Βρετανικός Τύπος: «Τελείωσε το πάρτι για τον πρωθυπουργό» και «Περιφρόνηση για τα θύματα», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Στις εφημερίδες κυριαρχεί ο αντίκτυπος από τις αποκαλύψεις ότι πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι στον κήπο της κατοικίας του πρωθυπουργού, στην Downing Street, κατά τη διάρκεια του πρώτου εθνικού lockdown. Τα περισσότερα από τα πρωτοσέλιδα υπογραμμίζουν πως η υποστήριξη του Μπόρις Τζόνσον μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από αυτήν τη διαμάχη.

Η Guardian αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει έντονη πίεση από τους Συντηρητικούς για να επιβεβαιώσει δημόσια εάν παρευρέθηκε ή όχι στη συγκέντρωση στις 20 Μαΐου 2020. Η εφημερίδα σημειώνει ότι μια σειρά από συντηρητικούς βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά τον θυμό και την ταπείνωση για τη συγκέντρωση «φέρτε το δικό σας ποτό» όπου παραβρέθηκαν έως 40 άτομα. Μάρτυρες ισχυρίζονται ότι αυτός και η σύζυγός του Κάρι ήταν μεταξύ περίπου 30 ατόμων από μια λίστα προσκλήσεων μέσω email σε 100 άτομα. Ο κ. Τζόνσον, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, αντ’ αυτού υπογράμμισε μια έρευνα που διεξάγεται για τα πάρτι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βουλευτές τον κάλεσαν να «ξεκαθαρίσει και να ζητήσει συγγνώμη σήμερα, με την ελπίδα να ανακόψει την αυξανόμενη οργή».

Οι θλιμμένες οικογένειες κατηγόρησαν τον κ. Τζόνσον ότι επέδειξε «περιφρόνηση» για τα χαμένα αγαπημένα τους πρόσωπα, αρνούμενος να πει εάν συμμετείχε στο πάρτι «κατάρριψης του lockdown» στον κήπο του Νο 10, αναφέρει η Metro. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός επικρίθηκε όταν «μειδίασε» ερωτηθείς για το γεγονός, ενώ ισχυρίζεται ότι είπαν στο προσωπικό της Downing Street να αφαιρέσει δεδομένα από τα τηλέφωνά τους, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ότι έγιναν  πάρτι εκεί κατά τη διάρκεια του lockdown, επικαλούμενη δύο ανώνυμες πηγές. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Νο 10 επιμένει ότι δεν αποδέχονται τον ισχυρισμό, λέγοντας: «Το προσωπικό έλαβε σαφείς οδηγίες για να διατηρήσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία».

Πολλές από τις εφημερίδες επικεντρώνονται στο μέλλον του Τζόνσον ως πρωθυπουργού. Οι Financial Times γράφουν ότι αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη ανταρσία μέσα στο κόμμα του. Ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι η διαμάχη είναι το τέλος για την πρωθυπουργία του Τζόνσον. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι ιδιαίτερα τοξικό επειδή εμπλέκει άμεσα τον πρωθυπουργό και επειδή “πρόκειται για ένα σκάνδαλο του οποίου οι ψηφοφόροι κατανοούν και αισθάνονται έντονα την ανισότητα”. Ο πρωθυπουργός θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αποκάλυψη  για το πάρτι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν οι μεγάλες υπαίθριες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί στην Αγγλία. Ο Μπόρις Τζόνσον θα αντιμετωπίσει βουλευτές από το δικό του κόμμα και την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των Ερωτήσεων του Πρωθυπουργού αργότερα, καθώς αυξάνεται η πίεση πάνω του να αποκαλύψει εάν παρευρέθηκε στο πάρτι.

«Ζήτησε συγγνώμη ή μας καταδικάζεις όλους» είναι ο τίτλος των Times. Επικαλείται υπουργό να λέει ότι: “Δεν είναι τελειωτικό, υπάρχει ακόμα χώρος για ταπεινότητα και μια εγκάρδια συγγνώμη”. Οι Timesαναφέρουν ότι ο κ. Τζόνσον κλήθηκε από υπουργούς και βουλευτές των Tories να ζητήσει συγγνώμη για το πάρτι στο οποίο λέγεται ότι είχε «ευπρόσδεκτους» καλεσμένους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα μέλος της κυβέρνησης, αστειεύτηκε στο πάρτι που παραβίαζε τους κανόνες, ρωτώντας τι θα γινόταν αν ένα drone φωτογράφιζε το γεγονός. Η άρνηση του κ. Τζόνσον να πει εάν παρευρέθηκε στην εκδήλωση «θα τεθεί υπό περαιτέρω πίεση σήμερα καθώς θα παρευρεθεί στις ερωτήσεις του πρωθυπουργού».

«Η χαμένη υποστήριξη των Tories στον Μπόρις Τζόνσον», είναι ο τίτλος της Daily Telegraph. Το θέμα παρουσιάζεται με μια φωτογραφία από τα έδρανα τω βουλευτών της κυβέρνησης που φαίνονται σχεδόν άδεια κατά τη διάρκεια επείγουσας ερώτησης στο κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα. Οι Συντηρητικοί είπαν ότι ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί εάν παραβίασε τους κανόνες του lockdown καθώς φαίνεται ότι χάνει την υποστήριξη από αυτούς, αναφέρει η εφημερίδα, λέγοντας ότι εξέχοντες Συντηρητικοί είπαν ότι ήταν “αποκρουστικό” και “εντελώς αδικαιολόγητο” ότι συνέβη ένα τέτοιο γεγονός. Όμως η εφημερίδα τον προτρέπει να «ξεκαθαρίσει το χάος», είτε επιβεβαιώνοντας ότι δεν ήταν στην εκδήλωση τον Μάιο του 2020 είτε να παραδεχτεί ότι ήταν, δίνοντας μια εξήγηση.   

Υπάρχει μια φωτογραφία του πρωθυπουργού στην  Sun, που χρησιμοποιείται από πολλά έντυπα, που τον δείχνει να κάθεται στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου μετά το πρωινό του τζόκινγκ. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τζόνσον «κρυβόταν» την Τρίτη μετά τις αποκαλύψεις και τονίζει ότι Συντηρητικοί και χορηγοί του κόμματος αμφισβητούν πλέον το μέλλον του ως ηγέτη αφού δεν αρνήθηκε ότι παρευρέθηκε στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε κορυφαίος υπάλληλος του. Αφού προέκυψαν λεπτομέρειες του email και τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού, βουλευτές και πολιτικοί αντίπαλοι ζητούν απαντήσεις. Υπήρξε μια επείγουσα ερώτηση στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, αλλά ο κ. Τζόνσον δεν παρευρέθηκε στέλνοντας τον Michael Ellis να απαντήσει αντ’ αυτού. Κανένας υπουργός δεν εμφανίστηκε δημόσια για να τον υπερασπιστεί, τα έδρανα της  κυβέρνησης ήταν σε μεγάλο βαθμό άδεια και τώρα αρκετοί βουλευτές του λένε ότι η άρνηση να σχολιάσει τον φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. “Ξέρει αν ήταν εκεί ή όχι. Απλώς βγείτε και πείτε τι συνέβη”, είπε ο βουλευτής των Tories, Nigel Mills.

Ο τίτλος της Daily Mail ρωτά: “Τελείωσε το πάρτι για τον πρωθυπουργό;” Η εφημερίδα περιγράφει την κατάσταση ως «τη χειρότερη κρίση της πρωθυπουργίας του Τζόνσον» και σημειώνει ότι αναμένεται να κάνει μια δήλωση στην ώρα των Ερωτήσεων του Πρωθυπουργού την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να περιορίσει την οργή από το κοινό και το κόμμα του. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η χειρότερη πτυχή του «φιάσκο» είναι ότι αποσπά την προσοχή της κυβέρνησης από πιο σημαντικά ζητήματα και πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός μπορεί να χαράξει μια γραμμή, είναι «να παραδεχτεί και να ζητήσει συγγνώμη για τις αποτυχίες του με ταπεινότητα και γνήσια μεταμέλεια».

Η Daily Mirror αναφέρει ότι όλοι όσοι έχουν «ίχνος ευπρέπειας» έστειλαν ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό: «Το πάρτι τελείωσε, Μπόρις». Η εφημερίδα πιστεύει ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για μεταμέλεια και υποστηρίζει ότι ο κ. Τζόνσον «αντιμετωπίζει μια τέλεια καταιγίδα που θα μπορούσε τελικά να τον ανατρέψει». Οι αναμνήσεις των πενθούντων οικογενειών, η οργή των γιατρών που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν ασθενείς και η οργή των Συντηρητικών βουλευτών, είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο προσθέτει η εφημερίδα.

Η Daily Express προσφέρει μερικά ενθαρρυντικά λόγια στον πρωθυπουργό. Αναγνωρίζει ότι η ηγεσία του κ. Τζόνσον είναι «βυθισμένη στη διαμάχη» και βρίσκεται υπό έντονη πίεση εν μέσω αποκαλύψεων για τα πάρτι της Downing Street. Ωστόσο, αναφέρει ότι η υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό παραμένει ισχυρή, λόγω του ότι «παρέδωσε το Brexit και κέρδισε τον πόλεμο κατά του Covid», επιμένοντας ότι «έχει ακόμη την ευκαιρία να σταματήσει την έκρηξη» εάν απαντήσει στους ισχυρισμούς με «σαφήνεια και ειλικρίνεια».

Και τέλος, η Daily Star χρησιμοποιεί το πρωτοσέλιδο της για να κάνει μια απλή ερώτηση: «Ήσουν στο πάρτι… Ναι ή όχι, πρωθυπουργέ;» Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αναπληρωτής αρχηγός των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ η οποία αντικαθιστά τον ηγέτη Sir Keir Starmer, ο οποίος προσβλήθηκε από Covid – κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει τον έλεγχο, ενώ ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκωτίας Ντάγκλας Ρος είπε ότι ο κ. Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τους κανόνες. Επίσης ο Τζον Κάουντγουελ, ένας εξέχων χορηγός των Συντηρητικών κάλεσε τον Τζόνσον «να το λύσει ή να αποχωρήσει». Σπάνια θα έχει υπάρξει μια στιγμή που η δύναμη της πειθούς των απαντήσεων του κ. Τζόνσον στην εβδομαδιαία ώρα των Ερωτήσεων του Πρωθυπουργού θα είχε τόση σημασία, προσθέτει καταλήγοντας η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...