Βρετανικός Τύπος: «Στατίνες σώζουν τις ζωές 25 εκατομμυρίων Βρετανών» στα πρωτοσέλιδα

Μ. Βρετανία - Αριθμός 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, Λονδίνο - Πρωθυπουργική κατοικία του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου
Φώτο Αρχείου / Αριθμός 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, Λονδίνο – Κατοικία του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Daily Express έχει τίτλο: «Στατίνες που σώζουν ζωές, για 25 εκατομμύρια Βρετανούς». Η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι στατίνες, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, δινόταν για πάνω από 10 χρόνια, μόνο σε όσους είχαν 10% ή περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, ενώ τώρα θα προσφέρονται σε οποιονδήποτε τις θέλει σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του NHS. Οι επικεφαλής υγείας είναι πεπεισμένοι ότι η χορήγηση του δισκίου μια φορά την  ημέρα σε άτομα με πολύ χαμηλότερο κίνδυνο θα σώσει εκατομμύρια ζωές, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Daily Mail αναφέρει για το ίδιο θέμα ότι, έως και 15 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το χάπι υπό τη νέα καθοδήγηση του NHS. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο οργανισμός παρακολούθησης του φαρμάκου Nice, έχει ουσιαστικά ακυρώσει τα κριτήρια καταλληλότητας για τα χάπια που καταστρέφουν τη χοληστερόλη μετά από μια ανασκόπηση που διαπίστωσε ότι αντίθετα με τους διαδεδομένους φόβους, ήταν ασφαλή και σπάνια προκαλούσαν παρενέργειες.

Οι Times έχουν το ίδιο θέμα στην πρώτη τους σελίδα, σημειώνοντας ότι η αλλαγή στην προσέγγιση έγινε αφού ο επικεφαλής ιατρός για την Αγγλία, Sir Chris Whitty, προειδοποίησε ότι χιλιάδες μεσήλικες πέθαιναν από καρδιακές παθήσεις επειδή δεν έπαιρναν στατίνες και παρόμοια φάρμακα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λέει επίσης ότι ο επόπτης θεραπείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας, σε έγγραφό του προτείνει τώρα ότι, οι στατίνες θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε άλλα 15 εκατομμύρια άτομα, εάν υπάρχει «προτίμηση ασθενών» για αυτές. Το έγγραφο επισημαίνει ότι η νέα καθοδήγηση είναι ακόμη προς διαβούλευση. Η εφημερίδα εστιάζει επίσης στην έρευνα για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Guardian αναφερόμενη στο NHS, σχολιάζει τα πιο πρόσφατα νέα στοιχεία σχετικά με τη μισθολογική διαμάχη μεταξύ συνδικάτων και κυβέρνησης. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Υγείας Steve Barclay παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά του για αμοιβή στο προσωπικό του NHS. Η ιστορία αποδίδεται σε «καλά τοποθετημένες πηγές του Whitehall», οι οποίες λένε ότι ο Steve Barclay πιστεύει ότι πάνω από ένα εκατομμύριο προσωπικό της πρώτης γραμμής αξίζουν περισσότερα από την αμοιβή των £ 1.400 για το 2022-23, αν και επέμενε ότι ήταν το μόνο που μπορούσε να αντέξει η κυβέρνηση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι περισσότερα χρήματα προέρχονται από τον προϋπολογισμό υγείας του ίδιου του Barclay, ενώ τονίζει ότι πολλά σωματεία υγείας επιβεβαίωσαν ότι ο υπουργός Υγείας εργάζεται για να βρει τα χρήματα. Το προσωπικό των ασθενοφόρων και οι νοσοκόμοι εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να πιέζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις προς το τέλος αυτού του μήνα.

Το «Heroes’ Cancer Torment» είναι ο τίτλος της Daily Mirror, η οποία αναφέρει ότι δώδεκα πυροσβέστες που κατάφεραν να καταπολεμήσουν την πυρκαγιά στο Grenfell Tower το 2017 έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, με τα περισσότερα κρούσματα να λέγεται ότι είναι σε τελικό στάδιο. Η αποκλειστική έκθεση αναφέρει ότι οι ειδικοί έχουν συντάξει μια λίστα με έως και δώδεκα ασθενείς, με τον αριθμό των περιπτώσεων τόσο για τους πυροσβέστες όσο και για τους κατοίκους που συνδέονται με ρύπους της φωτιάς να αναμένεται να αυξηθεί. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς ορισμένοι καρκίνοι χρειάζονται χρόνια για να εμφανιστούν.

Η Metro αποκαλύπτει ότι δύο ζευγάρια που εργάζονταν για τον Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν πρωθυπουργός έκαναν σεξ μέσα στο Νο10 της Downing Street σε ένα πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown, το βράδυ πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, καθώς μια σειρά νέων καταγγελιών σχετικά με το σκάνδαλο Partygate εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα.

Η εφημερίδα i αναφέρει ότι το γεγονός πως τουλάχιστον 34 παιδιά ήταν άστεγα στην Αγγλία, μπορεί να συνέβαλε στον «ξαφνικό και απροσδόκητο» θάνατο τους, μεταξύ 2019 και 2022. Οι γιατροί και οι ιατροδικαστές που συμμετείχαν στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NHS σοκαρίστηκαν με αυτό που ανακάλυψαν και ζήτησαν καλύτερο έλεγχο για να δείξουν την πραγματική κλίμακα των θανάτων παιδιών, αναφέρει η εφημερίδα.

Μια κυβερνητική αναθεώρηση της πολιτικής μηδενικής εκπομπής ρύπων, έχει προτείνει να απαγορευτούν οι νέοι λέβητες αερίου εντός μιας δεκαετίας, αναφέρει η Telegraph. Νόμοι που απαγορεύουν τους νέους λέβητες φυσικού αερίου έως το 2033, καταργούν τους κανόνες σχεδιασμού για τους ηλιακούς συλλέκτες, καθώς ζητά την άρση των απαγορεύσεων στα ηλιακά πάνελ σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια και την επισήμανση των φιλικών προς το περιβάλλον τροφίμων. Αυτές είναι μεταξύ των 25 δράσεων που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση εντός δύο ετών, εάν θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο «την ευκαιρία ανάπτυξης της 21ης Century». Η κυβέρνηση λέει ότι η Βρετανία οδηγεί τον κόσμο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας. Ζητά επίσης μια «αιολική επανάσταση στην ξηρά» και πενταπλάσια αύξηση των ηλιακών συλλεκτών, εν μέσω προσπαθειών για ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Sun ασχολείται με την επίσκεψη του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας σε ένα νέο νοσοκομείο στο Λίβερπουλ την Πέμπτη, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι. Το ζευγάρι συζήτησε για θέματα ψυχικής υγείας με νέους στα επίσημα εγκαίνια του Royal Liverpool University Hospital την Πέμπτη. Αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο, ωστόσο, αναφέρει την Kate που είπε ότι «οι θεραπείες ομιλίας δεν λειτουργούν για μερικούς ανθρώπους», προσθέτοντας ότι «μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε» εάν έκανε, όπως αποκαλεί, ευγενική αναφορά στον κουνιάδο της. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τοποθετεί το απόφθεγμα των «θεραπειών» της πριγκίπισσας σε ένα συννεφάκι ομιλίας πάνω από τη φωτογραφία της και ρωτά «Σε ποιον θα μπορούσε να αναφέρεται η Kate;»   

Οι Financial Times ασχολούνται επίσης με την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα για τον Πρόεδρο Μπάιντεν για απόρρητα αρχεία που βρέθηκαν στο σπίτι και το ιδιωτικό γραφείο του. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ρίξει μια σκιά σε μια κατά τα άλλα λαμπερή περίοδο για την προεδρία του, η οποία περιελάμβανε μια ανάκαμψη στο ποσοστό αποδοχής του ενόψει μιας πιθανής απόφασης για επανεκλογή το 2024. Η εφημερίδα υποδηλώνει ότι το ζήτημα θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τον Μπάιντεν να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ για λάθος χειρισμό ευαίσθητων κυβερνητικών εγγράφων στην κατοικία του στο Mar-a-Lago.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...