Βρετανικός Τύπος: «Τέταρτη δόση δεν είναι απαραίτητη» και «Πανικός για τις διακοπές», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο- Βρετανία- Καρτοτηλέφωνο

Η Daily Telegraph αποκαλύπτει τις συστάσεις από τους κυβερνητικούς επιστημονικούς συμβούλους ότι επί του παρόντος δεν χρειάζεται τέταρτη δόση. Ανάλυση από τη Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης διαπίστωσε ότι τρεις μήνες μετά τη λήψη τρίτου εμβολίου, η προστασία μεταξύ των άνω των 65 ετών παρέμεινε περίπου στο 90%. Εν τω μεταξύ ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, έχουν αρχίσει ήδη να χορηγούν τέταρτη δόση για τον Covid. Η Daily Telegraph αναφερόμενη στη  μήνυση της Virginia Giuffre στον  πρίγκιπα Andrew, αποκαλύπτει ότι η νομική ομάδα του δούκα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφέρει στην κα Giuffre αποζημίωση προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανώς επιζήμια δίκη. Επισημαίνει πως οποιοσδήποτε τέτοιος διακανονισμός πιθανότατα θα υπερέβαινε τα 5 εκατομμύρια λίρες και ότι η βασίλισσα θα κληθεί να συνεισφέρει, παράλληλα με τη συμβολή του ίδιου του πρίγκιπα Άντριου. Όμως η εφημερίδα σημειώνει ότι μέχρι στιγμής ο Δούκας της Υόρκης έχει δηλώσει ότι θέλει να καταρρίψει τις κατηγορίες και να καθαρίσει το όνομά του.

Το θέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας i του σαββατοκύριακου αφορά τον αριθμό ρεκόρ του προσωπικού που θα αποχωρήσει από το NHS το 2021, καθώς οι γιατροί φεύγουν μαζικά μετά από μια ζοφερή διετία,  με την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής να αναφέρεται ως βασικό ζήτημα. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία του NHS Αγγλίας τα οποία δείχνουν ότι περισσότεροι από 27.000 γιατροί και νοσηλευτές παραιτήθηκαν οικειοθελώς μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί. Η εφημερίδα δημοσιεύει μια μαρτυρία από μια νοσοκόμα της πρώτης γραμμής που είπε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας «μου κόστισε την ψυχική μου υγεία και τον γάμο μου». Εν τω μεταξύ, υπάρχουν «πρώιμα σημάδια» ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron επιβραδύνεται σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τα νοικοκυριά έχουν εξοικονομήσει 1,7 τρισεκατομμύρια λίρες στην πανδημία, αναφέρει η Daily Express, η οποία προσθέτει ότι οι οικογένειες διχάζονται μεταξύ του να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους ή να διατηρήσουν τα χρήματα για τους αυξημένους λογαριασμούς που αναμένονται φέτος. Τη «μίνι εκτόξευση » στις διακοπές χαιρέτισε ο καγκελάριος Rishi Sunak, σύμφωνα με την Daily Express, αφού, όπως δήλωσε, «οι φοβισμένοι Βρετανοί» έφτιαξαν ένα «γιγάντιο ταμιευτήριο» αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ένα πράγμα στο οποίο οι Βρετανοί επιθυμούν να ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν κερδίσει με κόπο είναι οι διακοπές, αναφέρει η Daily Mirror. Με τίτλο: «Πανικός για τις διακοπές», η εφημερίδα επισημαίνει ότι η χαλάρωση αυτής της εβδομάδας των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον Covid, για τους πλήρως εμβολιασμένους, έχει οδηγήσει σε τεράστια άνοδο στις κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές. Οι κρατήσεις φέρεται να έχουν φτάσει τα προ-Covid επίπεδα και όπως σύμφωνα με την εφημερίδα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2, Steve Heapy, «Οι άνθρωποι θέλουν απεγνωσμένα να ξεφύγουν», ενώ οι κρατήσεις της EasyJet φέρεται σχεδόν να τριπλασιάζονται κάθε εβδομάδα.

Οι Financial Times του σαββατοκύριακου γράφουν ότι ο καγκελάριος Rishi Sunak δέχεται πιέσεις από τους Συντηρητικούς να επανεξετάσει και να ανακαλέσει την περυσινή του απόφασή να αναστείλει το λεγόμενο «τριπλό κλείδωμα» στις ετήσιες αυξήσεις των κρατικών συντάξεων. Δύο πρώην υπουργοί, ένας των Συντηρητικών και ένας Φιλελεύθερος Δημοκρατικός, θέλουν βοήθεια για τους πιο ευάλωτους, καθώς αγωνίζονται με τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 6%, αναφέρει η εφημερίδα. Η κυβέρνηση λέει ότι ενθαρρύνει όσους δικαιούνται να διεκδικήσουν συνταξιοδοτική πίστωση. Εν τω μεταξύ, η κύρια φωτογραφία στο μπροστινό μέρος της εφημερίδας είναι ο θρύλος του Χόλυγουντ, Σίντνεϊ Πουατιέ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Η φωτογραφία του Πουατιέ υπάρχει επίσης στο μπροστινό μέρος της Guardian, όμως το κύριο θέμα της εφημερίδας επικεντρώνεται στην αθώωση των Colston Four, οι οποίοι απαλλάχθηκαν αυτή την εβδομάδα, παρά την παραδοχή τους ότι βοήθησαν στο γκρέμισμα του αγάλματος του δουλέμπορου Edward Colston στο Bristol, τον Ιούνιο του 2020. Η Guardian σημειώνει ότι δικηγόροι κατηγόρησαν την κυβέρνηση και την γενική εισαγγελέα για την Αγγλία και την Ουαλία, Suella Braverman, για «πολιτικά καθοδηγούμενη παρέμβαση» και για «υπονόμευση του κράτους δικαίου» αφού η Braverman ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση στο Εφετείο. Πρώην διευθυντής των εισαγγελικών αρχών, ο Ken Macdonald, λέει ότι «πάντα δίνεται ο χώρος στους ενόρκους να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό» και οι υπουργοί θα ήταν «ανόητοι» να προσπαθήσουν να το αμφισβητήσουν.

Εν τω μεταξύ, η Daily Mail πήρε συνέντευξη «βόμβα» από μια γυναίκα που έδωσε κατάθεση στη δίκη της Ghislaine Maxwell. Στην  συνέντευξη η υποτιθέμενη «σκλάβα του σεξ» του Jeffrey Epstein, Carolyn Andriano λέει ότι έλαβε ένα μήνυμα από την κατήγορο του πρίγκιπα Andrew, Virginia Giuffre, το 2001, που ισχυριζόταν ότι πήγαινε για δείπνο στο Λονδίνο με τη Maxwell, τον Jeffrey Epstein και τον πρίγκιπα. Μια εβδομάδα αργότερα στη Φλόριντα, η κ. Andriano λέει ότι η κυρία Giuffre της έδειξε μια φωτογραφία της με τον Δούκα της Υόρκης στο Λονδίνο και της είπε ότι είχε κοιμηθεί μαζί του. Η κα Giuffre μήνυσε τον πρίγκιπα, υποστηρίζοντας ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών. Η Mail λέει ότι δεν έχει πληρώσει για τη συνέντευξη, αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του πρίγκιπα Άντριου αρνήθηκαν να απαντήσουν και ο πρίγκιπας Andrew ως γνωστόν, αρνείται σταθερά κάθε αδικοπραγία.

Και τέλος οι Times δημοσιεύουν μια συνέντευξη και μια προειδοποίηση από τον ναύαρχο Sir Tin Radakin, αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος είπε για τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Μόσχας να κόψει βασικά υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, θέτει σε κίνδυνο το παγκόσμιο σύστημα πληροφοριών και θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί «πράξη πολέμου». Ο Sir Tony είπε ότι υπήρξε μια «φαινομενική αύξηση» στη ρωσική υποβρύχια και υποθαλάσσια δραστηριότητα τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Sir Tony λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επειγόντως να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους, για να ανταγωνιστεί την αυξημένη στρατιωτική δύναμη της Μόσχας.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...