Βρετανικός Τύπος: «Θα καθυστερήσει η ημερομηνία χαλάρωσης του lockdown που είχε προγραμματιστεί για 21 Ιουνίου»

Λονδίνο - Αγγλία - Μπινγκ Μπεν

Η χαλάρωση του lockdown που είχε προγραμματιστεί για την 21η Ιουνίου στην Αγγλία θα μπορούσε να καθυστερήσει για ένα δεκαπενθήμερο, αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Times της Τρίτης. Ο καθηγητής Chris Whitty και ο Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Patrick Vallance, παρέδωσαν μια ενημέρωση στους υπουργούς που χαρακτηρίστηκε ως «αρκετά ζοφερή» σύμφωνα με μία έγκυρη πηγή. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η καθυστέρηση δύο εβδομάδων θα επιτρέψει σε όλους άνω των 50 να εμβολιαστούν πλήρως και θα υπάρξει αρκετός χρόνο για να γίνουν αποτελεσματικά τα εμβόλια. Πηγή της κυβέρνησης αναφέρει ότι αναμένουν καθυστέρηση μεταξύ δύο εβδομάδων και ενός μήνα, αλλά ότι το πολιτικό αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι περιορισμένο, όσο το πλήρες άνοιγμα της χώρας πραγματοποιείται πριν από την έναρξη των σχολικών διακοπών στα τέλη Ιουλίου.

Η εφημερίδα i μεταφέρει κάποια θετικά νέα για τον κορονοϊό. Αναφέρει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο το 2% των ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με την μετάλλαξη Delta στην Αγγλία ήταν πλήρως εμβολιασμένα. Τα υπόλοιπα δεν είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κάνει μόνο μία δόση. Η εφημερίδα το αποκαλεί “το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι τα εμβόλια σπάζουν τη σχέση μεταξύ λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών”. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει, ότι η έδρα του ηγέτη των Εργατικών, Sir Keir Starmer, θα καταργηθεί και θα επανασχεδιαστεί, λαμβάνοντας μέρος της έδρας του προκατόχου του Jeremy Corbyn από το Islington North. Ωστόσο, η διαδικασία έχει πολύ δρόμο ακόμη καθώς θα υπάρξει μια σειρά διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων τα τοπικά κόμματα και τα συμβούλια θα ασκήσουν πιέσεις για αλλαγές, ενώ οι δύο τελευταίες αναφορές κατέρρευσαν το 2013 και το 2018.

«Είμαστε στην τελική ευθεία», γράφει στον τίτλο της η Mirror, που είναι απόσπασμα της δήλωσης του υπεύθυνου της NHS της Αγγλίας, Sir Simon Stevens. Η εφημερίδα αναφέρει την είδηση ότι στους κάτω των 30 ετών στην Αγγλία προσφέρεται η πρώτη δόση του εμβολίου από σήμερα, ωστόσο, προσθέτει ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έχει ξεκινήσει ένα τρίτο κύμα του ιού.

Η  Daily Mirror γράφει σε άρθρο της ότι ο πρίγκιπας Χάρι είπε στη γιαγιά του την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει μέρος του ονόματός της, χρόνια πριν συναντήσει τη σύζυγό του, Μέγκαν, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, η Βασίλισσα το θεωρεί «υπέροχη ιδέα». Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε ένα μικροσκοπικό πλάσμα που ήταν θαμμένο σε ένα παχύ υπόγειο στρώμα εδάφους που παραμένει παγωμένο καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, που εμφανίζεται κυρίως σε πολικές περιοχές στη Σιβηρία για 24.000 χρόνια, έχει αναζωογονηθεί. Το σκουλήκι τύπου rotifer – μήκους μικρότερου από ένα χιλιοστό, αλλά με εγκέφαλο και πεπτικό σωλήνα – έχει αναπαραχθεί γράφει η Daily Mirror … σε μια “ώριμη κρύα περίοδο”.

Η Metro αποκαλύπτει  επίσημη έκθεση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι του NHS είναι “κακοποιημένοι” και πολλοί θα φύγουν, απειλώντας το μέλλον της υπηρεσίας υγείας. Η έκθεση των βουλευτών προειδοποιεί ότι το NHS είχε έως και 130.000 κενές θέσεις πριν από την πανδημία και ότι οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας και φροντίδας είναι πιθανό να διπλασιαστούν τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς το καταβεβλημένο προσωπικό θα αποχωρήσει από το σύστημα. Τα επίπεδα του προσωπικού καθορίζονται από τους υπουργούς που παλεύουν για τους προϋπολογισμούς και όχι από τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, προσθέτει η έκθεση.

Η Daily Express γράφει ότι η πρώτη νέα θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εφημερίδα αποκαλεί το φάρμακο για την άνοια “αλλαγή παιχνιδιού” και λέει ότι “θα δώσει ελπίδα σε εκατομμύρια πάσχοντες”. Με το γραμματέα της Δικαιοσύνης Robert Buckland να αναλαμβάνει νομικές δράσεις, η Daily Express μιλάει για «οργή» για την απόφαση του Συμβουλίου των Αναστολών να εγκρίνει την απελευθέρωση του Colin Pitchfork, ο οποίος βίασε και στραγγάλισε δύο κορίτσια 15 ετών στο Leicestershire τη δεκαετία του 1980. Αναφέρεται στη μητέρα ενός από τα θύματα, την Dawn Ashworth, λέγοντας ότι ο Pitchfork “πάντα θα είναι ένας κίνδυνος”. Η αδερφή του πρώτου θύματός του, η Lynda Mann, λέει ότι δεν πιστεύει ότι είναι ικανός επανένταξης δηλώνοντας: “Το τέρας που σκότωσε τα κορίτσια μας δεν πρέπει ποτέ να απελευθερωθεί”.

«Η Ευρώπη απειλεί με εμπορικό πόλεμο για τα λουκάνικα», είναι ο κύριος τίτλος στην Daily Telegraph. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maros Sefcovic, έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδαπροειδοποιώντας ότι η Ε.Ε. θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με τη Βρετανία εάν ο Μπόρις Τζόνσον παρακάμψει τη συμφωνία Brexit, για να επιτρέψει στα καταστήματα στη Βόρεια Ιρλανδία να συνεχίσουν να πωλούν βρετανικά λουκάνικα, χωρίς διενέργεια ελέγχων, μετά το τέλος αυτού του μήνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ενεργήσει μονομερώς για να παρατείνει τις περιόδους χάριτος στους ελέγχους στα σύνορα της Ιρλανδικής Θάλασσας για δέματα και είδη σούπερ μάρκετ, προκαλώντας τη νομική αντίδραση της ΕΕ. Η Telegraph γράφει πως κατανοεί ότι οι υπουργοί σκέφτονται επίσης να το κάνουν για τα κατεψυγμένα κρέατα όπως λουκάνικα και κιμά, ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα εξοργίσει την Ε.Ε.

Καθώς οι βουλευτές μελετούν τις προτάσεις της Επιτροπής Ορίων για μια μεγάλη αλλαγή των εκλογικών περιφερειών, η Daily Telegraph επισημαίνει ότι ο υπουργός Άμυνας, Ben Wallace, θα μπορούσε να χάσει την έδρα του από το Wyre και τον Preston North στο Lancashire. Στελέχη του συντηρητικού κόμματος έχουν αποκαλύψει στην Telegraph ότι αναμένουν απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να πραγματοποιηθούν οι επόμενες γενικές εκλογές πριν ολοκληρωθούν οι αλλαγές τον Ιούλιο του 2023.

Η Guardian ασχολείται με την αναστάτωση των βουλευτών των Συντηρητικών που θέλουν να ανατρέψουν τις περικοπές της κυβέρνησης σε ξένη βοήθεια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον “έχει βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης” με πολλούς από τους βουλευτές του, αφού είπε ότι θα αψηφούσε εντολή του Προέδρου των Κοινοτήτων να επιτρέψει στους βουλευτές να προβούν σε μια ψηφοφορία επί του θέματος. Δεδομένου ότι πολλά σημαντικά στελέχη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Theresa May, αναμένεται να καταδικάσουν τις περικοπές, η Guardian υπονοεί ότι αυτό θα είναι ενοχλητικό για τον κ. Τζόνσον πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 αυτή την εβδομάδα.

Η Guardian αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ έχει προειδοποιήσει τον υπουργό Brexit, Λόρδο Frost, ότι «η υπομονή της εξαντλείται». Η ΕΕ κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του σχετικά με τα συστήματα ανίχνευσης για να εμποδίσει την είσοδο βρετανικών εμπορευμάτων στην Ιρλανδική Δημοκρατία και για την κατασκευή συνοριακών σταθμών ελέγχου στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας. Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κάνουν παραχωρήσεις – προσφέροντας να διασφαλίσουν την αδιάκοπη παροχή στη Βόρεια Ιρλανδία εγκεκριμένων από τη Βρετανία φαρμάκων και επιτρέποντας σε άτομα με σκύλους-οδηγούς να ταξιδεύουν χωρίς έγγραφα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η G7 “σχεδιάζει μια επιδρομή” για να υποχρεώσει την Amazon να πληρώσει περισσότερο εταιρικό φόρο, σύμφωνα με τους Financial Times. Την περασμένη εβδομάδα, η G7 έφτασε σε συμφωνία για να κάνει τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερο φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Η εφημερίδα γράφει ότι παρόλο που η Amazon φαίνεται να εκπίπτει από το όριο του περιθωρίου κέρδους που έχει καθοριστεί από το σχέδιο G7, υπάρχει μια ιδέα να αντιμετωπιστεί ο τομέας υπολογιστών cloud της Amazon ως ξεχωριστή οντότητα που μπορεί να σημαίνει ότι η Amazon θα πληρώσει περισσότερα.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...