Βρετανικός Τύπος: «Σταματήστε να κυνηγάτε τους βετεράνους» και «Τρίτο εμβόλιο για τους άνω των 50» στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο

Η Daily Telegraph ζητά να σταματήσει το «κυνήγι μαγισσών» κατά των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Βόρεια Ιρλανδία στο πρωτοσέλιδο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι όσοι υπηρέτησαν και οι διοικητές τους και όλοι η στρατιωτική ιεραρχία, έχουν απαιτήσει τον τερματισμό των διώξεων μετά την πρώτη από μια σειρά δικών “που κατέρρευσε σε μόλις έξι ημέρες”. Δύο άντρες που υπηρέτησαν εκεί κατά τη διάρκεια των ταραχών αθωώθηκαν την Τρίτη για τη δολοφονία ενός επίσημου μέλος του IRA πριν από 50 χρόνια. Κάτω από τον τίτλο “μια επαίσχυντη δράση εναντίον παλιών στρατιωτών”, το άρθρο της εφημερίδας επισημαίνει ότι οι δύο κατηγορούμενοι, γνωστοί ως στρατιώτες Α και Γ, “ήταν σε δίκη για δολοφονία, κατά την οποία δεν είχαν συλληφθεί ούτε καν μιλήσει με την αστυνομία πόσο μάλλον να είχαν δώσει επίσημα κατάθεση” ενώ τονίζει ότι πρέπει να απορριφθούν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αμέσως.

Το ίδιο θέμα υπάρχει και στο πρωτοσέλιδο της Daily Mail, η οποία γράφει ότι η δίκη των δύο πρώην αλεξιπτωτιστών “κατέρρευσε εντυπωσιακά” αφού ο δικαστής έκρινε ότι τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία της κατάθεσης ήταν απαράδεκτα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με το γιατί οι εισαγγελείς άσκησαν κατηγορίες εναντίον των δύο στρατιωτών, που τώρα είναι στα 70 τους, εδώ και πέντε χρόνια. Η εφημερίδα τονίζει ότι ήταν μια «ημέρα ντροπής» για τους υπουργούς, οι οποίοι “επανειλημμένα δεν κατάφεραν να θεσπίσουν νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των πρώην στρατιωτών”. Υπάρχει ένα κομμάτι του σχολίου που γράφτηκε από τον Paul Johnston, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της ομάδας Ιστορικών Ερευνών, το οποίο δημιουργήθηκε για να διερευνήσει τις ανεπίλυτες δολοφονίες κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Ιρλανδία, στο οποίο δηλώνει ότι, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό ήταν άδικο για τους πρώην στρατιώτες, η υπόθεση δεν σέβεται την επιθυμία της οικογένειας του Joe McCann, του διοικητή του IRA που σκοτώθηκε.

«Τερματίστε το σκληρό κυνήγι όλων των βετεράνων μας» είναι ο τίτλος της Daily Express για το ίδιο θέμα επίσης, αναφερόμενη στα λόγια του πρώην επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού, Ναύαρχο Λόρδο West, ως απάντηση στην κατάρρευση την Τρίτη της δίκης δύο πρώην αλεξιπτωτιστών, που κατηγορούνται για την δολοφονία ανώτερου στελέχους του επίσημου IRA, το 1972. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο πρώην αλεξιπτωτιστές έφυγαν ελεύθεροι από το δικαστήριο την Τρίτη “μετά από πέντε χρόνια κόλασης”. Υποστηρίζει επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να παρέχει στους βετεράνους που υπηρέτησαν στη Βόρεια Ιρλανδία την ίδια προστασία από τις νομικές διώξεις που δόθηκε σε εκείνους που είχαν υπηρετήσει στο εξωτερικό.

Ένα τρίτο εμβόλιο κατά της Covid πρόκειται να χορηγηθεί σε όλους άνω των 50 το φθινόπωρο, αναφέρουν οι Times. Γράφουν ότι η αναμνηστική δόση είναι μια προσπάθεια εξάλειψης της απειλής από την Covid μέχρι τα Χριστούγεννα και θα μπορούσε να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Η εφημερίδα προτείνει το εμβόλιο να δοθεί μόνο στα άτομα άνω των 50 και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η εφημερίδα λέει επίσης ότι διεξάγονται δοκιμές με δύο διαφορετικές στρατηγικές. Η πρώτη περιλαμβάνει τη διανομή εμβολίων που έχουν τροποποιηθεί ώστε να παρέχουν προστασία από τις νέες παραλλαγές του ιού, ενώ η δεύτερη θα χορηγηθεί ως αναμνηστική δόση, ένα από τα τρία εμβόλια που χρησιμοποιούνται ήδη αυτήν τη στιγμή.

Οι προορισμοί διακοπών με τον μικρότερο κίνδυνο για τους τουρίστες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκαλυφθούν από την κυβέρνηση την Παρασκευή, σύμφωνα με την εφημερίδα i. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Πορτογαλία, τα Κανάρια Νησιά, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Μάλτα, το Ισραήλ, η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ αναμένεται να περιληφθούν στον «πράσινο κατάλογο» για ταξίδια χωρίς καραντίνα.

Ο ενυπόθηκος δανεισμός αυξάνεται κατά το υψηλότερο ποσό που καταγράφηκε τον Μάρτιο είναι το κύριο άρθρο στους Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκλήθηκε μια «φρενίτιδα βιασύνης» μεταξύ των βρετανών αγοραστών κατοικιών που ήθελαν να αποκτήσουν ιδιοκτησία πριν από την λήξη της απαλλαγής από το τέλος χαρτοσήμου. Επίσης στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας υπάρχει μια φωτογραφία του τμήματος της γραμμής του μετρό στην Πόλη του Μεξικού που κατέρρευσε, σκοτώνοντας 24 άτομα. Ο τίτλος είναι: “Το Μεξικό αναζητά απαντήσεις”.

Η δίκη ενός αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του πρώην ποδοσφαιριστή της Premier League, Dalian Atkinson είναι το κύριο άρθρο της Metro. Επισημαίνει ότι το σώμα των ενόρκων είπε ότι ο ποδοσφαιριστής «δέχτηκε ηλεκτρισμό από taser για 33 δευτερόλεπτα» και κλωτσήθηκε στο κεφάλι πριν από το θάνατό του. Ο αστυνομικός που κατηγορείται αρνείται οποιαδήποτε παράβαση και η δίκη συνεχίζεται.

Η Daily Mirror αποκαλεί «θαύμα» τη διάσωση μιας 99χρονης γυναίκας από δύο περαστικούς, το σπίτι της οποίας εξερράγη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τους Andy και Harry Hodges – πατέρα και γιο – ήρωες για τη διάσωση της Ethel Hanford, της οποίας το σπίτι στο Kent ανατινάχτηκε μετά από μια πιθανή διαρροή αερίου.

Η πρώτη επαναληπτική εκλογή από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον εξελέγη τον Δεκέμβριο του 2019 είναι στο επίκεντρο της Guardian, η οποία σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Τζέρσεϋ σε μια κλιμακούμενη διαμάχη σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας μετά το Brexit. Η εφημερίδα αναφέρεται στα όσα είπε ένας Γάλλος υπουργός της κυβέρνησης ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη να εκδώσει αντίποινα καθώς «εξοργίστηκε» από τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης για τα ύδατά της.

Και τέλος “Πες το μας ήρεμα Nasa” είναι ο τίτλος της Daily Star, η οποία αναφέρει ότι οι “διαστημικές αποτυχίες” μας έχουν προειδοποιήσει ότι “δεν έχουμε καμία πιθανότητα να επιβιώσουμε από μια σύγκρουση με έναν αστεροειδή”.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...