Βρετανικός Τύπος: «Τα κρούσματα μειώνονται, καθώς τα εμβόλια αποδεικνύονται αποτελεσματικά» και «Τα συνδικάτα αντιδρούν στο σχέδιο με τα τεστ», στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει μια συνεχή πτώση των κρουσμάτων του κορονοϊού χωρίς lockdown, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρουν οι Times. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων μειώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή, κάτι που με την εφημερίδα, η χώρα έχει περάσει την κορυφή του τρίτου κύματος. Παρά τα θετικά στοιχεία για την μείωση των κρουσμάτων, η εφημερίδα γράφειωότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ασχολείται με το χαμηλό ποσοστό του εμβολιασμού μεταξύ των νέων.

Η Daily Express αναφέρεται στο ίδιο θέμα, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα έχουν «υποχωρήσει» από τα 48.161 πριν από μια εβδομάδα σε 29.173 την Κυριακή, ενώ τονίζει ότι παρατηρητές έχουν αποδώσει το γεγονός της υπεροχής κατά του ιού στη διάθεση του εμβολίου που έδωσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο «το πάνω χέρι» στην καταπολέμηση του ιού. «Η Ελπίδα ότι ο Covid θα φύγει για το καλοκαίρι», γράφει η εφημερίδα στον τίτλο της  και αναφέρει ότι τα δεδομένα έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι «το τρίτο κύμα έχει κορυφωθεί».

Ωστόσο, η Guardian αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι νέοι εισάγονται στο νοσοκομείο με κορονοϊό, καθώς και ότι η “μεγάλη πλειοψηφία” αυτών, δεν έχουν εμβολιαστεί. Η εφημερίδα τονίζει ότι αν και οι νέοι διατρέχουν γενικά πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον Covid, οι γιατροί λένε ότι όλο και περισσότερο τους βλέπουν να αρρωσταίνουν σοβαρά  και τους παροτρύνει να εμβολιαστούν για να μην υποφέρουν “άσκοπα”. Οι γιατροί έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους για το ίδιο ζήτημα στην Guardian. Η Δρ Samantha Batt-Rawden, εντατικολόγος, δήλωσε ότι οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας της γίνονται σε άτομα όλο και “νεότερης ηλικίας”. Είναι μια κατάσταση που περιγράφει ως «θλιβερή», γιατί τα δεινά σίγουρα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν όλοι αυτοί ήταν εμβολιασμένοι.

Τα συνδικάτα πολεμούν τα κυβερνητικά σχέδια για τον τερματισμό της λεγόμενης «πινγκ-δημίας», αναφέρει η Daily Telegraph. Αυτό είναι μια κίνηση που ίσως προκαλέσει ένα καλοκαίρι αναταραχής για παραθεριστές, επενδυτές και μετακινούμενους. Οι κρίσιμοι εργαζόμενοι μπορούν να αποφύγουν την απομόνωση μέσω ενός προγράμματος καθημερινών δοκιμών. Ωστόσο, οι ηγέτες των μεγαλύτερων συνδικάτων του Ηνωμένου Βασιλείου ενθαρρύνουν τώρα τους βασικούς εργαζόμενους στις μεταφορές και τα τρόφιμα να αγνοήσουν την εξαίρεση και να μείνουν στο σπίτι, επικαλούμενοι φόβους ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν στον Covid στο χώρο εργασίας. “Γιατί οι άνθρωποι μας πρέπει να μολυνθούν με τον Covid;” είναι η άποψη της ένωσης RMT, η οποία εκπροσωπεί το προσωπικό των μεταφορών. Η ένωση ISU, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται αξιωματούχοι της Συνοριακής Δύναμης, πιστεύει ότι το σχέδιο είναι “ανεφάρμοστο” επειδή οι διευθυντές δεν μπορούν να αναγκάσουν το προσωπικό να κάνει καθημερινά τεστ. Η ένωση έχει επίσης προειδοποιήσει ότι τα μέλη της εργάζονται τέσσερις βάρδιες σε μια περίοδο 10 ημερών και θα αρνούνται να ταξιδέψουν σε χώρους όπου διεξάγονται τεστ  στις βάρδιες τους εκτός αν πληρώνονται.

Η Metro σχολιάζει τη συγγνώμη του υπουργού Υγείας, Sajid Javid, ο οποίος είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να «φοβούνται» από τον κορονοϊό. Ο κ. Javid έκανε τα σχόλια το Σάββατο, ενώ έκανε tweet σχετικά με την «πλήρη ανάρρωσή του» από τον ιό. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του προκάλεσαν έντονη κριτική από μια ομάδα θυμάτων και βουλευτές της αντιπολίτευσης, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει συγγνώμη για την «κακή επιλογή των λέξεων του».

Περίπου ένα στα 10 νέα περιστατικά άνοιας δεν διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, επειδή οι παραπομπές σε κλινικές μνήμης “σταμάτησαν εντελώς” στην αρχή της πανδημίας, γράφει η Daily Mail. Η εφημερίδα με τίτλο ” Η καταστροφή της άνοιας, τα θύματα του Covid”, αναφέρει ότι δεν έχουν διαγνωστεί ως και 50.000 τέτοιες περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στα υπερβολικά κατακλυσμένα νοσοκομεία. Οι ειδικοί φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο εάν οι περιορισμοί επιστρέψουν το φθινόπωρο, με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ να επισημαίνει ότι η προηγούμενη θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική. Το NHS λέει ότι ο αριθμός των εισαγωγών αυξάνεται και οι κλινικοί γιατροί παρέχουν υποστήριξη σε ασθενείς και οικογένειες που περιμένουν μια διάγνωση.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των αστυνομικών είχαν δυσκολίες με θέματα ψυχικής υγείας τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα i, η οποία αναφέρεται στη δήλωση του πρόεδρου της Αστυνομικής Ομοσπονδίας που λέει ότι οι αστυνομικοί  βρίσκονται υπό πίεση «όπως ποτέ άλλοτε».

Οι υπουργοί διερευνούν τρόπους απομάκρυνσης της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Κίνας από όλα τα μελλοντικά έργα παραγωγής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τους Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αλλαγή της διάθεσης στην κυβέρνηση θα επηρεάσει τον ρόλο της China General Nuclear σε μια κοινοπραξία που σχεδιάζει την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Sizewell C ύψους 20 δισ. λιρών στο Σάφολκ και τις προτάσεις της για ένα νέο εργοστάσιο στο Bradwell-on-Sea στο Essex. Η κίνηση για να σταματήσει η κινεζική εμπλοκή φέρεται να ανταποκρίνεται στην ανησυχία της κυβέρνησης σχετικά με τον ρόλο του CGN στην κρίσιμη υποδομή. Η Ουάσιγκτον έβαλε την εταιρεία στη μαύρη λίστα το 2019, ισχυριζόμενη ότι είχε υποκλέψει την τεχνολογία των ΗΠΑ για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ η κυβέρνηση είπε ότι όλα τα πυρηνικά έργα του Ηνωμένου Βασιλείου πληρούν “αυστηρές νομικές και εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας”.

Η Daily Mirror αναφέρει ότι ο Wayne Rooney κάλεσε την αστυνομία αφού κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες γυναικών που ποζάρουν μαζί του καθώς κοιμόταν σε μια καρέκλα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι ο Rooney ενήργησε ακατάλληλα και πιστεύεται ότι οι φωτογραφίες έχουν αναφερθεί ως πιθανό έγκλημα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/news

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...