Βρετανικός Τύπος: «Τερματισμός των δωρεάν self-tests» και «Διακοπή μαζικών εμβολιασμών», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο - Κορονοϊός - COVID-19

Στα πρωτοσέλιδα διατυπώνεται η άποψη αρκετών στην κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα ότι ο Covid είναι πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της ζωής μας και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να βρει τρόπους να τον διαχειρίζεται.

Η διανομή των δωρεάν self-tests θα μπορούσε να τερματιστεί ως μέρος μιας κυβερνητικής στρατηγικής για την έναρξη της ζωής με τον Covid, σύμφωνα με τους Sunday Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει νέα σχέδια εντός εβδομάδων, με τα δωρεάν τεστ να παρέχονται δυνητικά μόνο σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως οίκους φροντίδας, νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και για όσους έχουν συμπτώματα. Η εφημερίδα επικαλείται πηγή του Whitehall που είπε: «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν self-tests σε όλους. Είναι πιθανό να περάσουμε σε ένα σενάριο όπου θα υπάρχουν λιγότερες δοκιμές, αλλά έχουμε την ικανότητα να τις αυξήσουμε εάν χρειαστεί».

Παρόμοιος και ο τίτλος του Observer: «Τερματίστε τα μαζικά εμβόλια και αντιμετωπίστε τον Covid ως ενδημικό ιό, παρόμοιο με τη γρίπη». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα εμβόλια του Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ. Clive Dix, ζήτησε την επανεξέταση της στρατηγικής για τον Covid, ουσιαστικά, αντιστρέφοντας την προσέγγιση των τελευταίων δύο ετών και επιστρέφοντας σε μια «νέα κανονικότητα». Ο Δρ. Clive Dix είπε: «Ο μαζικός εμβολιασμός βάσει πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει τώρα να τελειώσει». Είπε επίσης ότι είναι καιρός «να διαχειριστούμε τις ασθένειες και όχι την εξάπλωση του ιού», με κύριο στόχο να σταματήσουμε την εξάπλωση σοβαρών ασθενειών σε ευάλωτες ομάδες. Αυτό θα σήμαινε τερματισμό του μαζικού εμβολιασμού μετά την αναμνηστική εκστρατεία και δημιουργία εμβολίων μόνο για ευάλωτα άτομα, ειδικά για παραλλαγές του Covid. Εν τω μεταξύ το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο ζοφερό ορόσημο των 150.000 θανάτων από Covid.

Γράφοντας στην Sunday Telegraph, η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss είπε ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει μονομερώς το Άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας εάν δεν μπορεί να καταλήξει σε μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ρήτρα είναι η διάταξη του Πρωτοκόλλου -διέπει τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία- που μπορεί να ανασταλεί από κάθε πλευρά εάν προκαλούν σοβαρές δυσκολίες. Μέχρι τώρα, προσθέτει η εφημερίδα, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίστευαν ότι η κυβέρνηση είχε «εναποθέσει» ένα σχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 16, εν μέρει λόγω των πρόσφατων πολιτικών διενέξεων που θεωρούνταν ότι είχαν αποδυναμώσει σοβαρά τη θέση του πρωθυπουργού. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η προειδοποίηση πιθανότατα «θα πυροδοτήσει εντάσεις με τις Βρυξέλλες» ενόψει της πρώτης συνάντησης της κας Truss με τον ομόλογό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, μια φωτογραφία της Δούκισσας του Cambridge με κόκκινο φόρεμα δημοσιεύεται σε αυτήν  και σε πολλές άλλες εφημερίδες. Είναι μία από τις τρεις φωτογραφίες που κυκλοφόρησε το Παλάτι του Kensington για να τιμήσει τα 40α γενέθλιά της. Η Sunday Telegraph σημειώνει ότι οι τρεις φωτογραφίες – μία έγχρωμη και οι  άλλες δυο ασπρόμαυρες – δείχνουν τις αντίθετες πλευρές της δούκισσας, από το φιλικό χαμόγελο μιας γλυκιάς μητέρας μέχρι την πιο επίσημη πόζα μιας μελλοντικής βασίλισσας.

Η Sunday Express, με τίτλο «Ήρθε η ώρα για σκληρή δικαιοσύνη! Η υπουργός Εσωτερικών προειδοποιεί τους Λόρδους να μην την εμποδίσουν»,δημοσιεύει συνέντευξη με μια άλλη υπουργό της κυβέρνησης, την Priti Patel. Η υπουργός είπε στην εφημερίδα ότι η Βουλή των Λόρδων δεν πρέπει να αποδυναμώσει το νέο νομοσχέδιο για την αστυνομία, το έγκλημα και τις ποινές. Οι πρόσθετες εξουσίες είναι ζωτικής σημασίας “για την αποτροπή περαιτέρω τραγωδιών”, αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με την κ. Patel. «Οι συνάδελφοι στη Βουλή των Λόρδων δεν πρέπει να υποβαθμίσουν τις νέες αστυνομικές εξουσίες επειδή η χώρα το χρωστάει στις οικογένειες των θυμάτων για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα του εγκλήματος», προειδοποίησε η Patel. Η υπουργός Εσωτερικών μίλησε αποκλειστικά στην Sunday Express μετά τη σύλληψη ενός 13χρονου και  ενός 24χρονου με την κατηγορία ότι μαχαίρωσαν έναν άνδρα μέχρι θανάτου σε δρόμο του δυτικού Λονδίνου. Ένας αριθμός ρεκόρ εφήβων σκοτώθηκαν στους δρόμους της Βρετανίας πέρυσι με 30 έφηβους και νεαρούς άνδρες να χάνουν τη ζωή τους μόνο στο Λονδίνο. Το νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή των Λόρδων αυτήν την εβδομάδα και οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα καθυστέρησης θα μπορούσε να κοστίσει ζωές.

Οι  Sunday People αποκαλύπτει ότι η Savannah Brockhill, η οποία καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε 25 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία της 16 μηνών Star Hobson, είπε σε άλλες συγκρατούμενές της ότι «έθαψε άλλα τρία μωρά». Συγκλονισμένη η πρώην συγκρατούμενή της, Amy Louise Cowan28 ετών,  είπε  ότι η δολοφόνος της Star Hobson, έκανε  αυτό την άρρωστη δήλωση που σόκαρε ακόμη και τους πιο σκληρούς κατάδικους, λίγες μέρες πριν και εξακολουθεί να αποκαλεί τον τραγικό νεαρό “κορίτσι μου” παρά τα σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια που της υπέβαλε, με αποτέλεσμα τον θάνατό της. Η σοκαρισμένη Louise Cowan, η οποία ήταν μαζί με την Brockhill στις φυλακές στο Cheshire μέχρι αυτή την εβδομάδα, είπε στους Sunday People: «Η Savannah είναι κρύα και σκληρή. Δεν την είδα ποτέ να κλαίει», ενώ ισχυρίζεται ότι άκουσε τη Savannah να λέει ότι: «υπάρχουν άλλα τρία μωρά θαμμένα σε ένα χωράφι πίσω από το σπίτι μου».

Ο ηθοποιός Danny Dyer αποχωρεί από το Eastenders, σύμφωνα με την Sunday Mirror. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ηθοποιός, ο οποίος υποδύεται τον ιδιοκτήτη του Queen Vic, Mick Carter από το 2013, αποχωρεί από τον ρόλο του, μια κίνηση «βόμβα» που θα μπορούσε να αφήσει το σόου σε «κρίση».  Ο ηθοποιός φέρεται να έχει υπογράψει σε ένα επερχόμενο δράμα στο δορυφορικό κανάλι. Η  νέα συμφωνία πιστεύεται ότι αξίζει πολύ λιγότερο από τη συμφωνία του 1 εκατομμυρίου λιρών ετησίως, που αποκαλείται «χρυσές χειροπέδες» και που έχει συνάψει με το BBC. Ωστόσο θα ανοίξει την πόρτα σε μια σειρά από προσφορές που θα μπορούσαν τελικά να επισκιάσουν αυτά που κερδίζει τώρα. Οι αυστηροί όροι του BBC τον εμπόδισαν να εμφανιστεί σε αντίπαλα κανάλια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει πολλά από τα πράγματα που ήθελε.

Ο προκάτοχος της υπουργού Εξωτερικών, Liz Truss, ως διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit εμφανίζεται στο κύριο θέμα της Κυριακής στην Sunday Mail να λέει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Γίνε ένας αληθινός Tory Μπόρις, αλλιώς είσαι εκτός». Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εντυπωσιακή παραίτησή του από υπουργός Brexit τον περασμένο μήνα, ο Λόρδος Φροστ καλεί τον Τζόνσον να αναζωογονήσει τη χώρα με «ελεύθερες αγορές, ελεύθερο διάλογο και χαμηλούς φόρους» και να «ξεκαθαρίσει την πορεία του κόμματος» για να προσελκύσει τους απλούς ψηφοφόρους. Ο Λόρδος Φροστ λέει στην εφημερίδα ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να επαναφέρει την κυβέρνησή του στις παραδοσιακές γραμμές των Συντηρητικών, εάν θέλει να αποφύγει την ήττα στις επόμενες γενικές εκλογές. Τονίζει ότι η αλλαγή πορείας είναι απαραίτητη για το κόμμα «αν θέλουμε να βγούμε από αυτή την μικρή καθίζηση και να κερδίσουμε τις εκλογές σε δύο χρόνια». Η σημερινή συνέντευξη έρχεται αφότου ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων για να προετοιμάσει τα πλάνα του για την επιστροφή της κυβέρνησής του πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαΐου και τις συζητήσεις πίσω από την πλάτη του για μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας. Ο Λόρδος Φροστ ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει ο κ. Τζόνσον να παραιτηθεί, αλλά να αλλάξει τις πολιτικές και τους ανθρώπους γύρω του. «Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε πιο ξεκάθαροι για την κατεύθυνση του ταξιδιού, πιο ξεκάθαροι για το πώς θα φτάσουμε εκεί. Και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εμπιστεύεται το ένστικτό του λίγο περισσότερο», δήλωσε.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...