Βρετανικός τύπος: Πρωτοσέλιδα σήμερα 6 Ιανουαρίου 2021 – «Σκληρούς περιορισμούς για μήνες» & «1 στους 50 έχουν τον ιό»

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η Βρετανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σκληρούς περιορισμούς για πολλούς μήνες ακόμη, αναφέρει η Guardian. Σε συνέντευξη Τύπου της Downing Street την Τρίτη, ο κ. Τζόνσον και οι επικεφαλής επιστήμονες αποκάλυψαν  ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν μολυνθεί και είπε ότι ένα στα 50 άτομα στην Αγγλία είχε τον ιό την προηγούμενη εβδομάδα. Παρακάτω επισημαίνει την αναγνώριση του πρωθυπουργού ότι το σχέδιο να βγουν από το εθνικό lockdown στα μέσα Φεβρουαρίου έχει “πολλές επιφυλάξεις, πολλά αν”. Η εφημερίδα φιλοξενεί την ιστορία μιας μητέρας που φοβάται ότι ο εννιάχρονος γιος της, ο οποίος έχει επιληψία, θα μπορούσε να πεθάνει, αφού ανακάλυψε ότι έχει σταματήσει η προμήθειά της ζωτικής σημασίας φαρμακευτικής κάνναβης από την Ολλανδία, λόγω του Brexit. Αρκετά δημοσιεύματα σε άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι δεκάδες ακόμη παιδιά βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Daily Mirror

Για το μεγάλο ποσοστό λοίμωξης στην Αγγλία γράφει στην πρώτη σελίδα της η Daily Mirror, η οποία προειδοποιεί ότι οι θάνατοι “έχουν αυξηθεί”. Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι το «αργοπορημένο κλείδωμα» του πρωθυπουργού μπορεί να προκαλέσει 20.000 θανάτους αυτόν τον μήνα.

Metro

Η Metro αναφέρει ότι ένα στα 30 άτομα στο Λονδίνο είχε Covid την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται στα τελευταία δεδομένα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε περισσότερα από 60.000 νέα κρούσματα για πρώτη φορά. Προσθέτει επίσης ότι ο πρωθυπουργός «βασίζει τις ελπίδες του» στα εμβόλια, αφού ο κ. Τζόνσον δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πλέον εμβολιαστεί στο Η.Β.


Daily Express

Η Daily Express επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει το έθνος την Τρίτη, ισχυριζόμενος ότι είναι γεμάτος «αισιοδοξία και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά την άνοιξη», αν και οι υπουργοί εκτιμάνε ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο.


Sun

Εν τω μεταξύ, η Sun επιλέγει μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζει την ταχεία αύξηση του ιού στην πρώτη της σελίδα, αφού μέσα στο πλήθος επισημαίνονται με κόκκινο τα μολυσμένα άτομα που ψωνίζουν πριν από τα Χριστούγεννα τονίζοντας ότι «1 στους 50 έχει Covid».


Εφημερίδας i

Υπάρχει κάποια ελπίδα γράφει στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας i, καθώς κέντρα μαζικού εμβολιασμού θα ανοίξουν σε αθλητικά στάδια και εκθεσιακά κέντρα την επόμενη εβδομάδα, αφού το NHS στοχεύει να παραδίδει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος του μήνα. Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι ο πρωθυπουργός “δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές”.


The Times

Στην πρώτη σελίδα των Times υπάρχει μια εικόνα που δείχνει δύο μοναχικές φιγούρες να περπατούν πάνω από την έρημη γέφυρα της Χιλιετίας στο κεντρικό Λονδίνο χθες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βρετανία έχει γίνει «μια χώρα πόλεων-φάντασμα». Και οι Times ισχυρίζονται ότι περισσότερα εκατομμύρια εμβόλια θα φτάσουν σε κέντρα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Nightingale του Λονδίνου στο κέντρο ExCel,  μέσα σε λίγες μέρες. Δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer που κρατήθηκαν για αναμνηστική δόση θα διανεμηθούν αυτή την εβδομάδα και την επόμενη μετά την αλλαγή στην προτεραιότητα της κυβερνητικής στρατηγικής για χορήγηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους της πρώτης δόσης, προσθέτει η εφημερίδα. Παρακάτω, η εφημερίδα αναφέρει μια πρόσκληση του βουλευτή των Tories, Robert Halfon, προκειμένου πρώην καθηγητές να ελέγξουν τους βαθμούς των μαθητών. Ο Halfon, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ανεξάρτητοι αξιολογητές και όχι αλγόριθμοι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί το φιάσκο των αποτελεσμάτων του περασμένου καλοκαιριού.


Daily Telegraph

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, μια προσφορά για την υποστήριξη της διάθεσης του εμβολίου της Οξφόρδης από τα φαρμακεία της High Street «απορρίφθηκε από τους υπουργούς». Ο Simon Dukes, ανώτερο στέλεχος της βιομηχανίας, δήλωσε ότι «στρατός χιλιάδων φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα, που διαχειρίζεται το εμβόλιο της γρίπης κάθε χειμώνα, δήλωσε στο NHS ότι είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά συναντήσαμε σιωπή». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί και 3,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης που είναι σε αναμονή, αν και ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει «όσο πιο γρήγορα γίνεται».


Financial Times

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak έχει δεσμεύσει 4,6 δισ. λίρες για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το τελευταίο lockdown. Ο κ. Sunak αποκάλυψε ότι ο προϋπολογισμός του στις 3 Μαρτίου θα περιλαμβάνει μέτρα έκτακτης ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις. Οι περισσότερες υπάρχουσες οικονομικές ενισχύσεις λήγουν στα τέλη Μαρτίου ή Απριλίου, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες  των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δεν θα είναι αρκετό να σώσουν δεκάδες χιλιάδες από αυτές από την κατάρρευση, προσθέτει η εφημερίδα.


Πηγές: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk, https://www.thepaperboy.com/uk/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...