Βρετανικός Τύπος: «Τεράστια διαρροή οικονομικών εγγράφων» και «Η ασθένεια της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», στα πρωτοσέλιδα

Αγγλία - Γουέστμινστερ - κοινοβούλιο
Γουέστμινστερ, το αστικό κοινοβούλιο της Αγγλίας

Η Guardian ασχολείται με τη διαρροή και δημοσιεύει 11 σελίδες, βασισμένες στα Pandora Papers, αποκαλύπτοντας συναλλαγές και τον μυστικό πλούτο ηγετών, πολιτικών και δισεκατομμυριούχων. Η τεράστια διαρροή εγγράφων περιλαμβάνει 35 νυν και πρώην πολιτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο και περισσότερους από 300 υπουργούς, δικαστές και στρατηγούς καθώς και φορολογικούς παραδείσους όπως το Μονακό, ο Παναμάς και η Ελβετία. Μεταξύ των ονομάτων που ήρθαν στο φως, είναι και περισσότερα από 130 πρόσωπα που αναφέρονται ως δισεκατομμυριούχοι στην λίστα του περιοδικού Φορμπς. Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα έγγραφα ανοίγουν παράθυρο στην “παγκόσμια υπεράκτια οικονομία” που επιτρέπει σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο να πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο. Επισημαίνει ότι έχει αναλυθεί μόνο ένα “απειροελάχιστο κομμάτι” των δεδομένων που έχουν διαρρεύσει. Έτσι οι αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν από την Guardian και άλλα έντυπα μέχρι τώρα, αντιπροσωπεύουν μόνο σταγόνες στον ωκεανό. Μεταξύ των αποκαλύψεων είναι το πώς ο Βασιλιάς της Ιορδανίας συγκέντρωσε κρυφά 70 εκατομμύρια λίρες, ο σύνδεσμος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και πώς ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του εξοικονόμησαν πάνω από 300.000 λίρες κατά την αγορά αρχοντικού του Λονδίνου, αξίας 6,45 εκατομμυρίων λιρών.

Η εφημερίδα i γράφει ότι ένας εκπρόσωπος του Μπλερ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια αποφυγής πληρωμής φόρου, προσθέτοντας ότι όλες οι συναλλαγές καταχωρήθηκαν δημόσια. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε επικρίνει στο παρελθόν τα φορολογικά κενά. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη των Pandora Papers, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων. Ο τεράστιος όγκος εγγράφων, που προήλθαν από δεκατέσσερις τράπεζες και εταιρίες χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος, των στοιχείων, της έρευνας και των αποκαλύψεων των διαβόητων Panama Papers. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από περίπου 650 δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε 117 χώρες και φέρνει στο φως στοιχεία για εκατοντάδες πολιτικούς και κυβερνώντες, παγκοσμίως και τις «περίεργες» συναλλαγές τους με υπεράκτιες εταιρίες (off shore). Η έδρα των περισσοτέρων εταιριών είναι σε Ελβετία, Κύπρο, Σιγκαπούρη, Μπελίζ και Βρετανικές Παρθένες Νήσους, αλλά το σύνολο των φακέλων έχει προέλθει από μία και μόνη νομική εταιρία που εμπλέκεται στο σύστημα απόκρυψης πόρων. Ηλεκτρονική αλληλογραφία, εκτενείς πίνακες, ιδιωτικά μυστικά συμβόλαια και διαβαθμισμένα εσωτερικά έγγραφα των εταιριών και τραπεζών αυτών έρχονται για πρώτη φορά στο φως.

Οι Times σημειώνουν ότι οι αποκαλύψεις από τα Pandora Papers θα μπορούσαν να είναι ντροπιαστικές για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία «επανειλημμένα απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τη θέσπιση μητρώου ιδιοκτητών υπεράκτιων ακινήτων παρά τις ανησυχίες ότι οι αγοραστές μπορεί να κρύβουν δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος». Εν τω μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει αργότερα αυτήν την εβδομάδα ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια της Βρετανίας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, έως το 2035, σύμφωνα με τους Times. Ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες όταν μιλήσει στη συνδιάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος, προσθέτει η εφημερίδα. Λέει επίσης ότι, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την ομιλία του στη διάσκεψη για να δεσμεύσει το κόμμα του σε σχέδια για “τεράστια αύξηση” των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια. Ένας εμπειρογνώμονας για το κλίμα λέει στην εφημερίδα ότι “θα προχωρήσει πολύ για να θέσει τη Βρετανία σε καλό δρόμο στο καθαρό μηδέν”. Αρκετές εργασίες περιλαμβάνουν ανακοινώσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες από το συνέδριο στο Manchester.

«Η ασθένεια της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είναι ο τίτλος στο μπροστινό μέρος της Daily Mail. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σχεδόν 1.000 αστυνομικοί και προσωπικό έχουν ερευνηθεί για ανάρτηση προσβλητικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, που περιλαμβάνουν μισογυνίστικες, σεξιστικές, ρατσιστικές και ομοφοβικές αναρτήσεις. Εκατοντάδες κατηγορούνται ότι δημοσίευσαν το ανησυχητικό υλικό σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, αλλά μόνο ένας “ελάχιστος αριθμός”, κατέληξε να χάσει τη δουλειά του, σύμφωνα με την Mail. Μετά τη δολοφονία της Sarah Everard, γράφει η εφημερίδα στο άρθρο της, «ήρθε η ώρα να καταδείξουμε την αστυνομική διαφθορά».

Το πρωτοσέλιδο της Daily Mirror περιλαμβάνει μια έκθεση για τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Μια έρευνα από την εφημερίδα διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις είναι σε χειρότερη πνευματική κατάσταση από ό, τι πριν από την πανδημία, με έναν στους 12 να λέει ότι βιώνει κρίσεις πανικού. Οι συνταγές αγχολυτικών χαπιών για παιδιά είναι επίσης αυξημένες, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από ποτέ, προσθέτει η εφημερίδα. Η εφημερίδα το περιγράφει ως “κρίση ψυχικής υγείας” από την οποία “θα χρειαστεί μια γενιά για να αναρρώσει”, ενώ προτείνει περισσότερη χρηματοδότηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και λέει ότι πρέπει επίσης να εξεταστεί ο ρόλος των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, του χώρου εργασίας και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η Daily Express αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να μειώσει τους φόρους σε μια αποφασιστική προσπάθεια να φιμώσει τους επικριτές του κόμματος, επικαλούμενη πηγή του υπουργικού συμβουλίου. Η αποκάλυψη γίνεται καθώς ο καγκελάριος Rishi Sunak θα παρουσιάσει μια πρόταση θέσεων εργασίας 500 εκατομμυρίων λιρών για να διατηρήσει την απασχόληση των άνω των 50 ετών, προσθέτει η εφημερίδα.

Το βασικό θέμα των Financial Times αναφέρεται στο πακέτο υποστήριξης ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών του κ. Sunak, το οποίο θα απευθύνεται σε όσους εγκαταλείπουν το πρόγραμμα απολύσεων και σε μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ανακοίνωση έρχεται καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού που έχουν πλήξει ορισμένους τομείς μετά το Brexit. Ο Τζόνσον αρνήθηκε να κλείσει τις τρύπες στην αγορά εργασίας ενισχύοντας τη μετανάστευση, προσθέτει η εφημερίδα, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η οικονομία διέρχεται μια «περίοδο προσαρμογής». Οι Financial Times αναφέρονται και σε έναν άλλο υπουργό που σκέφτεται να ασχοληθεί με μια άλλη κυβερνητική δέσμευση, τον υπουργό Μεταφορών Grant Shapps, ο οποίος λέγεται ότι “σκέφτεται την επανεξέταση του HS2”. Ο κ. Shapps λέει στην εφημερίδα ότι οι υπουργοί δεν μπορούν πλέον να «ακολουθούν τυφλά» το αρχικό σχέδιο για τη σιδηροδρομική γραμμή, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα σημαίνει ότι το ανατολικό σκέλος από το Birmingham στο Leeds Λιντς «κινδυνεύει».

Η Daily Telegraph επικεντρώνεται σε μια άλλη ομιλία από τη διάσκεψη, αυτή του υπουργού του Brexit, Lord Frost, ο οποίος, λέει η εφημερίδα, θα απειλήσει σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει το άρθρο 16, εκτός εάν συμφωνήσει να αντικαταστήσει το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Η Telegraph γράφει ότι θα ανακοινώσει στους εκπροσώπους της Βρετανίας πως “δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα” τις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν για μια νέα διευθέτηση κι έτσι είναι διατεθειμένη να αναστείλει μονομερώς τμήματα του Πρωτοκόλλου. Στην κεντρική ομιλία του στο Μάντσεστερ, ο Λόρδος Φροστ θα πει ότι ανησυχεί ολοένα και περισσότερο με τις προτάσεις της ΕΕ για τη διόρθωση του πρωτοκόλλου οι οποίες δεν παρέχουν τη «σημαντική αλλαγή που χρειαζόμαστε». Προτρέποντας το μπλοκ να είναι «φιλόδοξο», θα προτείνει για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση ως το μόνο τρόπο που θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να αποκαταστήσουν «φιλικές σχέσεις … βασισμένες στο ελεύθερο εμπόριο ”.

Η Sun αποκαλύπτει ότι ο John Barrowman έχει «κοπεί» από την ITV ως κριτής στο Dancing on Ice μετά από κατηγορίες ότι επανειλημμένα εξέθεσε απρεπώς τον εαυτό του στα γυρίσματα άλλων ψυχαγωγικών εκπομπών, ενώ ήταν στο πάνελ της συγκεκριμένης εκπομπής για δύο χρόνια.

Η Daily Star αναφέρει ότι η Βρετανία θα βρεθεί σε πενθήμερο καύσωνα, θερμότερο ακόμη και από την Κωνσταντινούπολη από την Πέμπτη, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...