδο της, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια σειρά από αστέρες για να τιμήσουν τους ήρωες του NHS στα βραβεία «Who Cares, Wins» της εφημερίδας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρίγκιπας έδωσε ένα βραβείο στους νοσοκόμους, Ντίνα Έβανς και Μικ Χίπγκρειβ που παραλίγο να πεθάνουν μετά από επίθεση με μαχαίρι.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...