Βρετανικός Τύπος: «Το χειρότερο σκάνδαλο των Tories» και «Η Johnson & Johnson σταματάει τη χρήση του εμβολίου της στην Ευρώπη», στα πρωτοσέλιδα

Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

Αρκετές εφημερίδες αναφέρουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις πιέσεις του πρώην πρωθυπουργού David Cameron προς μια εταιρεία που κατέρρευσε. Η Daily Mail αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι «ανησυχεί» για τις αποκαλύψεις ότι ένας από τους πρώην ανώτερους αξιωματούχους του Cameron άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος της Greensill Capital ενώ ήταν ακόμα δημόσιος υπάλληλος. “O μανδαρίνος του Cameron, που παγιδεύεται από το σκάνδαλο” είναι ο τίτλος της εφημερίδας, η οποία σημειώνει ότι, επιτράπηκε στον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο που εργαζόταν υπό τον Cameron, να εργαστεί παράλληλα για την Greensill Capital, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ως “σπάνια” και “εξαιρετικά ασυνήθιστη”.

Οι Times αναφέρουν ότι τέτοιες ρυθμίσεις έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Γραφείο και ο εμπλεκόμενος δημόσιος υπάλληλος, Bill Crothers, δήλωσε ότι “δεν είναι ασυνήθιστο”. Η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Crothers ήταν υπεύθυνος για τις δαπάνες της κυβέρνησης ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών κατά τα τρία χρόνια ως διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας του Whitehall, πριν τελικά γίνει διευθυντής στην Greensill με μερίδιο 5 εκατομμυρίων λιρών στην εταιρεία. Οι Times αναφέρουν ότι ο David Cameron συνόδευσε σε ταξίδι τον ιδιοκτήτη της Greensill, ο οποίος προσπαθούσε να ιδρύσει γραφείο στο Ριάντ, σε συνάντηση με τον Πρίγκιπα του Στέμματος Mohammed bin Salman, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την εμπλοκή του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi. Οι Times σημειώνουν ότι η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν σημαίνει ότι θα αποσυρθούν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα βρετανικά στρατεύματα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πηγές έχουν καταστήσει σαφές ότι οι 700 περίπου Βρετανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα θα συνεχίσουν χωρίς τις αμερικανικές υποδομές, ενώ σημειώνει ότι έχουν ήδη γίνει σχέδια για την παράδοση του εκπαιδευτικού κέντρου “Sandhurst in the Sand” στον έλεγχο του αφγανικού στρατού.

Πηγές της Downing Street ανέφεραν στην Guardian ότι “ανησυχούν σοβαρά” που οι νέες ρυθμίσεις έλαβαν επίσημη έγκριση. Ο ισχυρισμός του κ. Crothers ότι οι ρυθμίσεις για εργασία μερικής απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι ασυνήθιστη έχει προκαλέσει «συναγερμό» στην κυβέρνηση, λέει η εφημερίδα.

«Φαίνεται λίγο ύποπτο, Rishi» είναι ο τίτλος της Metro, η οποία επικεντρώνεται στην κριτική του Εργατικού Κόμματος ότι ο Καγκελάριος Rishi Sunak «τρέχει φοβισμένος» για τον ρόλο του στην υπόθεση, αφού απέφυγε να αντιμετωπίσει ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, για κείμενα που του έστειλε ο Cameron εξ ονόματος του Greensill. Μια πηγή των Εργατικών λέει στην εφημερίδα: “Αυτή είναι πιθανώς η πρώτη φορά που ο Sunak απέρριψε την ευκαιρία να βρεθεί μπροστά σε μια κάμερα.”

Η Daily Mirror αναφέρεται στο “χειρότερο σκάνδαλο των Tories εδώ και μια δεκαετία εξαιτίας του παράτολμου λόμπι” του κ. Cameron, με τη φράση “σκοτεινή πρόσβαση”. Ο τίτλος εμφανίζεται πάνω από μια εικόνα του David Cameron ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει μια “άνετη συνομιλία”, πίνοντας ποτά ενώ κάθονταν γύρω από μια ανοιχτή φωτιά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία, με τον Lex Greensill, ιδρυτή της “αποτυχημένης τράπεζας”. Ο Cameron επίσης φαίνεται να παρότρυνε τους «παλιόφιλούς του» από το  Νο 10 να δώσουν χρήματα για τον Covid”.

“Τα εμβόλια για άτομα κάτω των 40 ετών σε έξι εβδομάδες” γράφει η εφημερίδα i, αναφέροντας ότι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέχρι το τέλος Μαΐου. Λέει επίσης ότι υπάρχει “αυξανόμενη επιστημονική υποστήριξη” για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων για την πρώτη και τη δεύτερη δόση, αναφέροντας τις δηλώσεις ενός επιστήμονα που λέει ότι μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

Οι Financial Times επικεντρώνονται στην παύση της διάθεσης εμβολίων Johnson και Johnson στην Ευρώπη, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες εξετάζουν τις ανησυχίες για σπάνιες θρομβώσεις αίματος, παρόμοιες με αυτά που παρατηρούνται στο εμβόλιο της AstraZeneca. Η έρευνα των ΗΠΑ πρόκειται να ολοκληρωθεί σε «λίγες μέρες», λέει η εφημερίδα και οι Johnson και Johnson πήραν την ίδια την απόφαση να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου στην Ευρώπη.

“Τέλος … Μερικά καλά νέα για νυχτερίδες!” είναι ο τίτλος στο μπροστινό μέρος της Daily Star, η οποία λέει ότι τα νυχτόβια θηλαστικά είχαν μια «σκληρή χρονιά» αφού κατηγορούνταν για την πανδημία. Αναφέρει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να κλείσουν οι ανοιχτές αγορές της Κίνας – οι οποίες μερικές φορές πωλούν κρέας από άγρια ​​ζώα και όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονoϊός.

Η Sun καλύπτει αυτό που αποκαλεί “Πανικός των Βρετανών για ποτό” καθώς οι περιορισμοί  μειώνονται, αναφέροντας ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει κράτηση για τραπέζια, ενώ όπως τονίζει πολλά μπαρ  είναι ρεζερβέ μέχρι τον Μάιο.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων θανάτων από τον ιό είναι τώρα άτομα που είχαν θετικά αποτελέσματα για τον ιό, αλλά δεν είχαν τον Covid-19 ως την κύρια αιτία θανάτου, αναφέρει η Daily Telegraph, υποδηλώνοντας ότι παρέχει υποστήριξη για ταχύτερο άνοιγμα, ενώ δείχνει απογοητευμένη, από την επιμονή του Μπόρις Τζόνσον πως το lockdown και όχι το πρόγραμμα εμβολίων, είναι κυρίως υπεύθυνο για την μείωση των κρουσμάτων. “Σαφώς αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια”, γράφει η επιστημονική συντάκτης της εφημερίδας, Sarah Knapton, η οποία λέει ότι υπάρχει μια αυξημένη ποσότητα δεδομένων που υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά θανάτου και οι νοσηλείες είναι ακόμη χαμηλότερα από τα επίσημα στοιχεία. Ένα άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα σημειώνει ότι οι περιορισμοί μπορεί να σημαίνουν ότι η Βασίλισσα θα πρέπει να κάθεται μόνη της στην κηδεία του συζύγου της το Σάββατο, καθώς το μόνο άτομο που παρευρίσκεται στη «φούσκα» του στενού περιβάλλοντός της είναι ο ιδιωτικός γραμματέας του Δούκα του Εδιμβούργου, Ταξίαρχος, Archie Miller-Bakewell. Η Daily Telegraph σε άλλο άρθρο της αναφέρει ότι η εμφάνιση της φωτογραφίας του Cameron με τον Lex Greensill στη  Σαουδική Αραβία, οδήγησε τους ακτιβιστές να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό του Cameron, ότι χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ μεταξύ αυτών που αμφισβητούν τον ισχυρισμό του είναι και η Διεθνής Αμνηστία.

Και η Daily Express επικεντρώνεται επίσης στη Βασίλισσα καθώς θρηνεί τον Δούκα του Εδιμβούργου, λέγοντας ότι σκοπεύει να περάσει περισσότερο χρόνο στο Κάστρο του Windsor και να έχει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ περισσότερο σαν “γραφείο”. Η εφημερίδα αναφέρει πως η Βασίλισσα είπε ότι νιώθει «πιο άνετα» στο Windsor και εκφράζει την επιθυμία της να μείνει κοντά στο σημείο όπου θα θαφτεί ο Πρίγκιπας Φίλιππος.

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog/newspapers/uk

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...