Βρετανικός Τύπος: «Σχέδιο: Κρατήστε τις μάσκες σας» και «Η απόφαση του πρωθυπουργού για το εμβόλιο στα παιδιά», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου, εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων από την ινδική μετάλλαξη. Οι Times γράφουν ότι οι υπουργοί συζητούν σχέδια έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα μερικό τέλος του lockdown. Οι απαιτήσεις για μάσκα και τηλεργασία από το σπίτι θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ και μετά τις 21 Ιουνίου, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στο τέλος του κανόνα απόστασης «ένα μέτρο συν» και του «κανόνα των έξι» σε εσωτερικούς χώρους, εάν η μετάλλαξη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία εξακολουθεί να εξαπλώνεται, αποκαλύπτει η εφημερίδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει προτεραιότητα στον τερματισμό των περιορισμών στις μαζικές συγκεντρώσεις και να βοηθήσει τον τομέα της φιλοξενίας και λιανικής να ανακάμψουν. «Καμία δικαιολογία», γράφουν οι Times σε άλλο άρθρο τους, τονίζοντας ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα μετά τη σειρά αποτυχιών από την αστυνομία, τις υπηρεσίες επιτήρησης και τη MI5 που συνέβαλαν στη δολοφονία δύο ατόμων από τον καταδικασμένο τρομοκράτη, Usman Khan, στο Fishmongers Hall, το Νοέμβριο του 2019. Κριτική επιτροπή αποφάσισε την Παρασκευή ότι υπήρξαν «σοβαρές ελλείψεις» στη διαχείριση του Khan μεταξύ την απελευθέρωσή του από τη φυλακή μέχρι τη θανατηφόρα επίθεση.

“Ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να αποφασίσει σχετικά με το εμβόλιο στα παιδιά” είναι ο τίτλος της Daily Telegraph, η οποία γράφει ότι η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης που συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τους εμβολιασμούς, το JCVI, πρέπει να επιμείνει στον Μπόρις Τζόνσον να λάβει μια πολιτική απόφαση για το αν θα εγκρίνει τον εμβολιασμό σε άτομα κάτω των 18 ετών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το JCVI αναμένεται να καθορίσει “επιλογές και συνέπειες” αντί να λάβει θέση επί του θέματος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι γιατροί, βουλευτές, γονείς και διασημότητες προσπαθούν να πιέσουν τον Μπόρις Τζόνσον να μην προχωρήσει με τον εμβολιασμό για άτομα κάτω των 18 ετών. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Δούκας του Σάσεξ ενημερώθηκε για τον θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου από αστυνομικό, ο οποίος πήγε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια στα μέσα της νύχτας. Σύμφωνα με την Daily Telegraph, το Buckingham Palace ήρθε σε επαφή με την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, η οποία με τη σειρά της κάλεσε το γραφείο του σερίφη στη Σάντα Μπάρμπαρα, ενώ στη συνέχεια ένας αστυνομικός στάλθηκε στο σπίτι του Πρίγκιπα Χάρι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν είναι γνωστό αν τα μέλη της οικογένειας προσπάθησαν να τον καλέσουν για να του το ανακοινώσουν νωρίτερα, αλλά είναι σίγουρο ότι ο αστυνομικός βρέθηκε στην ανάγκη να ενημερώσει τον Δούκα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη σελίδα της εφημερίδας i γράφει ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί η δεύτερη δόση νωρίτερα από το διάστημα των οκτώ εβδομάδων σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το τρίτο κύμα λοιμώξεων. Ο καθηγητής του Cambridge, Sir Tim Gowers, του οποίου το επιχείρημα ενάντια στην στρατηγική της ανοσίας της αγέλης βοήθησε στην ενεργοποίηση του πρώτου lockdown, μιλάει για τους κινδύνους χαλάρωσης των περιορισμών τον επόμενο μήνα και προειδοποιεί ότι “τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πάρα πολύ γρήγορα, μετά τις 21 Ιουνίου, εάν η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει λάθος παράγοντες όπως την διάδοση νέων μεταλλάξεων. Το μειονέκτημα του να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί είναι πολύ μικρότερο από το μειονέκτημα του να το κάνεις λάθος”, προσθέτει.  Η εφημερίδα αναφέρει ότι με γνώμονα την απόφαση εάν θα ανοίξει ξανά στις 21 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να περιορίσει περαιτέρω ζημίες στην οικονομία, ενώ ορισμένοι γιατροί διαφωνούν για την καθυστέρηση των δύο μηνών μεταξύ των δόσεων.

«Τώρα μπορούμε να θυμηθούμε αυτούς που χάσαμε» είναι ο τίτλος της Daily Mail, καθώς η εφημερίδα γράφει ότι η εκστρατεία της για τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα του Covid στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ξεπέρασε τον στόχο της, των 2,3 εκατομμυρίων £, τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξή της. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από τους αναγνώστες της εφημερίδας και μια σειρά από δωρητές. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και ο πρωθυπουργός απότισαν φόρο τιμής στη γενναιοδωρία του κοινού, σημειώνει η εφημερίδα. «Πώς έχασαν αυτό το τέρας;» αναρωτιέται παρακάτω η Daily Mail, αναφερόμενη στη δολοφονία δύο ατόμων από τον καταδικασμένο τρομοκράτη, Usman Khan, το Νοέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια της εξόδου του από την φυλακή, λέγοντας ότι είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι κρατικές υπηρεσίες απέτυχαν να εξετάσουν τον κίνδυνο να επιτρέψουν στον Khan να ταξιδέψει από το Staffordshire στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα και πως δεν υπάρχει καμμιά δικαιολογία για την ανικανότητα τους.

Η Daily Mirror χαιρετίζει ένα «θαύμα για την άνοια», καθώς αναφέρει ότι το πρώτο φάρμακο που φαίνεται να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου Alzheimer πρόκειται να εγκριθεί στις ΗΠΑ. Η εταιρεία για το Alzheimer στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στην εφημερίδα ότι το φάρμακο Aducanumab, σημαίνει ότι υπάρχει “τεράστια ελπίδα” τώρα, καθώς οι κλινικές δοκιμές του έδειξαν ότι επιβράδυνε την νόσο σε ασθενείς που έλαβαν δόσεις σε πρώιμο στάδιο έως και 22% μετά από 18 μήνες. Το φάρμακο μπορεί να λάβει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το φθινόπωρο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προσφερθεί στο NHS έως το 2022, προσθέτει η εφημερίδα.

Η  Daily Express, αναφέρει ότι η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (ΑΧΣ) σταμάτησε οριστικά τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες  να αυξάνουν τα ασφάλιστρα σε πελάτες που παραμένουν στην ίδια εταιρεία. Οι ασφαλιστές συνήθως ανέβαζαν τα ασφάλιστρα σε πελάτες που έμεναν μαζί τους, αλλά προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις για να προσελκύσουν νέους πελάτες.  «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Α.Χ.Σ. θέτει τον πήχη ψηλά στην εξάλειψη αυτής της συστηματικής απάτης», λέει ο διευθυντής της, Matthew Upton. Η εφημερίδα αναφέρει ωστόσο ότι η «απάτη» αυξάνει τώρα τα ασφάλιστρα στους λογαριασμούς στις αγορές υποθηκών, κινητών και ευρωζωνικών συνδέσεων, καθώς έξι εκατομμύρια ασφαλιζόμενοι πελάτες σπιτιών και αυτοκινήτων λέγεται ότι βρίσκονται στην παγίδα, ενώ εκατομμύρια πληρώνουν πάρα πολύ για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η Α.Χ.Σ. πιστεύει ότι με αυτό το μέτρο, οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν 4,2 δισεκατομμύρια λίρες για 10 χρόνια.

Οι Financial Times αναφέρονται στην είδηση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα από έτος σε έτος από τη δεκαετία του 1990, προκαλώντας ανησυχίες για την αύξηση των τιμών. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Άγγελος του Βορρά, ο γλύπτης Anthony Gormley, έχει προσφέρει μια λύση στο δίλημμα του τι πρέπει να γίνει με το άγαλμα του ιμπεριαλιστή Cecil Rhodes στο Oriel College της Οξφόρδης: «Γυρίστε το, να κοιτάει στον τοίχο», προτείνει.

Και η Daily Star είναι στην ευχάριστη θέση να αναφέρει ότι οι ειδικοί λένε πως η λιγότερη εργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη, με προτάσεις για υιοθέτηση μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας για περιβαλλοντικούς λόγους. “Εβδομάδα τεσσάρων ημερών με την ίδια αμοιβή σε όλους; Θέλουμε όλοι να σώσουμε τον πλανήτη και τις φάλαινες και τέτοια πράγματα και τώρα οι ειδικοί λένε ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα δουλεύοντας λιγότερο. Πού κάνουμε εγγραφή;” ρωτά η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...