Βρετανικός Τύπος: «Σταματήστε τον Πούτιν ή διαλυθείτε, είπε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ», στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Υπουργείο Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, Λονδίνο, Αγγλία
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, Λονδίνο, Αγγλία / Πηγή: WIKIPEDIA

Η Daily Telegraph επικαλείται τον Ουκρανό Πρόεδρο να λέει ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαλυθεί εάν δεν μπορεί να σταματήσει τη Μόσχα. Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε επίσης να αποσυρθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας ότι οι τρέχουσες εξουσίες της να ασκεί βέτο σε ψηφίσματα «της δίνουν το δικαίωμα να σκοτώνει». Στην ομιλία του ο Ζελένσκι ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση για αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να διαλυθούν», πρόσθεσε. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποπεμφθεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το σύστημα του Οργανισμού ώστε «το δικαίωμα στο βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα στον θάνατο». «Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο του στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε δικαίωμα να προκαλεί τον θάνατο. Η Ρωσία θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε σιωπηλούς σκλάβους», τόνισε. «Τώρα χρειαζόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Αν δεν ξέρετε πώς να πάρετε αυτήν την απόφαση, μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: είτε να αποπέμψετε τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη, ώστε να μην μπλοκάρει αποφάσεις που αφορούν τη δική της επίθεση. Κατόπιν, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», είπε στην ομιλία του, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. «Η άλλη επιλογή είναι να δείξετε, ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε ή να αλλάξουμε», συνέχισε. «Αν δεν υπάρχει εναλλακτική, η επόμενη επιλογή θα ήταν να διαλυθείτε». Η στήλη του εκδότη της εφημερίδας αμφισβητεί εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κατάλληλο για τον σκοπό του, επειδή λέει ότι τα έθνη που εδώ και καιρό είναι ένοχα για τρομερές παραβιάσεις των διεθνών κανόνων μπορούν να εμποδίσουν τις κινήσεις για έλεγχό τους.

«Είστε μεθυσμένοι με βότκα;» είναι το ερώτημα που θέτει η Metro ως απάντηση στην επανειλημμένη άρνηση της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη Vadily Nebenzya λέγεται από την εφημερίδα ότι άφησε τους αντιπροσώπους «αναστατωμένους» καθώς επέμεινε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν στόχευαν αμάχους και επανέλαβε τον αβάσιμο ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία είχε εισβάλει μόνο για να «φέρει την ειρήνη» στην Ουκρανία και να ξεριζώσει τους Ναζί από την Ουκρανική κυβέρνηση. Ο πρεσβευτής της, συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν φρικαλεότητες, προσθέτοντας ότι λέγονται «τεράστια ψέματα». Ωστόσο, παρά τη θέση αυτή, η Δύση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα και οι πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ληφθούν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα κράτη της G7. Οι εκκλήσεις για περαιτέρω μέτρα έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς περισσότερες λεπτομέρειες εμφανίζονται για την πόλη Bucha κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, η οποία είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής, περισσότερο από το 60% του πολεμικού μετώπου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει παγώσει, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss. Αυτοί οι πρόσθετοι περιορισμοί θα δουν και τις ΗΠΑ να στοχεύουν ρωσικά χρηματοπιστωτικά και κρατικά όργανα, καθώς και ορισμένους αξιωματούχους και ολιγάρχες, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki, η οποία πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις θα επιβάλουν τέτοιο κόστος στη Ρωσία ώστε να την στείλουν περαιτέρω στον δρόμο της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και τεχνολογικής απομόνωσης». Αυτό είναι επίσης το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εξετάζει επίσης και μια πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, η οποία πρέπει να συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη.

Η Daily Mail δείχνει ένα εξάχρονο αγόρι στην Ουκρανία να στέκεται δίπλα στον τάφο της μητέρας του με τον τίτλο “τα εγκλήματα που δεν μπορεί να αγνοήσει ο κόσμος”. Κάτω από αυτό, η εφημερίδα αναφέρεται στην έκκληση του Μπόρις Τζόνσον προς τους απλούς Ρώσους να απαρνηθούν τον «βίαιο πόλεμο» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία περιγράφει τις υποτιθέμενες φρικαλεότητες ως κηλίδα στην τιμή της Ρωσίας. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια Ουκρανοί, πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί, ενώ περισσότερα από 4 εκατομμύρια έφυγαν από τη χώρα. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 1.430 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων και 121 παιδιά. Σημείωσε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror εστιάζει επίσης στα παιδιά που παγιδεύτηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς απεικονίζει τη Vira Makoviy, ένα δίχρονο κοριτσάκι από την Ουκρανία, του οποίου το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και τα στοιχεία επικοινωνίας είναι γραμμένα στην πλάτη της. Η Mirror λέει ότι ήταν ιδέα της μητέρας του παιδιού, σε περίπτωση που χωρίζονταν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Κίεβο. Η Sasha Makoviy, 33 ετών, ήθελε να διασφαλίσει ότι οι διασώστες θα μπορούσαν να επανενώσουν τη δίχρονη Vira με την οικογένειά της. Μιλώντας για τη στιγμή που έγραφε πάνω στη Vira με στυλό, η Sasha είπε:  «Έτρεμα τόσο πολύ που όλες οι λέξεις ήταν φρικτά γραμμένες. Αλλά είναι τόσο περίεργο που στον 21ο αιώνα πρέπει να κάνω κάτι τέτοιο. Σκέφτηκα όμως ότι αν πέθαινα θα μπορούσε να βρει ποια είναι και από ποια οικογένεια προέρχεται. Ίσως να βρει κάποιους ανθρώπους που θα μπορούσαν να τη φροντίσουν. Αποφάσισα να γράψω τις πληροφορίες στην πλάτη της Vira γιατί φοβόμουν πραγματικά. Είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μου, οπότε δεν μπορούσα να φανταστώ να χάναμε η μία την άλλη».

Η κύρια είδηση ​​των Times αναφέρει ότι η Βρετανία πρόκειται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων αφού η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών επεκτείνεται για να συμπεριλάβει τη συνεργασία σε αυτά τα όπλα, τα οποία ταξιδεύουν με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δοκιμάσει τα δικά τους υπερηχητικά όπλα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα «πρώιμα στάδια» της ανάπτυξης της τεχνολογίας, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι μπορεί να χρειαστούν πέντε έως 10 χρόνια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η συμφωνία στοχεύει στην αντιμετώπιση μιας ταχείας στρατιωτικής επέκτασης από την Κίνα, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει «προηγηθεί» στην ανάπτυξη της υπερηχητικής τεχνολογίας.

 «Ο κόκκινος Rom ξέμεινε από ρούβλια» είναι ο τρόπος με τον οποίο η Sun περιγράφει την άποψή της για την είδηση ότι ο υπό κυρώσεις Ρώσος δισεκατομμυριούχος Roman Abramovich ζητούσε από φίλους χρήματα για να τον βοηθήσουν να παραμείνει στην επιφάνεια. Η Sun ισχυρίζεται ότι ο Abramovich ζητούσε από φίλους του να του δανείσουν χρήματα για να βοηθήσει να πληρώσει το προσωπικό του, λόγω των επιπτώσεων των διεθνών κυρώσεων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει ζητήσει βοήθεια από φίλους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του Χόλυγουντ και χρηματοδότες της Wall Street, ωστόσο μέχρι στιγμής, κανείς δεν του έχει δώσει.

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας i αναφέρει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουληθεί το Channel 4 αντιμετωπίστηκε με οργή από στελέχη των Συντηρητικών που στράφηκαν στην κυβέρνηση μετά την επιβεβαίωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ορισμένοι υπουργοί θεωρήθηκε ότι ήταν απρόθυμοι να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση λόγω της πιθανότητας πολιτικών αντιδράσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι θα πουλήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με τους υπουργούς να επιμένουν ότι θα διασφαλίσει ότι το κανάλι θα «ευδοκιμήσει» στο μέλλον. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Julian Knight δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι εκδίκηση των υπουργών εναντίον του ραδιοτηλεοπτικού φορέα για μη φιλική πολιτική κάλυψη. «Γίνεται αυτό για εκδίκηση για την προκατειλημμένη κάλυψη από το Channel 4 σχετικά με το Brexit και τις προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό; Η ώρα της ανακοίνωσης στις 7 το απόγευμα, που συμπίπτει με τις ειδήσεις του Channel 4, ήταν πολύ ενδεικτική…» έγραψε στο Twitter. Και η Βουλή των Λόρδων όμως κατηγόρησε την κυβέρνηση για «άθλιους» ελιγμούς ανακοινώνοντας το σχέδιο ενώ το Κοινοβούλιο δεν συνεδριάζει. Αναμένεται έρευνα επιτροπής για την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την εταιρεία μέσων ενημέρωσης, με τους υπουργούς να πιέζονται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα μιας δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την ιδιοκτησία του καναλιού. Οι υπουργοί επέμειναν ότι η πώληση ήταν προς το συμφέρον του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και είπαν ότι αναμένουν «μεγάλο ενδιαφέρον από αγοραστές σε όλο τον κόσμο».

Καθώς οι οικογένειες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής, η Daily Express αποκαλύπτει ότι σχεδόν 3.000 αξιωματούχοι του δημοτικού συμβουλίου, ή «χοντρές γάτες» όπως τους αποκαλεί, αμείβονται με περισσότερα από 100.000 £. Η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των αξιωματούχων που έλαβαν περισσότερα από 100.000 £ αυξήθηκε κατά το πρώτο έτος της πανδημίας κατά 119, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.921. Περίπου 739 αξιωματούχοι είχαν αμοιβές και προνόμια ύψους 150.000 λιρών και πλέον το 2020, αυξήθηκε κατά 46 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ 234 ήταν μόνο με μισθό που ξεπέρασε τις 157.372 λίρες του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το ίδιο έτος. Ο συντηρητικός βουλευτής Sir John Hayes είπε: «Πολλοί από αυτούς τους ανώτερους τοπικούς γραφειοκράτες κερδίζουν πολύ περισσότερα από τον πρωθυπουργό, χιλιάδες κερδίζουν περισσότερα από τα μέλη του κοινοβουλίου. Άνθρωποι των οποίων η ευθύνη δεν είναι για ολόκληρη τη χώρα αλλά για μια τοποθεσία πληρώνονται υπέρογκα ποσά από τους φορολογούμενους. Φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι το πρόσωπο που κυβερνά τη χώρα κερδίζει τα μισά από μερικούς από τους ανθρώπους που διοικούν περιοχές. Ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τον μισθό του Πρωθυπουργού ως μέτρο για το τι είναι κατάλληλο για τους μη εκλεγμένους».

Οι Financial Times αναφέρουν σχόλια ανώτερου αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι η Federal Reserve θα προβεί σε «ταχείες» περικοπές στον ισολογισμό της, των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον επόμενο μήνα και θα είναι έτοιμη να λάβει «πιο ισχυρά μέτρα» όταν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...