Βρετανικός Τύπος: «Το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν» και «Νέο θαυματουργό εμβόλιο, μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές», στα πρωτοσέλιδα

Βρετανία - Λονδίνο
Πηγή: Eurokinissi

Το Αφγανιστάν συνεχίζει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, με αρκετά να εστιάζουν στα επακόλουθα της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη χώρα. Η φυτογραφία του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη που έφυγε από το Αφγανιστάν, επιβιβαζόμενος σε αεροπλάνο, βρίσκεται σε πολλά πρωτοσέλιδα, αλλά υπάρχουν και φωτογραφίες της νέας τάξης πραγμάτων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Telegraph αναφέρεται στα σχόλια του προέδρου Joe Biden, ο οποίος είπε ότι η στιγμή σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η εφημερίδα ερμηνεύει τις παρατηρήσεις του ως ένδειξη “υποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από το ρόλο τους ως αστυνομικού του κόσμου”. Η Telegraph δείχνει έναν μαχητή των Ταλιμπάν να ποζάρει στο πιλοτήριο ενός εγκαταλελειμμένου αεροσκάφους του αφγανικού στρατού. Σύμφωνα με την Telegraph, μια θεραπεία με τη χρήση ενός νέου φαρμάκου, βρέθηκε να μειώνει στο μισό τα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης» σε μόλις δύο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν στατίνες καθημερινά.

«Ο θάνατος στη Δύση» είναι ο τίτλος της Metro, η οποία δημοσιεύει μια φωτογραφία από ψεύτικα φέρετρα τυλιγμένα σε δυτικές σημαίες που μεταφέρονται στους δρόμους της πόλης Khost, από τους Ταλιμπάν. Περιγράφοντας την παρέλαση ως «ανούσια», η εφημερίδα επισημαίνει ότι έγινε λίγες μέρες αφότου επαναπατρίστηκαν τα πτώματα 13 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των Βρετανών πολιτών και συμμάχων τους από το Αφγανιστάν, αναφέρει η Daily Mail. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ειδικός απεσταλμένος Sir Simon Gass, συναντήθηκε με ανώτερους εκπροσώπους της ομάδας στο Κατάρ για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση για όσους έμειναν πίσω, με εκτιμήσεις που υποδεικνύουν ότι έως και 7.000 Αφγανοί θα μπορούσαν ακόμη να είναι επιλέξιμοι για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας νεοναζί που κατέβαζε εγχειρίδια κατασκευής βομβών καταδικάστηκε να διαβάζει κλασικά μυθιστορήματα αντί να σταλεί στη φυλακή. Σύμφωνα με την Mail, ο 21χρονος Ben John, από το Λίνκολν, είχε την εναλλακτική να μείνει έξω από τη φυλακή, αρκεί να αποφύγει τη λογοτεχνία που εκθειάζει την υπεροχή των λευκών και να διαβάσει έργα των Austen, Shakespeare, Hardy και Dickens. Ο πρώην φοιτητής εγκληματολογίας, κρίθηκε ένοχος στο Leicester Crown Court για κατοχή τρομοκρατικού υλικού και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με αναστολή για δύο χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο δικαστής Timothy Spencer είπε στον Τζον ότι πρέπει να επιστρέφει στο δικαστήριο κάθε τέσσερις μήνες και να εξετάζεται για την εξέλιξη της μελέτης του και αν αυτό δε γίνει, θα έχει πρόβλημα.

Η εφημερίδα i, με κύρια φωτογραφία της μια ομάδα ένοπλων μαχητών που φρουρούν το αεροδρόμιο, λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την εφαρμογή “Dunkirk της WhatsApp”, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει περισσότερους Αφγανούς που φοβούνται για τη ζωή τους επειδή βοήθησαν τις δυτικές δυνάμεις. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας έχει υποσχεθεί στους επιλέξιμους Αφγανούς που έχουν μείνει πίσω ότι το προσωπικό του θα τους καλέσει να διαφύγουν, λέγοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να στείλουν email ή να στείλουν μηνύματα στο WhatsApp παρά την παρουσία των Ταλιμπάν.

Ο ανταποκριτής των Times στην Καμπούλ, Anthony Loyd, περιγράφει τη σκηνή στο αεροδρόμιο, σημειώνοντας πως τα εγκαταλελειμμένα οπλικά συστήματα μιας ηττημένης υπερδύναμης ήταν κατάλληλα μόνο για το παλιοσίδερα, καθώς οι μαχητές των Ταλιμπάν συρρέουν στο αεροδρόμιο και πανηγυρίζουν ανάμεσα στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους τα αμερικανικά στρατεύματα. Σημειώνει ότι οι μαχητές είναι χαρούμενοι με τη νίκη, αν και το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού καταστράφηκε από τις δυνάμεις πριν αποσυρθούν και δεν λειτουργεί πλέον. Ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν φέρεται να είπε στην εφημερίδα: «Έχουμε λίγα πράγματα να πάρουμε από εδώ. Η χώρα μας απελευθερώθηκε, αλλά οι Αμερικανοί μας άφησαν σκουπίδια». Η κύρια φωτογραφία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας είναι αυτή του Υποστράτηγου Chris Donahue, ο οποίος ήταν ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης που επιβιβάστηκε σε πτήση από το Αφγανιστάν.

Η Guardian, εστιάζει στις εμπειρίες των απλών Αφγανών που φοβούνται για το μέλλον τους υπό τους Ταλιμπάν. Μια νεαρή γυναίκα λέει στην εφημερίδα ότι αφού οι μαχητές κατέλαβαν την πόλη της και πέρασε την πρώτη της μέρα υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν, έχασε τη δουλειά της στο τελωνείο αφού ζήτησαν από αυτήν και πολλές γυναίκες συναδέλφους της να φύγουν. «Ένας άντρας με μακριά γένια κάθεται στην καρέκλα μου τώρα», λέει στην εφημερίδα. Προσθέτει επίσης, ότι ο αδερφός της, της αγόρασε μπούρκα και έκαψε τα τζιν της και όποια άλλα ρούχα μπορεί να μην είναι πλέον αποδεκτά. “Όλα τελείωσαν για μένα σήμερα το πρωί”, λέει. “Έκαψα και τις ελπίδες μου μαζί τους”.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Shell πρότεινε να εγκαταστήσει 50.000 συσκευές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τέσσερα χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έλλειψη υποδομής φόρτισης εμποδίζει την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2030.

Η Daily Mirror ασχοελίται με ένα νέο «θαύμα», το οποίο λέει ότι θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές αποτρέποντας καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Το inclisiran που μειώνει τη χοληστερόλη θα χορηγηθεί σε 300.000 ασθενείς υψηλού κινδύνου και μπορεί να χορηγηθεί σε εκατομμύρια άλλους εάν είναι επιτυχές, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Daily Express αναφέρει εκτενώς τα σχέδια του NHS στην Αγγλία και την Ουαλία για την κυκλοφορία του νέου αυτού φαρμάκου που μειώνει τη χοληστερόλη λέγοντας ότι οι επικεφαλής της υγείας περιέγραψαν το φάρμακο ως “αυτό που αλλάζει τα δεδομένα” και το οποίο έλαβε το πράσινο φως μετά από μια συμφωνία με τους κατασκευαστές Novartis για μειωμένες προμήθειες, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Sun αποκαλύπτει ότι η «αντιπαράθεση των 26 ημερών» για το Geronimo το αλπακά κατέληξε σε «δυστυχία», με το ζώο να θανατώνεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους αφού βρέθηκε θετικό στη φυματίωση βοοειδών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υποστηρικτές της εκστρατείας για τη διάσωσή του συγκρούστηκαν με την αστυνομία και μια γυναίκα συνελήφθη καθώς το αλπακά απομακρύνθηκε από την μάντρα του. “Geroni-no!” είναι ο τίτλος της Sun.

“Πόσοι αστυνομικοί χρειάζονται για να σκοτωθεί ένα αλπακά;” αναρωτιέται η Daily Star, καθώς χλευάζει τους αστυνομικούς που απασχολήθηκαν στο περιστατικό, τονίζοντας ότι διαδραματίστηκαν άσχημες σκηνές, καθώς οι υποστηρικτές του Geronimo συγκρούστηκαν με τους περίπου 20 αστυνομικούς που βοήθησαν μια ομάδα κτηνιάτρων να πιάσουν το ζώο. «Αμφιβάλλουμε ότι θα βλέπατε κάποιον από αυτούς, αν σας είχαν μόλις διαρρήξει», προσθέτει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιχείρηση ήταν ένα «μακελειό που ντρόπιασε τους άνδρες από το υπουργείο».

Πηγή: https://www.pressreader.com/catalog

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...